Talouden lait iskevät armottomasti ja Venäjän yhteiskunnan hallinta on kovaa vauhtia karkaamassa Putinin ja hänen taustavoimiensa käsistä. Isoja keikauksia tulee tapahtumaan vielä tämän vuosikymmenen loppupuolella. Todennäköisesti valta tulee vaihtumaan varsin samanlaisten tapahtumien seurauksena kuin jo aikaisemmin Neuvostoliiton hajotessa. Sen myötä tulee uudelleen/lisää eri alueiden ja kansallisuuksien irtaantumisia nykyisen kaltaisesta Venäjästä.
Henkilökohtaisesti en usko että tuleviin tapahtumiin liittyisi mitään erityisen dramaattisia vaiheita. Näin ei tapahtunut silloinkaan kun kommunismi ja Neuvostoliitto romahti. Valta ja sen myötä Venäjän harjoittaman politiikan suunta vain tulee vaihtumaan. Kaikille lienee jo tullut selväksi ettei nykyisessä globaalissa maailmassa yksikään valtio kykene toimimaan ja menestymään yksinään. Missään tapauksessa tällaiseen ei kykene Venäjä. Väistämättä uusiutuvan hallinnon myötä tullaan ratkaisemaan Krimin ja Ukrainan (sekä kaikki muutkin Venäjän rajakahakat) alueiden valtaukset ja niiden miehitykset täysin uudelta pohjalta. Eikä niiden asemaa ratkaista sotavoimin vaan poliittisella sopimuksella. Vasta näiden sopimusten/tapahtumien jälkeen Venäjälle avautuu mahdollisuus palata takaisin kv. yhteisöön, tasavertaisena ja suvereenina valtiona.
Käsittääkseni juuri tällaiseen poliittiseen ratkaisuun pyritään Venäjän ulkopuolella. Venäjä uudet (Putinin jälkeen tulevat) johtajat hyväksyvät edellä esitetyn kaltaisen ratkaisun mielihyvin. Kuten myös Venäjän kansa.
Keisarillisen Venäjän romahdus maksoi aluemenetyksiä Venäjälle, esimerkiksi Suomi irtosi Venäjästä tällöin. Neuvostoliiton romahdus 25. joulukuuta 1991 maksoi aluemenetyksiä Neuvostoliitolle, esimerkiksi neuvostotasavallat irtautuivat Neuvostoliitosta tällöin. Venäjän federaation talouden romahdus voi sekin maksaa aluemenetyksiä Venäjälle. Spekuloida voi vaikka Siperialla ja Kaukasuksella. Siperia voi saada tukea irtautumiseensa Kiinasta ja Yhdysvalloista, joiden välille voi kuitenkin syntyä etupiiritaistelu Siperiassa. Kaukasus voi saada tukea irtautumiseensa Turkilta ja Yhdysvalloilta ja mahdollisesti islamisteilta. Venäjän alueella olevat turkkilaissukuiset kansat voivat tuntea tarvetta irtautua Venäjästä ja perustaa Turkin ja islamistien tuella oman valtion. Ne tosin sijaitsevat kokonaan Venäjän sisällä joka tekee niiden maantieteellisestä asemasta aika hankalan, kun Kreml pystyy motittamaan ne Venäjän sisälle.
Kreml on varmaankin agressiivisempi Venäjän rajojen sisäpuolella. Luulen, että jos alkaa näyttää siltä, että Venäjän federaatio hajoaa Kreml laittaa kovat peliin ja varoittaa ulkopuolisia puuttumasta tapahtumiin. Luulen, että Putinin johtama Kreml ei ole lainkaan niin säyseä kuin Gorbatsovin johtama Kreml oli. Tässä pitää todellakin huomioida, että Kremlillä on kokemusta Neuvostoliiton hajoamisesta, sen ajan aikalaisia on Venäjän valtakoneisto täynnä ja he ovat aivan varmasti luoneet käskytysorganisaation ja operaatiot, jotka käynnistetään torjumaan hajoamisen yrittämistä.
Kannatan lämpimästi Venäjän hajoamista, seikka vahvistaisi Suomen suvereniteettia, meillä ei olisi Suomen palauttamisesta haaveilevaa maata naapurimaana. Me voimme sanoa Kremlille, että jos te kiusaatte meitä me kerrotaan Ruotsin kuninkaalle. Kääntöpuolena Venäjän hajoamisessa voisi olla se, että saisimme anarkian rajanaapuriksi. Luulen nimittäin, että Venäjä voi olla täynnä Venäjän hajoamisesta suivaantuneita ihmisiä, jotka eivät ainakaan halua, että Venäjän hajoamisella olisi onnellinen lopputulema, kun keskusvalta katosi ja alueet saivat enemmän valtaa. Vähän niin kuin Irakissa kaikki mätä nousi pintaan, kun vahva johtaja katosi.
Viimeksi muokattu: