Kun näitä vapaaehtoisjoukkoja ryhdyttiin noin vuosi sitten kokoamaan niin minulla oli pienoinen epäilys siitä, että mitä tästä mahdollisesti seuraa mutta toisaalta ymmärsin sen, että silloisessa kaaottisessa tilanteessa Ukrainalla ei juurikaan ollut mahdollisuuksia ryhtyä riisumaan niitä aseista tai kieltää niitä osallistumasta taisteluihin - niin hajallaan Ukrainan hallintokoneisto tuolloin oli ja sen verran epävarmoissa kantimissa koko turvallisuuskoneisto (asevoimat, poliisi ja turvallisuuspalvelu sekä rajajoukot) joten kaikki saatavissa oleva apu oli otettava vastaan. UA:lla ei välttämättä olisi ollut edes resursseja riisua näitä joukkoja aseista, joten oli parempi ottaa niiden apu vastaan kuin ryhtyä taistelemaan myös niitä vastaan. Pahimmassa tapauksessa kun tilanne olisi voinut olla se, että Ukrainassa hallitus olisi käynyt sotaa separatisteja ja venäläisiä sekä jopa vapaaehtoisjoukkoja vastaan, jotka sitten olisivat taistelleet myös separatisteja ja venäläisiä vastaan - kenties ainoa keino estää tämä oli hyväksyä vapaaehtoisjoukot osaksi ATO:n operaatiota.
Nyt näiden joukkojen riisuminen aseista on entistä vaikeampaa, ainakin niin kauan kun osa maasta on miehitettynä (tarkoitan Donbassin aluetta, Krim on miehityksestä huolimatta oma tapauksensa) ja Kolomoiski voi nähdä kaikkinaiset riisumisyritykset häneen kohdistuneena hyökkäyksenä tai uhkana hänen kohdistuvana uhkana. Hän haluaa pitää osan väkivaltamonopolista itsellään, mikä tietty tarkoittaa sitä, että Ukrainan hallinnolla ei ole väkivaltamonopolia edes vapaan Ukrainan alueella - tietyssä mielessä huolestuttava suuntaus.
Ja jos Kolomoiskin perustamia vapaaehtoisjoukkoja ei riisuta aseista tai ei saada riisuttua aseista, seuraus voi olla se (mitä suurimmalla todennäköisyydellä onkin), että myös Pravyj Sektor haluaa pitää omat miehensä aseissa, enkä usko, että esim. muista oligarkeista Rinat Akhmetov olisi halukas luopumaan joukoistaan. Tilanne voi muodostua äärimmäisen mielenkiintoiseksi (ja epävarmuutta lisääväksi) siinä vaiheessa kun sota Ukrainassa on päättynyt. Nyt on ymmärrettävää, että joukkoja ei välttämättä haluttaisi riisua aseista tai Kolomoiskin edessä otetaan lopulta taka-askeleita, koska rintaman Venäjän suuntaan on pysyttävä yhtenäisenä - mutta on syytä myäs miettiä tulevaisuutta ja tulevina vuosina koittavaa rauhaa ja saada rakennettua jonkin sortin systeemi johon kaikki sitoutuvat ja joka myötä sitten aikanaan aseistetut joukot joko laskevat aseensa tai sulautuvat Ukrainan asevoimiin ja komentosuhde rahoittajiin lakkautetaan (mikä voi olla vaikeammin tehtävissä jos maan korruptiota ei ole saatu aisoihin ja vähenemään).
Tietty nyt taustalla voi pahimmassa tapauksessa olla henkilökohtaisia ristiriitoja, jotka aiheuttavat ongelmia Kolomoiskin ja hallinnon välille. En oikein usko, että mikään taho tällä hetkellä on täysin vilpittömästi liikkeellä, eturistiriitoja on olemassa eikä koira hetkessä opi uusille tavoille.
vlad.