Viisaammat/perehtyneemmät korjatkoon, mutta ymmärtääkseni takana oli jo melkoista pakokauhun sekaista perääntymistä tulijyrän alta, Venäläisten suurhyökkäyshän oli ollut yhtä menestystä tuohon asti. Vastuussa oleva prikaati oli huonosti varustettu ja vastassa oli vaatimattomasti 40 000 hyökkääjää ja runsaasti pansssareita. Kaupungin takana oli joki+silta jonka taakse olisi alunperinkin ollut huomattavasti fiksumpaa vetäytyä puolustukseen, mutta koska symboli arvo... Sen lisäksi Viipuri ei ollut mitään tämän päivän miljoona taajamaa nähnytkään = olisi ollut varmaa helppoa ns. kaupunkimaisen rakennuskannan/katujen osalta kiertää/motittaa.
Yhden tutkimuksen mukaanhan Heinrichs, Airo ja Nihtilä eivät edes aikoneet puolustaa Viipuria koska se oli väärällä puolella lahtea, sitä ei vaan esitetty Mannerheimille koska hän ei olisi sitä kuitenkaan hyväksynyt.
Olen nähnyt jonkun dokumentin jossa elossa oleva lotta oli viimeisten lähtijöiden seassa ja kuinka kaupungissa raahusti pystyyn nukahtelevia jalkamiehiä ja hän ei voinut ymmärtää miksi puolustus oli jätetty näiden miesten vastuulle. Samaisen dokumentin mukaan kaupunkiin jouduttiin jättämäämään jsp haavoittuneineen ja vastuussa olleet lääkintäupseerit eivät suostunut jättämään heitä yksin sinne. Koko sakki ammuttiin venäläisten toimesta.
Täällähän tuota tarinaa on:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Viipurin_taistelu_(1944)