Ukrainan konflikti/sota

Onko niin, että Venäjän sisäinen tilanne alkaa joko olemaan oikeasti huolestuttava (vallanpitäjien kannalta) tai vallanpitäjät tulkitsevat sen sellaiseksi.

Vai onko niin, että Putin näkee aikansa koittaneen, Neuvostoliiton mahti palautetaan nyt kun Eurooppa on sekaisin ja USAn presidentti vaappuu miten vaappuu.

Valko-Venäjä, Kazakstan, Ukraina. Onhan siinä väkeä ja pinta-alaa lisää äiti Venäjälle, jos sattuisi onnistumaan.
 
Tuskin Putler hyökkää, kunhan bluffaa vain. Hän haluaa poliittisia myönnytyksiä. Jos ei niitä saa niin varmaan vituttaa miestä kuin pientä oravaa mutta eipä hän tilanteelle mitään mahda. Keksinee sitten toisenlaisia konnuuksia jotka nähtäneen myöhemmin.

Kasakan olisi kannattanut ottaa silloin v. 2014 mitä halusi. Nyt on Ukraina ja Länsimaat ehtineet useamman vuoden valmistautua sotilaallisesti ja poliittisestikin ollaan valmiimpia kohtaamaan tilanne jos Venäjä laittaa armeijat liikkeelle. Ei ole niin helppoa enää ja kyllä Venäjä tämän tietää.
 
Onko niin, että Venäjän sisäinen tilanne alkaa joko olemaan oikeasti huolestuttava (vallanpitäjien kannalta) tai vallanpitäjät tulkitsevat sen sellaiseksi.

Vai onko niin, että Putin näkee aikansa koittaneen, Neuvostoliiton mahti palautetaan nyt kun Eurooppa on sekaisin ja USAn presidentti vaappuu miten vaappuu.

Valko-Venäjä, Kazakstan, Ukraina. Onhan siinä väkeä ja pinta-alaa lisää äiti Venäjälle, jos sattuisi onnistumaan.
Häijy Kgb suunnitteli tämän jo kauan sitten ja siihen liittyy Trumpin kaltaisen henkilön lobbaaminen ja amerikan sisällisodan lietsonta.
Tai sitten Putin vain reagoi tapahtumiin paniikissa.
 

Vakauden tavoittelu on lännen heikkous​

Yhdysvalloissa sekä virkamiehet että turvallisuuspolitiikan asiantuntijat ovat tuominneet(siirryt toiseen palveluun) Venäjän vaatimukset mahdottomiksi, koska ne rikkoisivat itsenäisten maiden oikeutta päättää omista asioistaan.
Siitä huolimatta länsi haluaa neuvotella ja tyynnytellä Venäjää. Se on on Wieslanderin mielestä riski.
– Ajatus siitä, että tämä (kriisi) pitäisi hoitaa pois päiväjärjestyksestä, on lännen heikkous, Wieslander sanoo.
Hän muistuttaa, että Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on halunnut luoda "vakaat ja ennustettavat(siirryt toiseen palveluun)" suhteet Venäjään.
Wieslanderin mukaan Venäjä ei kuitenkaan halua sellaista suhdetta, päinvastoin.
– Venäjä haluaa olla hyökkäävä, vaikeasti ennustettava ja vaikeasti tulkittava, sanoo Wieslander.
Myös monet amerikkalaistutkijat(siirryt toiseen palveluun) ovat pitäneet vakauden tavoittelua toiveajatteluna. Arvaamattomuus ja aggressiivisuus ovat Venäjälle tärkeimpiä vallankäytön välineitä.
Taloudellisesti ja poliittisesti Venäjä ei ole enää suurvalta, mutta se voi aina yrittää määräillä naapureitaan sotilaallisin keinoin.
Tutkija Linas Kojala

Tutkija Linas Kojalan mielestä lännen on tehtävät Venäjälle selväksi, että se joutuisi maksamaan kovan taloudellisen ja sotilaallisen hinnan Ukrainan kriisin syventämisestä. Kuva: EESC

Lännen on suoristettava rivinsä​

Yhdysvaltain ja Venäjän neuvottelut Genevessä käydään alkuviikosta varaulkoministerien johtamien valtuuskuntien kesken. Suomi on keskustellut tilanteesta(siirryt toiseen palveluun) Yhdysvaltain kanssa, koska Suomen tärkein vaikutuskanava EU ei ole mukana.
Neuvotteluasetelma on erikoinen: toisella puolella on yksi maa, Venäjä, ja toisella puolella vuoropäivinä Yhdysvallat, Nato sekä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj.
Lännen kannalta olisi tärkeää esiintyä mahdollisimman yhtenäisenä Venäjän suuntaan, korostaa tutkija Linas Kojala.
Kojala työskentelee Eastern Europe Studies Centre -tutkimuslaitoksen johtajana Liettuan pääkaupungissa Vilnassa. Yle haastatteli häntä sekä puhelimitse että sähköpostitse.
Tiedon tasaaminen ja yhteisen linjan löytäminen vievät Kojalan mukaan paljon aikaa. Siksi nopeita tuloksia ei voida saada, vaikka Venäjän presidentti Vladimir Putin vaatiikin pikaista ratkaisua.
Ruotsalaistutkija Wieslander ihmettelee EU:n toimettomuutta kriisin keskellä. EU:ssa on vuosia keskusteltu niin sanotusta strategisesta kompassista(siirryt toiseen palveluun), jonka pitäisi kehittää EU-maiden puolustusyhteistyötä, mutta nyt akuutin kriisin aikana se ei ole ollut esillä.
Toisaalta useimmilla EU-mailla ei ole siihen tarvetta, koska Naton jäsenmaina ne ovat jo järjestäneet yhteisen puolustuksen ja ovat Naton kautta mukana Venäjä-neuvotteluissa.

Neuvotteluiden tuloksena laiha sopu tai lihava riita​

Kojala ei usko, että neuvotteluissa Yhdysvaltain ja Venäjän varaulkoministerien kesken(siirryt toiseen palveluun) päästään mihinkään merkittävään tulokseen. Joko länsi ja Venäjä päättävät jatkaa neuvotteluita tai katkaisevat ne kokonaan.
– Jälkimmäinen skenaario osoittaisi, että neuvottelut olivat Venäjälle vain tyhjää puhetta, jonka tarkoituksena oli antaa vaikutelma siitä, ettei länsi kuuntele Venäjän vaatimuksia, Kojala arvioi.
Kojalan mielestä on silti mahdollista, että Venäjän etupiirivaatimusten sijaan päästään neuvottelemaan Venäjän perimmäisistä turvallisuushuolista, joita voitaisiin lievittää jollakin uudella keinolla. Käytännössä se saattaisi liittyä esimerkiksi Naton jäsenmaiden joukkojen tai asejärjestelmien sijoitteluun.
Wieslander puolestaan uskoo, että länsimaat haluavat pitkittää neuvotteluita. Näin uhkaa uudesta Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan saataisiin edes lykättyä.
Hänen mukaansa on mahdollista sopia esimerkiksi yhteydenpidosta tai sotilaskoneiden käyttäytymisestä, mutta sellaiset pikkuseikat eivät riitä Venäjälle.
Jos Venäjä lisäksi haluaisi jatkaa neuvotteluita, se kertoisi siitä, että Venäjä uskoisi saavansa joitakin myönnytyksiä.
Se puolestaan olisi Wieslanderin mielestä pahaenteistä.
– Mitkä tahansa myönnytykset Venäjälle kertovat siitä, että länsi pelkäisi Venäjää, ja se olisi huono tilanne Suomelle ja Ruotsille, Wieslander sanoo.
Pahimmassa tapauksessa Suomen ja Ruotsin turvallisuuspoliittinen liikkumatila vähenisi. Käytännössä esimerkiksi Suomen ja Ruotsin sotaharjoitukset Naton kanssa voisivat loppua.
Wieslander ei usko, että Nato sulkisi kokonaan ovensa uusilta jäsenehdokkailta.
– Sen sijaan voin kuvitella tilanteen, ettei Nato-mailla enää olisi halukkuutta ottaa uusia jäseniä, kuten EU:lle on käynyt, Wieslander sanoo.
Wieslanderin mukaan Suomella ja Ruotsilla on nyt siis pelissä paljon.
 
Ja ehkä Venäjä onkin, ainakin jossakin määrin (ylläolevaan viitaten) vaikeasti ennustettavissa ja tulkittavissa. Mutta vain omista lähtökohdistamme käsin? Mitä jos toisista lähtökohdista johtuva ajattelu päätyykin (loogisesti) toisenkaltaisiin tuloksiin näkemyksissä maailmasta, valtioiden suhteista toisiinsa.

Se, mille nimelle kansallistunteen värittämälle novorossiyanille, tai minkä tahansa määritteen alle tuota uuden tulemisen tilaa rakennetaankin, antaa meille pahimmillaan kauhistelijoiden ja taas uuden yllätymisen osan.

Meille taitaa olla kokolailla itsestäänselvyys islamistisen maailmanosan ero omista lähtökohdistamme, Allahia huutavien kiihkoilijoiden ero omaan maailmaamme.

Olen tässä omaa suhtautumistani Neuvosto-Venäjään jonkinverran miettinyt.

Saattaa olla, että en ole likikään tavoittanut sitä lähtökohtaista eroa, mikä valtioissamme on. Sitä, kuinka suuressa määrin diktatuuri - käytännössä eri muodoissaan - on ollut paitsi osa venäläistä johtoa, myös kansaa. Ja millä tavoin tuo on kansakuntaa muovannut.

Mikäs hemmetti minulla nyt on. Jotenkin tuntuu että pitäisi uudelleenarvioida omaa maailmankuvaansa. Laajemmin. Joku hemmetin ikäkriisi?
 
Tuskin Putler hyökkää, kunhan bluffaa vain. Hän haluaa poliittisia myönnytyksiä. Jos ei niitä saa niin varmaan vituttaa miestä kuin pientä oravaa mutta eipä hän tilanteelle mitään mahda. Keksinee sitten toisenlaisia konnuuksia jotka nähtäneen myöhemmin.

Kasakan olisi kannattanut ottaa silloin v. 2014 mitä halusi. Nyt on Ukraina ja Länsimaat ehtineet useamman vuoden valmistautua sotilaallisesti ja poliittisestikin ollaan valmiimpia kohtaamaan tilanne jos Venäjä laittaa armeijat liikkeelle. Ei ole niin helppoa enää ja kyllä Venäjä tämän tietää.
Jospa putte nyt myöntää että ne on Ukrainan kanssa ollu jo sodassa v. 2014 niin nyt vaan olisi helppo se myöntää kun omia vaatimuksia ja uhkauksia, kävis itelle järkeen tommonen mitä ite ihmetellyt et kuinka tyhminä ne muita pitää, sinne kuin vaan ukkoa ja kalustoa täytteeksi niin härdelli olis valmis
 

NYT: Tällaisia pakotteita on suunniteltu Venäjän varalle, mikäli se hyökkää Ukrainaan​



Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto liittolaisineen suunnittelee ankaria taloudellisia, teknisiä ja sotilaallisia pakotteita Venäjälle, mikäli Venäjä hyökkää Ukrainaan. Pakotteet tulisivat voimaan muutaman tunnin sisällä hyökkäyksestä, kertoo The New York Times.
.
Timesin haastattelemien viranomaislähteiden mukaan suunnitelmiin kuuluvat muun muassa Venäjän suurimpien rahoituslaitosten sulkeminen maailmanlaajuisista liiketoimista, kauppasaarron asettaminen amerikkalaisvalmisteiselle tai amerikkalaiselle teknologialle, jota tarvitaan puolustus- ja kuluttajateollisuudessa sekä ukrainalaisten aseistaminen mahdolliseen sissisotaan Venäjää vastaan.

Pakotesuunnitelmien paljastaminen jo ennen neuvotteluja maiden diplomaattien välillä Sveitsissä johtuu Bidenin neuvonantajien mukaan siitä, että näin pyritään viestittämään Venäjän presidentille Vladimir Putinille tarkalleen, mitä seurauksia Ukrainaan hyökkääminen toisi tullessaan.

Ohjusjärjestelmät todennäköisesti keskusteluissa​

Yhdysvaltojen ja Venäjän välit ovat kiristyneet entisestään Ukrainan tilanteen vuoksi. Yhdysvallat ja Eurooppa ovat syyttäneet Venäjää Ukrainaan kohdistuvan hyökkäyksen valmistelusta, mutta Venäjä on vakuuttanut, ettei se suunnittele hyökkäävänsä. Valkoisen talon mukaan Venäjä on ilmaissut huolensa siitä, että Ukrainaan sijoitetaan ohjusjärjestelmiä.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Valkoisen talon edustaja kertoi toimittajille lauantaina, että Yhdysvallat on valmis keskustelemaan Venäjän kanssa maiden ohjusjärjestelmistä ja sotaharjoituksista. Lähteen mukaan Yhdysvallat uskoo mailla olevan mahdollisuuksia saavuttaa yhteisymmärrys monissa asioissa, jos tehdyt lupaukset ovat vastavuoroisia.
 
Tällaisten naurettavavilla pakotteilla..
Timesin haastattelemien viranomaislähteiden mukaan suunnitelmiin kuuluvat muun muassa Venäjän suurimpien rahoituslaitosten sulkeminen maailmanlaajuisista liiketoimista, kauppasaarron asettaminen amerikkalaisvalmisteiselle tai amerikkalaiselle teknologialle, jota tarvitaan puolustus- ja kuluttajateollisuudessa sekä ukrainalaisten aseistaminen mahdolliseen sissisotaan Venäjää vastaan.
https://yle.fi/uutiset/3-12263182

..ei ole minkäänlaista merkitystä Venäjän suunitelmien estämisessä.

Jos Venäjä hyökkää Ukrainaan tulisi välittömästi julistaa sotatila Venäjää vastaan. Sulkea välittömästi rajat ja pysäyttää kaikki logistiikka sekä liikenne Venälle. Mukaan lukien media-, pankki- jne. yhteydet. Siis pitää toimia juuri niin kuin sodan aloittavaan hyökkääjää kohtaan suhtaudutaan.
 
Onko niin, että Venäjän sisäinen tilanne alkaa joko olemaan oikeasti huolestuttava (vallanpitäjien kannalta) tai vallanpitäjät tulkitsevat sen sellaiseksi.

Vai onko niin, että Putin näkee aikansa koittaneen, Neuvostoliiton mahti palautetaan nyt kun Eurooppa on sekaisin ja USAn presidentti vaappuu miten vaappuu.

Valko-Venäjä, Kazakstan, Ukraina. Onhan siinä väkeä ja pinta-alaa lisää äiti Venäjälle, jos sattuisi onnistumaan.
Taitaa olla ihan sekä että.

Putin tarvitsee ulkoisia ja sisäisiäkin vihollisia vallassa pysymiseen mutta samalla se poimii taskuunsa ylikypsiä luumuja poimimalla naapurimaista kaiken sen mikä on helposti poimittavissa.

Ukrainan suhteen on vieläkin ihan mahdoton sanoa mitä siellä tulee tapahtumaan ja miten pitkälle Putin on ihan oikeasti valmis menenemään, mutta jos homma on ihan puhdasta bluffia niin se bluffi paljastuu ihan lähipäivinä jos ja kun Venäjä ei saa Natolta haluamiaan myönnytyksiä.
 
New York Timesin haastattelemat viranomaiset eivät paljasta, kuuluuko pakotteisiin Venäjän sulkeminen ulos kansainvälisestä SWIFT-maksujärjestelmästä. Eurooppalaiset johtajat sanovat, että aiheesta on keskusteltu. Aiemmin Euroopassa on oltu haluttomia sulkemaan Venäjää ulos SWIFT:istä, koska pelkona on, että Venäjä keskeyttäisi kaasutoimituksia Eurooppaan keskellä talvea.


Kaksi viikkoa sitten USA:n asevoimien komentaja, kenraali Mark Milley välitti Venäjän asevoimien johdolle kovan viestin.

Lehden mukaan Milley sanoi Venäjän asevoimien päällikkö Valeri Gerasimoville, että Venäjä pystyy kyllä hyökkäämään Ukrainaan ja varmaankin kaatamaan Ukrainan joukot, joilla ei juuri ole mahdollisuuksia suurempaa ja paremmin varustautunutta Venäjää vastaan.

Mutta tätä nopeaa voittoa seuraisi ”verinen kansannousu”, joka olisi vastaava kuin kolme vuosikymmentä aiemmin tapahtunut kansannousu Afganistanissa, joka aiheutti silloisten neuvostojoukkojen vetäytymisen. Asiasta kertovat New York Timesille viranomaiset, jotka tietävät keskusteluista.

Perjantaina USA:n ulkoministeri Antony Blinken sanoi, että jos Venäjä hyökkäisi Ukrainaan, Nato lisäisi joukkojensa läsnäoloa Nato-maiden ja Venäjän hallitsemien alueiden rajoille.

USA:n turvallisuusviranomaiset ovat sanoneet, että epätodennäköisin vaihtoehto on, että Venäjä aloittaisi laajamittaisen hyökkäyksen ja yrittäisi vallata Kiovan. Todennäköisempää on, että Venäjä valtaisi itselleen tai liittolaisilleen alueita Donbassista.
 
Aiemmin Iran on suljettu ulos SWIFT-järjestelmästä. Hunter College -yliopiston politiikan tutkimuksen professori Cynthia Roberts sanoo, että Venäjä on oppinut paljon varautumisesta kansainvälisiä sanktioita vastaan ja varautunut. Vaikutukset eivät välttämättä olisi niin suuret kuin USA toivoo.

Venäjä on varastoinut satojen miljardien edestä dollareita ja kultaa. Lisäksi Bank of China -pankki on liittynyt Venäjän omaan SWIFT:in kaltaiseen maksujärjestelmään.

Tuosta on kirjoitettu aikaisemminkin ekonomistien toimesta.
 
Kaikkeen on hyvä aina varautua.
Epäilen vahvasti että Venäjä ei tule hyökkäämään Ukrainaan laajalla hyökkäyksellä.

Varmaan voidaan nähdä eskaloitumista juoksuhauta ammunnassa mutta hiukan epäilen laajamittaista hyökkäyksen toteutumista.

Tuohon on kuitenkin hyvä varautua että hyökkäävät.

Nyt neuvotellaan, vaikka neuvotteluissa ei saataisi mitään aikaiseksi niin Putin juhlii suurta neuvotteluvoittoa omille kansalaisille.
Tämä juhlinta myös kylvää epäluottamusta mm Puolaan, Viroon jne
 
Kaikkeen on hyvä aina varautua.
Epäilen vahvasti että Venäjä ei tule hyökkäämään Ukrainaan laajalla hyökkäyksellä.

Varmaan voidaan nähdä eskaloitumista juoksuhauta ammunnassa mutta hiukan epäilen laajamittaista hyökkäyksen toteutumista.
Itse epäilen että putin toteuttaa uhkauksensa. Koska muuten häviäsi kasvonsa kansainvälisesti ja jopa minä alkaisin kaiken uhon jälkeen nauraa.

-Epäilen että putin aluksi toteuttaa peienhkön hyökkäyksen missä vallataan urkainan itäosia ja jos ei koeta kovaa vastarintaa menevät pikkuhiljaa kohti kiovaan. panssarivaunuilla sekä venäläseillä tykistöllä tulee olla isorooli. Ukrainassa on jo kahdeksan vuoden aikana venäjäläiset ampuneet jo aika hyväl voimal ukrainalaisten asemiin.
 
Back
Top