yle 30.1.2014 klo 20:39
Kiovalainen mielenosoittaja Itä-Ukrainan tilanteesta: "Siellä ei noudateta lakia mielenosoittajien pysäyttämisessä"
Kiovalainen Olga Kalashnik harkitsi vielä eilen matkustamista perheensä luo itäiseen Ukrainaan. Mielenosoitukset ovat tällä viikolla levinneet jo ympäri maata. Suomesta mielenilmauksien takia Kiovaan matkustanut Andrij Ryntty ja Ukrainan pääkaupungissa asuva Olga Kalashnik kuvailevat tilannetta maan sisällä.
Ihmiset kävelevät mielenosoittajin leirin ohi protestien jatkuessa Kievissä. Ukrainassa 30. tammikuuta. Kuva: Epa / Zurab KurtsikIdze
Suomessa asuva, ukrainalaistaustainen Andrij Ryntty päätti lentää Ukrainaan katseltuaan tilannekatsauksia venäläisiltä televisiokanavilta. Kuitenkin paikan päällä todellisuus näytti hyvin toisenlaiselta.
- Huomasin, että siellä ihmiset olivat oikeasti rauhallisia eivätkä aggressiivisia. Venäjänkieliset kanavat sanoivat heitä terroristeiksi. Se on aika ihmeellistä.
Olosuhteet paikan päällä ovat Ryntyn mukaan armottomat.
- Oli 20 astetta pakkasta ja ihmettelin siellä koko päivän oltuani, että ihmiset ovat oikeasti olleet kaksi kuukautta paikalla. Ihmiset haluavat vaihtaa valtaa ja systeemiä, Ryntty kuvailee.
Ryntyn mukaan jotkut ukrainalaiset televisiokanavat näyttävät maan tilannetta myös avoimesti ja totuudenmukaisesti. Kaikki Janukovitšin kannattajat eivät Ryntyn mukaan kuitenkaan luota mediaan.
- He eivät halua uskoa mitä telkkarissa näytetään, että poliisi hakkaa ihmisiä. He eivät halua uskoa siihen, ja pitävät sitä provokaationa. He epäilevät, vaikka videoissa poliisit ottavat vaatteet pois mielenosoittajilta ja suihkuttavat vettä päälle.
Andrij Ryntty kokee, että paikallistason vallanvaihdolla on suuri merkitys. Hän ei usko, että pelkän hallituksen vaihtuminen ratkaisi Ukrainan hallinnon ongelmia.
- Vaikka pääministeri ja kansanedustajat vaihdetaan, niin on mahdotonta muuttaa koko systeemiä jos Janukovitšiä tukevat ja rikoksia tekevät ihmiset ovat vallassa jokaisessa pienessä kaupungissa.
Kaikki eivät uskalla osallistua mielenosoituksiin
Hän uskoo, että vallanvaihdon kannattajia on ympäri Ukrainaa nähtyä enemmän. Kaikki eivät kuitenkaan uskalla osallistua mielenosoituksiin, sillä he pelkäävät työpaikkojensa ja perheidensä puolesta.
- Janukovitšin perhe omistaa yrityksiä, joissa ihmiset työskentelevät. Heillä on myös sukulaisia, jotka ovat riippuvaisia Janukovitšin perheestä, Ryntty kertoo.
Viime viikolla mielenosoitukset levisivät pääkaupungista ympäri maata, myös venäläismielisessä Itä-Ukrainassa ihmiset vaativat aluehallintojen johtohahmoja väistymään syrjään.
Kiovalainen yliopistonlehtori Olga Kalashnik harkitsi vielä keskiviikkona Itä-Ukrainassa asuvan perheensä luo matkustamista. Reissu Zaporižžjaan ei kuitenkaan hänen mukaansa ole riskitön
- aktiivisten mielenosoittajien nimistä pidetään Kalashnikin mukaan listaa.
- Täällä [Kiovassa] olen vain yksi suuresta määrästä rauhallisia mielenosoittajia ja täällä on jotain vapautta, mutta Zaporižžjassa on eri tilanne. Ne [poliisit] yrittävät siellä lopettaa mielenilmaisut kokonaan, ja siellä ei noudateta lakia mielenosoittajien pysäyttämisessä.
Andrij Ryntyn mielestä mielenosoituksilla on joka tapauksessa positiivisia puolia, jopa riippumatta siitä kuka presidentin paikalla istuu tulevaisuudessa.
- On hyvä tilanne, että ihmisillä on tieto siitä, että he voivat ottaa ne oikeudet porukalta. [...] Kaikista tärkeintä on, että kansalaisyhteiskunta on alkanut perustaa keinoja, joilla voi vaikuttaa valtioon.
Oppositiosta puuttuu presidenttiaines
Siitä, kuka tulisi nykyisen presidentin Viktor Janukovitšin tilalle, kiovalaisella Olga Kalashnikilla ei ole antaa vielä arvausta.
- En näe, että yksikään kolmesta oppositiojohtajasta voisi olla tulevaisuudessa presidentti.
Yksistään joko Euroopan unionin tai Venäjän puolelle ei Ukrainan kannata Ryntyn mielestä liiaksi lukkiutua. Tärkeintä on nyt kehittää Ukrainaa itsenäisenä valtiona.
- Miksi pitäisi mennä johonkin liittoon? Meillä oli jo Neuvostoliitto. Pitäisi tehdä yhteistoimintaa kaikkien kanssa, tärkeintä on talous ja demokraattiset periaatteet, Ryntty summaa.
Mielenilmaukset ovat jo poikineet myönnytyksiä parlamentissa. Tiistaina hallitus ja pääministeri päättivät erostaan. Parlamentti myös kumosi kiisteltyjä mielenosoitusoikeutta rajoittavia lakeja. Keskiviikkona parlamentti taipui hyväksymään armahduslain, jonka mukaan kiinniotetut mielenosoittajat vapautetaan sitten, kun opposition joukot vetäytyvät valtaamistaan rakennuksista ja kaduilta.
Oppositio ei ole vielä torstai-iltaan mennessä luopunut presidentti Viktor Janukovitšin erovaatimuksesta. Janukovitš pitää kiinni presidentinpaikastaan, mutta jäi torstaina sairauslomalle "vaikean flunssan" takia.
Keskustelu Ukrainan tilanteesta illan A-studio: Talkissa TV1:ssä klo 21.05. Vieraina ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.), europarlamentaarikko Sampo Terho (ps.) sekä ukrainalaiset Ievgenii Sinielnikov ja Gennadiy Naumov. Keskustelun vetää Jan Andersson.