Venäjällä kuitenkin köyhää ja epätoivoista porukkaa riittää pakollisten mobilisaatiokierrostenkin jälkeen valahtamaan ansaan kuullessaan että suuria summia saisi palkaksi lähtiessään Ukrainaan sotimaan. Näitä vähemmistökansallisuuksiahan siellä on mennyt paljon ja tämän jälkeen sitten kaikkea muutakin yhteiskunnan kannalta epätoivotuksi ajateltavaa ainesta.
Summat joita luvataan ovat kuitenkin sellaisia, että tuon köyhyystason maassa niihin tarttuu moni. Se onkin sitten ihan eri asia että kuinka moni saa nauttia rahoistaan täysmääräisesti.
Tässä hyvä havaita ero reunavaltioiden (etnisesti ja muulla tavoin) erottuminen ylipäätään venäläisessä (merkitystä sisällään laajemmin pitävässä) ajattelussa Äiti-Venäjän ytimestä - mikä sijoittuu hyvinkin rajatulle (valta)alueelle. Muu on sitten muodossa tai toisessa merkitykseltään muuntautuvasti olevaa periferiaa, joka nähdään laajasti raaka-ainevarastona myös elävään lihaan liittyen. Valloitettu ja hyödynnettävissä toisin sanoen.
Tämä erotus on näkyvissä myös muodoissa, joilla Venäjä harjoittaa propagandaansa sekä initaatioriittejä hallinnan säilyttämiseen käyttää.
Pelkästään etnisesti erotettavissa olevia osia Venäjän kokonaisuudessa taitaa löytyä luokkaa 100-150, tulkinnoista riippuen. Erilaisia toisistaan erotettavissa olevia kieliä on satakunta.
Pidemmän ajan janalle, tähän nimenomaan olisi myös mahdollista sijoittaa tulevaa vasten. Laaja-alaisen pinnan ollessa jo lähtökohtaisesti jännitteinen, suhteellisen rajallisetkin painopiste-alueiden avustetut muutokset, mahdollistaisivat epäyhteneväisyyksien hyödyntämisen laajempaan muutokseen. Valtiokoheesioon Venäjä-muodossa rikkoa merkityksellisesti tuoden.
Kazakhstanin siirtyminen johdonmukaisesti kauemmas Kremlin piiristä on ehkä viime vuosikymmenien vakuuttavimpia ja merkitykseltään isossa paino-arvossa olevia tapahtumajatkumoita. Tässä Lännellä omat intentionsa ovat tietenkin pelissä olleet. Muutosta avittamassa.
Ukrainan hylkääminen olisi mielestäni geopolitiikan jatkumoita ajatellen. Äärimmäisen lyhyellä ja rajatulla ymmärryksellä pelin pelaamista. Osalle pelissä osallisena oleville, hyödyt olisivat varmastikin ulosotettavissa, sisäpoliittisesti sekä talouden suhteen.
Taas, vähääkään kauemmas katsottaessa. Pakotettu rauha hyvin todennäköisesti käytännössä tarkoittaisi Ukrainan sisäisen integrineetin ajamista tilaan, missä Venäjä tapansa mukaan. Aste asteelta maaperää valloittaisi ilman taisteluita ja valta-piiriään laajentaen.
Venäjällä on pitkät perinteet toimillaan epävakauteen saatettujen valtioiden koheesiorikon edistämisessä mm. asutuspolitiikalla, järjestöille suunnatuilla resursseilla jne. Meillekin tuttua paskaa monilta osin.
Ukraina on hyvin vaikeassa tilanteessa, olemassaoloaan itsenäisenä valtiona taistelussa ulos Venäjän vaikutuspiiristä käymässä.
Joskus kompromissit ovat kohtuulliseen lopputulokseen pääsemistä. Tässä taas, kompromissi hyvin todennäköisesti tarkoittaisi mahdollisuutta Venäjän etupiirejään laajentaa siihen mittaan kuin Putin jo vuonna 2007 kuvaili Venäjän uuden tulemisen tahtoa.