Eli ei suomikaan. Mä nyt luotan että suomella ja ruotsilla ON PALJON sellasta tietoa joka ei ole julkista.
Kaikkonen: Ruotsi ei ole liittymässä Natoon
Suomi ja Ruotsi järjestivät yhteiset sotaharjoitukset Gotlannin Visbyssä.
Suomen puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) tapasi Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvistin keskiviikkona Visbyssä. MIIKKA PYNNÖNEN
Marko-Oskari Lehtonen
[email protected]
Tänään klo 20:41
Puolustusvoimien
tiedotteen mukaan yhteistoimintaharjoitus oli osa Suomen ja Ruotsin normaalia harjoitustoimintaa.
– Harjoituksen tavoitteena on testata ja kehittää Suomen ja Ruotsin yhteistä tilannekuvaa sekä meri- ja ilmavoimien yhteistoimintakykyä, puolustusvoimien tiedotteessa todettiin.
Puolustusministeri
Antti Kaikkosen (kesk) mukaan sotaharjoitusta oli valmisteltu ”joitakin viikkoja”.
– Meillä on Suomen ja Ruotsin välillä tällainen harjoituskehikko koko vuodelle, joka sisältää useita useita harjoituksia. Sitä vuoden mittaan säädetään tilanteen mukaan, Kaikkonen sanoo Iltalehdelle.
Voiko siis sanoa, että tämä harjoitus nähtiin tarpeelliseksi järjestää nimenomaan nyt tässä muuttuneessa turvallisuustilanteessa?
– Turvallisuusympäristö huomioidaan aina, kun harjoituksia suunnitellaan, ja niin on tässäkin tapauksessa tehty.
Kaikkonen oli keskiviikkona Visbyssä seuraamassa sotaharjoitusta ja tapasi ruotsalaiskollegansa
Peter Hultqvistin.
Minkälaista keskustelua kävitte Ukrainan tilanteesta sotaharjoituksen yhteydessä?
– Totta kai keskustelimme päällä olevasta tilanteesta. Olemme pitäneet hyvin tiiviisti yhteyttä Hultqvistin kanssa. Venäjän hyökkäyksen alettua olemme käytännössä joka päivä olleet yhteyksissä. Se kuvaa Suomen ja Ruotsin puolustuspoliittisen yhteyden tiiviyttä näinä aikoina. Puolustusvoimamme ovat jatkuvassa vuorovaikutuksessa.
Kaikkosen mukaan Suomi ja Ruotsi tuomitsevat selkeästi ja vahvasti Venäjän toimet.
– Meillä on luonnollisesti huoli Ukrainan tilanteesta. Sotatoimet jatkuvat Ukrainassa ja siviiliuhreja tulee yhä enemmän. Tilanne on todella vakava ja vaarallinen.
Keskustelitteko Hultqvistin kanssa Suomessa parhaillaan käynnissä olevasta Nato-keskustelusta?
– Kyllä tästäkin muutama sana vaihdettiin. Kerroin Hultqvistille, että Venäjän sotatoimet Ukrainassa ovat vaikuttaneet suomalaisten mielialaan ja meillä Nato-jäsenyyden kannatus on noussut. Arvelin, että tämä keskustelu tulee Suomessa varmasti jatkumaan.
Kaikkosen mukaan Ruotsin hallitus ei kaavaile linjanmuutosta Nato-kysymyksessä.
– Ruotsilla ei ole ainakaan lähiaikoina aikomuksia jättää Nato-hakemusta.
Tuleeko Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyöhön muutoksia Ukrainan sodan takia?
– Tässä yhteydessä ei tällaista keskustelua käyty, mutta jännitteinen turvallisuustilanne huomioidaan varmasti tämän vuoden muissakin harjoituksissa. Meillä on tulossa tänä vuonna vielä useita harjoituksia Ruotsin kanssa.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
Suomi ja Ruotsi seuraavat Ukrainan sotaa huolestuneena. Tilanne on todella vakava ja vaarallinen, Kaikkonen sanoo. MIIKKA PYNNÖNEN
Aselasti matkalla Ukrainaan
Suomi päätti maanantaina lähettää aseita ja ammuksia Ukrainaan. Suomi toimittaa Ukrainan avuksi 2 500 rynnäkkökivääriä, 150 000 patruunaa ja 1 500 kertasinkoa.
– Ensimmäinen lasti, joka koostuu komposiittikypäristä ja luotiliiveistä, on tietojeni mukaan tullut jo perille Puolaan, ja matka jatkuu sieltä kohti Ukrainaa, Kaikkonen sanoo.
Tarkempia tietoja lastin etenemisestä ei Kaikkosen mukaan voi turvallisuussyistä antaa julkisuuteen.
– Ensimmäinen lasti on matkalla ja toista valmistellaan hyvää vauhtia eteenpäin.
Keskusta ja Nato-kysymys
Keskusta on esittänyt, että Nato-kysymystä käsitellään keskustan puoluekokouksessa.
Puolustusministeri Antti Kaikkonen, onko Nato-kysymys keskustalle vaikea?
– Oletan, että keskusta käy oman prosessinsa läpi lähiaikoina. Millä aikataululla ja miten keskustan Nato-kantaa tarkastellaan. Mutta se on puoluejohdon asia miettiä sitä, Kaikkonen sanoo.
– Totta kai keskustassa tunnistetaan muuttunut turvallisuustilanne. Moni suomalainen miettii tätä asiaa ja varmasti myös keskustassa käydään kevättalvella keskustelua ulko- ja turvallisuuspolitiikan linjasta.
Mikä on henkilökohtainen Nato-kantanne ja onko se muuttunut Ukrainan sodan myötä?
– Me, jotka olemme hallituksessa vastuussa meidän ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, edustamme yhteistä kantaa, joka on kirjattu hallitusohjelmaan, ulko- ja turvallisuuspoliittiseen selontekoon ja puolustuspoliittiseen selontekoon. Ei ministerit voi lähteä irtautumaan siitä.
– Jos sitä jossain kohtaa muutetaan, niin ne linjanmuutokset tehdään sitten yhdessä.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
Kaikkosen mukaan Suomen lähialueilla on rauhallista. MIIKKA PYNNÖNEN
Kriisistä kriisiin
Kaikkonen kuvailee omaa ministerikauttaan ”melkoiseksi vahtivuoroksi”.
– Ministerikauteni alkupuoli oli koronakriisiä ja nyt on sota Euroopassa. Melkoinen vahtivuoro tässä kohdalle osui, mutta eipä tässä auta muu kuin hoitaa hommansa parhaansa mukaan, Kaikkonen sanoo.
Minkälaisia terveisiä lähettäisitte suomalaisille, joita turvallisuustilanne huolettaa?
– Meillä kaikilla on varmasti tällä hetkellä huoli turvallisuustilanteesta Ukrainassa ja Euroopassa laajemminkin. Se on selvä. Voin kuitenkin sanoa, että Suomen lähialueilla on rauhallista.
Ukrainan kriisi heikentää kuitenkin Suomen ja koko Euroopan turvallisuustilannetta.
– Tärkeää on, että meistä jokainen hoitaa oman tonttinsa. Käy töissä, vie lapset päiväkotiin tai kouluun ja pitää huolta läheisistään. Näinä aikoina voi olla hyvä kysyä kuulumisia vaikka siltä mummolta, jos ei ole tullut vähään aikaan soitettua.