Ukrainan konflikti/sota

22. panssariprikaatin marssirivistön tuhoaminen yhdellä vaunulla 13.6.1944. Kyllä, häikäilemätön hyökkäys.
Villers-Bocage? Hmm... joo... Wittmann on sitten erinomainen esimerkki, minkälaista uhkapeliä tuollainen hyökkäys on. Sai samanlaisella toiminnalla, mainetta, kunniaa ja kuolemansa. En lähtisi edellyttämään keneltäkään sellaista.
 
Villers-Bocage? Hmm... joo... Wittmann on sitten erinomainen esimerkki, minkälaista uhkapeliä tuollainen hyökkäys on. Sai samanlaisella toiminnalla, mainetta, kunniaa ja kuolemansa. En lähtisi edellyttämään keneltäkään sellaista.
Kuolema tuli vasta elokuussa, eli ei tuossa kahakassa.
 

Venäläisväite Ukrainan ”natsikansan” syyllisyydestä ennakoi uusien julmuuksien paljastumista​

Ukrainalaisen kolumnistin Timofei Sergeitsevin artikkelissa hahmotellaan Ukrainan pilkkomista ja rangaistusta kansan enemmistölle, kirjoittaa HS:n ulkomaantoimittaja Pekka Hakala kommentissaan.

Venäläissotilaiden surmaamiksi epäiltyjä vainajia joukkohaudassa maanantaina Ukrainan Butšassa.

Venäläissotilaiden surmaamiksi epäiltyjä vainajia joukkohaudassa maanantaina Ukrainan Butšassa. KUVA: KALLE KOPONEN / HS
Pekka Hakala HS

5.4. 15:55


VENÄJÄN valtiollinen uutistoimisto Ria Novosti julkaisi sunnuntaina etusivullaan uutistoimiston vakituisen ukrainalaisen kolumnistin Timofei Sergeitsevin artikkelin otsikolla ”Mitä Venäjän on tehtävä Ukrainalle?” Sergeitsevin näkemykset ovat hänen omiaan, mutta julkaisun paikka ja ajankohta huomioiden sitä voi pitää Venäjän vastauksena syytöksille sotarikoksista Ukrainassa.

Sergejev käyttää Ukrainan väestön enemmistöstä ja maan johtajista johdonmukaisesti termiä ”natsi”. Perinteisessä venäläisessä viholliskuvan luomisessa on useimmiten käytetty sanaa ”fasisti”.


SERGEITSEV tuomitsee kirjoituksessaan enemmistön ukrainalaisista kadotukseen, joka koittaa, kun Venäjä toteuttaa Ukrainassa julistamansa ”denatsifioinnin” eli natsismin poistamisen. Kirjoittajan mukaan ”denatsifikaatio on toimien kokonaisuus niitä kansanjoukkoja kohtaan, joita ei voida suoraan rangaista sotarikoksista”.

”Denatsifiointi on välttämätöntä, kun natsihallinto komentaa ja on sitouttanut merkittävän osan – ja tässä tapauksessa luultavasti enemmistön – kansasta omaan politiikkaansa”, Sergeitsev kirjoittaa. ”Toisin sanoen tilanteessa, jossa hypoteesi ’hyvästä kansasta ja pahasta hallinnosta’ ei toimi.”


Kirjoittajan mukaan Ukrainan johtajien eli ennen kaikkea nykyisen presidentin Volodymyr Zelenskyin ja hänen edeltäjänsä Petro Porošenkon lisäksi syyllisiä ovat ”kansanjoukot, jotka ovat passiivisia natseja ja tekevät natsismin mahdolliseksi. He ovat tukeneet ja hyysänneet natsihallintoa.”


”Tämän tosiasian tunnustaminen on denatsifiointipolitiikan ja kaikkien siihen liittyvien toimien perusta ja tämä tosiasia määrää politiikan tavoitteet.”


TIMOFEI SERGEITSEV, 58, on kansalaisuudeltaan ukrainalainen, kolumnisti, käsikirjoittaja ja poliittinen konsultti. Hän on avustanut muun muassa Ukrainan entisen presidentin Leonid Kutšman ja tämän liikemiesvävyn Viktor Pintšukin vaalikampanjoita.

Ajattelussaan Sergeitsev edustaa 1980-luvulla noussutta oikeistonationalistista ajattelutapaa, joka vastusti niin reaalisosialismia kuin läntisiä vaikutteitakin.


Ria Novosti palvelee ennen kaikkea venäläisiä tiedotusvälineitä ja uutistoimisto toivoo luonnollisesti, että Sergeitsevin hahmotelmat leviäisivät mahdollisimman laajalle lukijakunnalle.


KOLUMNISTIN mukaan aseisiin tarttuneet ”natsit” on tuhottava taistelukentällä kokonaan. Eroa vakinaisen armeijan, vapaaehtoisjoukkojen tai aluepuolustukseen liittyneiden taistelijoiden välillä ei tule tehdä. Sotarikoksiin osallistuneita ukrainalaisia on rangaistava ”julkisesti ja esimerkinomaisesti”.

Taisteluiden jälkeen Ukrainassa on toteutettava Sergeitsevin mukaan ”totaalinen lustraatio” eli kaadetun hallinnon kannattajien poistaminen tehtävistään. ”Kaikki natsismiin liittyvät organisaatiot” on kirjoittajan mukaan tuhottava.


Tämän jälkeen Ukrainassa on aloitettava Sergeitsevin mukaan ”uudelleenkasvatusohjelma”, johon poliitikkojen lisäksi on määrättävä myös kulttuurielämän ja kasvatusalan edustajat. Venäjän voiton jälkeen on hänen mielestään järjestettävä Nürnbergin oikeudenkäynnin kaltainen tribunaali, jossa ”ukronatsit” tuomitaan.


”Denatsifikaation kohteena oleva valtio ei voi olla suvereeni”, Sergeitsev julistaa. ”Eikä denatsifikaation toteuttava Venäjä voi soveltaa liberaaleja lähestymistapoja.”


Tämä tarkoittaa kirjoittajan mukaan, ettei ”Krimin malli” eli alueelle jääneiden kansalaisten vapaaehtoinen yhteistyöhalukkuus toimi.


SERGEITSEVIN mukaan ”ukronatsismi” on hitleriläisen natsismin ”kevytversio”, koska sillä ei ole yhtä johtajaa eikä yhtä puoluetta. Mutta koska tämä ”natsismin” laji läpäisee koko yhteiskunnan, merkitsee denatsifiointi ”väistämättä myös deukrainisointia”. Samalla sen on tarkoitettava myös eurooppalaisuuden ja ”läntisyyden” kitkemistä, sillä länsivallat ovat kolumnistin mukaan Ukrainan natsismin ”alkulähde ja sponsori”.

Pahimmat ukrainalaisnationalistit eli ”banderovitsit” ovat Sergeitsevin mielestä toivottomia tapauksia, joita ei voi uudelleenkasvattaa, joten heidät on tuhottava.


Presidentti Vladimir Putinin tapaan Sergeitsev näkee Ukrainan Venäjän kommunistivallankumouksellisten keinotekoisena luomuksena. ”Vähävenäjän” ja ”Uuden Venäjän” alueelle ei siksi pidä jättää mitään valtiollista kokonaisuutta vaan joukko Venäjän suojeluksessa toimivia ”kansantasavaltoja”.


Läntisen Ukrainan ”katolinen tasavalta” eli viisi läntisintä maakuntaa ovat Sergeitsevin mielestä niin natsismin läpäisemiä, ettei niitä voi hyväksyä samaan liittoon muiden nykyisen Ukrainan alueiden kanssa. Sen sijaan tämä ”katolinen tasavalta” on määrättävä puolueettomaksi, riisuttava aseista ja jätettävä ainakin joksikin aikaa ”venäläisten rauhanturvaajien” valvomaksi.


Kaikkiaan Ukrainan denatsifiointi kestää Sergeitsevin ennusteessa noin 25 vuotta. Samaan aikaan Venäjän itsensä on tehtävä täysi pesäero ”eurooppalaisiin ja läntisyyttä edustaviin illuusioihin”.


ENSI sijassa artikkelin julkaiseminen näyttäisi ideologiselta puolustukselta tuleville paljastuksille Venäjän joukkojen mahdollisista ihmisoikeusrikkomuksista Ukrainassa. Se voi olla myös varhaista varautumista yhä suuremmille sodan siviiliuhrien määrille.

Ennen kaikkea kirjoitus on kuitenkin muistutus siitä, ettei Venäjä luovu laajemmista tavoitteistaan, vaikka se voi huonon sotaonnen vuoksi joutua tyytymään vähäisiin saavutuksiin meneillään olevassa sodassa. Tavoite on nykyisen Ukrainan tuhoaminen eikä kukaan tiedä, riittääkö se Venäjän johdolle.


Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi määritteli maanantaina Ria Novostin kolumnin ”todistusaineistoksi tulevassa oikeudenkäynnissä venäläisiä sotarikollisia vastaan”, kertoo sanomalehti Ukrainska Pravda.


EUROOPAN UNIONI on sulkenut suoran pääsyn Ria Novostin verkkosivuille.

Alkuperäisen, venäjänkielisen artikkelin lukeminen Suomessa onnistuu esimerkiksi unionin ulkopuolella sijaitsevaa VPN-palvelinta käyttäen.

 
Roskomnadzor, Russia's censorship authority, issued another demand on Tuesday for Wikipedia to remove what it called "unreliable socially significant information." The agency warned that failure to comply could lead to fines of up to 4 million rubles ($50,000).

The Wikimedia Foundation did not immediately respond to an email from Ars seeking comment. But the organization made its stance plain last month after the Russian government made similar demands. A March 3 statement on the Wikimedia website declared that "we will not back down in the face of efforts to censor and intimidate members of our movement."
"The authors of articles posted on Wikipedia deliberately misinform users of the Internet resource with false information," the agency wrote. "In the articles published on the resource, an exclusively anti-Russian interpretation of events is promoted."

In recent days, the Russian military has faced outrage for atrocities it allegedly committed as troops evacuated positions near the Ukrainian capital of Kyiv. Evidence includes civilian bodies found lying in the streets of the Ukrainian town of Bucha. The Russian government claims photos from Bucha were staged by Ukraine.

Roskomnadzor has also been feuding with YouTube, one of the few Western platforms still accessible in Russia. On March 29, Roskomnadzor said that YouTube "has become one of the key platforms participating in the information war against Russia." The government not only complained about supposed misinformation on YouTube; it also demanded that YouTube reinstate channels owned by the Russian government and state-funded Russian media. YouTube shut down a number of channels belonging to RT and other state-funded media on March 11.

Last month, Belarus, one of Russia's closest allies in the Ukraine invasion, arrested one of the most prolific editors of the Russian-language version of Wikipedia. He had made more than 200,000 edits to Russian Wikipedia over a decade and had been active in debates over articles about the Ukraine invasion.
 
Kuolema tuli vasta elokuussa, eli ei tuossa kahakassa.
Niin. Mutta brittipuolella olisi tarvinnut olla vain yksi nohevampi tai onnekkaampi ampuja, niin tilanne olisi toinen.

On totta että sodassa ei voita se, joka ei ota riskejä. Mutta ei voita sekään, joka ottaa liian isoja riskejä.

(edit) Tarkoitan siis, että toki tuo Ukrainalaisvaunu olisi voinut saada aikaan paljon enemmän vahinkoa toimimalla röyhkeämmin. Mutta yhtä hyvin se olisi voinut saada aikaan vain oman tuhonsa.
 
Tässä karttaliitteet donets-joelta. Nyt kyseessä dniepr-joki.

Edit: lainaus jäi pois. Viesti koski Nova Kakhovkan padon sijaintia.
 
Viimeksi muokattu:
Kyllä kai nyt on suurempikin kansainvälinen kovapanosammunta oikeasti lähempänä alkamista kuin koskaan sitten toisen maailmansodan päättymisen. Kylmän sodan kriiseistä tämä eroaa siinä, että nyt sotaa käydään rajusti keskellä Eurooppaa, ei proxy wars -tyyliin jossain kolmannen maailman valtiossa.

Putleri ja koko örkkivaltakunta on näköjään niin sekaisin, että mitä tahansa voi tapahtua.

Tahtotila Venäjän puolelta tähän on, ja voimakkaammin tahtotilaa valmistellaan.

Ennen sodan alkua Putinin puheissa jäi mieleen lause, että Länsi luulee että emme ole vielä valmiita siihen mitä on edessä. Siitä jäi itselle vahva tunne, että Ukraina on nyt vain yksi etappi matkalla kohti uutta Euroopan turvallisuusjärjestystä.

Ukrainalaiset ovat silti taistelemalla osoittaneet, että Venäjä ei kuitenkaan ole tähän vielä valmis. Venäläiseen historiaan kuuluu hyökkääminen heikompien kimppuun, ei vahvempien.

Kuitenkin jälleen seurata mitä Venäjä tekee, ei sitä mitä se sanoo. Näin myös sotainnon ja sotajoukkojen liikkeiden osalta.

Tavoitteita on jo rajattu pelkästään Ukrainankin osalta. Kiovan alueesta on luovuttu. Jopa punaisen metsän kaivetut juoksuhaudat on hylätty. Vaikea nähdä, että osana tätä haluttaisiin uutta suorempaa rintamaa länsimaiden kanssa. Haetaan rajattua alueellista voittoa, jonka jälkeen voidaan perata nykysota ja hakea siitä opit.

Tahtotilaa isompaan riitaan valmistellaan silti Venäjällä. Totuus on, että tiukempi kontrolli tarvitaan ihan vallan pitämisen ja sotaa edeltäneen suorituskyvyn palauttamiseen. Edessä on kurjuutta ja se on helpompi myydä kansalle kun vastassa on NATO eikä se että vastassa on itseään pienempi sukulaiskansa.

Oikea aika seuraavaan iskuun on vasta kun tämän sodan oppeja on saatu paikattua, suorituskyky palautettua ja jollain tavalla horjutettua lännen yhtenäisyyttä.

Lännen yhtenäisyys voi horjua sopivien poliitikkojen vaalivoitoilla, pakolaiskriisien eskaloinneilla tai energiahanojen katkaisulla talvipakkasella. Jo jenkkien seuraavat vaalit voi horjuttaa tilannetta. Näissä hybridikeinoissa Putin on ollut taitava.

Tulkintani mukaan totuus on, että Ukraina on ostanut verellään lännelle lisäaikaa.

--- Edit, lisäys ---

Lähimpänä isoa kovapanosammuntaa oltiin 24.2 kun sota alkoi.

Jos Venäjän voitto olisi ollut nopea, niin seuraava kohde saattaisi olla jo työn alla.

Nyt retoriikka on kovempaa mutta todellisuudessa suursota on kauempana kuin mitä se oli kuukausi sitten.

Harva edelleenkään tajuaa kuinka vaarallinen tilanne oli koko lännelle helmikuun lopulla.
 
Niin siis Venäjähän ei pysty käymään sotaa monella rintamalla. Tuostahan on paljon tutkimuksia että pelkästään USA voi käydä jopa kahta sotaa, koska kalustoa riittää. Että aivan turha täällä pelätä mitään konfliktia, joka ei olisi helposti hoidettavissa. Ja kun tuolla on varmaan kohta jo 80% koko ryssän kalustosta niin kyllä tässä enemmän pelottas ryssänä kun EU-kansalaisena
 
Ikävä ajatus, mutta Venäjän ehkä kannattaisi omasta mielestään aloittaa nyt heti Suomen ja mahdollisesti Ruotsinkin kanssa jonkinlainen kähinä, ja sitten jäädyttää konflikti nopeasti. Putinilla ei tässä kohtaa ole enää ihan hirveästi hävittävää, mutta NATO:n leviämisen estäminen kaikkiin Pohjoismaiden olisi aikamoinen sulka hänen hattuunsa Venäjällä. Demografia on vielä hetken sellainen, että Venäjä voi näitä heikompia naapureitaan vastaan käydä ja tässä saattaa olla Ukrainan offensiivinkin motiivi, tai ainakin merkittävä puoltava tekijä ja Putin saattaa ajatella että: "Tehdään se nyt, kun vielä voidaan, ei tästä enää nuorruta".

Tuosta voisi olla tuloksena suurempi Suomi, jos konfliktin jäädytys ei onnistuisikaan.

Tähän viittasin, en usko että ryssillä on kykyä mobilisoida riittävää porukkaa rajoillemme lyhyessä (alle puolivuotta) ajassa, ovat venytettynä äärimmilleen jo nyt. Todennäköisesti lähes kaikki sotilaalliset suunnitelmat, joita on Suomea kohtaan tehty, täytyy tehdä uudelleen ja kouluttaa. Ihan vaan jo siitä syystä että itärajan takaisista varuskunnista on viety (ja tuhottu) Ukrainassa melkoinen siivu.

Kiistanalaisia asioita esim maantieteellisesti Venäjän kanssa ei ole (ainakaan niin että Venäjä voisi esittää vaatimuksia), ja voisihan hybridivaikuttamisella yrittää jotain sisäistä kähinää luoda, mutta jo tämänhetkinen kriisi on yhdistänyt kansaa huomattavasti, enkä usko etteikö se jäisi melko pieneksi.
 
Niin. Mutta brittipuolella olisi tarvinnut olla vain yksi nohevampi tai onnekkaampi ampuja, niin tilanne olisi toinen.

On totta että sodassa ei voita se, joka ei ota riskejä. Mutta ei voita sekään, joka ottaa liian isoja riskejä.

(edit) Tarkoitan siis, että toki tuo Ukrainalaisvaunu olisi voinut saada aikaan paljon enemmän vahinkoa toimimalla röyhkeämmin. Mutta yhtä hyvin se olisi voinut saada aikaan vain oman tuhonsa.
Wittmannin puolella oli muutama iso etu, joka mahdollisti onnistumiset. Ylivertainen kalusto ja taistelukokemus etu. Lisäksi poikkeuksellinen persoona.
Toki kyseisillä henkilöillä eliniän odote on lyhyempi, kuin ns. virkamies tyylin taistelijoilla.
Venäjä on osoittanut taas, jos joukosta puuttuu Wittmannit niin voi koko taisteluosasto tuhoutua, jolloin koko joukon eliniän odote putoaa dramaattisesti.
 
Back
Top