Ukrainan konflikti/sota

Ota kuitenkin huomioon, että olet arvostelemassa yhtä Euroopan yhteistyön instituutioista. Toisaalta, jos sinulla on parempi kuva maailmasta, niin sillehän minä en mitään sitten voi.

Suosittelisin kuitenkin, että ennekuin tällä palstalla selitetään mitään OSCE:n mahdollisesta osallisuudesta mihinkään "epämääräiseen", kirjoittelijat ottaisivat selville sen, miten nuo tarkastuskäynnit käytännössä toimivat. Esimerkiksi, kenelle asiasta ilmoitetaan etukäteen. Youtube nyt vaan ei ole se ainoa tiedonlähde maailmassa, vaikka kyllä siellä ihan kivoja kuvia näkyykin.

Olikos se väärän informaation levittäminen..... trollaamista? Suurin hyötyjä sille, että länsivallat eivät enää usko omiin organisaatiohinsa joidenkin epämääräisten twiittien tai Youtube videoiden perusteella on Mr Putin....


Johannes

Rehellisyyden nimissä minusta ETYJ/OSCE on omalta osaltaan itse syypää siihen, että luottamus siihen on rapissut tämän kriisin aikana etenkin Ukrainan suunnalla - se on sitten toinen asia missä määrin ETYJ:n taholta on suoraan vuodettu salaisia tietoja Moskovaan/separatisteille, tällaisten todisteiden löytyminen on huomattavan vaikeaa (jollei mahdotonta, jollei joku avaa suuta ja kerro mikäli näin on toimittu). Seuraavaksi useampi sellainen tapahtuma josta ETYJ:n tarkkailijoita on kritisoitu, jokainen voi vetää niiden jälkeen oman johtopäätöksensä siitä onko ETYJ:n roolin kritisointi oikeutettua vaiko ei.

twitterin puolella on esitetty useita valokuvia joissa ETYJ:n tarkkailijoiden ja separatistien kohtaamisia on kuvattu hyvin "ystävällisiksi" - on vietetty aikaa yhdessä ja otettu "ryhmäpotretteja". Tietenkään nämä kuvat eivät todista mitään ETYJ:n puolueellisuudesta, mutta tilanne huomioiden tällaisia kuvia ei minusta pitäisi antaa ottaa vaikka separatistit sellaisiin tarkkailijoita pyytäisivätkin, esim. viime vuoden puolella serbitarkkailijoita on esiintynyt tällaisissa kuvissa DNR:n ja LNR:n puolella. Sekavassa tilanteessa jossa vallitsee selkeä luottamuspula tällaiset kuvat vain lisäävät epävarmuutta ja epäluuloisuutta.

Samoin on kritisoitu tarkkailijoiden puheita, on väitetty etteivät he uskalla puhua asioiden oikeilla nimillä. Esim. viime vuoden puolella oli yksin Donetskissa useita kertoja tilanne jossa kaupungissa oli ETYJ:n tarkkailijoita ja heidän raporttien perusteella "ei voida näyttää toteen, että Venäjä sekaantuisi Ukrainan sotaan". Ymmärrän sen, että todisteiden on oltava todella vankkoja, ettei pelkkien huhujen perusteella voida vetää mitään johtopäätöksiä suuntaan tai toiseen. Mutta esim. useissa tapauksissa joissa tarkkailijat ilmoittivat ettei voida näyttää toteen, että venäläisjoukkoja on Ukrainassa, samanaikaisesti Donetskissa (paikallinen media) välittää uutisia joissa separatistikomentajat esiintyvät yhdessä Venäjän asevoimien upseereiden kanssa tilanteissa joissa kyse on yhteistyön tekemisestä. Ja kun näissä kuvissa venäläisupseerit ovat asevoimien puvussa, heillä on tunnistettavat arvomerkit ja tunnukset ja heidät on tunnistettu henkilönä (usein mediassa esiintyivät nimellä ja arvolla) - niin on mielestäni hurskastelua todeta "ettei ole todisteita" - vähintään pitäisi esittää epäilys siihen suuntaan, että Venäjä on osallisena sodassa.

Samaa sarjaa ovat vastaavat toteamukset ettei ole todistetta Venäjän osallisuudesta ja esim. viime syksynä (marraskuussa) ETYJ:n ilmoittaessa asiasta ja samanaikaisesti Donetskiin saapui kaksi kolonnaa kalustoa ja miehiä idästä (ja samaan aikaan kaupungissa oli ETYJ:n tarkkailijoita). Tämäkään ei tietty vielä ehdottomalla varmuudella todista mitään, mutta on mielenkiintoista ettei esitetä varaumia tai selkeällä tapaa myös julkisuudessa tiedustella Venäjältä sitä miksi Donbassin alueella on todistettavasti sellaista kalustoa, jota Ukrainan asevoimilla ei koskaan ole ollut mutta Venäjän asevoimilla on. Se, että vaunuissa ei ole joukko-osastotunnuksia tai niitä ei ole selkeällä tapaa merkitty kuuluvaksi Venäjän asevoimiin ei kuitenkaan poista Venäjän vastuuta.

Tietenkin ETYJ:n rooli on epämieluisa - sitä ei käy kiistäminen ja separatistit että Venäjä pyrkivät hyötymään tilanteesta, kuten esim. Minsk II sopimuksen astuttua voimaan, jolloin on useita kertoja raportoitu tilanteista jolloin tarkkailijoita ei ole päästetty kohteeseen johon heillä olisi ollut oikeus (velvollisuus) tehdä tarkastus. On separatisti/venäläisjoukkojen toimesta kielletty pääsy ja annettu kehoitus tulla seuraavana päivänä tai joku toinen päivä. Nämä tapahtumat eivät tietenkään ole ETYJ:n syy eikä tapahtumista voi syyttää heitä, ikävä kyllä nämäkin tapahtumat heittävät varjon heidän ylle - ne osoittavat ETYJ:n kyvyttömyyden kun vastassa on riittävän "härskillä" tavalla toimiva vastustaja. Näissä ja vastaavissa tapauksissa UA on juuri kritisoinut ETYJ:iä siitä, että on olemassa kahdet säännöt - UA ei yksinkertaisesti voi toimia samalla tapaa kuin separatistit/Venäjä.

Samalla tapaa ETYJ:n kyvyttömyydestä käy todisteeksi viimeaikaiset tiedot joiden mukaan ETYJ ei voi lennättää omia lennokkejaan separatistialueella, koska niitä häiritään. Tämä ei tietenkään todista ETYJ:n puolueellisuudesta mitään vaan on ennemminkin todiste järjestön kyvyttömyydestä toimia tällaisessa poikkeustilanteessa - jos/kun häirintää ilmenee signaalin ja tuomion tulisi olla selkeä ja riittävän korkealta tasolta esitetty. Sanoisin, että myös EU:n taholta tulisi esittää kritiikkiä tällaista toimintaa vastaan.

ETYJ:n niskaan laskeutuu myös huomattava epäilyksen varjo sen suhteen mitä viimeaikoina on tapahtunut. On aivan oikeutettua tiedustella sitä, että millä perusteella ETYJ:n joukoissa on venäläisupseereita ja vieläpä sellaisia joilla on (tai on ollut) aktiivinen rooli sodassa separatistien puolella. Tällainen toiminta ei todellakaan lisää luottamusta järjestöä kohtaan.

Esitän nyt sinulle suoran kysymyksen: onko sinusta ETYJ:n kritisoinnille aihetta vai onko järjestö kaikessa toiminut riittävän hyvällä otteella?

Minäkään en syytä ETYJ:ä suoranaisista vuodoista - mutta en pidä mahdottomana etteikö joukossa voi olla tarkkailijoita joiden toiminta ei ole puolueetonta - mutta sanoisin, että ETYJ:n toimet antavat aihetta kritiikille ja etenkin nämä viimeaikaiset signaalit ovat ikäviä jos näitä venäläisupseereita ja tiedottajia alkaa liikkua enemmän tarkkailijoiden mukana, ne ovat tosiasiallinen riski UA:n joukoille - sitä ei voi kiistää, ennemminkin se on tunnustettavissa oleva riski.

Sanoisin, että ETYJ on kenties osaltaan myös siksi ongelmissa, koska kriisin/sodan toinen osapuoli on tavallaan hyvin poikkeavalla tapaa toimiva. ETYJ (kuten ei EU:kaan) ole tottunut toimimaan ympäristössä johon kohdistuu näin voimakas valtiojohtoinen disinformaatio ja jossa hyvin härskillä tavalla toimitaan vastoin kv. sopimuksia ja jossa sopimuksista ei pidetä kiinni tai niitä sovelletaan hyvin rajulla tavalla.

Ja näin loppuun on todettava, että Venäjä miehittää Ukrainaa, se on liittänyt alueita itseensä eli tältä pohjalta tarkasteltuna Venäjä on jo osallinen sodassa väittääpä se mitä tahansa. Se on sodan osapuoli - Krimin pitäisi riittää todisteeksi, muuta ei tarvita.

vlad.
 
Raflaava otsikko. Israelin asetuesta Ukrainalle ei ole keskusteltu. Huhuja vain.

Israel to Russia: You give Iran S-300, and we'll give Ukraine something to shoot with too
Israel can unfreeze the contract on weapon systems sale to Ukraine and Georgia in response to Russia's decision to supply Iran with S-300.

According to Amir Rappaport, a military commentator at NRG referring to unnamed military sources, at this point such a move was never discussed, and it is only a possibility, Joinfo.ua reports with reference to NRG.

Israel has programs of military-technical cooperation both with Ukraine and Russia. Arms sales to Georgia were suspended in 2008.

It should be recalled that on April 13, Russian President Vladimir Putin signed a decreewhich lifts the 5-year ban on the supply of Iran with the S-300 anti-aircraft missile systems. A ban on the supply of S-300 anti-aircraft missile systems to the Islamic republic was imposed by former President Dmitry Medvedev in 2010 due to sanctions against Iran imposed by the UN.

Yuval Steinitz, Minister of Strategic Affairs of Israel, in turn said that the agreement between Russia and Iran was a direct result of the negotiations in Lausanne and the expected "nuclear deal". "Instead of requiring Iran to stop supporting terrorism in the Middle East and around the world, it is allowed to buy modern weapons, which will only increase its aggression," said the Minister.

http://joinfo.com/world/1001979_Israel-to-Russia-You-give-Iran-S-300-and-well.html
 
Tämä Sabaton on näköjään(Wikipedia) Ruotsalainen bändi, jolla on biisejä eri sotatapahtumista mm. Suomen kunniallisista kahakoistakin 3 biisiä. En voinut mielessäni olla hymyilemättä, kun en löytänyt Ruotsalaisten omista sotasankareista/taisteluista tehtyä musiikkia. Siitä maailman ohuimmasta kirjastakaan: Ruotsalaiset sotasankarit.
On näitäkin heillä useampi kuten:
 
Sabatonilla on koko levyllinen laulujs Ruotsin taisteluista. Tuo levy carollus rex.
 
Venäjä on diktatuuri, se on selvä. Mutta rehellisyyden nimissä ja jos tällä palstalla halutaan säilyttää keskustelun taso, niin on todettava, että länsivaltojen kahakat WWII:n jälkeen eivät kestä demokraattisen yhteiskunnan perusteiden tarkastelua kovinkaan pitkälle.

Johannes

Eivät kestäkään - asia joka on tunnustettava (ja jota olen toisaalla kritisoinut voimakkaasti - tällä palstalla olen sen verran noviisi ettei ole tullut eteen tilannetta, jossa olisi perustellusti kritisoitava uutta länsimaiden aloittamaa sotaa). Olisi minusta kovin naiivia uskoa, että länsi olisi kaikissa toimissaan ja kaikissa aloittamissa sodissaan ehdottoman hyvä ja että kaikki sodat olisi aloitettu demokratian pelisääntöjen mukaisella tavalla tai että toimintaa voisi pitää moraalisesti hyväksyttävänä (esim. Chilen tapahtumat 70-luvulla).

Kritiikille on sijansa ja myös demokratioina pidettävien maiden toimia tulee kyetä kritisoimaan tarvittaessa, on muistettava, että suurvallat tai taloudellisesti merkittävät valtiot harvoin toimivat siten etteikö taustalla ole myös jokin hyötynäkökulma tai oman edun/aseman vahvistaminen. Riippuen valtion rakenteesta ja yhteiskunnan toiminta tavasta, pienempien (merkityksettömämpien) valtioiden mahdollisuudet toimia vastaavalla tavalla ovat huomattavasti rajallisemmat.

Ei voida sanoa, että Yhdysvallat on kaikessa ehdottoman hyvä - se on usein toiminut todella lyhytjänteisesti ja tietyllä tapaa siten, että voimapolitiikkansa on johtanut hallitsemattomiin reaktioihin ja ikävään kehitykseen ja tuntuu siltä, että Yhdysvalloissakaan ei ole otettu oppia menneistä virheistä. Nyt on hyvin vaikea sanoa, että joku on ehdottoman hyvä ja että joku toinen ehdottoman paha - mutta Venäjän kohdalla on valtaeliitin ja asevoimien ja turvallisuuskoneiston toimia tarkasteltaessa todella vaikea löytää toimista mitään konkreettisella tapaa hyvää. Venäjän valtaeliitti toimillaan on luonut tilanteen, jossa siihen kohdistuu huomattava luottamuspula ja että Venäjästä on vaikea löytää mitään hyvää - venäläiset kansana ei ansaitse kollektiivista tuomiota mutta maan johdon suhteen tilanne on sellainen ettei niitä positiviisia asioita juurikaan ole löydettävissä. Tietty Venäjältä on tullut hyvää ja tulee hyvää, mutta esim. kulttuuri (taide, kirjallisuus tms.) ovat tällä hetkellä perin triviaalissa roolissa paitsi tapauksissa joissa ne on asetettu palvelemaan Venäjän hallintoa, jolloin niillä on rooli osana propagandaa.

vlad.
 
Näin suomalaiset sotivat Ukrainassa

Keskiviikko 15.4.2015 klo 09.02


Azov taistelee Itä-Ukrainassa Ukrainan armeijan puolella Itä-Ukrainan kapinallisia vastaan, joita Venäjän tiedetään tukevan. (AP)
LUE MYÖS
Amerikkalaislehti: Suomalainen haavoittui Itä-Ukrainassa

Haavoittuiko suomalainen Ukrainassa vai ei?

Iltalehti sai haltuunsa Itä-Ukrainassa taistelevien vapaaehtoisten keskusteluja suljetulla verkkofoorumilla. Ainakin yhdellä heistä on Suomen kansalaisuus.

Nuorukainen kertoo keskustelufoorumilla arjestaan Ukrainan armeijan puolella kapinallisia vastaan taistelevien vapaaehtoisten Azov-pataljoonassa: kokemuksistaan, käyttämistään aseista ja ajatuksistaan sodasta. Varusmiespalveluksen Suomessa suorittanut Carolus Löfroos on ollut Ukrainassa jo kuukausia.

- En tietenkään ymmärrä suurvaltapolitiikkaa tässä, mutta näkemykseni on tämä: 1) Lännen tulee sanoa Venäjälle; lopeta naapureidesi asioihin puuttuminen tai tulemme väliin ja/tai 2) lähettäkää sotilaallista apua, aseita, kouluttajia, kaikkea. Työntäkää venäläiset ulos maasta, Löfroos kirjoitti helmikuun alussa liityttyään keskusteluketjuun.

Keskusteluun on osallistunut suomalaisten lisäksi ruotsalaisia taistelijoita sekä monia Ukrainan sodasta kiinnostuneita suomalaisia, jotka haluavat tukea vapaaehtoisia. Viimeisimmät päivitykset ovat viime viikolta.

- Minulla ei ole sinulle mitään kysymyksiä juuri nyt, mutta toivon sinulle kaikkea hyvää venäläisten metsästämiseen! Pidä pää alhaalla ja pysy turvassa, eräs nimimerkki kirjoitti.

Taisteluja ja osapuolten aseellista vahvuutta ruoditaan keskusteluissa paljon.

- Ukrainan armeijalla on melko suuri asearsenaali. Ongelma on, että heillä ei ole tarpeeksi miehiä ja koulutusta käyttää sitä, ja se on vanhaa tai kulunutta, Löfroos kirjoitti.


Suomalainen Carolus Löfroos, 26, taistelee Itä-Ukrainassa Azov-pataljoonassa. Hän on antanut aiemmin useita haastatteluja kokemuksistaan. (CAROLUS LÖFROOS / SUOMEN SOTILAS)
Asetta odotellessa

Foorumilla on kyselty suomalaismiehen aseistuksesta ja varusteista sekä siitä, onko hän mahdollisesti vienyt omia aseitaan Suomesta Ukrainaan.

- Käytän vanhaa Weaver 2,5x ulottuvuudella (kiikaritähtäin), jonka kiskoin irti hirvikivääristäni ennen tänne saapumista. Se toimii.

- Jos vapaaehtoinen saisi jotenkin aseensa tänne tullin läpi, en usko, että kenelläkään täällä sota-alueella olisi mitään sitä vastaan.

Oman aseensa hän kertoo ostaneensa Kiovasta.

- Odotan yhä, että saisin uuden PKM:n (Kalashnikovin Neuvostoliitossa 1960-luvulla suunnittelema kevyt konekivääri). Entinen astui miinaan sillä aikaa kun olin poissa...

Foorumilla joku kysyy, käyttääkö kukaan rintamalla pistooleja.

- Normaalilla AK74-rynnäkkökiväärillä varustetulle en näe todellista tarvetta sille. Mutta konekiväärimiehille, tarkka-ampujille ja muille on käytännöllistä, jos heillä on toinen kevyt ase, Löfroos vastaa.


Azov-pataljoonan vapaaehtoiset vahvistivat asemiaan Shyrokinessa Mariupolin ulkopuolella maaliskuun lopussa. Myös suomalaisia oli taistelemassa heidän riveissään.
Huhut piinaavat

Itä-Ukrainan rintamalla arjen täyttää enimmikseen odottaminen. Monesti mitään ei tapahdu pitkiin aikoihin, ja vapaaehtoiset vain ovat.

- Eräs suurimmista ongelmista minulle on ollut huhujen leviäminen, väärä tieto sekä ongelmat vakoojien ja sabotoijien kanssa. Koskaan ei voi tietää keneen luottaa, eikä koskaan tiedä mitä tapahtuu. Sitä voi olla tukikohdassa viikon tekemättä mitään ja sitten yhtäkkiä: "Menkää, 10 minuuttia! Minne? En tiedä. Miten? Ehkä autolla. Tekemään mitä? En tiedä. Kuinka pitkään? Ehkä 1-5 päivää. Mitä pitää ottaa mukaan? Räjähteitä", hän kuvaili taistelukäskyjä.

- Mitä enemmän sitä kysyy, sitä vähemmän tietää.

Suomalaisaktiivit ovat järjestäneet vapaaehtoisille varainkeräystä, koska sotilaiden palkkiot ovat Ukrainassa pieniä.

- Nyt mukaan tähän jätkät. Kerrankin voi edes yrittää tehdä jotain konkreettista, yksi suomalaisista nimimerkeistä rohkaisee foorumilla muita.

Moni ilmoittaa lahjoittaneensa.

Keskusteluun nousee myös kysymys siitä, onko Löfroosilla mahdollisesti sairausvakuutusta.

- Ei. Luotan kai Jumalaan.

"Rankka viikko"

Välillä muut foorumin jäsenet ovat olleet suomalaismiehestä huolissaan, jos hänestä ei ole kuulunut pitkään aikaan mitään. Itä-Ukrainan rintamalla voi menettää henkensä koska tahansa, vaikka rauhansopimus onkin virallisesti voimassa.

- Rankka viikko. Palasin vasta eilen illalla reilun viikon duunista.

Siitä, onko Venäjä mukana Ukrainan konfliktissa vai ei, on Löfroosilla varma käsitys.

- Voin vain sanoa, että en ennen ollut sataprosenttisen varma, mutta nyt olen: vihollinen täällä ei koostu kaivosmiehistä, työläisistä tai itäukrainalaisista juopoista. Nämä ovat venäläisiä vakituisia sotilaita, jotka työskentelevät, käyttäytyvät ja suunnittelevat tekemisensä niin kuin sotilaat.

- Rintaman ensimmäinen linja perääntyi nopeasti Sherokynessa muutama päivä sitten, mutta toinen linja piti. Molemmat puolet menettivät miehiä, pääasiassa tykistötulesta. Venäläiset menettivät ainakin yhden BMP2-rynnäkköpanssarivaunun, ja yksi BMP-rynnäkköpanssarivaunu ja T-64-taistelupanssarivaunu vahingoittuivat, suomalaismies selosti sodan tapahtumia helmikuun puolivälissä.


Hyvin koulutettuja

Azov-pataljoonassa viime syksynä ollut ja rintamalle palaamista harkitseva ruotsalaismies kertoo ulkomaalaistaistelijoiden olevan yleensä hyvin koulutettuja.

- Moni on saanut useiden vuosien ajan ammattikokemusta parhaissa ryhmissä kotimaassaan. Ukrainalaiset eivät niinkään. Jotkut olivat todella hyviä, toiset eivät. Monet korkeat upseerit olivat paskoja.

Löfroos on ladannut keskusteluketjuun myös valokuvia rintamalta. Niissä näkyy tuhoutuneita sotilasajoneuvoja, sotilaita täysvarustuksessa poseeraamassa, panssarivaunuja ja tykkitulen jälkeistä savua.

- Saimme kyliä haltuumme Sherokynessa, Mariupolin itäpuolella, ja rintamalinja piti neljä päivää. Perjantaina ryhmämme lähetettiin etelään Sherokyneen ja seuraavana päivänä vihollisen hyökkäys alkoi, suomalaistaistelija selosti.

- Tulitauko koskee lähinnä raskasta aseistusta. Tykistötulta on ollut paljon vähemmän sen (rauhansopimuksen) käyttöönoton jälkeen. Debaltsevesta en tiedä mitään, mutta sen mitä kuulin kaverilta, joka oli siellä - se oli teurastus.

Miinat uhkana

Löfroosin mielestä ukrainalaissotilaat tarvitsisivat ennen kaikkea koulutusta ja hyviä johtajia. Aseita maalla kyllä riittää.

- Ihmiset pelkäävät tarkka-ampujia todella paljon. Minne tahansa meneekin, ihmiset katselevat ympärilleen mahdollisten tarkka-ampujien piilopaikkojen varalta.

Myös miinat ovat vakava uhka Itä-Ukrainassa.

- Moni on kuollut tai haavoittunut niiden vuoksi. Hyvin usein sitä huomaa kävelevänsä pellolla tai kadulla metsänrajassa miinauhan vuoksi.

Kännyköitä vapaaehtoiset sotilaat eivät käytä kuin hätätilassa. Muuten heidät voitaisiin paikantaa.

Google-mainokset
Yrittäjäksi Helpommin
Ilman oman yrityksen perustamista. Aloita jo tänään!
laskutuspalvelu.odeal.fi
iPhone™ 5S halvalla
Heti hyllystä ja jonottamatta. Nopea toimitus 0 euroa!
markantalo.fi/iPhone™-5S
- Loma TJ 1, by the way, Löfroos iloitsi helmikuun lopussa.

Häneltä kysyttiin myös, maksetaanko hänelle sotimisesta palkkaa.

- Totta kai, mutta oikeampi kysymys olisi, kuinka paljon. Jätin yli kuukauden liksani lentokentälle, kun lähdin kotiin - sain sillä kaksi kartonkia tupakkaa, kaksi pulloa ällöttävää vodkaa sekä kiovalaisen matkamuistolautasen, jossa oli kuvia kauniista kirkoista ja muusta, kotiin porukoille vietäväksi. Joten lyhyesti sanottuna, palkkamme on paska, Löfroos tiivisti.

(IL)

NINA DALE
[email protected]
 
Oscella on mahdoton tehtävä. Ei se voi toimia sen paremmin kuin YK:n turvallisuusneuvostokaan, kun Venäjä on mukana sopassa.

http://www.newsweek.com/wesley-clark-putin-plans-spring-offensive-ukraine-318393

Under Minsk II, the Organization for Security and Cooperation in Europe (OSCE) is to verify the withdrawal of heavy weapons. However, the OSCE is handicapped by the fact that it has only a couple of observation points, and that Russian military personnel make up more than half of its monitoring missions, said Clark. On these missions, Russian military personnel are free to check out Ukrainian positions and are bound by an “honor code” not to relay this information to Russian forces.

“OSCE is essentially non-functioning,” said Clark, who led Operation Allied Force in the Kosovo War during his term as NATO’s Supreme Allied Commander Europe from 1997 to 2000.

http://carnegieeurope.eu/2015/03/05/osce-s-near-impossible-mission-in-ukraine

Carnegie Europe: Is the OSCE able to monitor the ceasefire set out in the Minsk II agreement, which entails verifying the withdrawal of heavy weapons from a proposed buffer zone?
Lamberto Zannier:
We have access on the Ukrainian side, with some limitations. On the separatists’ side, we have a degree of access, but not as much as we would like. We need access to the points where the heavy weapons are collected and located, so that we can verify them.

We have to work on gaining that access. We are working with the Ukrainian-Russian Joint Center for Control and Coordination, where we are observers. They have links with everybody, including the separatists. There is a Russian general there. We try to use the Russian and Ukrainian channels to have more access on both sides. If we get stuck, we go to the Normandy format of France, Germany, Russia, and Ukraine to seek help.

CE: Can you access the Ukrainian-Russian border, parts of which are not controlled by the Ukrainians?

LZ: Every now and then, we reach the border. But reaching the border in a sporadic manner is not good enough for us to have a firm sense of whether or not anything is passing through that border. And we are escorted by the separatists, which means we always have the sense of being guided and controlled. The monitors can’t go by themselves as it’s too dangerous—there are lots of minefields. We need to know where exactly we are going.

----

Venäläisiä tarkkailijoita pelkästään on OSCE:ssa / ETYJissä 23. Mutta ei yhtään Ukrainalaista, koska se on sodan osapuoli :)

screenshot-2015-04-12-12-36-49.png
 
Oscella on mahdoton tehtävä. Ei se voi toimia sen paremmin kuin YK:n turvallisuusneuvostokaan, kun Venäjä on mukana sopassa.

...

Venäläisiä tarkkailijoita pelkästään on OSCE:ssa / ETYJissä 23. Mutta ei yhtään Ukrainalaista, koska se on sodan osapuoli :)

screenshot-2015-04-12-12-36-49.png

Näin juuri - tässä sodassa Venäjä toimillaan saa omalta osaltaan aikaan sen, että ukrainalaisten luottamus ETYJ:iin on rapistunut ja monin paikoin sitä pidetään vitsinä (ja kuten kirjoitin, osin aiheesta kritisoidaan huomattavasti ja sen luotettavuuden puolesta on tehty epäilyjä).

Ja kun huomioi sen, että Venäjällä on roolinsa ETYJ:n tarkkailijoissa (ja tarkkailijoita on peräti 23 ei siis ole ihme, että luottamupula on olemassa ja että epäilykset vuotoihin ovat kohtalaisia) - en edes muistanut, että venäläistarkkailijoiden rooli määrällisesti on näinkin suuri.

Olisi kieltämättä mielenkiintoista tietää kuinka Venäjä on saanut miehensä tarkkailijoiden joukkoon. Sen väite, että se ei ole Ukrainan kriisin/sodan osapuoli kun ei kuitenkaan pidä paikkaa - vaikka Venäjä ei tunnusta sitä, että sen sotilaita on Ukrainassa Donbassin alueella tämän ei pitäisi riittää perusteeksi sille, että venäläistarkkailijat hyväksytään mukaan ETYJ:n ohjelmaan. (Mikä heidän roolinsa tarkalleen on?)

Kun lähtöasetelma on se, että Venäjä aloitti operoinnin Ukrainassa Krimillä, liitti Krimin laittomasti itseensä ja miehittää täten osaa Ukrainasta niin - hmmm - kuinka voidaan sanoa ettei Venäjä ole sodan osapuoli? Minusta on perustaltaan väärin se, että Krimin miehittäminen erotetaan sodasta Itä-Ukrainassa kun ne kaikella ehdottomuudella nivoutuvat toinen toisiinsa - ne ovat kytköksissä toinen toisiinsa joten jo tämän kytköksen pitäisi riittää todistamaan se, että Venäjä on osallisena sodassa.

vlad.
 
Näin juuri - tässä sodassa Venäjä toimillaan saa omalta osaltaan aikaan sen, että ukrainalaisten luottamus ETYJ:iin on rapistunut ja monin paikoin sitä pidetään vitsinä (ja kuten kirjoitin, osin aiheesta kritisoidaan huomattavasti ja sen luotettavuuden puolesta on tehty epäilyjä).

Ja kun huomioi sen, että Venäjällä on roolinsa ETYJ:n tarkkailijoissa (ja tarkkailijoita on peräti 23 ei siis ole ihme, että luottamupula on olemassa ja että epäilykset vuotoihin ovat kohtalaisia) - en edes muistanut, että venäläistarkkailijoiden rooli määrällisesti on näinkin suuri.

Olisi kieltämättä mielenkiintoista tietää kuinka Venäjä on saanut miehensä tarkkailijoiden joukkoon. Sen väite, että se ei ole Ukrainan kriisin/sodan osapuoli kun ei kuitenkaan pidä paikkaa - vaikka Venäjä ei tunnusta sitä, että sen sotilaita on Ukrainassa Donbassin alueella tämän ei pitäisi riittää perusteeksi sille, että venäläistarkkailijat hyväksytään mukaan ETYJ:n ohjelmaan. (Mikä heidän roolinsa tarkalleen on?)

Kun lähtöasetelma on se, että Venäjä aloitti operoinnin Ukrainassa Krimillä, liitti Krimin laittomasti itseensä ja miehittää täten osaa Ukrainasta niin - hmmm - kuinka voidaan sanoa ettei Venäjä ole sodan osapuoli? Minusta on perustaltaan väärin se, että Krimin miehittäminen erotetaan sodasta Itä-Ukrainassa kun ne kaikella ehdottomuudella nivoutuvat toinen toisiinsa - ne ovat kytköksissä toinen toisiinsa joten jo tämän kytköksen pitäisi riittää todistamaan se, että Venäjä on osallisena sodassa.

vlad.

Isomman oikeus. Suomikin joutui maksamaan Neuvostoliitolle jättimäiset sotakorvaukset siitä, kun Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen eikä saanutkaan vallattua.
 
Ota kuitenkin huomioon, että olet arvostelemassa yhtä Euroopan yhteistyön instituutioista. Toisaalta, jos sinulla on parempi kuva maailmasta, niin sillehän minä en mitään sitten voi.

Ajatella, että uskaltaa arvostella yhteistyöinstituutiota, ETYJ on parhaimmilaankin keskinkertaisuuksien ala Kanerva johtama hampaaton paperitiikeri kuten YK konsanaan....
 
Viimeksi muokattu:
Vai suljetulta, ei tämä nyt niin hirveen suljettu ole.

Tuota minäkin vähän ihmettelin.

Ehkä toimittaja haluaisi olla tärkeämpi kun oikeasti on, sellainen salainen agentti :D

Iltalehti sai haltuunsa Itä-Ukrainassa taistelevien vapaaehtoisten keskusteluja suljetulla verkkofoorumilla.

gK0H2djd_400x400.jpeg
 
Ajatella, että uskaltaa arvostella yhteistyöintituutiota, ETYJ on parhaimmilaankin keskinkertaisuuksien ala Kanerva johtama hampaaton paperitiikeri kuten YK konsanaan....

Tässä artikkelissa hyvin tuotu esiin kuinka osa OSCE/ETYJ:in toimijoista haluaa tulitaukosopimuksen pitävän mutta....joukossa on mm. 23 Venäjän kansalaisuuden omaavaa ja Venäjä on toinen osapuoli, vaikkei ehkä ihan virallisesti.
http://www.unian.info/war/1067325-k...n-members-and-militants-are-investigated.html
 
Eivät kestäkään - asia joka on tunnustettava (ja jota olen toisaalla kritisoinut voimakkaasti - tällä palstalla olen sen verran noviisi ettei ole tullut eteen tilannetta, jossa olisi perustellusti kritisoitava uutta länsimaiden aloittamaa sotaa). Olisi minusta kovin naiivia uskoa, että länsi olisi kaikissa toimissaan ja kaikissa aloittamissa sodissaan ehdottoman hyvä ja että kaikki sodat olisi aloitettu demokratian pelisääntöjen mukaisella tavalla tai että toimintaa voisi pitää moraalisesti hyväksyttävänä (esim. Chilen tapahtumat 70-luvulla).

Kritiikille on sijansa ja myös demokratioina pidettävien maiden toimia tulee kyetä kritisoimaan tarvittaessa, on muistettava, että suurvallat tai taloudellisesti merkittävät valtiot harvoin toimivat siten etteikö taustalla ole myös jokin hyötynäkökulma tai oman edun/aseman vahvistaminen. Riippuen valtion rakenteesta ja yhteiskunnan toiminta tavasta, pienempien (merkityksettömämpien) valtioiden mahdollisuudet toimia vastaavalla tavalla ovat huomattavasti rajallisemmat.

Ei voida sanoa, että Yhdysvallat on kaikessa ehdottoman hyvä - se on usein toiminut todella lyhytjänteisesti ja tietyllä tapaa siten, että voimapolitiikkansa on johtanut hallitsemattomiin reaktioihin ja ikävään kehitykseen ja tuntuu siltä, että Yhdysvalloissakaan ei ole otettu oppia menneistä virheistä. Nyt on hyvin vaikea sanoa, että joku on ehdottoman hyvä ja että joku toinen ehdottoman paha - mutta Venäjän kohdalla on valtaeliitin ja asevoimien ja turvallisuuskoneiston toimia tarkasteltaessa todella vaikea löytää toimista mitään konkreettisella tapaa hyvää. Venäjän valtaeliitti toimillaan on luonut tilanteen, jossa siihen kohdistuu huomattava luottamuspula ja että Venäjästä on vaikea löytää mitään hyvää - venäläiset kansana ei ansaitse kollektiivista tuomiota mutta maan johdon suhteen tilanne on sellainen ettei niitä positiviisia asioita juurikaan ole löydettävissä. Tietty Venäjältä on tullut hyvää ja tulee hyvää, mutta esim. kulttuuri (taide, kirjallisuus tms.) ovat tällä hetkellä perin triviaalissa roolissa paitsi tapauksissa joissa ne on asetettu palvelemaan Venäjän hallintoa, jolloin niillä on rooli osana propagandaa.

vlad.

Juu on niitä täälläkin. En pidä sokeasta uskosta ja kritiikittömien teesien levittämisestä.Oli se idän trolli tai länsiuskovainen. Saman oksan kaksi eri haaraa ja uhrina on aina totuus.
Tässä länsijärjestelmässä on kuitenkin vielä etunsa. Kiitos 1900-luvun pioneerien. Edut vain eivät ole pysyviä. Taistelu jatkuu.
 
Aika diippiä läppää tuolla IL:n kommenttiosiossa. Itse en moista ilkeäisi heittää edes nimimerkin takaa, saati sitten omalla nimellä. Tosin ainahan se on uutisia kommentoitaessa se negatiivinen sävy joka vie voiton kommenttien määrässä.

Merja haikailee ihmisten "rauhantahdon" perään samalla kun paska lentää, ja gradit laulavat toisella nurkalla Eurooppaa.
Jouni pitää koko touhua nettitrollina ja feikkinä.

Alan kohta kannattamaan sananvapauden rajoittamista. :)

Trollit kuitenkin loistavat poissaolollaan?

"Iltalehti sai haltuunsa Itä-Ukrainassa taistelevien vapaaehtoisten keskusteluja suljetulla verkkofoorumilla." :p
Nina Dale kirjoitti artikkelin. En ilkeäisi tuommoisen alle ehkä nimeäni laittaa.
 
Back
Top