Ukrainan konflikti/sota

Baikal taisi jutella "mitä tässä on jäänyt huomaamatta" -näkökulmalla. Mulle tuli yksi etäinen mahdollisuus mieleen.

Ajatusleikki:

Kiina suunnittelee jotain ja haluaa jakaa USA:n, Naton ja EU:n huomion ja voimat sitä varten hajalleen. Pyytää ja saa tukea Putinilta, joka järkkää Ukrainaan näytelmän. Putin/Venäjä saa tuesta jonkin merkittävän palkkion.

"Katsokaa nyt tarkasti näitä valokeilassa olevia käsiä..."

Myönnän ajatusleikin epätodennäköiseksi ja monimutkaistavaksi, mutta heitän sen silti ilmaan ajatusleikkinä ja vain ajatusleikkinä.
 
Siitä olen täysin samaa mieltä että Venäjän kansan etu ja Venäjän johdon etu eivät ole yhteneväiset. Johdolle skisma lännen kanssa ja sodat vierailla mailla ovat vain keino pitää kansa tiukassa otteessa ja luoda lisää mahdollisuuksia oligarkeille ja silovikeille varastaa koti- ja ulkomaalaista kansallista omaisuutta.

Kannattaa kuunnella se eilinen YLE:n poliitiikkaradio. Siinä muistaakseni oli asiantuntijoiden kanta, että Venäjän etu on olla sotimatta.

Arvuuttelut ja veikkaukset siitä, että Venäjä ei hyökkäisi Ukrainan maaperälle perustuvat monella taholla (sekä asiantuntujat että foorumilaiset täällä) toiveikkuuteen, että ei sotimisestä mitään hyötyä ole.

Minusta tämä on hyväuskoista ja itsepetosta. Meidän kaaliin ei vaan sotiminen tunnu mahtuvan ja haetaan toiveesta apua ajatteluun.

.

Ehkä se asiantuntijoidenkin ongelma on juuri tuo, että sotaan ei haluta uskoa ja se ei rationaalisesti mitattuna varmasti ole Venäjän ja venäjän kansan kokonaisvaltainen etu. Ydinkysymys lieneekin juuri, että onko se Venäjän johdon etu?

Ei varastelevat oligarkit ja korruptio sekään ole Venäjän tai Venäjän kansan etu ja silti niin tapahtuu. Jos sota hyödyntää valtaa pitäviä, niin sota syttyy jos katsovat sen tarpeelliseksi omien suunnitelmien ajamisen kannalta.
 
Sekin on hyvä sinusta tietää. Kerro se myös kutsunnoissa että haluat siviilipalvelukseen.
On meille kaikille selkeempää ja asetellaan miehet oikeisiin lokeroihin kuka mitäkin tekee.
.
Käyn armeijan mutta. En halua samaa kohtaloa kuten mun isoeno 22v JR1 Ensimmäisessä etulinjassa ja Kuoli 10.6.1944. Ottaen huomioon että hänelläki oli paljo annettavaa viel :)
 
Käyn armeijan mutta. En halua samaa kohtaloa kuten mun isoeno 22v JR1 Ensimmäisessä etulinjassa ja Kuoli 10.6.1944. Ottaen huomioon että hänelläki oli paljo annettavaa viel :)
Eipä kukaan halua. On noita sukulaisia yhdeltä ja toiselta mennyt. Ensimmäinen Kannaksella Joulukuussa -39 ja viimeinen heinäkuussa Ihantalassa -44. Lapin sodassa tuli vain invaliditeettia. Nyt on vanhat soturit kuolleet.
 
Eipä kukaan halua. On noita sukulaisia yhdeltä ja toiselta mennyt. Ensimmäinen Kannaksella Joulukuussa -39 ja viimeinen heinäkuussa Ihantalassa -44. Lapin sodassa tuli vain invaliditeettia. Nyt on vanhat soturit kuolleet.
Mun suvussa oli viis rintamalla neljä jääkäriä kolme vainaa (talvisodas) nuorin vainaa heti (jatkosodas) Mutta lääkintämies selvis. Mutta teki itsarin 1965 kun pää ei kestänyt sodan raakuuksia.
 
Suomi on vapaa maa ja täällä saa onneksi kuka vain esittää mielipiteensä. Tämä on hyvä ja näin jatkukoon. Mutta toivoisin keskustelun laadun ylläpitämiseksi perusteluja, faktoja, linkkejä jne. näiden mielipiteiden tueksi. Etenkin kun heittää näin sanoisinko provosoivia väitteitä. Sinällään on hyvä, että liputetaan näin avoimesti missä leirissä ollaan ja miten asioista ajatellaan.

Tätä väitettä, että USA haluaa estää NordStream II:n puhtaasti omista taloudellisista intresseistään johtuen, on viljelty näillä palstoilla silloin tällöin ja varsin heppoisin perustein. Toivoisin todellakin kunnollista faktaa näiden väitteiden taakse. Ylipäätään asiat eivät ole yksioikoisia oikein mihinkään suuntaan.

Väitteesi, että ”USA haluaa hallita eurooppaa. Energia on siihen loistava keino. Varsinkin nyt, kun heidän luottomiehensä UK lähti EU:sta. USA haluaa myydä ylihintaista LNG:tään ja päästä hallitsemaan euroopan energiatarjontaa. USA hallitsee lähi-itää ja ainoa ulkopuolinen toimittaja on venäjä.” on tuossa muodossa täysin absurdi.

Maailmassa ja etenkin Euroopassa on käytössä markkinatalous, joten pakolla myynti ei kovin helposti onnistu. LNG:tä kuten kaikkia muitakin tuotteita Eurooppa siis ostaa jos ostaa markkinahinnalla, ei ylihintaisena.

Euroopan energiatarjontaa hallitsee, jos sitä nyt ylipäätään joku hallitsee, niin Venäjä. 2019 EU-27 maiden maakaasusta 44,7% ja öljystä 28% tuli Venäjältä kun vastaavat luvut USA:sta ovat 4,1% ja 6,2%
https://ec.europa.eu/eurostat/stati...orts_of_energy_products_-_recent_developments

Mistä ihmeen todellisuudesta katselet maailmaa?

LNG eli nesteytetty maakaasu kyllä muuttanee kuvioita maakaasun osalta ja USA on yksi LNG:n viejämaista ja varmasti pyrkii edistämään tätä intressiään. Mutta varsin pieni on mittakaava ainakin toistaiseksi. USA:n luottomieheksi mainostamasi UK osti LNG:tä 2019 (21% kaikesta kaasuntarpeestaan) seuraavista maista: Qatar hiukan alle 50%, Venäjä 17%, USA 16%, Trinidad&Tobaco n.6%, Algeria n.4%. USA:n osuus UK:n kaikesta kaasuntuonnista oli siis peräti 3,4%! Melkoista dominanssia!
https://assets.publishing.service.g...iquefied_Natural_Gas_in_the_UK_and_Europe.pdf

Koko EU:n osalta 22% kaikesta maakaasusta tuli LNG:nä v.2019. Qatarista 29%, Venäjältä 14%, Nigeriasta myös 14%, USA:sta Norjasta ja Algeriasta kustakin hiukan vähemmän. Eli eipä ole suurensuuri USA:n siivu Euroopan kaasumarkkinoista.

Viime vuodelta oli hankalampi löytää tietoja, mutta UK: osalta löytyi
https://assets.publishing.service.g...y_of_Liquefied_Natural_Gas_in_the_UK_2020.pdf
LNG:n tuonti Britteihin oli pysynyt samana kokonaiskulutuksen pienentyessä, joten LNG:n osuus kasvoi ja myös USA:n tuonnin osuus kasvoi n.27% Venäjän tuonnin vähetessä n. 12%:iin. Trendi on siis nouseva USA:n LNG:n osuudella, mutta hallinnasta ei todellakaan voi puhua.

LNG:tä siis tuodaan Eurooppaan monesta eri maasta, myös Venäjältä. Toisekseen USA ei todellakaan ole ainoa korvaava lähde Venäjän kaasulle. Ylipäätään Eurooppa ei ole LNG:n keskeinen markkina vaan Aasia. Kiina meni juuri ohi Japanin suurimpana LNG:n ostajana ja Etelä-Korea, Intia ja Taiwan muodostavat yhdessä merkittävimmät markkinat. Myyjäpuolella taas ykkönen on yhä Qatar, Australia toinen ja USA vasta kolmas, tosin kovassa kasvussa. Myös Venäjä panostaa paljon LNG:n tuotantoon esim Arktisella alueella.
https://thebarentsobserver.com/en/a...-arctic-lng-2-5050-split-between-domestic-and
Malesia, Norja, no kaikki maakaasun tuottajat pyrkivät markkinoille. Nigerian kentiltä maakaasu jouduttiin aiemmin soihduttamaan kokonaan ilmaan, mutta nyt kaasua saadaan myydä maailmalle.

”Saksa, Ranska, jne tietävät tämän. Venäjän sulkeminen pois tarkoittaa täydellistä USA:lle alistumista. Eikä kukaan halua sitä.”

Kuka kumma on sulkemassa Venäjää ulos? Meinaatko tosissasi, että NordStream II:n torppaus sulkee Venäjän pois Euroopan kaasumarkkinoilta öljymarkkinoista puhumattakaan? Venäjä on siis jo nyt, ilman tuota NordStream II:sta Euroopan ylivoimaisesti suurin energian tuoja. Ei se mihinkään muutu tulee uutta kaasuputkea tai ei.

NordStream II sulkee ulos Ukrainan (ja Valko-Venäjän) ei Venäjää. No, tätähän kerroit haluavasi, kun kuulemma Ukrainalaiset ovat roistoja. Mutta mustaa et saa valkoiseksi.

Oikeastaan tuo Ukrainan ulos sulkeminen on jo tapahtunut NordStream I:n ja TurkStreamin (Venäjä-Turkki) ja TAP-putken (Turkki-Italia) sekä Balkan Streamin (Turkki-Serbia) myötä. Mikäli (kun?) Ukrainassa alkaa laajempi sota, niin kaasu idästä Eurooppaan saadaan kulkemaan aika hyvin muita reittejä pitkin. Näin ainakin kesällä, kun kaasun kulutus on vähäisempää.

Minä olen aivan tarpeeksi linkkejä laittanut tänne eri asioista. Myös noista energiaan liittyvistä kysymyksistä. Jos kiinnostaa, mene ja etsi.

Minulta loppui kiinnostus kantaasi samalla hetkellä, kun aloit höpöttämään leireihin kuulumisesta.

Jos haluat asiallista keskustelua, opettele käymään sellaista.
 
Baikal taisi jutella "mitä tässä on jäänyt huomaamatta" -näkökulmalla. Mulle tuli yksi etäinen mahdollisuus mieleen.

Ajatusleikki:

Kiina suunnittelee jotain ja haluaa jakaa USA:n, Naton ja EU:n huomion ja voimat sitä varten hajalleen. Pyytää ja saa tukea Putinilta, joka järkkää Ukrainaan näytelmän. Putin/Venäjä saa tuesta jonkin merkittävän palkkion.

"Katsokaa nyt tarkasti näitä valokeilassa olevia käsiä..."

Myönnän ajatusleikin epätodennäköiseksi ja monimutkaistavaksi, mutta heitän sen silti ilmaan ajatusleikkinä ja vain ajatusleikkinä.
En ihmettelisi yhtään jos siellä on tehty diili että Kiina härkkii jotain Etelä-Kiinan merellä tai jopa Taiwanissa jos Venäjä aloittaa ensin myllyt Ukrainassa kiinnittääkseen lännen huomion.
 
Korruptoitunutta UEFAa täytyy ryhtyä painostamaan että peruuttavat ensi vuoden jalkapallokisat mikäli Venäjä ei lopeta Ukrainan painostamista / käyttää sotilaallista voimaa laajemmin.

Tämän kaltaisilla toimilla on tehoa, koska kansa ja fanit eivät pidä siitä että Putin tekee jatkuvasti toimia, joiden takia maa ei voi osallistua kisoihin / järjestää kisoja ja saa jatkuvasti lisää sanktioita. Nyt tulee ennakkoon antaa voimakkaat ukaasit laajoista toimenpiteistä joita tullaan tekemään, mikäli Venäjä toimii vastoin odotuksia. Pehmoilemalla ei saada mitään aikaan se on nyt nähty. Nyt täytyy laittaa kova kovaa vastaan.

 
Kyllä Ukraina pysyy vielä pitkään kaasuriippuvuuden ja sisäisen vaikuttamisen ja mädättämisen liekanarussa vaikka rajaa sirreettäisiinkin, ei siihen sotilaallista painostusta tarvita.
Tuohon kommentti, että mitä Ukrainan kaasuriippuvuutta tarkoitat?

Ukraina ei ole ostanut kaasua Venäjältä (ainakaan suoraan) viime aikoina vaan kaikki tuontikaasu tulee Slovakiasta, Unkarista ja Puolasta.

Toisekseen Ukraina tuottaa itse tarvitsemastaan maakaasusta noin 63% ja loput 37% tulee siis tuontina. Vuoden 2020 luvut ovat oma tuotanto 20,2bcm ja tuonti 12,09bcm.

Vertailun vuoksi me tuomme maakaasustamme 100% ulkomailta ja viime vuoteen asti 100% Venäjältä. Vuonna 2019 tuontimäärämme oli 2,46bcm eli Ukraina tuo noin viisinkertaisen määrän. Toisaalta populaakin Ukrainassa on reilu kahdeksan kertaa enemmän kuin meillä.

Toki se on otettava huomioon, että nykyinen suhteellisen vähäinen kaasun tarve Ukrainassa johtuu todella huonosta taloudellisesta tilanteesta. Eli kun maa pääsee jaloilleen toivottavasti tulevaisuudessa, niin kaasun tarve kasvaa paljon.

Toisaalta Ukrainalla on mittavat kaasuvarannot maaperässään, joten ihan täyteen omavaraisuuteen on hyvät mahdollisuudet ja vientiinkin riittää. Jos vain Venäjä ei ryöstä näitä varantoja. Ne kun sijaitsevat Itä-Ukrainassa ja Krimillä sekä meren alla Krimistä länteen. Uskoakseni Venäjän yksi suurin syy Krimin valtaukseen ja ylipäätään sotaan Ukrainaa vastaan on maakaasu. Samoin nyt alkanut offensiivi, enemmän tosin sanallinen vielä toistaiseksi, tähdännee osaltaan Ukrainan energiaomavaraisuuden mahdollisuuden tuhoamiseen.

Mutta Ukrainassa on myös liuskekaasua merkittävästi ja sitä on idän lisäksi aivan lännessä. Tätä aloitellaan hyödyntämään ja tulevaisuudessa yhä enemmän. Puola ja Ukraina tekevät siellä yhteistyötä ja todennäköisesti Jenkeistä on saatavissa tarvittavaa teknologiaa.
 
Back
Top