”Konfliktin laajeneminen näyttää valitettavasti yhä todennäköisemmältä. Amerikkalaiset ja heidän Nato-kumppaninsa lähettävät edelleen aseita Ukrainaan. Jos tämä jatkuu, eurooppalaisiin kohteisiin saatetaan iskeä ja viestintäyhteyksiä voidaan katkaista. Silloin sota voi kärjisty ja tämän vaihtoehto näyttää yhä uskottavammalta. Luulen, että myös amerikkalaiset kenraalit näkevät tilanteen samoin”, hän kommentoi
Italian suurimman sanomalehden Corriere della Seran haastattelussa.
”Toivon, että Eurooppa ei tee itsemurhaa, kun se päätti luopua itsenäisyydestään”, hän jatkaa viitaten EU:na ja Yhdysvaltojen yhteistyöhön.
Karaganovin mukaan Venäjän Ukrainassa aloittaman sodan syy on Naton laajentuminen ja länsimaissa kasvava Venäjä-vihamielisyys, russofobia. Hän sanoo, että Venäjä teki yhden historiansa suurimmista virheistä salliessaan Naton laajenemiseen Keski- ja Itä-Eurooppaan kylmän sodan jälkeen.
”Yhdysvallat ja muut Nato-maat rakensivat Ukrainan keihäänkärjeksi, tai ainakin painostusvälineeksi voidakseen läntisen sotakoneiston lähemmäs Venäjän sydäntä. Katsokaa, kuinka valmistautuneita he (ukrainalaiset) olivat sotaan. Näimme länsimaisen russofobian saavuttavan antisemitismin tasoa. Joten konflikti oli jo tulossa todennäköiseksi ja Kreml päätti iskeä ensin”, Karaganov sanoo.
Hän linjaa, että tulitauon ja rauhan edellytyksenä on Ukrainan demilitarisointi ja julistautuminen neutraaliksi, puolueettomaksi.
”Ukrainan pitäisi olla rauhanomainen puskuri.”
Kaasupakotteet tuskin toteutuvat
Italia on ottanut EU-maista jyrkimmän asenteen Venäjän vastaisissa pakotteissa ja vaatii nyt myös kaasutoimitusten katkaisemista. Karaganovin mukaan Italia ja EU tekevät itsemurhan, jos ne lopettavat venäläisen energian ostamisen.
”Se tietysti vahingoittaisi myös Venäjää, mutta Eurooppa heikentäisi entisestään talouttaan ja sosiaalista tilannettaan. Jos ette halua meidän kivihiiltämme, myymme sen muualle. Jos ette halua öljyämme, jonkin ajan ja pienen kärsimyksen jälkeen myymme sen muualle. Ja jos ette halua kaasua, pienen kärsimyksen jälkeen voimme lopulta ohjata senkin muualle.”
Pitkän linjan italialaisdiplomaatti, entinen EU-suurlähettiläs
Ferdinando Nelli Feroci pitää kuitenkin jo EU-maiden tällä viikolla asettamaa kivihiilen tuontikieltoa merkittävänä. Venäläisen kivihiilen tuontikielto tulee voimaan siirtymäajan jälkeen elokuussa. Feroci ei usko EU:n puuttuvan venäläiseen kaasuun edes tulevissa pakotteissa.
”Jo kivihiilen kielto on historiallinen ja voimakas poliittinen viesti. EU rikkoo nyt tabuja, sillä kyseessä on ensimmäinen energiaan kohdistuva pakote koskaan. Seuraava looginen askel ovat öljypakotteet. Kaasu on monimutkaisempi asia, venäläisen kaasun korvaaminen EU:ssa vaatii aikaa ja maksaa paljon”, hän arvioi
Formiche-lehden haastattelussa.
Myös Italian pääministeri
Mario Draghi arvioi tällä viikolla, etteivät kaasua koskevat pakotteet nouse edes keskusteluun EU:ssa, koska Saksa on jyrkästi niitä vastaan.