Analyysi: Kuinka kauan Venäjän rikkaat sietäisivät Putinia, jos heiltä vietäisiin viisumit, loistojahdit ja Saimaan huvilat?
Puuttuminen Venäjän öljyn- ja kaasunvientiin iskisi Venäjään kunnolla, mutta tulisi kalliiksi myös lännelle, kirjoittaa Ylen ulkomaantoimittaja Mika Mäkeläinen.
Venäläisen oligarkin Aleksei Mordashovin Nord-niminen luksusjahti telakalla Hampurissa marraskuussa. Kuva: AOP
MIKA MÄKELÄINEN
25.2. 12:04
Venäjän hyökkäys Ukrainaan vaatii kovaa reagointia, mutta millaista? Pakotepuheista huolimatta länsimaat ovat vastatoimissaan neuvottomia.
Talouspakotteet ja voimankäyttö ovat reaktioina äärimmäisiä vaihtoehtoja, joko liian heikkoja tai liian voimakkaita.
EU-maiden nyt sopimista
talouspakotteista ei ole vielä tarkkaa kuvaa. Se kuitenkin tiedetään, että Venäjää ei suljeta pankkien kansainvälisestä
Swift-maksujärjestelmästä(siirryt toiseen palveluun), koska osa EU-maista harasi päätöstä vastaan.
Ylen aamussa suomalaiset asiantuntijat olivat pettyneitä siihen, kuinka vaisu pakotepaketista tuli.
Ukrainan ulkoministeri
Dmytro Kuleba on
tviitissään(siirryt toiseen palveluun) vielä jyrkempi: hänen mielestään Swift-päätöksen jarruttajat ovat osittain vastuussa verenvuodatuksesta Ukrainassa.
Yhdysvaltain entinen työministeri, professori
Robert Reich sanoo
The Guardian -lehdessä(siirryt toiseen palveluun), etteivät perinteiset talouspakotteet voi pysäyttää Putinia.
Siksi Reich ehdottaa, että pakotteet pitäisi asettaa Venäjän öljy- ja kaasunviennille. Se iskisi Venäjään kunnolla, mutta tulisi kalliiksi myös lännelle. Bensa- ja lämmityslaskun kallistuminen kuumentaisi äänestäjien tunteita.
Se voisi kuitenkin olla vastatoimien valikoimaan kaivattu keskitie tavanomaisten talouspakotteiden ja voimankäytön välissä.
Muitakin vaihtoehtoja on. Ehkä pakotteiden kirjoa ei ole mietitty loppuun asti, tai tehokkaille pakotteille ei ole vielä luotu riittäviä oikeudellisia perusteita.
Jälkimmäisen puutteen voivat lainsäätäjät korjata, sillä nyt länsimailla on tarve rangaista Venäjää tuntuvasti turvautumatta kuitenkaan voimankäyttöön.
Putinin Venäjää hyvin tunteva brittiläinen journalisti
Edward Lucas on esittänyt pitkän
luettelon mahdollisista pakotteista(siirryt toiseen palveluun), joiden hän uskoo kokonaisuutena todella purevan Putinin lähipiiriin ja hallintoon.
Ensinnäkin Lucas sulkisi kaikki Venäjän konsulaatit – jollainen löytyy jopa
Ahvenanmaalta(siirryt toiseen palveluun) – ja kauppaedustustot.
Lucas kieltäisi Venäjän televisiopropagandan lähettämisen lännessä. Virossa venäläisiä propagandakanavia hyllytettiin jo ennen Venäjän hyökkäyksen alkua.
Ylen tietojen mukaan Telia harkitsee nyt, mitä pitäisi tehdä Venäjän valtion propagandakanavalle RT:lle, jota ainakin Telia ja Elisa välittävät suomalaisille.
Lucas veisi länsiviisumit kaikilta Venäjän korkeilta virkamiehiltä sekä heidän perheiltään ja liikekumppaneiltaan – kaikilta, joilla on pienikin kytkös Kremliin, eikä vain rikkaimmilta oligarkeilta.
Rantalomailu Välimerellä ja shoppailu Pariisissa loppuisivat. Jälkikasvun opinahjot vaihtuisivat lännen huippuyliopistoista Moskovaan. Lisäksi kaikki heidän varansa lännessä jäädytettäisiin.
Kaikki Kremliin kytköksissä olevat yritykset voitaisiin poistaa länsipörsseistä. Liiketoiminta niiden kanssa kiellettäisiin.
Hienosäädössä on valinnan varaa: Oligarkeilla on lentokoneensa, mutta entä jos ne eivät saisi enää laskeutua länsimaihin? Eikä heidän ökyjahtejaan päästettäisi yhteenkään satamaan?
Kuinka kauan Venäjän rikkaat sietäisivät Putinia, jos heiltä vietäisiin viisumit, salaiset pankkitilit, lasten opiskelupaikat lännessä, Rivieran kartanot ja Saimaan hirsilinnat?
Kremlin isäntä ei ole täydellisen itsevaltainen aurinkokuningas. Hän tarvitsee Venäjän rikkaiden tuen.
Tämä analyysi on toinen sarjassa, jota Yle Uutiset jatkaa Venäjän hyökkäyksen ajan. Pyrimme siihen, että julkaisemme lyhyen mutta samalla syventävän ja asiayhteyksiä valaisevan analyysin joka päivä noin kello 12.