Hetkonen, tämä on minulle uusi tieto / väite, tarkoitan alla lainattua viestin viimeistä lausetta:
3. Half of Russians artillery shells in 2024 are from the DPRK.
AFU reports RuAF is only outshooting them 2-to-1 in total shell count.
While ROK military intelligence says the DPRK only has another 3 months of artillery ammo left to send to Russia at current rates.
-
Tämä tarkoittaisi että nykymuotoinen laukausten toimittaminen voisi jatkua tammikuun 2025 loppuun asti.
Budanov sanoi että Pohjois-Korea olisi toimittanut 2,7 miljoonaa laukausta vuodessa joten kolmen kuukauden määräksi saataisiin 675 000 laukausta.
Toki pitää muistaa että aikaisemmin kuultiin väitteitä että yrittävät kuumeisesti kasvattaa uustuotannon kapasiteettia - enkä muista nähneeni arvioita sen koosta. Ryssän uustuotannon kooksi Budanov sanoi 2,9 miljoonaa laukausta per vuosi mutta se on tilanne nyt. Vuonna 2022 se oli selvästi vähemmän, ennen kuin investoinnit alkoivat näkyä ja tuottaa tulosta.
Ennen Ukrainaan hyökkäämistä ryssän sanottiin "tuottavan" 1,7 miljoonaa tykistön laukausta per vuosi mutta valtaosa tästä oli varastoidun materiaalin "kunnostamista" eikä aitoa uustuotantoa. Sodan aikana on nähty eri arvioita joten pitäisi melkein kerätä ne talteen yhteen paikkaan, jotta voisi tehdä vertailua ja arvioida suurempaa kokonaisuutta.
Ryssä pyrkii tietysti kaikin keinoin "avustamaan" jotta Pohjois-Korean uustuotannon kapasiteetti saataisiin nostettua suuremmaksi mutta miten hyvin ja miten nopeasti se onnistuu? JOS tuo Trent Telenkon viestin väite pitäisi paikkansa niin tammikuun 2025 lopussa ja sen jälkeen saatettaisiin nähdä ryssän tykistön osalta "ammuspulaa". Se ei tarkoita etteikö laukauksia olisi - vaan että niitä ei olisi samassa määrin kuin aikaisemmin.
Länsimaiden tykistönlaukausten uustuotanto on kasvanut tasaisesti ja mikäli aikataulut pitävät eikä avun toimittamiseen / myymiseen ole esteitä, keväällä 2025 tilanne voisi olla tasoittumaan päin ja ryssän etu laukausten määrässä voisi lähestyä 1:1. Se olisikin mielenkiintoinen tilanne, koska aikaisemmin hyvin selvä etu tulenkäytön määrässä olisi kutistunut pois eikä se välttämättä palaisi enää jatkossa. Toki ryssä ei halua tällaista tilannetta ja pyrkisi varmasti löytämään maailmalta muita toimittajia. Lisäksi onhan myös mahdollista että Pohjois-Korean uustuotanto kasvaisi nopeasti ja rajusti - aika näyttää miten käy.