Omasta mielestä myös nyt "diplomatian" myötä ja varsinkin Kazakstanin mellakoiden jälkeen tuntuu että Putin kumppaneineen noudattaa jotain käsikirjotusta, jonka itsekin ovat jo todenneet typeräksi ja läpinäkyväksi ja sitten tempoillaan ja yks jos toinen antaa ristiriitaisia lausuntoja.
Kovasti ovat vakuuttaneet ettei Venäjä hyökkää, mutta kun ihan kaikki sotilaalliset liikkeet kertoo muuta. Eikö siellä johto tiedä mitä välimallin kenraalit suunnittelee?
Mitäs jos valta on karannut Putinilta ja kumppaneilta johonkin nimeämättömien käsiin, esim kiina kiristää niitä?
Aivan kuten tuossa pohditkin niin erikoisilta vaikuttaa kuviot ja en näe Venäjälle mitään keinoa "voittaa" tässä sotilaallisesti.
Ehkä taistelut menee hyvin ja pääsevät jopa tavoitteisiinsa, mutta se ei tule kestämään ja jos mahdollista niin perääntyminen tulee olemaan vielä kurjempaa kuin Jenkeillä Afganistanista...
Siksi tässä maistuu pilaantunut hapankaali, mikä ässä niillä on hihassa nyt?
Makrotasolla kyse voi olla laajasta tyytymättömyydestä kansalaisten keskuudessa. Itsellä on teoria:
Levada-tutkimuskeskus on viimeiset kymmenen vuotta julkaissut tilastoja Venäjän nykyhallinnon suosiosta. Olen ihmetellyt kaikki nämä vuodet näiden tilastojen rehellisyyttä, onhan kyseessä venäläinen tutkimuskeskus. Putinin kannatus on välillä madellut 40% tuntumassa. Mikä lie oikea lukema, mutta edes tämän asteinen rehellisyys herätti minussa suurta kiinnostusta ja ihmetystä. Jos Putin ei valehtele, on sillä joku agenda, jonka avulla yritetään saada sinisilmäinen isompaan ansaan.
Aina ennen sotaa luottamus Putiniin on ollut matalalla, mutta voittoisan sodan ansiosta sitä on saatu nostettua.
Nyt tullaan siihen pihviin. Onko se noussut oikeasti? Näiden sotatoimien kohteena on järjestäen olleet venäläisten veljeskansat. Siis ne samat naamat, joiden kanssa rakennettiin sosialismia. Venäläisten keskuudessa Georgian ja Ukrainan sodat nähdään lähinnä sisällisotina.
Oletetaan, että Suomi ja Viro sotisivat keskenään. Lyhyt sota päättyisi luonnollisesti Viron tappioon. Suomalaiset rökittäisivät Viron, mutta etelänaapuriin ei meillä ei olisi enää ikinä asiaa. Välit olisivat menneet ikiajoiksi. Perheet ja ystävyyssuhteet katkenneet. Turismi loppunut. Herättäisikö tämä voimakasta kansallistunnetta meissä suomalaisissa? Ei ainakaan suuressa osassa. Pienessä osassa puolustusvoimien henkilöstöä ehkä, onnistuneen operaation myötä, mutta enemmistö suhtautusi veljeskansojen välirikkoon surullisin tuntein.
Minä väitän, että Levada-tutkimuskeskuksen Putinin kannatusmittaukset ovat olleet osa maskirovkaa ja psykologista sodankäyntiä, eli täyttä huijausta. Etenkin ne sodanjälkeiset raketoineet lukemat. En usko millään, että Venäjän ”voittoisat” sodat ovat todellisuudessa nostaneet nykyhallinnon kannatusta niin paljon kuin on väitetty. Eri asia olisi, jos ne olisi käyty esim. brittejä tai amerikkalaisia vastaan. Nyt siellä on tapettu entisiä naapureita ja työtovereita. Voittoisan sodan jälkeen on helppo yrittää vetää koko kansaa samaan veneeseen. Erityisen suuri houkutus sinne veneeseen on hypätä, kun kaikki muutkin näyttävät toimivan samoin.
Voittoisa sota ja sen jälkeen hallinnon ”raketin lailla nouseva kannatus” on mitä vahvimpia illuusioita saada se vastahankainenkin osa kansasta hyppäämään mukaan ”voittajien” kelkkaan. Ongelmana tässä on vain se, ettei ne illuusioilla ja voitonhuumalla sinne kelkkaan haalitut ihmiset kauaa halua pysyä siellä kyydissä. Minkään tutkimuskeskuksen tarinankerrontakyvyt ei enää riitä siinä vaiheessa, kun terveydenhuoltojärjestelmä ja kansantalous kyykkää samaan aikaan.
Nyt näyttää siltä että tämän pahemmin Venäjän nykyjohto ei voisi enää itseään nurkkaan ajattaa. Niiden joukkojen on liikuttava tuosta jompaan kumpaan suuntaan. Tiedossa on valtavia ongelmia vielä tämän kevään aikana. Jossain tullaan vielä ampumaan. Ettei vain ennen pitkää Moskovan kaduilla…