yle 25.4.2014 klo 9:52
Yle maailmalla: Hajurakoa Ukrainaan vai pelkoa kriisin syvenemisestä?
Mitä maailmalla ajatellaan Ukrainan tilanteesta – katso kirjeenvaihtajien videot tai lue analyysit.
Kuva: Mikko Airikka / Yle Uutisgrafiikka
Marja Manninen: Venäläiset eivät usko maan puuttuvan sotilaallisesti Itä-Ukrainan tilanteeseen
Video
Venäläisten mielipiteet Ukrainan kriisistä jakautuvat jyrkästi. Osa venäläisistä haluaa Ukrainan ratkaisevan ongelmansa itse, osa tukee Venäjän johtoa, jos se päättää puuttua Ukrainan asioihin sotilaallisesti ja osa on kyllästynyt koko kriisiin.
Hyvin harva venäläisistä uskoo, että Venäjä lähettää joukkojaan Itä-Ukrainaan Venäjä-mielisten tueksi. Kriisin jatkuessa presidentti Vladimir Putinin kannatus on kuitenkin noussut, ja valtaosa venäläisistä sanoo tukevansa maan johtoa, päätti se sitten mitä tahansa.
Lue Marja Mannisen koko analyysi täältä:
Venäjä ei lähetä joukkoja Itä-Ukrainaan.
Olli-Pekka Sulasma: Alle 10 prosenttia yhdysvaltalaisista kannattaa sotilaallista tukea Venäjää vastaan
Video
Yhdysvalloissa mielipidemittaukset ovat osoittaneet, että kansa kokee Ukrainan konfliktin etäiseksi ja haluaisi, että maan johto pitäisi välimatkaa kriisiin. Yhdysvaltalaiset eivät koe olevansa osapuolena kriisissä. Konfliktin aikana tehtyjen mielipidemittausten mukaan enemmistö yhdysvaltalaisista hyväksyy maan johdon Venäjälle asettamat talouspakotteet, jotka kiristyvät asteittain - siis maltillisuuden.
Kansan tuki päättyy talouspakotteisiin. Esimerkiksi kaikenlainen sotilaallinen osallistuminen Venäjää vastaan saa mielipidemittauksissa aina alle 10 prosentin tuen. Yhdysvaltalaiset näyttävät olevan kyllästyneitä viime vuosikymmenen kriiseihin ja sotiin. Ukrainan kriisi nähdään eurooppalaisena ongelmana, jonka ratkaisemisessa päävastuu on Euroopalla.
Tytti Sulander: Saksassa mielipiteiden jakolinjat Ukrainasta kulkevat Itä- ja Länsi-Saksan välillä
Tytti Sulander Kuva: Yle
Länsi- ja Itä-Saksassa suhtautuminen Ukrainan tilanteeseen on hyvin erilaista. Kun lännessä valtalehti Frankfurter Allgemeine kirjoittaa, että Putin pitää länttä pilkkanaan ja Venäjän toimia ymmärtävät ovat kaikki EU:n vihaajia, kauhistellaan idässä lännen suhtautumista Venäjään.
Yli uutisoinnin jakolinjojen Saksa näkee itsensä sillanrakentajana idän ja lännen välillä - hieman samalla tavoin kuin Suomi - mutta Saksassa pelätään korkeintaan vientiteollisuuden kärsivän Venäjän vastaisten pakotteiden takia. Ukrainaa pidetään yleisesti eräänlaisena koepallona uuden, aiempaa aktiivisemman Saksan toimimisesta kansainvälisillä areenoilla.
Itä-Saksalainen lehti kirjoitti pääsiäisen alla, että Angela Merkelin toimiminen välittäjänä USA:n ja Venäjän välillä on luontevaa, eikä Merkelin pitäisi pelätä leimautumista itäsaksalaiseksi - vaikka hän puhuukin Putinin kanssa sujuvaa venäjää.
Lue Tytti Sulanderin koko analyysi täältä:
Mielipide-erot kulkevat entisen Itä-Saksan ja Länsi-Saksan välissä.
Annastiina Heikkilä: Ranskassa tv-uutiset Ukrainasta laskevat katsojalukuja 20 prosentilla – koulutettuja ranskalaisia kiinnostaa
Video
Ukrainan tapahtumat ovat olleet ranskalaismediassa perusteellisesti esillä, ja ne myös kiinnostavat suurinta osaa kansalaisista. Tutkimuslaitos Ifopin maaliskuussa tekemän kyselytutkimuksen mukaan 65 prosenttia ranskalaisista on keskustellut Ukrainan tilanteesta tuttaviensa kanssa ainakin jossain yhteydessä.
Toisaalta samainen tutkimus kertoo, että kiinnostus on hyvin jakautunutta. Korkeasti koulutetut ranskalaiset seuraavat Ukrainan tapahtumia hyvinkin tarkkaan, kun taas vähemmän koulutettuja aihe ei kiinnosta juuri lainkaan. Asian vahvistavat osaltaan myös Ranskan suurimmat televisiokanavat, joiden mukaan uutislähetyksen aloittaminen Ukrainan kaltaisella ulkomaan aiheella laskee katsojalukuja välittömästi 20 prosentilla.
Ranskalaiset kertovat tuntevansa myötätuntoa ukrainalaisia kohtaan, vaikkakaan kriisin ei uskota heijastuvan Ranskaan asti. Ukrainan tilanne tuntuu ranskalaisista ymmärrettävästi kaukaisemmalta kuin esimerkiksi Syyrian, Malin tai Keski-Afrikan konfliktit. Näissä kaikissa Ranskalla on ollut Ukrainan tilannetta merkittävämpi, kansainvälinen rooli.
Risto Vuorinen: Virolaiset ovat huolissaan maan valmistautumisesta sotaan
Kuva: Yle
Keskivirolaisen Viljandin kaupunginjohtaja Ando Kiviberg arvioi tilanteen kärjistyneen niin vakavaksi, että sodan aikana tarvittavien taitojen oppiminen on aloitettava heti. "Koskaan ei tiedä, milloin siviiliammatti pitää vaihtaa sotilaan ammattiin, Kiviberg sanoi virolaislehden haastattelussa.
Tuoreet tiedot Naton maajoukkojen, hävittäjien ja muun sotakaluston siirtämisestä Baltiaan ovat lisänneet arvioita, joissa sota tuntuu lähes väistämättömältä ilman mittavaa varustautumista.
Ruohonjuuritasolla maan valmistautuminen sotaan huolestuttaa. Kansan keskuudessa eläviä, pelonsekaisia tunteita ei media ole juuri välittänyt. Venäjää puhuvien osuus Viron väestöstä on noin kolmannes, mutta heidän näkemyksensä välittyvät julkisuudessa aniharvoin.
Lue Risto Vuorisen koko analyysi täältä:
Ukrainan kriisi lisännyt keskustelua virolaisten puolustustahdosta.
Lotta Nuotio: Turkissa muut aiheet jyräävät Ukrainan
Video
Turkissa keskustellaan Ukrainan kriisistä hyvin vähän. Siihen on kaksi syytä. Ensinnäkin Turkissa on vilkas sisäpoliittinen kausi ja lyhyessä ajassa maassa järjestetään kolmet vaalit. Toiseksi naapurimaa Syyriassa pauhaa sisällissota, jonka takia Turkkiin on paennut noin miljoona syyrialaista.
Krimin niemimaan tilannetta seurataan kuitenkin tarkasti, koska siellä asuu noin 12 prosentin turkkilaisvähemmistö, eli Krimin tataarit.
Pasi Myöhänen: Britit pitävät hajurakoa Ukrainan kriisiin - Chelsea-fanit huolissaan venäläisomistajan varojen mahdollisesta jäädytyksestä
Video
Brittien mielessä maalla on turvallinen hajurako ja välimatka Venäjään niin maantieteellisesti kuin taloudellisesti. Riippuvuus Venäjän kaupasta ja maakaasusta on vähäinen moniin Euroopan maihin verrattuna.
Lontoon pörssiin listautuvien venäläisfirmojen määrä voi kriisin jatkuessa vähentyä ja sanktioiden myötä jokunen luksusasuntokauppa peruuntua. Toisaalta jotkut venäläisrikkaat saattavat parkkeerata rahansa Lontoon kiinteistömarkkinoiden turvasatamaan.
Suurimmat riskit välittyvät Euroopan länsirannalle EU:n kautta. Jos Manner-Euroopan talous sukeltaa, seuraa Britannia perässä.
Chelsea-jalkapallojoukkueen fanit ovat tosin huolissaan jo nyt: jos omistaja Roman Abramovichin varoja jäädytetään, on joukkue hätää kärsimässä!
Jyrki Palo: Espanjassa pelätään Krimin ja Katalonian vertautumista
Video
Naton eteläreunalla Espanjassa Ukrainan tilannetta ei koeta suorana uhkana omalle turvallisuudelle, mutta silti kriisiä seurataan tiiviisti.
Espanjan itsensä kannalta Ukrainassa painottuu kolme seikkaa.
Ensinnäkin se, että Krimin kansanäänestys ja irtoaminen Ukrainasta vertautuu Espanjan Katalonian itsehallintoalueen irtoamisuhkaan. Espanjan hallitus korostaa, että perustuslain vastaisia, yksipuolisia toimia ei mitenkään voi hyväksyä.
Toiseksi Venäjä on tärkeä talouskumppani, joten Espanja ei pidä Venäjän vastaisista pakotteista.
Myös venäläisten turistien ja asunnonostajien kaikkoamista pelätään. Viime vuonna venäläiset ostivat kolmisentuhatta asuntoa Espanjasta ja purkivat osaltaan sitä satojen tuhansien myymättömien asuntojen sumaa, joka täällä edelleen on ongelma.
Kolmanneksi Espanja näkee Ukrainan kriisissä mahdollisuuden tarjoutua vaihtoehtoiseksi maakaasureitiksi muualle Eurooppaan. Algeriasta Espanjaan tulevilla putkilla tuotavaa kaasua - tai vaikka yhdysvaltalaista liuskekaasua - voisi toimittaa Eurooppaan Espanjan kautta, jos siirtoputkistoa Ranskaan laajennettaisiin. Ranska ei ole ajatuksesta toistaiseksi innostunut, mutta Espanja toivoo Ukrainan kriisin muuttavan Ranskan asennetta.