Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Ukrainan konflikti/sota

Viestiketju osiossa 'Käynnissä olevat sodat ja konfliktit' , aloittaja Tvälups, 01.12.2013.

 1. OldSkool

  OldSkool Kapteeni Lahjoittaja

  Liittynyt:
  14.04.2010
  Viestejä:
  796
  Tykkäykset:
  293
  Pisteet:
  76
  JHartikka, Guderian, Maidan ja 2 muuta jäsentä tykkää tästä.
 2. letkuspede

  letkuspede Majuri

  Liittynyt:
  18.12.2014
  Viestejä:
  1,160
  Tykkäykset:
  1,285
  Pisteet:
  156
  Poliisin iskujoukot ilmeisesti jossakin Donetskin suunnalla. Eivät marssineet ainakaan perinteiseen puna-armeijan tyyliin ja varustuskin hieman länsimaalaistunut.
   
  Guderian, Talvela, Sensei142 ja 3 muuta jäsentä tykkää tästä.
 3. Mainos 4. vlad

  vlad Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  17.01.2015
  Viestejä:
  4,582
  Tykkäykset:
  12,850
  Pisteet:
  1,286
  Kuulumisia Donetskin suunnalta - uutiset viime päivien ajalta:

  "Katsaus Donetskin tilanteeseen

  On aika luoda pikainen katsaus tämän hetkiseen tilanteeseen Ukrainalta miehitetyssä Donetskissa. Paikalliset lähteeni ottivat vuodenvaihteen ja ortodoksisen joulun vastaan taisteluiden ääniä kuullen, viikonloppuna taisteluiden äänet kantautuivat kaupungin ytimeen – lähteideni mukaan taisteluita on käyty useammalla rintamasektorilla. Mikään ei siis ole näiltä osin muuttunut alueella, sota jatkuu, on jo jatkunut pitkälti yli kaksi vuotta.

  Vuodenvaihteen pyhiä alueella on otettu vastaan paikoin kireissäkin tunnelmissa. Donetskin ”kansantasavallan” hallinto ei kyennyt maksamaan kaikkia maksussa olleita palkkoja tahi eläkkeitä, kapinatunnelman perusteella näyttää siltä, että Venäjältäkään ei tullut runsain mitoin avustuksia viime vuoden lopulla. Sodan kuluessa epävarmuuteen maksujen suhteen paikalliset ovat jo tottuneet, yleensä suurten juhlien alla ”kansantasavallan” työntekijöille ja eläkeläisille on kuitenkin kyetty maksamaan joku bonus tahi edes osa eläkkeestä – Venäjältä on usein tullut ylimääräinen lähetys ruplia, jotta paikallinen ”hallinto” on kyennyt hoitamaan velvoitteensa edes jollain tapaa. Nyt tähän ei kyetty – vähäinen propagandavoitto ihmismielissä jäi saavuttamatta.

  Donetskin ”kansantasavallan” hallinnon alaisuudessa lasten kasvatustoimessa työskentelevä lähteeni kertoi tulevasta muutoksesta alueella. Aiemmin palkat on maksettu kullakin työpaikalla työnjohdon tai vastaavan henkilön taholta käteisenä. Nyt kerrotun tiedon mukaan lähitulevaisuudessa jokaiselle annetaan pankkikortti, joka on kytketty tiliin, jolle palkat ohjautuvat. Kukaan ei kuitenkaan osannut tai kyennyt vastaamaan kysymyksiin, että minkä pankin kortista ja mistä tilistä on kyse, kuka takaa, että miltä automaatilta voi nostaa rahaa tai että kaupungista edes löytyy toimivia automaatteja. Lähteeni mukaan hänen naapurustossa – tosi asiassa useamman kilometrin päässä – on yksi satunnaisesti toiminut automaatti, jota monikaan ei ole käyttänyt. Kuvaavaa tilanteelle on se, että kukaan ei osannut vastata yhteenkään esitettyyn kysymykseen. Ei edes siihen, että saavatko tilin omistajat tiedon siitä, että palkat ovat tulleet tilille. Nyt kun palkat on jaettu työpaikoilla ”puhtaana käteen”, palkanmaksun epävarmuudesta huolimatta työntekijä on varmuudella saanut jotain. Luottamus tilisiirtoihin alueella, jolla ei ole ollut vuosiin toimivia pankkeja, ei ole kovinkaan korkealla.

  Huomattavaa kritiikkiä paikallisten taholta on myös kohdistettu Venäjältä tulleisiin elintarvikkeisiin. Viimeksi keskustellessamme aihe nousi jälleen esille. Alueella myynnissä olevien venäläisten maitotaloustuotteiden laatu on hyvin kirjavaa, toisinaan tuote on välttävää, toisinaan täysin syömäkelvotonta. Näinkin kävi pyhien aikaan lähteeni ostettua smetanaa juhlaruokia varten. Tämä venäläinen ”smetana” oli täysin syömäkelvotonta, se oli jotain, joka näytti smetanalta mutta ihmisen ruokaa se ei ollut. Suurin ongelma on juuri Venäjältä tuoduissa maitotaloustuotteissa, hyvin usein kukaan ei tiedä mitä ne pitävät sisällään, voiko niitä enää käyttää – ei ole tavatonta, että alueelle tuodaan Venäjältä viikkoja tai kuukausia vanhoja tuotteita myyntiin. Toisaalta usein maitoja ja muita tuotteita on ”jatkettu” kipsijauheilla tms. Tämä ongelma on olemassa myös Venäjällä, mutta ”kansantasavaltojen” alueella se korostuu, koska mitään toimivaa elintarviketarkkailua tai valvontaa ei ole olemassa.

  * * *

  Alueella on myös herättänyt keskustelua molemmin puolin rintamaa – Ukrainan ja ”kansantasavaltojen” – välisen ”rajan” sulkeminen. Eräs lähteistäni on suoraan sitä mieltä, että Ukrainan pitäisi sulkea raja, ei sen tähden, että hän kannattaisi ”kansantasavaltoja” vaan sen tähden, koska hän tukee Ukrainaa. Hänen mukaansa sen toimen jälkeen miehitettyjen alueiden asukkaat näkisivät todella kuinka toimivia nämä ns. kansantasavallat ovat. Ilman Ukrainan suunnalta tulevia eläkkeitä, Ukrainassa asuvilta omaisilta tulevaa tukea, ilman mahdollisuutta käydä ostoksilla Ukrainan hallinnassa olevilla alueilla hänen mukaansa nähtäisi se ”kansantasavaltalainen” todellisuus – kuten hän on todennut ”Neuvostoliittoa te halusitte, Neuvostoliiton te saitte” ja sitä se arki tuolloin olisi. Jos Ukrainan ja ”kansantasavaltojen” välinen raja suljettaisi, alue olisi täysin Venäjän humanitaarisen avun varassa. Leipäjonot ja kokonaisvaltainen ruokapula olisi jokapäiväistä arkea.

  Ymmärrän kyllä hänen radikaalin ajatuksen rajan täydellisestä sulkemisesta, se todellakin osoittaisi ”kansantasavaltojen” toimimattomuuden. Mutta voidaanko useampi miljoona alueen asukasta jättää oman onnensa nojaan – luottaa siihen, että Venäjä huolehtii heistä? Toisaalta tällainen radikaali teko saattaisi johtaa siihen, että kansainvälinen paine kohdistuisi voimakkaasti Ukrainaan, enkä sulkisi pois sitäkään mahdollisuutta, etteikö joidenkin länsipoliitikkojen mielestä tuolloin Ukraina käytännössä tunnustaisi alueet menetetyksi ja sen myötä sotatoimet näyttäytyisivät osalle länsimaita toisessa valossa. Tämäkin osaltaan osoittaa sen kuinka ongelmallinen tilanne Itä-Ukrainassa on ja kuinka Venäjä ylläpitämillään sotatoimilla ja niitä tukevilla toimenpiteillä on ajanut Ukrainan asemaan, jossa sen mahdollisuudet toimia ovat varsin rajalliset. Etenkin jos miehitetyillä alueilla asuvien asukkaiden turvallisuus on taattava.


  Näin Donetskissa tammikuussa 2017.


  ...
  "

  Linkki: http://sss-radio.ee/fi-blogi/kirjeenvaihtajamme-marko-enqvist-katsaus-donetskin-tilanteeseen

  vlad
   
  Maidan, Guderian, notareal ja 2 muuta jäsentä tykkää tästä.
 5. Teräsmies

  Teräsmies Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  26.04.2010
  Viestejä:
  6,705
  Tykkäykset:
  3,023
  Pisteet:
  1,286
  Laitetaan tämä video Tillersonin mietteistä tännekin.
   
  JHartikka ja Maidan tykkäsivät tästä.
 6. vlad

  vlad Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  17.01.2015
  Viestejä:
  4,582
  Tykkäykset:
  12,850
  Pisteet:
  1,286
  OSCE:n (ETYJ:n) drone oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

  Viisi venäläistä telatykkiä tulittamassa ukrainalaiskohteita Svitlodarskissa. Voi päätellä ettei vastatykistötoiminnasta taida olla pelkoa, koska telatykit ovat pellolla kuin tarjottimella. Normaalia alueella, Venäjä vähät piittaa Minsk kakkosesta, Ukraina yrittää noudattaa sitä esim. rintamalla niin hyvin kuin mahdollista ja tämä noudattaminen mahdollistaa sitten venäläisiltä tällaisen toiminnan.  vlad
   
  krd, runtik, Nypykkä ja 11 muuta jäsentä tykkää tästä.
 7. SJ

  SJ Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  29.04.2010
  Viestejä:
  16,815
  Tykkäykset:
  6,036
  Pisteet:
  1,286
  Etäisyydet ajoneuvojen välillä näyttäisivät olevan luokkaa 4-5 ajoneuvon pituutta. Siinä voi olla vaikea saada Bonusta väliin sillä tavalla, että kaksi tykkiä tuhoutuu yhdellä ammuksella. Mutta voi pojat mitä tapahtuisi jos rypäleammus osuisi sopivasti tuohon kasaan.
   
  Guderian, JHartikka, Sensei142 ja nämä jäsenet tykkäsivät tästä.
 8. ITHPOG

  ITHPOG Alikersantti

  Liittynyt:
  18.07.2016
  Viestejä:
  62
  Tykkäykset:
  103
  Pisteet:
  6
  Kyseisellä alueella, kuten videostakin näkynee, taitaa ilmasuoja olla varsin vähäistä. Näin ollen tyypillistä Venäläistä tykistötoimintaa, jossa laitetaan PSH:t aukealle paikalle riviin, kaikki ampuvat samaan suuntaan rinnakkain ja tulitehtävän jälkeen vauhdilla liikkeelle ettei vihollinen ehdi vaikuttamaan takaisin.

  Nykyisin taitaa Venäjä arvostaa putkien saamista riviin ja nopeaa poistumista enemmän kuin varsinaista suojaa tiedustelulta tai vastatulelta.
   
  krd, JHartikka ja Old Boy tykkäsivät tästä.
 9. SJ

  SJ Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  29.04.2010
  Viestejä:
  16,815
  Tykkäykset:
  6,036
  Pisteet:
  1,286
  Kaipa tuo toimii, kun käytössä on liikkuva tykistö. Suojaa voi ajatella enemmän sitten kun ollaan suoja-asemassa, jos siellä vietetään enemmän aikaa, kuin tuliasemassa.
   
 10. vlad

  vlad Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  17.01.2015
  Viestejä:
  4,582
  Tykkäykset:
  12,850
  Pisteet:
  1,286
  Varmasti näin niissä tapauksissa, joissa on tiedossa se, että vaikutetaan takaisin. Ukrainassa tilanne on käytännössä se, että venäläiset telatykit & MLRS:t voivat olla kohtalaisen pitkiä aikoja asemissa, koska tiedossa on se, että ukrainalaiset harvemmin vastaavat tuleen omalla tykistöllään. Venäläisillä ei siis välttämättä ole tarvetta nopeaan poistumiseen.

  Mikäli ei huomioida pienikaliiperisia aseita, ukrainalaiset joutuvat (poikkeustilanteita lukuunottamatta) pyytämään luvan tulenavaukseen. Puolustustarkoituksessa, kun asemiin hyökätään, ei esikunnasta tarvitse pyytää lupaa. Rintamalla UA:n joukoilla harvemmin on yli 82 mm krh:ta, 122 milliset ja siitä ylöspäin on sitten Minsk II mukaisesti vedetty määritetyille alueille. Joidenkin pidempiaikaisten (päiviä kestäneiden yhteenottojen aikana) ukrainalaiset ovat ottaneet käyttöönsä tykistöä, muutoin Minsk II:sta on noudatettu niin hyvin ettei Ukraina suurempia nootteja ole saanut tarkkailijoilta. Joitain panssarivaunuja on toisinaan ollut kateissa varikoilta ja yksittäisiä telahaupitseja, siinäpä ne merkittävimmät rikkomukset.

  Venäjän ja militanttien puolella tilanne on sitten aivan toinen, kuten tämäkin video osoittaa - kerralla syyllistytään useampaan tulitaukorikkomukseen.

  vlad
   
  Guderian, vonrehausen, Sensei142 ja 5 muuta jäsentä tykkää tästä.
 11. Old Boy

  Old Boy Majuri

  Liittynyt:
  31.03.2014
  Viestejä:
  1,436
  Tykkäykset:
  1,886
  Pisteet:
  156
  Näin ne on toiminu siitä lähtien kun saivat ensimmäiset itseliikkuvat tykkinsä 70 -luvulla. Ei Ukraina pelkillä sirpalekranaateilla noille mitään mahda. Voivat lisäksi käyttää hyväksi pidempää kantamaa, kun luultavasti ovat lentoratatutkilla ja lennokeilla kyenneet
  selvittämään vastustajan tykkien sijainnin. Ei voi hajauttaa ellei ole nykyaikaista ammunnanhallintaa ja paikantamista. Meidän PSH74:t toimii ihan samoin.

  Edit Enpä huomannut ylläolevan viestin tuloa väliin. Eli ei olisi Ukrainalla millä vastatakaan tuleen.
   
  JHartikka tykkäsi tästä.
 12. Torrakko

  Torrakko Kapteeni

  Liittynyt:
  30.10.2013
  Viestejä:
  672
  Tykkäykset:
  723
  Pisteet:
  76
  Sulkisivat vaan rajan ja julistaisivat että kansantasavallat on joululahja Kremlin fuhrerille. Joku viisas tällä foorumilla sanoi että mikään ei avaa ihmisten silmiä kuin elämän perustarpeiden puuttuminen. Jos maitona juodaan ravinteikasta kipsisakkaa ja smetana haisee lähinnä albiino sonnalta, samalla kun ootellaan palkkoja, niin veikkaan että ei pitkään menisi. Kansa tulee kaduille ja diktatuuri tekee mitä diktatuuri osaa parhaiten eli väkivaltaa. Kyllä varmasti tulisi ikävä entistä ja turvaisaa kotimaata.


  "etteikö joidenkin länsipoliitikkojen mielestä tuolloin Ukraina käytännössä tunnustaisi alueet menetetyksi ja sen myötä sotatoimet näyttäytyisivät osalle länsimaita toisessa valossa."

  Mitä tuo ylläoleva käytännössä tarkoittaa?
   
  PSB 5500 tykkäsi tästä.
 13. Norsu

  Norsu Alikersantti

  Liittynyt:
  28.01.2015
  Viestejä:
  58
  Tykkäykset:
  87
  Pisteet:
  6
  En näe, että vain alueiden luovuttamisella Venäjälle saavutettaisiin rauhaa. Mikä estää Venäjää jatkamasta tykkitulta tällaisen sopimuksen jälkeenkin? Konfliktin ylläpitäminen on paljon tärkeämpää kuin sen lopettaminen.

  Rajan sulkeminen vaatisi laajan rajavyöhykkeen, josta tulisi ei-kenenkään-maa. Tosin mikä estäisi Venäjä valtaamasta tuota aluetta, kun se olisi tarjottimella - ETYJ vai :rolleyes:? Näen, että vain ulkopuoliset rauhanturvaajat riittävällä mandaatilla ja aseistuksella voisivat pysäyttää sotimisen - Venäjä tuskin hyökkäisi YK:n rauhanturvaajien kimppuun. Tämän jälkeen "kaivostyöläiset" ja kaikki halukkaat voivat jatkaa uusonnelassa elämistä, kunnes homma kaatuu omaan mahdottomuuteen.
   
  JHartikka, Guderian, Teräsmies ja nämä jäsenet tykkäsivät tästä.
 14. Mainos 15. aj77

  aj77 Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  08.07.2011
  Viestejä:
  5,681
  Tykkäykset:
  6,427
  Pisteet:
  1,286
  Jos rauhansopimus tehdään niin,että Ukraina luopuu novorussiasta, niin yk:n rauhanturvaajat voisi tullakin. En ihmettelisi että Trumpin hallinto yrittäisi saada Poron suostumaan tähän.
  Sitten kuulemme kuinka kapinalliset haluavat olla itsenäinen osa Ukrainaa ja siksi eivät voi suostua moiseen. Sota jatkuu.
   
  Teräsmies ja PSB 5500 tykkäsivät tästä.
 16. vlad

  vlad Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  17.01.2015
  Viestejä:
  4,582
  Tykkäykset:
  12,850
  Pisteet:
  1,286
  "Urhoolliset" "humanitaarisiin kuljetuksiin" elokuussa 2014 osallistuneet saavat myös omat prenikkansa rintapieleen, mitähän seuraavaksi?  vlad
   
  JHartikka, Lepukki, Sensei142 ja 2 muuta jäsentä tykkää tästä.
 17. ITHPOG

  ITHPOG Alikersantti

  Liittynyt:
  18.07.2016
  Viestejä:
  62
  Tykkäykset:
  103
  Pisteet:
  6
  Onko ihan varmistettua tietoa?

  Saman tilin väite siitä, että mitaleja olisi painettu Kiovankin valloittamisesta 2015 ainakin vaikuttaa melko kaukaa haetulta. En ainakaan itse usko että tavoite oli edes Kiovaan asti päästä.
   
 18. vlad

  vlad Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  17.01.2015
  Viestejä:
  4,582
  Tykkäykset:
  12,850
  Pisteet:
  1,286
  Todennäköisesti on.

  Tässä nyt on syytä huomioida se, että Venäjä on lyönyt ties millaisen määrän mitaleja viime vuosien sodissa, niitä jakamassa on myös ollut Johan Bäckman. Suomalaisillekin on jaettu "Donbassin puolustajan mitalia" - myös sellaisille, jotka eivät Donbassissa ole käyneet muuta kuin kääntymässä. Syyriassa ehdittiin jakaa "Palmyran vapautuksen mitalit" hiukan liian aikaisin, tai kohta saavat jakaa "Palmyran vapautuksen mitalit vol. 2".

  Se mitä olen Ukrainan sotaa seurannut (ensihetkistä lähtien) on Venäjä jakanut tuhansia erilaisia mitaleja sotilaille ja upseereille, jotka ovat sotineet tai operoineet Itä-Ukrainassa ja/tai Krimillä. Niiden päälle tulee vielä suuri joukko "kansantasavaltojen" jakamia mitaleja ja kunniamainintoja. Jo pidemmän aikaa on ollut viitteitä siitä, että kesän 2014 tapahtumien ennakoitiin etenevät hiukan toisella tapaa ja tätä varten suunniteltiin erilaisia "vapautusmitaleja" ja muita kunniamainintoja. Monella tapaa kyse on neuvostoaikojen jatkosta, Neuvostoliitossakin oli ties mitä "kunniamainintaa", joita jaettiin ansioituneille kansalaisille. Sama trendi näyttää jatkuvan "uus-neuvostoliittolaisen" Venäjän aikana. Nämä prenikat ovat osa propagandaa, osa kansallistunteen nostatusta, osa jotain sellaista, jota me suomalaiset pidämme ehkäpä hiukan naurettavana pelleilynä.

  vlad
   
  JHartikka, ITHPOG, PSS ja nämä jäsenet tykkäsivät tästä.
 19. Talvela

  Talvela Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.02.2014
  Viestejä:
  6,695
  Tykkäykset:
  6,541
  Pisteet:
  1,286
  Kyllä niillä oli suunnitelmat sinne asti ja nyt on uudet, ei tämä ole ohi vaan menee pahemmaksi.
   
  JHartikka tykkäsi tästä.
 20. vlad

  vlad Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  17.01.2015
  Viestejä:
  4,582
  Tykkäykset:
  12,850
  Pisteet:
  1,286
  Lyhyesti, se tarkoittaa sitä, että mikäli Ukraina sulkee "kansantasavaltojen" "rajan" kaikelta liikenteeltä ja kanssakäynniltä, teosta voi seurata se, että eurooppalaisista poliitikoista ja päättäjistä he, jotka suhtautuvat Ukrainaan nihkeästi ja Venäjään myönteisesti, näkevät tilanteen siinä valossa, että Ukraina tunnustaa "kansantasavallat". Jokainen ymmärtänee mitä siitä voi seurata -> paineen nostoa muita päättäjiä ja tahoja kohtaan, jotta suhtautumista Venäjään voidaan muuttaa, koska Ukraina on ratkaissut omalla tavallaan Itä-Ukrainan tilanteen ts. sulkenut "kansantasavaltojen" rajat.

  Tällaisessa tilanteessa, moni voi nähdä Ukrainan sotatoimet eli ATO:n aivan toisessa valossa - vääristyneenä kuviona ja tuomita Ukrainan harjoittamat toimet. Suomesta ja Euroopasta löytyy runsaasti tahoja, jotka mielellään purkaisivat pakotteita jokaista mahdollista myönnytystä vastaan - purkaisivat ne vaikka heti, jos suinkin mahdollista. Joten tämä kuvio huomioiden, Ukrainan sellaiset toimet, joissa "kansantasavaltojen" välinen raja suljetaan, nähdään siinä valossa, että Ukraina hyväksyy kansantasavallat.

  Kuvio on hyvin monimutkainen. Itse tarkastelen tätä alueelta tullutta ehdotusta juuri siitä näkökulmasta, ettei Ukrainan asema heikkenisi kohtuuttomasi kv. areenoilla, ettei löydy perustetta Minsk II vastaisesti ryhtyä purkamaan pakotteita.

  vlad
   
  krd, JHartikka, Torrakko ja nämä jäsenet tykkäsivät tästä.
 21. miheikki

  miheikki Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2010
  Viestejä:
  5,628
  Tykkäykset:
  6,897
  Pisteet:
  1,286
  aj77 tykkäsi tästä.
 22. aj77

  aj77 Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  08.07.2011
  Viestejä:
  5,681
  Tykkäykset:
  6,427
  Pisteet:
  1,286
  En löydä enää mistään alunperin mp netissä näkemääni kuvaa Etyjin autosta liikennevaloissa joissa myös seisoi Venäläinen Btr tms. Oli sitä aikaa kun Venälisiä ei ollut Ukrainassa. Netistä koitin hakea,mutta suuret voimat siivonneet.
   
  JHartikka tykkäsi tästä.

Jaa tämä sivu