Ukrainan konflikti/sota

Kun mätetään epäuskottavaksi laadittua, läpinäkyvää ja provosoivaa höttöä peliin, niin kyse on usein yrityksestä vaihtaa agenda.

Kyse on siis usein enemmän yrityksestä estää ja haitata keskustelua, joka tuo esiin hankalia totuuksia kuin yrityksestä saada ketään uskomaan sitä soopaa.

Tekniikka on siitä kiero, että kun hölmömmät lähtevät todistelemaan ettei asia voi olla niin kuin trollaattori väittää, niin oikea keskustelu pysyy poissa ja trollin asettama aihepiiri pinnalla.

Siksi trolleja ei pitäisi ruokkia enempää kuin kerran. Sen verran voi antaa välipalaa että kertoo yleisölle mistä on kyse, kuinka se toimii ja miten ei pidä mennää sikapainiin mukaan kun sika kutsuu tai haastaa.

Itse poikkesin tästä peruslinjasta sen verran että toin esiin ne ihanat palkinnot joita itänaapuri lakeijoilleen perinteisesti varaa. Pidän tarpeellisena tämän asian esille tuomista juuri nyt.

Onnittelut agentti Pihatonttu hyvin suoritetusta anti-trolli operaatiosta!
Käytitte onnistuneesti esivalmistetut materiaalit pro-venäjän materiaalin torjunnassa. Pelottelunne toimii tehokkaasti, ja nyt trollin kaikki sukulaiset tärisevät pelosta ja rukoilevat trollia lopettamaan kirjoittelut.

Muistakaa anoa ansiomerkki tehtävästä ja bonuspalkka Helsingin Hybridikeskuksesta!
 
@Merten sheriffi @Fencer
Oma käsitykseni, mukaanlukien Suomen Sotilaan artikkelit, on että Venäjän on todettu käyttäneen ilmasta maahan vaikuttamisessa melko systemaattisesti rautapommeja

Neukkulalla ja sen perintömaalla on hyvin pitkään ollut periaatteellinen ero länsimaiseen ilma-asetuotantoon. Kun täällä tehdään ohjautuvia ammuksia (esim paveway, jdam), itäajattelu on ollut enemmänkin yhä tarkemmassa aselavetissa (esim wanha peleng ja nykyinen svp,https://en.wikipedia.org/wiki/SVP-24).
 
Jos arvioidaan uhkaa sotilaallisen voimankäytölle prosentuaalisesti (esim. todennäköisyys sotilaallisen voimankäytölle on 50/50), niin minkälaisia asioita tulisi huomioida ja kuinka paljon antaisit painoarvoa millekin asialle?

Alla omia heittoja, mutta kuinka asiantuntijat arvioivat todennäköisyyttä sotilaallisen voimankäytölle ja mitä asioita he ottavat huomioon?

Venäjän tietäen sitä on helvetin vaikea ennustaa oikein millään tapaa.


Ukrainalla on edelleen kohtalaisen kova määrä ilmatorjuntaa (muistaakseni luokkaa joitain satoja s-300 ampumalavetteja sekä lähellä tuhatta oleva määrä lähi- ja kohde- torjuntaohjuslavetteja), sekä ainakin jonkinlaiset omat ilmavoimien rippeet alkuvaiheen tappioiden jäljiltä joten suora ilmasota voi olla aika georgialaista kyytiä vastaava. Tuolloin 12 päivän sodassa tiputettiin muistaakseni tahdissa pari venäläistä konetta päivässä, huomattavasti pienemmällä kalustomäärällä.

Isompana riskinä näen tässä sen että Venäjä kokeilee taas sitä korttia missä Venäjää puhuvat, Venäläistä kalustoa käyttävät, Venäläisessä komennossa olevat ja Venäläisiä sotilaskomento-asiakirjoja kantavat sedät ovatkin paikallisia suutahtaneita maanviljelilöitä jotka ovat spontaanissa innossaan löytäneet paikalliselta parkkikselta esim. pataljoonan verran toimivia armata-vaunuja ja joita venäjän ulkoministeriö ja johto kieltää olevan venäläisessä komentoketjussa.

Silloin mennään taas lakiperusteisessa lännessä sormi suussa miettimään että mitäs nyt tehdään, samalla kun toiset vääntää totaalista sotaa rintamalla.
 
. tupla
 
Niin Georgia taitaa olla ainoa jonkinlainen valtiollinen vastustaja mitä Venäjä on kokenut. Venäjä menetti koneita siellä eikä vihollisen ilmatorjunnan lamauttaminen vakuuttanut jos vertaa Usan touhuihin. Mutta nyt on nyt ja täysin eri Venäjä.
 
Aloin tässä miettimään naton päälikkö lausui "Jos venäjä hyökkää ukrainaan tulee maailmansota 3" Jos ja jos venäjä hyökkää ukrainaan. Alkaako suomi valmistautua varmuuden vuoks?
1618403080733.png
 
Omaa pohdintaa..
En usko Venäjän aloittavan minkäänlaisia sotatoimia kaikesta pullistelusta huolimatta.
Jos kuitenkin jonkinlainen konflikti syntyisi, niin se olisi Venäjän suvereenia näytöstä.
Ukrainalla ei olisi ilmassa mitään mahdollisuuksia Venäjän ensilinjan hävittäjiä vastaan.
Merivoimat kokisivat Georgian kohtalon. Georgiassa sentään taisivat lähteä laiturista irti. Ukrainan tapauksessa tuskin nähtäisiin edes sitä.
Maavoimille en ennusta yhtään sen parempaa menestystä.
 
Kannattaa kuunnella se eilinen YLE:n poliitiikkaradio. Siinä muistaakseni oli asiantuntijoiden kanta, että Venäjän etu on olla sotimatta.

 
Ok, tosta huhusta en laita päätäni pantiksi. katsotaan miten tilanne kehittyy.

tosta "hybridivaikuttamisen doktriinistä" - kaikki mitä kirjoitit on totta ja olemassa, mutta minun mielestäni liian monimutkainen ja hankala toteuttaa ja pitää kontrollin alla donbassin tilanteessa. Tapetaan suosittu johtaja, demorolisoidaan hänen taistelijat rintamalla. Tuodaan tilalle uusi johtaja joka tietää/epäilee, että voi millä hetkellä tahansa tulla tapetuksi kyseisen doktriinin mukaan?

Eli sä olet sitä mieltä, että yksinkertaisempi ja loogisempi syy suosittujen separatistijohtajien kuolemaan ukrainan sissien operaation johdosta on mahdoton?
Ukrainan sissit eivät viitsi / uskalla / halua / saa lupaa mennä taistelulinjojen yli ja posauttaa singolla separin ikkunaan?
Suosittuja/näkyviä terroristi johtajia, proxy joukkojen komentajia yms on jo vaihdettu, siis käytännössä tapettu hämärästi, ja tilalle tuotu uusia (tämä jo aiemmin, en ole seurannut viimeaikojen tapahtumia). Tuolloin listalla oli Zakharchenko, Mozgovoy, Ishchenko, Dremov, “Batman”, “Motorola” ja “Givi”...

edit tässä hiemä paremmin muotoiltua listaa jo muutaman vuoden takaa. Eli eivät montaa vuotta pysyneet hengissä...
 
Viimeksi muokattu:
Siitä olen täysin samaa mieltä että Venäjän kansan etu ja Venäjän johdon etu eivät ole yhteneväiset. Johdolle skisma lännen kanssa ja sodat vierailla mailla ovat vain keino pitää kansa tiukassa otteessa ja luoda lisää mahdollisuuksia oligarkeille ja silovikeille varastaa koti- ja ulkomaalaista kansallista omaisuutta.

Venäjä on kansakuntana puristuksissa. Etelässä uhkaa muslimit ja jo nyt maassa olevat muslimit tekevät maasta ennen pitkää islamilaisen valtion ihan vain kantavenäläisiä suuremmalla syntyvyydellään. Idässä on Kiina, ja kun Uralilta itään olevalla valtavalla maamassalla asuu noin 15 miljoonaa venäläistä, rajan eteläpuolella on sata kertaa enemmän kiinalaisia jotka tarvitsevat tilaa, puhdasta vettä, mineraaleja, puuta, öljyä ja kaasua...joita kaikkea on tarjolla rajan takana. Jos Venäjä aikoo pitkällä aikavälillä selviytyä, ainoa järkevä vaihtoehto olisi, kuten sanoit, lähentyä länttä, koska olemme kaikesta huolimatta rodullisesti, uskonnollisesti ja kulttuurin osalta paljon lähempänä toisiamme kuin muslimeja ja kiinalaisia. Mutta lähentyminen länteen ei mahdollista kansallisomaisuuden varastamista muutaman eduksi, joten kansan tulevaisuus myydään oman edun takia.

Vaikka venäläiset köyhtyvät jo kahdeksatta vuotta peräkkäin ilman että tilanne olisi parantumassa, korona raiskaa pahemmin kuin lännessä ja nuoriso on jo menetetty, ei tilanne vielä ole kovinkaan haastava Putinille. Kansalaiset ovat häneen kyllästyneitä, mutta eivät vielä vihaa häntä. Tiukennetut lait ja tehostetut turvallisuusviranomaiset pitävät tilanteen hallinnassa. Toki johto seuraa tilannetta tarkkana ja alenevia kannatustrendejä haluttaisiin nostaa ennen syksyn parlamenttivaaleja. Siksi tätä lännen uhkaa, Ukrainan natseja ja sotauhoa yritetään pitää yllä. Mutta sota toista slaavikansaa vastaan on suuri riski joka voi iskeä pahasti takaisin. Siksi täysimittainen sota on mielestäni vähemmän todennäköinen. Rajoitetumpi operaatiot jossa voidaan osoittaa jotain menestystä pienin tappioin voidaan vielä tehdä.

Toki kannattaa muistaa että venäläiset eivät ajattele niin kuin me. Se mikä meille on loogista ei välttämättä ole sitä heille. Ja diktaattorit tekevät usein päätöksiä vähäisellä ja väärällä tiedolla jota hännystelijät heille tuovat kertomatta totuutta. Putinkin on vaarassa pudota omaan tähänastiseen menestyksensä, Venäjän asevoimien "mahdin", lännen heikkouden ja Ukrainan "natsien" pelkuruuden tarinaan jonka perusteella voidaan tehdä räväköitä päätöksiä. Epätodennäköinenkin voi tapahtua ja siihen kannattaa varautua.

Mielenkiintoista pohdintaa. Joistain asioista voin olla samaa mieltä, mutta muutama kohta kyllä hiukan herättää kysymyksiä.
(trigger warning: tekstissä on faktoja. Lukekaa omalla vastuulla.)

Tärkein ensin. Sanot venäläisten logiikan poikkeavan meidän logiikastamme. Jos puhutaan ukrainasta, miten venäjän toiminta on ollut epäloogista tai meidän logiikastamme poikkeavaa?

Muslimien osuus. Miksi muslimien osuus pitäisi nähdä venäjällä ongelmana, kun samaan aikaan kasvavaa muslimivähemmistöä euroopassa ei saa nähdä ongelmana kuten virallinen jargon euroopassa meille kertoo.

Tätä visiota kiinan hyökkäyyksestä en ymmärrä Kiinalaiset vain tulevat ja ottavat siperian tuosta noin maalta, jolla on muutama tuhat ydinasetta ja joka on valmis hyökkäämään naapurimaihin hetken mielijohteesta. The logic escapes me.

On mielenkiintoista katsoa, miten venäjä, jonka valuuttavaranto silovikeista ja varkaista huolimatta on maailman 4. suurin jakautuu:

30% euroja
23% kultaa
22% taaloja
12% yaneja
13% muut valuutat


Samaan aikaan maailman valuuttavarannosta vain 2% on yaneja. Ehkä eurooppa on kulttuurisesti lähempänä, mutta onko eurooppa jatkossa kuinka kiinnostava tai arvokas kumppani? Vai onko joku alkanut epäilemään euroopan arvoa kumppanina?

venäjän budjettivaje 2020 3,8%/gdp, euroalueella keskiarvo 8,5%/gdp ja USA 13,4%/gdp
venäjän valtiovelka 2020 16%/gdp, euroalue keskiarvo 97%/gdp ja USA 107%/gdp

Sanoit venäjän kansan kurjistuneen 8 vuotta peräkkäin. Mihin lukemaan perustat tuon näkemyksen?





Näillä asioilla on merkitystä, kun yrittää arvuutella, mitä jatkossa tapahtuu. Varmuutta ei ole täällä kenelläkään, mutta mielestäni paras tapa arvata on yrittää katsoa niitä vähiä faktoja mitä meillä on käytössä.
 
Arvuuttelut ja veikkaukset siitä, että Venäjä ei hyökkäisi Ukrainan maaperälle perustuvat monella taholla (sekä asiantuntujat että foorumilaiset täällä) toiveikkuuteen, että ei sotimisestä mitään hyötyä ole.
Minusta tämä on hyväuskoista ja itsepetosta. Meidän kaaliin ei vaan sotiminen tunnu mahtuvan ja haetaan toiveesta apua ajatteluun.

Venäjä iskee lähiaikoina Ukrainaan ja koeponnistaa vastapaineet. Tämän mukaisesti itse ajattelen ja henkisesti valmistaudun siihen mitä siitä muualla seuraa.
Ajatelkaa avoimesti, suoraviivaisesti ilman jarruttelua. Ostakaa nyt sitä vessapaperia varastoon.

.
 
Mielenkiintoista pohdintaa. Joistain asioista voin olla samaa mieltä, mutta muutama kohta kyllä hiukan herättää kysymyksiä.
(trigger warning: tekstissä on faktoja. Lukekaa omalla vastuulla.)

Tärkein ensin. Sanot venäläisten logiikan poikkeavan meidän logiikastamme. Jos puhutaan ukrainasta, miten venäjän toiminta on ollut epäloogista tai meidän logiikastamme poikkeavaa?

Muslimien osuus. Miksi muslimien osuus pitäisi nähdä venäjällä ongelmana, kun samaan aikaan kasvavaa muslimivähemmistöä euroopassa ei saa nähdä ongelmana kuten virallinen jargon euroopassa meille kertoo.

Tätä visiota kiinan hyökkäyyksestä en ymmärrä Kiinalaiset vain tulevat ja ottavat siperian tuosta noin maalta, jolla on muutama tuhat ydinasetta ja joka on valmis hyökkäämään naapurimaihin hetken mielijohteesta. The logic escapes me.

On mielenkiintoista katsoa, miten venäjä, jonka valuuttavaranto silovikeista ja varkaista huolimatta on maailman 4. suurin jakautuu:

30% euroja
23% kultaa
22% taaloja
12% yaneja
13% muut valuutat


Samaan aikaan maailman valuuttavarannosta vain 2% on yaneja. Ehkä eurooppa on kulttuurisesti lähempänä, mutta onko eurooppa jatkossa kuinka kiinnostava tai arvokas kumppani? Vai onko joku alkanut epäilemään euroopan arvoa kumppanina?

venäjän budjettivaje 2020 3,8%/gdp, euroalueella keskiarvo 8,5%/gdp ja USA 13,4%/gdp
venäjän valtiovelka 2020 16%/gdp, euroalue keskiarvo 97%/gdp ja USA 107%/gdp

Sanoit venäjän kansan kurjistuneen 8 vuotta peräkkäin. Mihin lukemaan perustat tuon näkemyksen?





Näillä asioilla on merkitystä, kun yrittää arvuutella, mitä jatkossa tapahtuu. Varmuutta ei ole täällä kenelläkään, mutta mielestäni paras tapa arvata on yrittää katsoa niitä vähiä faktoja mitä meillä on käytössä.
Kun noita katsoo, niin onko käyrien pohjalta nähtävissä syytä Krimin kaappaukselle ja Itä-Ukrainan proxy sodalle?
 
Onnittelut agentti Pihatonttu hyvin suoritetusta anti-trolli operaatiosta!
Käytitte onnistuneesti esivalmistetut materiaalit pro-venäjän materiaalin torjunnassa. Pelottelunne toimii tehokkaasti, ja nyt trollin kaikki sukulaiset tärisevät pelosta ja rukoilevat trollia lopettamaan kirjoittelut.

Muistakaa anoa ansiomerkki tehtävästä ja bonuspalkka Helsingin Hybridikeskuksesta!
Sä olet niin huono trolli et ei sua uskois Putinkaan, puhumattakaan täysijärkisistä suomalaisista jotka vastaa 10 pensasneuvostoliittolaista ajatuksen juoksultaan.
Tiktakilla on hyvä biisi;
Hei lopeta - et saa
Mua susta välittämään
Sun pitäis se jo ymmärtää
Siis lopeta - ja mee
Etsi joku muu
Joka susta vois kiinnostuu.
Hyvä biisi, jos pelkät sanat ei riitä niin alla linkki.
Heippa:D
Idiot-2.jpg
 
Arvuuttelut ja veikkaukset siitä, että Venäjä ei hyökkäisi Ukrainan maaperälle perustuvat monella taholla (sekä asiantuntujat että foorumilaiset täällä) toiveikkuuteen, että ei sotimisestä mitään hyötyä ole.
Minusta tämä on hyväuskoista ja itsepetosta. Meidän kaaliin ei vaan sotiminen tunnu mahtuvan ja haetaan toiveesta apua ajatteluun.

Venäjä iskee lähiaikoina Ukrainaan ja koeponnistaa vastapaineet. Tämän mukaisesti itse ajattelen ja henkisesti valmistaudun siihen mitä siitä muualla seuraa.
Ajatelkaa avoimesti, suoraviivaisesti ilman jarruttelua. Ostakaa nyt sitä vessapaperia varastoon.

.
:D Mut oikeesti kun kuulin että jos venäjä hyökkäis ukrainaan suomi olis PASKASSA ASEMASSA. Sekä voi laukaista ww3 videopelin! Joten en haluis mennä sotimaan tuonne suomi/venäjän rajantuntumaan 18-vuotiaana Piste! Ja koronaepidemian keskellä olis raskasta kansan kestää suomen puolustusvalmisteluja Iha btw.,..........
 
Kysees on 5kk vanha uutinen aloin keräilemään noita otsikoita että voi vertailla mitä tulevaisuudes tapahtuu ;)
Tämä on helkkarin hyvä ajatus, aion kopioida ideasi. Pitkään jo itseasiassa miettinyt vastaavaa, kun asiantuntijoiden lausunnot vaihtelee jatkuvasti. Ja poliitikkojen.
 
Et kysynyt minulta, mutta nopea heitto.

Saksa haluaa putken luonnollisesti. Saksa käärii suurimmat rahat siitä.

Ukraina tietenkin vastustaa. He ovat kupanneet kauttakulkurahoja ja kaasua kohta 20 vuotta. Miksi luulet, että Saksa haluaa ukrainalaisista roistoista eroon? Katsoppa miten jokainen ukrainalainen presidentti on ollut sidoksissa kaasubisnekseen NL:n kaatumisen jälkeen.

USA haluaa hallita eurooppaa. Energia on siihen loistava keino. Varsinkin nyt, kun heidän luottomiehensä UK lähti EU:sta. USA haluaa myydä ylihintaista LNG:tään ja päästä hallitsemaan euroopan energiatarjontaa. USA hallitsee lähi-itää ja ainoa ulkopuolinen toimittaja on venäjä.

Saksa, Ranska, jne tietävät tämän. Venäjän sulkeminen pois tarkoittaa täydellistä USA:lle alistumista. Eikä kukaan halua sitä.

Tästä koko asiassa on loppujen lopuksi kyse. EU:n iso kysymys pitkässä juoksussa ei ole venäjä. Vaan se, että jos EU oikeasti haluaa olla tekijä maailmanpolitiikassa, sen täytyy haastaa jossain vaiheessa USA. Ja EU tarvitsee siihen venäjää.

Tämän takia EU tasapainoilee nyt epätoivoisesti USA:n, Venäjän ja Kiinan välillä. Ja USA pelkää sitä, että Kiinasta tulee suurempi asiakas kuin he ovat. Jos niin käy, te huomaatte samalla sekunnilla, miten USA:n merkitys vähenee.

Kaikki katsovat nyt, miten palikat asettuvat... Ukraina on luonnollisesti vain pieni palikka. Ketään ei kiinnosta itsessään miten sille käy.

Mutta se on eri osapuolille käytännöllinen peliväline. Kuten oli jo 2014.

Suomi on vapaa maa ja täällä saa onneksi kuka vain esittää mielipiteensä. Tämä on hyvä ja näin jatkukoon. Mutta toivoisin keskustelun laadun ylläpitämiseksi perusteluja, faktoja, linkkejä jne. näiden mielipiteiden tueksi. Etenkin kun heittää näin sanoisinko provosoivia väitteitä. Sinällään on hyvä, että liputetaan näin avoimesti missä leirissä ollaan ja miten asioista ajatellaan.

Tätä väitettä, että USA haluaa estää NordStream II:n puhtaasti omista taloudellisista intresseistään johtuen, on viljelty näillä palstoilla silloin tällöin ja varsin heppoisin perustein. Toivoisin todellakin kunnollista faktaa näiden väitteiden taakse. Ylipäätään asiat eivät ole yksioikoisia oikein mihinkään suuntaan.

Väitteesi, että ”USA haluaa hallita eurooppaa. Energia on siihen loistava keino. Varsinkin nyt, kun heidän luottomiehensä UK lähti EU:sta. USA haluaa myydä ylihintaista LNG:tään ja päästä hallitsemaan euroopan energiatarjontaa. USA hallitsee lähi-itää ja ainoa ulkopuolinen toimittaja on venäjä.” on tuossa muodossa täysin absurdi.

Maailmassa ja etenkin Euroopassa on käytössä markkinatalous, joten pakolla myynti ei kovin helposti onnistu. LNG:tä kuten kaikkia muitakin tuotteita Eurooppa siis ostaa jos ostaa markkinahinnalla, ei ylihintaisena.

Euroopan energiatarjontaa hallitsee, jos sitä nyt ylipäätään joku hallitsee, niin Venäjä. 2019 EU-27 maiden maakaasusta 44,7% ja öljystä 28% tuli Venäjältä kun vastaavat luvut USA:sta ovat 4,1% ja 6,2%
https://ec.europa.eu/eurostat/stati...orts_of_energy_products_-_recent_developments

Mistä ihmeen todellisuudesta katselet maailmaa?

LNG eli nesteytetty maakaasu kyllä muuttanee kuvioita maakaasun osalta ja USA on yksi LNG:n viejämaista ja varmasti pyrkii edistämään tätä intressiään. Mutta varsin pieni on mittakaava ainakin toistaiseksi. USA:n luottomieheksi mainostamasi UK osti LNG:tä 2019 (21% kaikesta kaasuntarpeestaan) seuraavista maista: Qatar hiukan alle 50%, Venäjä 17%, USA 16%, Trinidad&Tobaco n.6%, Algeria n.4%. USA:n osuus UK:n kaikesta kaasuntuonnista oli siis peräti 3,4%! Melkoista dominanssia!
https://assets.publishing.service.g...iquefied_Natural_Gas_in_the_UK_and_Europe.pdf

Koko EU:n osalta 22% kaikesta maakaasusta tuli LNG:nä v.2019. Qatarista 29%, Venäjältä 14%, Nigeriasta myös 14%, USA:sta Norjasta ja Algeriasta kustakin hiukan vähemmän. Eli eipä ole suurensuuri USA:n siivu Euroopan kaasumarkkinoista.

Viime vuodelta oli hankalampi löytää tietoja, mutta UK: osalta löytyi
https://assets.publishing.service.g...y_of_Liquefied_Natural_Gas_in_the_UK_2020.pdf
LNG:n tuonti Britteihin oli pysynyt samana kokonaiskulutuksen pienentyessä, joten LNG:n osuus kasvoi ja myös USA:n tuonnin osuus kasvoi n.27% Venäjän tuonnin vähetessä n. 12%:iin. Trendi on siis nouseva USA:n LNG:n osuudella, mutta hallinnasta ei todellakaan voi puhua.

LNG:tä siis tuodaan Eurooppaan monesta eri maasta, myös Venäjältä. Toisekseen USA ei todellakaan ole ainoa korvaava lähde Venäjän kaasulle. Ylipäätään Eurooppa ei ole LNG:n keskeinen markkina vaan Aasia. Kiina meni juuri ohi Japanin suurimpana LNG:n ostajana ja Etelä-Korea, Intia ja Taiwan muodostavat yhdessä merkittävimmät markkinat. Myyjäpuolella taas ykkönen on yhä Qatar, Australia toinen ja USA vasta kolmas, tosin kovassa kasvussa. Myös Venäjä panostaa paljon LNG:n tuotantoon esim Arktisella alueella.
https://thebarentsobserver.com/en/a...-arctic-lng-2-5050-split-between-domestic-and
Malesia, Norja, no kaikki maakaasun tuottajat pyrkivät markkinoille. Nigerian kentiltä maakaasu jouduttiin aiemmin soihduttamaan kokonaan ilmaan, mutta nyt kaasua saadaan myydä maailmalle.

”Saksa, Ranska, jne tietävät tämän. Venäjän sulkeminen pois tarkoittaa täydellistä USA:lle alistumista. Eikä kukaan halua sitä.”

Kuka kumma on sulkemassa Venäjää ulos? Meinaatko tosissasi, että NordStream II:n torppaus sulkee Venäjän pois Euroopan kaasumarkkinoilta öljymarkkinoista puhumattakaan? Venäjä on siis jo nyt, ilman tuota NordStream II:sta Euroopan ylivoimaisesti suurin energian tuoja. Ei se mihinkään muutu tulee uutta kaasuputkea tai ei.

NordStream II sulkee ulos Ukrainan (ja Valko-Venäjän) ei Venäjää. No, tätähän kerroit haluavasi, kun kuulemma Ukrainalaiset ovat roistoja. Mutta mustaa et saa valkoiseksi.

Oikeastaan tuo Ukrainan ulos sulkeminen on jo tapahtunut NordStream I:n ja TurkStreamin (Venäjä-Turkki) ja TAP-putken (Turkki-Italia) sekä Balkan Streamin (Turkki-Serbia) myötä. Mikäli (kun?) Ukrainassa alkaa laajempi sota, niin kaasu idästä Eurooppaan saadaan kulkemaan aika hyvin muita reittejä pitkin. Näin ainakin kesällä, kun kaasun kulutus on vähäisempää.
 
Back
Top