Koska kyseessä on pitkän ajan myötä muodostunut tuntemus on tapahtunutta mahdotonta kaataa yhden ihmisen harteille - se ei ole millään muotoa oikeudenmukaista tai reilua. Ennemminkin tuntuu siltä, että kuukausien kuluessa ETYJ:n piirissä on huomattu tilanteen absurdius ja mahdottomuus ja siitä on seurannut alistuminen ja tyytyminen määriteltyihin ehtoihin ilman, että kukaan konkreettisesti haluaa nostaa suurta äläkkää aiheesta - vaikka pitäisikin.
Kenties tilanne on kokolailla uusi ETYJ:n tarkkailijoille (etenkin siviilitarkkailijoille joilta voi tietty kompetenssi puuttua) kun vastassa on loppujen lopuksi valtiokoneisto joka on yhtäältä osallisena operaatiossa ja toisaalta osallisena sodassa tunnustamatta jälkimmäistä - itse asiassa kieltäen jälkimmäisen - niin ETYJ:n toimintaedellytykset ovat olennaisen rajalliset mutta silti niistä rajallisistakin mahdollisuuksista halutaan pitää kiinni tunnustamatta tilanteen toivottomuutta. Tästä sitten seuraa nykyinen asetelma, jossa luottamus on toisaalla mennyt ja toisaalla (separatistit ja Venäjä) hyppyyttävät tarkkailijoita aivan miten haluavat.
Ehkäpä jollain pitäisi olla sen verran siviilirohkeutta ja viheltää pilliin ja vaatia koko organisaation järjestämistä uudelleen uusin ehdoin - Venäjä pois tarkkailijamaiden joukosta ja kokonaan uusi miehitys kasaan. Jos tämä ei Venäjälle sovi niin pakotteissa uusi kierros päälle.
vlad.
ETYJ keskustelu on näämmä vielä voimissaan. Haluan tuoda muutaman pointin esille, joita en ole nähnyt vielä tuotavan esille.
Ensinnäkään minä en kovin paljoa hämmästele valokuvia tai "nais-iltoja", joita tälläkin palstalla on kristisoitu. En myöskään itse ainakaan ole niin naivi, etten uskoisi, että kaikki tarkkailijat vuotavat tietoja johonkin suuntaan. Venäläiset, mutta myös länsimaiset. Tämä on omasta mielestäni sivuseikka eikä sen pidä antaa häivyttää kokonaiskuvaa. Edelleenkään en usko, että ETYJ:istä kannattaa käyttää kielikuvia, joissa annetaan ymmärtää toiminnan olevan läpeensä korruptoitunutta. Tarkkailijoiden toiminta on vain osa tuota kuvaa.
Haluan tuoda esille, että ETYJ on siviiliorganisaatio ja operaatio Ukrainassa on siviilioperaatio. Tämä tarkoittaa sitä että henkilöt, jotka ETYJ:in nimissä tekevät työtään eivät voi turvata toimintaansa mihinkään paikalla olevaan sotilasorganisaatioon. Tyyliin NATO:n rauhaan pakottaminen. Jos joku kyläpäällikkö haluaa ottaa kuvia ETYJ tarkkailijan kanssa, niin käytännössä tämän henkilön pitää omaa turvallisuuttaan ajatellen tehdä päätös sillä hetkellä suostuuko siihen vaiko eikö. Tälläkin palstalla on ollut paljon juttua siitä, että separatistien puolella on suoranaisia hulluja, rikollisia ja muuten vaan vähäosaisia, joille on annettu aseet. Ja varmaan noin onkin. Meistä voi jokainen ihan itse miettiä omalta kohdaltaan sitä, jos tuollainen joukkio tulee pyytämään selfeitä itsensä kanssa, suostuisinko siihen vaiko eikö? Ei todellakaan mikään helppo pala olla suostumatta.
Toinen pointtini liittyy näihin itse tarkastuksiin. Niiden käytäntö pohjautuu ETYJ:in peruskirjaan ja käytännössä vakiintuneisiin protokolliin. Kysyin tätä jo pari kertaa, mutta kukaan ei tarttunut täkyyn. Tarkastukset ovat ilmoituksiin perustuvia. Kummallekin osapuolelle eli UA:lle, separatisteille (joilta tieto menee myös venäläisille) ilmoitetaan etukäteen mihin ja milloin tarkastus tullaan tekemään. Edelleenkin painotan sitä, että kyseessä on siviilioperaatio ja henkilöiden oman turvallisuuden takia noin on käytännössä pakko tehdä. Tukikohdan johtava upseeri käytännössä päättää sen, mitä haluaa näyttää ja tarkkailijat raportoivat vain näkemästään. Mitään analyysiä tarkkailijat eivät voi käytännössä tehdä tilanteesta, koska siihen pitää olla kaikkien osallistujamaiden suostumus. Siksi jokaisen maan osallistuja voi todeta vain sen mitä yhdessä näkevät. Tällä asetelmalla ja koska tieto valuu jo ennen tarkastusta sotiville osapuolille on loppujenlopuksi melko samantekevää, minkä maan osallistujat asemissa käyvät tai ovatko venäläiset mukana vaiko ei. Ja jos separatistit ovat asemia tulittaneet ETYJ:in poistuttua, heillä on ollut tieto suunnata vehkeensä jo ihan tuon virallisen prosessinkin takia.
Kukaan ei pysty todistamaan mitä tietoa osallistuvat venäläiset kertovat omille joukko-osastoilleen, mutta strategisesti ajateltuna satellitti- ja lennokkikuvista Venäjä ja separatistit saavat varmasti kattavamman tiedon koko rintamalinjan tilanteesta verrattuna pistemäisiin ETYJ tarkkailijoiden tekemiin tarkistuksiin. Eli omasta mielestäni en usko, että noilla käynneillä kukaan voi suuria salaisuuksia kenellekkään paljastaa.
Jos kenelläkään on mahdollisuutta keskustella henkilöiden kanssa, jotka itse ovat olleet Kosovossa ETYJ tarkkailijoina, (huom tarkkailijoina eikä rauhanturvaajina), voin suositella todella lämpimästi. Tarinat ovat varmasti yhtä mielenkiintoisia ja jännittäviä, verrattuna Ukrainan vapaaehtoisten taistelijoiden tarinoihin.
No miksi tämä ETYJ toiminta on minun mielestäni tärkeää?
Ensinnäkin siitä syystä, että en itse pidä realistisena vaihtoehtona ajatella mitään muuta sopimuksellista pohjaa eri valtioitten välillä, jota voidaan operatiivisesti toteuttaa 2015 vuonna. Kuten jo aikaisemmin viittasin, yksinkertaistenkin sopimusten tekeminen valtioiden välillä kestää vuosia. Näin se nyt vaan on. Pelkästään se, että länsivallat alkaisivat sopia keskenään uutta operointimallia siitä, kuka tekee mitä, millä valtuuksilla, ketä lähetetään, kenelle eskaloidaan, kuka päättää,..... Voin sanoa että unohtakaa. Ei tule ihan helposti tapahtumaan. Ja siihen kun liitetään vielä Venäjä sekaan..... On naivia kuvitella, että saataisiin aikaan mitään uutta sopimuspohjaa jolla toimitaan Ukrainassa seuraavien vuosien aikana.
Omasta mielestäni on epärealistista kuvitella, että Itä-Ukrainassa voitaisiin toimia ilman Venäjää. Tuo proposoisi Venäjän sotilaallisiin toimiin, mihin en näe tarvetta, koska koko navetta on menossa konkurssiin muutenkin. ETYJ:issä on mukana kaikki osapuolet sopimuksellisesti mukana.
YK:ta en ottaisi Ukrainaan hääräämään, koska sen jälkeen asiaan olisivat sotkeutuneina myös USA ja aina arvaamaton Kiina. En ole niinkään varma, haluaisiko noista kumpikaan mitään YK -mandaattia Ukrainaan tälllä hetkellä.
Omasta mielestäni mikä tahansa kanssakäyminen länsimaiden ja Venäjän kesken on tällä hetkellä parempi kuin se, että vain istutaan poteroissa ja vaan odotellaan. Tarkkailijoiden tekemä työ on vain se näkyvä osa tuosta prosessista ja kanssakäymisestä. Tämä on paljon suurempi juttu kuin jotkut valokuvat, nais-illat tai spekulaatiot "tietovuodoista". Henkilökohtaisesti nuo eivät voisi vähempää kiinnostaa, ymmärtäen asetelman ja tilanteen.
Jos osapuolet vain odottelevat poteroissaan, joku viimein tekee sen ratkaisevan virheen ja sitten se on menoa. Keskusteluyhteys ainakin vähentää todennäköisyyttä virheille. Ja niille joilla runous ja kirjallisuus on lähellä sydäntä, voin sanoa:"pidä ystävät lähellä ja viholliset vielä lähempänä" Vanha viisaus sopii myös länsivaltojen ja Venäjän väleihin tällä hetkellä.
Johannes