Pitäisi pystyä erottelemaan ne tilanteet, missä sotimishalu on ollut sisäsyntyistä ja milloin taas siihen perustuvaa, että vaihtoehto sotimiselle oli kuula kalloon.
Putinin diktatuurihallinto on ottanut sodan ja väkivallan käytön oikeutuksen mukaan jo lasten kasvatuksessa, peruskouluikäisten tasolta alkaen.
https://yle.fi/uutiset/3-11090329
Vajaa viisi vuotta sitten olin seuraamassa moskovalaiskoulun isänmaallista opetusta. Kakkosluokkalaiset istuivat vakavina koulun sotamuseossa, jonka katonrajassa riippui Josif Stalinin ja neuvostokenraalien muotokuvia. Paikalle oli kutsuttu toisen maailmansodan veteraani. Odotin hänen kertovan, ettei sota saa koskaan enää toistua.
Viesti oli kuitenkin toinen: Lapsia valmisteltiin sotaa varten.
– Vieläkin on niitä, jotka hamuavat luonnonvarojamme, veteraani sanoi ja muistutti, ettei Venäjällä ole sukupolvea, joka olisi elänyt ilman sotaa.
Venäjällä on jossain määrin tapahtunut muutoksia niistä ajoista jolloin suuria sotilasjoukkoja pakotettiin hyökkäämään vihollisen linjoja kohden, varmaan kuolemaan, NKVD:n ja politrukkien uhkauksilla ja taistelusta perääntyvien systemaattisella tappamisella.
- nykyinen Putinin hallinto pyrikii kaikessa toiminnassaan luomaan venäläisille mielikuvaa ulkomaiden aiheuttamasta pysyvästä uhkasta Venäjää kohtaan.
- tässä tarkoituksessa diktatuuri estää venäläisten tiedonsaantia ulkomailta ja levittää kansalaisilleen yksinomaan omaa hallintoaan tukevaa propagandaa.
- poliittisen opposition toiminta on monin tavoin rajattua ja viimekädessä kiellettyä niin virallisesti kuin epävirallisin keinoin (vangitsemiset, pahoinpitelyt ja jopa salamurhat jne.)
Jää nähtäväksi kuinka kauan Putin diktatuuri kykenee säilyttämään valtansa?
- ulkomaihin kohdistuvalla valheellisella sotapropagandalla (ja äärimmillään jopa sodalla) voidaan tiettyyn rajaan asti peitellä yhteiskunnallisia ongelmia..
- loppuviimeksi suurin vaara Putinille ja diktatuurille aiheutuu omasta hallinnon sisäpiiristä.
Tälläkin hetkellä hyvin suuri osa Venäjän etuoikeutetusta eliitistä kouluttaa omat lapsensa länsimaiden yliopistoissa. Monet asuvat ja tekevät työtään ulkomailla.
- heillä ei ole rasitteenaan Putin'in luomaa valheellista propagandaa vaan he tietävät enemmän kuin hyvin ettei naapurivaltioilla ole pienintäkään halua tai aikomusta sotilaallisiin toimiin Venäjää kohtaan.
- toki Putin'in hallinto pyrkii erilaisin keinoin luomaan suhteitaan näihin ulkomailla asuviin venäläisiin..osa heistä hyväksyy Putini hallinnon (esim. saamiensa etuoikeutettujen hyötyjen vuoksi) mutta paljon on niitäkin jotka vastustavat nykyistä väkivaltaista diktatuuria.
Ukrainaan kohdistuneella hyökkäyksestä ja miehityksestä on koitunut äärimmäisen suuri vahinko koko venäläiselle yhteiskunnalle.
- sodan aiheuttama Putinin hetkellisen henkilökohtaisen suosion kasvu on jäänyt kaikenlaisen kielteisten vaikutusten varjoon.
- eikä kysymys ole enää pelkästää sotimisen aiheuttamasta ja kaiken aikaa lisääntyvästä taloudellisesta kurjuudesta..
- Venäjällä asuu paljon ukrainalaisia (ja Ukrainassa venäläisiä) jotka eivät millään tavoin hyväksy Putin diktatuurihallinnon väkivaltaa.
- pakkovallan myötä koko venäläinen yhteiskunta on palautumassa kommunistiaikojen tarkasti valvottuun sulkeutuneisuuteen..
Toki sekin on syytä huomioida ettei kaikkialla suurten kaupunkien ulkopuolella edes tapahtunut kansalaisten kohdalla erityisiä muutosta Neuvostoliiton romahtaessa...Monin paikoin (siis kauempana hallintokeskuksista) nykyinen Putinin diktatuuri jatkaa siitä mihin kommunistisen puolueen hallinto päättyi.
- ainoa näkyvä muutos oli siinä että virkamiehen hatussa sirppi ja vasara vaihtui toisenlaiseen kokardiin..