Ukrainan konflikti/sota

Höpönhöpön. Hallinto koostuu tavallisista suomalaisista, jotka toimivat tavallisten suomalaisten sen mahdollistaessa. Otapa kuka tahansa hallinnon virkamies ja tuo se eteesi ilman virkamiesstatustaan - hän muuttuu hyvinkin tavalliseksi suomalaiseksi. :cool:
Totta - pitää paikkansa kaikkien kansalaisuuksien suhteen. Myös venäläisten. En siis ymmärrä, että hallintokoneisto eriytetään ikään kuin se toimisi ilman kansalaisiaan tai näiden vastuuta.
 
Linkki uutiseen: "EU uhkaa Venäjää pakotteilla – Uhkailun takana on epävarmuutta siitä, miten ja milloin pitäisi toimia"

EU:n paperitiikeri rapisee ennennäkemättömän uhkaavasti Venäjälle: "KAIKILLA uusilla Ukrainaan kohdistuvilla sotilaallisilla toimilla on massiiviset seuraukset ja kova hinta, kertoivat Euroopan unionin johtajat perjantain vastaisena yönä päättyneessä huippukokouksessaan."

Samainen paperitiikeri on kyllä leikannut ihan itse omat kyntensä, mm. liian kunnianhimoisella ilmastopolitiikalla, niin lyhyiksi ettei se voi kuin uhota; "Kovin toimi olisi puuttua Venäjän energianvientiin, mutta se iskisi ensimmäisenä Eurooppaan itseensä.".

Olihan tuossa uutisessa toki juttua SWIFT-maksujärjestelmästä tiputtamisestakin, mutta itse arvaisin että ovat alkaneet varautua tällaiseen skenaarioon heti sen ensimmäisen SWIFTistä pihalle potkimisen uhkailun jälkeen - ei siis saisi etukäteen kertoa mitä työkaluja pakista löytyy vaan käyttää niitä työkaluja! Varautumiseen voi liittyä myös äskettäinen Putinin ja Xin välinen keskustelu, kun muistetaan se että niin Kiinalla kuin Venäjällä on ollut intressejä (*) siirtyä käyttämään kaupankäynnin välineenä jotain muuta kuin dollaria.

Lisäksi fiktiivinen skenaario: Mitäs jos Putin ulkoistaisi öljy- ja kaasukaupan väliaikaisesti Kiinalle jollain täysin uudenlaisella sopimushimmelillä, siten että Kiina raapisi vaikkapa 30% komission päältä itselleen tällöinhän EU-maat eivät ostaisi näitä Venäjältä vaan Kiinalta joka maksaa Venäjälle sitten 10% komission kaasu- ja öljyputkiston läpivirtauksesta? Huomiona sanon sen ettei tuo 20% (30%-10%) Venäjän kärsittäväksi jäävä 'komissio' lopulta liene liikaa tilanteessa jossa näiden hyödykkeiden hinnat joka tapauksessa ampaisisivat konfliktin alkaessa kohti tähtiä. Tämä vaihtoehto olisikin "pienet vihreät miehet"-pelikirjan jatko-osa, eli jotain täysin odottamatonta ja ennennäkemätöntä joka olisi myös paperitiikerin kuohitseva viimeistelyliike. Tästä Kiinalle jäisi toki 'mainehaittaa', mutta toki se saisi siinä samalla sievoisen summan Siperian Kylmää Valuuttaa.

*) Viite Venäjän varautumisesta kaupankäyntiin jollain muulla kuin dollari löytyy tästä uutisesta jonka päivämäärä on 15.10.2021 (maksumuurin takana): Vladimir Putinin mukaan Venäjä etsii tapoja vähentää sidoksiaan dollarin käyttämiselle – tarkkailee kryptovaluuttojen kehitystä

*) Viite Kiinan intresseistä syrjäyttää dollari ainoan kansainvälisen kaupankäynnin pallilta löytyy tästä uutisesta jonka päivämäärä on 25.03.2009:
Kiina haluaa maailmankauppaan uuden valuutan dollarin tilalle
 
Viimeksi muokattu:
En muista Putinin tulleen koskaan valituksi presidentiksi vapaissa vaaleissa. Ymmärtääkseni KGB-taustaiset hämärämiehet kaappasivat vallan Jeltsiniltä hyvin kyseenalaisesti :unsure:
No ei.
Jeltsinin oli ihan itse nostamassa Putinia valtaan.
Putinia tuki samat oligarkit jotka tuki Jeltsiniäkin. Jeltsin nosti Putinin FSB johtoon ja myöhemmin pääministeriksi.


https://yle.fi/uutiset/3-5056479



Jeltsin itse taasen oli tuolloin päässyt virkaan vaaleilla joihin amerikkalaiset oli sotkeutuneet.
Ei se aina yksipuolista ole tuo vaalien sorkkiminen.




1101960715_400.jpg




Election meddling in Russia: When Boris Yeltsin asked Bill Clinton for help​

https://www.washingtonpost.com/history/2020/06/26/russian-election-interference-meddling/?outputType=am
 
No ei.
Jeltsinin oli ihan itse nostamassa Putinia valtaan.
Putinia tuki samat oligarkit jotka tuki Jeltsiniäkin. Jeltsin nosti Putinin FSB johtoon ja myöhemmin pääministeriksi.


https://yle.fi/uutiset/3-5056479



Jeltsin itse taasen oli tuolloin päässyt virkaan vaaleilla joihin amerikkalaiset oli sotkeutuneet.
Ei se aina yksipuolista ole tuo vaalien sorkkiminen.
Eli nuo ovat merkkejä vapaista vaaleista?
 
Eli nuo ovat merkkejä vapaista vaaleista?
No ei.
Mutta ei Putin valtaa kaapannut Jeltsiniltä.
Tälläisen väitteeseen vastasin.



Jetsin nosti Putinin niin valtaan.
Amerikkalaiset nosti Jeltsinin valtaan.
Capisce

Eli voidaan nyt syyttää amerikkalaisia Putinista. Vitun Clinttoni.
 
Why did Boris Yeltsin make Vladimir Putin the President of Russia?

Profile photo for Alexey Tereshchenko
Alexey Tereshchenko
, lived in Moscow (1979-2003)
Updated 4 years ago · Author has 885 answers and 18.1M answer views


He needed a person who would be able to take power and willing to guarantee his personal safety.

By 1999, Boris Yeltsin was unpopular to such extent that any politician would become a people’s darling just by prosecuting him and his family.

Yevgeni Primakov, the most popular politician, was expected to do just this. So for Yeltsin it became a question of life and death to choose his successor well. And, considering the situation, the choice was very good. Putin did everything he was expected to do.

He was the exact opposite of Yeltsin. The first president of Russia was large, physically unwell, rumored to be often drunk. Putin was small, physically fit, a teetotaler and a sportsman. Besides, he fit amazingly well into one cultural stereotype that Russians had.

The most popular TV series in Soviet Union was Seventeen Moments of Spring featuring the great Soviet actor Vyacheslav Tikhonov.
main-qimg-cc162869dd7470ee396c4b6206a3b69b-lq

Tikhonov played a high-ranking Nazi official, Max Otto von Stierlitz, who is in reality a Soviet spy. While pretending to be a loyal follower of Hitler (and successfully defending himself when suspected by the Gestapo chief Müller), he slows down the Nazi A-bomb program, sabotages separate peace talks between Nazis and US secret services and saves Warsaw from total destruction. This powerful film made the image of a spy glamorous and prestigious in Russia.

Putin was often compared with Stierlitz. This comparison played well because Putin was a former KGB agent who had lived in Germany. And not only did it make Putin more popular but also protected him from the accusation of complicity with the much-hated Yeltsin. If Stierlitz feigned Nazism to help the Soviets, then Putin could feign Yeltsinism to help the Russian people.

It worked. The Second Chechen War additionally boosted Putin’s popularity. People who disliked him (like myself) became less and less numerous.

On 31 December 1999, Yeltsin abdicated, leaving Putin Acting President. This position was very advantageous to Putin on the eve of the presidential election. On the same day, Putin signed a decree that guaranteed the immunity of Yeltsin and his family from prosecution and gave them material benefits.


Pysyn mielipiteessäni KGB-hämärämiesten vehkeilystä valtaan pääsemiseksi. Nykypäivän tilanne on sikäli haastava vallanvaihdolle Venäjällä, koska harvassa maassa on yhtä suuri väkivaltakoneisto kansan ja hallinnon välissä kuten Venäjällä on.
 
STT

Putin haluaisi vallanvaihdon Ukrainassa, mutta siihen ei ole realistisia keinoja – Kremlin penäämällä Naton lupauksella tuskin olisi Venäjälle paljonkaan arvoa​



Anssi Rulamo

Länsimaissa on viime viikkoina arvuuteltu kuumeisesti, mihin Venäjä pyrkii keskittämällä joukkoja Ukrainan rajoille. Presidentti Vladimir Putin haluaa luonnollisesti saavuttaa sillä jotakin - mutta mitä tarkalleen ottaen?

STT:n haastattelemat asiantuntijat eivät halua sulkea pois sotilaallisten toimien mahdollisuutta, mutta sotaan päätyminen ei selvästikään ole Venäjälle ensisijainen toive. Putin tietää, että sota Ukrainan kanssa voisi olla tuhoisa hänen oman suosionsa kannalta.

- Venäläiset eivät halua nähdä sotaa ukrainalaisten kanssa. Vaikka Kiovan hallitukseen suhtaudutaan todella negatiivisesti, ukrainalaisia pidetään edelleen veljeskansana, sanoo Ulkopoliittisen instituutin tutkija Kristiina Silvan.

Tilannetta ei voi verrata Krimin valtaukseen vuonna 2014, joka tapahtui nopeasti, helposti ja käytännössä ilman taisteluita. Vaikka seurauksena oli kansainvälisesti pakotteita ja Venäjän eristämistä, oli se Putinille sisäpoliittinen pikavoitto, joka nosti hetkellisesti presidentin suosion kotimaassa pilviin.

Samanlaista nopeaa voittoa ei kuitenkaan ole nyt tarjolla, vaan tappiot molemmilla puolilla olisivat raskaat. Kaatuneiden venäläissotilaiden määrä olisi aivan eri luokkaa kuin esimerkiksi Syyrian sodassa tai Ukrainassa tähän asti.

Vallanvaihto Kiovassa ei realismia​

Mitä Putin sitten pohjimmiltaan haluaa? Ukrainan, jota Venäjä voi kontrolloida.

Venäjä on kertonut tahtovansa Natolta sitovan lupauksen siitä, että läntinen sotilasliitto ei laajene Ukrainaan. Tässä on kyse osittain silmänlumeesta, sillä Ukrainan liittyminen Natoon ei ole nykytilanteessa mitenkään ajankohtaista, kun maan itäosat ovat Moskovalle uskollisten separatistien hallinnassa.

Putinin on mahdotonta hyväksyä Ukrainaa lännen liittolaisena, joten hän haluaisi Kiovassa valtaan Venäjälle ystävällismielisen hallituksen. Siihen ei kuitenkaan näytä olevan kovin realistisia polkuja.

Vaikka Ukrainassa on suuria sisäisiäkin ongelmia, kuten korruptiota, on Kremlin hallinnon vastustaminen ollut vuoden 2014 tapahtumien jälkeen monia ukrainalaisia yhdistävä tekijä, ja ukrainalainen identiteetti on vahvistunut huomattavasti.

Ukrainassa on myös vapaita vaaleja ja riippumatonta mediaa, mikä on Venäjällä yhä vieraampi ajatus. Ja vaikka moni Ukrainan bisneseliitissä toivoisi parempia suhteita Venäjään, ei siellä ole haluja antautua ehdoitta osaksi Venäjän etupiiriä.

Siksi Kremlille myönteinen palatsivallankumous Kiovassa on käynyt yhä epätodennäköisemmäksi.

Olisiko Naton lupauksella Venäjällä arvoa?​

Venäjän esittämät vaatimuslistat etupiireistä ovat sisällöltään lännelle mahdottomia hyväksyä, ja Kreml tietää sen.

Silvan näkee nykyiset jännitteet ensisijaisesti painostuskeinona. Hän arvioi, että Venäjälle voisi riittää Minskin sopimuksen tulkitseminen Kremlin haluamalla tavalla, jolloin Ukrainasta tulisi liittovaltio. Tällöin Venäjä pystyisi Itä-Ukrainan kautta vaikuttamaan Ukrainan sisäpolitiikkaan ja torppaamaan kaiken läntisen integraation.

- Yksi tulkinta on se, että tämä on osa neuvotteluita. Ensin esitetään isoja vaateita, ja sitten tehdään myönnytyksiä.

Tämä rakennelma voisi olla Silvanin mielestä Venäjälle jopa mieluisampi kuin pelkkä Natolta saatu lupaus olla laajenematta Ukrainaan, koska Venäjällä koetaan laajasti, ettei Nato ennenkään ole pitänyt lupauksistaan kiinni.

- Venäjällä ilmeisesti aidosti uskottiin, että kun kylmä sota loppui ja Varsovan liitto hajotettiin, myös Nato olisi hajotettu. Oltiin yllättyneitä, että näin ei käynyt, ja vielä enemmän järkytyttiin siitä, että Nato lähti päinvastoin laajenemaan.

Georgian sota varoittavana esimerkkinä​

Silvan pitää huolestuttavana sitä, että Venäjä ei näytä edes pyrkivän neuvottelemaan Ukrainan kanssa, vaan yrittää puhua asioista lännen kanssa täysin Ukrainan yli.

- Se kuvaa Venäjän geopoliittista ymmärrystä siitä, miten maailma toimii. On kiinnostavaa, ajatellaanko Venäjällä tosiaan, että Yhdysvallat voisi päättää mitä Nato tekee tai ei tee tässä tapauksessa. Läntiset instituutiot ja Nato eivät toimi näin.

Vaikka Venäjä ei ensisijaisesti haluaisi sotaa, on tilanne silti asiantuntijoiden mielestä huolestuttava ja vaarallinen. Kovilla panoksilla pelaava Putin uhkaa ajaa itsensä umpikujaan.

Jotkut asiantuntijat ovat huolissaan siitä, että vuoden 2008 Georgian sodan tilanne toistuu. Tuolloin Georgian presidentin Mihail Saakashvilin hermon katsotaan pettäneen jännitteisessä tilanteessa, kun hän ryhtyi sotilaallisiin toimiin ja antoi Venäjälle verukkeen hyökätä Georgiaan. Ukrainan johdolta kysytään siis kylmiä hermoja.

Venäläisiä on tietyllä tapaa valmisteltu sotaan Ukrainaa vastaan jo vuosia. Vuodesta 2014 lähtien ukrainalaisia on Silvanin mukaan toiseutettu venäläisessä valtionmediassa muun muassa kutsumalla heitä fasisteiksi, mikä on venäläisessä ajatusmaailmassa pahin mahdollinen solvaus.

Putin on myös puhunut siitä, että Donbassissa Itä-Ukrainassa on kansanmurhan merkkejä, mikä kuulostaa sodan oikeutuksen luomiselta.

Jännitteiden takana myös Venäjän sisäpolitiikkaa​

Venäjän ulkopoliittisissa toimissa on usein myös vahva sisäpoliittinen juonne. Silvan näkee jännitteiden lietsomiselle kaksi sisäpoliittista syytä.

Ensimmäinen on maan ankea taloudellinen tilanne ja elintarvikkeiden hinnannousu. Tästä juontuvat hallinnon laskevat suosiolukemat, joiden nostamiseen Putinilla ei tunnu olevan keinoja.

Toinen on Venäjän eliitin koheesion varmistaminen. Käynnissä on Silvanin mukaan tietynlainen eliitin sukupolvenvaihdos, kun Putinin ikäpolven johtohahmot pyrkivät siirtämään valtaa ja omaisuutta omille lapsilleen.

Tämä on omiaan aiheuttamaan jännitteitä ja jakolinjoja kolme-nelikymppisten venäläisten eliitin jäsenten keskuudessa, ja ratkaisematon kysymys Putinin seuraajasta häälyy kaiken yllä. Lietsomalla ulkopoliittisia jännitteitä Putin pystyy vahvistamaan eliitin yhtenäisyyttä ainakin hetkellisesti.

Sisäpolitiikka on samalla myös syy olla ryhtymättä avoimeen sotaan Ukrainassa. Lännen reaktio hyökkäykseen kävisi Venäjän taloudelle kalliiksi, ja jo nyt inflaatio ja vuosikausia jatkunut talouskasvun puute ovat Putinin hallinnolle merkittäviä sisäpoliittisia haasteita.

Suurvalta-aseman korostamista​

Nykyisissä jännitteissä kyse onkin ainakin osittain myös kotiyleisölle suunnatusta näytelmästä. Venäjän hallinnolle on tärkeää näyttää, että se otetaan etenkin Yhdysvalloissa tosissaan, ja länneltä saadut myönnytykset voitaisiin esitellä sisäpoliittisestikin voittoina.

Narratiivia siitä, että länsi piirittää Venäjää, on toisteltu venäläismediassa tiiviisti vuosien ajan. Asetelma on Venäjällä yleisesti hyväksytty niin kylmän sodan muistavien sukupolvien kuin nuorempienkin polvien keskuudessa.

Suurvalta-asema on syvällä venäläisessä mentaliteetissa, ja suuruuden osoittaminen on tärkeää. Heikon taloutensa ja kutistuvan väestönsä vuoksi sotilaallinen mahti on ainoa suurvallan piirre, joka Venäjällä tällä hetkellä on.

- Jos haluaa näyttää suurvallalta, pitää korostaa omia vahvuuksiaan, Silvan muistuttaa.
 
Putler haaveilee jutun mukaan Neuvostoliiton (ehkä oikeammin imperialistisen Venäjän) palauttamisesta.

Putlerin lausunto:
– Nykyinen Ukraina on kokonaisuudessaan ja täydellisesti neuvostoaikakauden synnyttämä lapsi. Me tiedämme ja muistamme, että se muodostui merkittävältä osaltaan historiallisen Venäjän kustannuksella.

– Mutta vuonna 1991 nämä alueet – ja ennen kaikkea ihmiset, jotka siellä asuivat – joutuivat hetkessä rajojen taakse. Heidät revittiin irti historiallisesta Synnyinmaastaan, Putin vuodatti kirjoituksessaan.

Tämä lausunto ei ole kokonaan perätön. Ennen bolsevikkien vallankumousta Ukraina oli osa venäjää. Ukraina ei oikein ehtinyt vakiinnuttaa itsenäisyyttään ennen joutumistaan liitetyksi Neuvostoliittoon. Ukrainan ulkorajat myös elivät (suurenivat Puolan suuntaan) Neuvostoliiton aikana.

Toisaalta raja on ollut olemassa jo Neuvostoliiton aikana. Epäilen, että Ukrainan ja Venäjän sosialististen neuvostotasavaltojen välillä ei ole liikuttu ilman rajamuodollisuuksia.

Aika samiksia ukrainalaiset ja venäläiset ovat. Jos näillä olisi joku vihollinen, niin keskinäinen tappelu on tämän vihollisen etu eli nykyinen tilanne on vihollisen kannalta oikein hyvä.

Suomen kannattaa pitää puolustus kunnossa siltä varalta, että Putler olisi lausuntojensa kanssa tosissaan.
 
Suomen tasavallan presidentti.
Presidentin kanslia 18.12.2021.

Suomi tervehtii omalta osaltaan myönteisesti Venäjän ilmoittaman punaisen viivan ja turvavyöhykkeen eli uhkaavista aseistuksesta vapaan ns etupiirin perustamista Venäjän rajoille. Suomi myös tunnustaa, että tuo punainen viiva on yhdessä Venäjän ja sitä edeltäneen Neuvostoliiton toimesta sopimuksin tunnustettu ja piirretty ja, että se löytyy kartoista valtiomme välisenä rajana. Noin 500 km etupiiri ja turvavyöhyke varmasti rauhoittaa rajalla Venäjän kokemaa jännitettä ja uhkaa joten Venäjä voi tuon vyöhykkeen perustaa alueelleen. Suomi on valmis avustamaan alueella olevien armeijan ja virkamieskunnan uudelleen sijoittamisessa Venäjän alueella.
 
Viimeksi muokattu:
 
Totta - pitää paikkansa kaikkien kansalaisuuksien suhteen. Myös venäläisten. En siis ymmärrä, että hallintokoneisto eriytetään ikään kuin se toimisi ilman kansalaisiaan tai näiden vastuuta.
Mielestäni diktatuurien, kuten Venäjä, ollessa kyseessä, hallintokoneisto voidaan hyvinkin eriyttää kansalaisista. Yksi äärimmäinen esimerkki on Pohjois-Korea, tuskin sielläkään tavallista kansaa voi syyllistää hallintokoneistonsa valinnasta. Vaikka Suuri Johtaja saakin kaikissa vaaleissa 110% kannatuksen
 
Mielestäni diktatuurien, kuten Venäjä, ollessa kyseessä, hallintokoneisto voidaan hyvinkin eriyttää kansalaisista. Yksi äärimmäinen esimerkki on Pohjois-Korea, tuskin sielläkään tavallista kansaa voi syyllistää hallintokoneistonsa valinnasta. Vaikka Suuri Johtaja saakin kaikissa vaaleissa 110% kannatuksen
Ymmärrän pointin - mutta vaikka viime vuosisadan alkupuoliskon silloiset saksan kansalaiset eivät voi väistää vastuutaan hallintokoneiston synnystä ja toimista. Jokaisessa diktatuurissakin valta on syntynyt tavallisten kansalaisten valinnoista.
 
Taas jonkinlainen vaikuttamisoperaatio / harhauttamista?

Startti Voronežista. Pyrähtänyt noin 50-60 kilometrin päässä Ukrainan rajalta.
Kyseiset Il-300PU koneet on käytännössä lentäviä komentokeskuksia.

 
Totta - pitää paikkansa kaikkien kansalaisuuksien suhteen. Myös venäläisten. En siis ymmärrä, että hallintokoneisto eriytetään ikään kuin se toimisi ilman kansalaisiaan tai näiden vastuuta.

Loppujen lopuksi kun oikein palaa pohjaan, niin kansalaiset ne vastuun saavat kantaakseen. Tuttua kautta historian. Tausin ullattaen ensimmäiset siirtyvät viimeisiksi ja viimeiset ensimmäisiksi, kun perikato iskee.
 
Back
Top