Martti Johannes Kari vastaanotti Vuoden keskisuomalaisen kiertopalkinnon sanomalehti Keskisuomalaisen varapäätoimittaja Inkeri Pasaselta. Kiertopalkinnon on suunnitellut laukaalainen taiteilija Katja Rauhamäki. AGATA ANTTONEN
Vuoden keskisuomalaiseksi äänestettiin Martti J. Kari, joka muutti aikoinaan Jyväskylään salamyhkäisesti: "Minulle vastattiin vain, että hyviä hommia"
ETUSIVU »
KESKI-SUOMI 5:00
Mikko Lundell
Tiedustelueversti (evp.), kyberturvallisuuden tohtori
Martti J. Kari oli Petäjävedellä kokemassa talviverkkoja, kun kännykkä soi ja hän sai tietää tulleensa valituksi Vuoden keskisuomalaiseksi.
– Vau, hän sanoi ensiksi.
Saamansa tunnustus Karin täytyi säilyttää pienen piirin tietona puolitoista viikkoa ennen kuin siitä tuli julkinen. Tämä tuntui helpolta.
– Minulla on ollut isompiakin salaisuuksia, hän totesi.
Epäilemättä. Sotilasurallaan Kari työskenteli suomalaisen sotilastiedustelun huipulla. Hän toimi myös Ukrainan tiedustelupalvelun neuvonantajana ja Naton kriisinhallintatehtävissä sekä puolustusasiamiehenä Puolassa ja Ukrainassa. Viimeiset kaksi vuotta Puolustusvoimissa Kari oli muovaamassa Suomen tiedustelulakeja.
VUODEN KESKISUOMALAISEKSI Karin valitsivat
Keskisuomalaisen lukijat.
Lukijat saivat ensin ehdottaa ehdokkaita, ja kymmenen nimetyn finalistin joukosta voittaja keräsi äänistä peräti 25,4 prosenttia eli neljänneksen. Toiseksi tuli maalaislääkäri
Tapani Kiminkinen Saarijärveltä (13,1 %). Kolmanneksi äänestettiin laukaalainen latuhengetär
Ulla Riipinen (10,8 %), joka on tehnyt omille mailleen kaikille avoimia hiihtoreittejä.
Martti J. Karilla oli Ukrainan sodan alkaessa Twitterissa noin 4 000 seuraajaa. Nyt niitä on yli 44 000. Youtubesta löytyvän, Karin Venäjä-aiheisen luennon katsojamäärä puolestaan on pompannut "tuhansista puoleentoista miljoonaan". AGATA ANTTONEN
Karilla on ansioluettelossaan mittava sotilasura. Vuodesta 2017 lähtien hän on opettanut Jyväskylän yliopistossa tiedusteluanalyysia ja hybridiuhkia.
Suuren yleisön tietoisuuteen Kari nousi, kun hän aloitti Ukrainan sodan myötä
Keskisuomalaisen kolumnistina. Sen jälkeen hänestä on tullut kysytty haastateltava lukuisiin eri medioihin.
TUNNUSTUKSENSA Kari sai pääsiäisen alla. Tilaisuudessa olivat kutsuttuina myös hänen vaimonsa, seurakuntapastori
Niina Kari, sekä edellinen Vuoden keskisuomalainen, Jyväskylän kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri
Ilkka Käsmä.
– Tuskinpa koskaan (perättäisillä) palkituilla on ollut näin paljon yhtäläisyyttä, vaikka työskentelettekin aivan eri elämän aloilla, sanoi kiertopalkintoa eteenpäin siirtäessään
Keskisuomalaisen varapäätoimittaja
Inkeri Pasanen.
– Olette tulleet lukijoille tutuiksi ennen muuta viisaista sanoistanne. Olette jakaneet tietoa ja ymmärrystä semmoisella tavalla, että teitä on kuunneltu ja arvostettu.
Vuoden keskisuomalaiseksi äänestetty tiedustelueversti (evp.) Martti J. Kari on naimisissa Jyväskylän seurakunnan seurakuntapastori, sairaalapappi Niina Karin kanssa. "Se mikä on yhdistänyt ammattejamme, on salassapito", Niina Kari sanoo. Palkitsemistilaisuudessa oli mukana kääpiövillakoira Obi. AGATA ANTTONEN
Martti J. Kari kokee, että Vuoden keskisuomalaisen tunnustus ei tullut niinkään hänelle, vaan se tuli Jyväskylän yliopistolle ja tehtävälle, joka hänellä on.
– Yritän kertoa, mitä maailmalla tapahtuu, mikä on meidän Nato-tilanne tällä hetkellä, miten sota etenee Ukrainassa ja miten Ukrainan kansa voi.
Martti J. Kari (vas.) ja Ilkka Käsmä ovat kaksi tuoreinta Vuoden keskisuomalaista. Kari on jakanut mediassa asiantuntijatietoa Ukrainan sodasta, Käsmä koronapandemiasta. AGATA ANTTONEN
KOUVOLASSA KASVANUT Martti J. Kari on asunut Keski-Suomessa ja Jyväskylässä siitä lähtien, kun hän muutti tänne 1988. Saapumisessa oli omat erikoiset piirteensä.
– Kun siihen aikaan tuli töihin Tikkakosken Viestikoelaitokselle, ei tiennyt yhtään, mihin tuli töihin. Se oli niin salaista, niin kuin se on osittain vieläkin.
Kari muistaa rekrytoinnissa käydyn keskustelun.
– Kysyin, millaisia hommia. Minulle vastattiin vain, että hyviä hommia.
Työ, lasten liikuntaharrastukset ja alueen avoin ilmapiiri auttoivat Karia kotiutumaan Jyväskylän seudulle, jonne hänellä ei ollut aiempia siteitä. Karille oli tärkeää sekin, että Jyväskylän yliopistossa hän saattoi jatkaa venäjän opintojaan.
Oma kesämökki Petäjävedellä on syventänyt Karin katsetta maakuntaan.
– Me ollaan Petäjävesi-faneja. Se luonto, kirkko, ihmiset. Se äijäkööri Kyläsepässä, kun tulen kaverini
Väiskin kanssa verkoilta. Ne istuvat siellä ja kysyvät, että tuliko mitään.
Martti J. Kari muistelee laulaneensa Keski-Suomen kotiseutulaulun ensimmäisen kerran "ylioppilasjuhlissa tai JYPin pelissä". AGATA ANTTONEN
NIINA KARI kertoo, mitä hänen miehensä sanoi sinä aamuna, kun Venäjä oli aloittanut hyökkäyksensä Ukrainaan.
– Mara ei ole paljon haikaillut takaisin töihin (Puolustusvoimiin), paitsi silloin hän kysyi, että arvaa missä nyt haluaisin olla. Sanoin, että no en tiedä. Tikkakosken luolassa, tilannehuoneessa...
Kari sanoo seuraavansa sotaa mielenkiinnolla, ei mielellään.
Suomen tulevaisuuden kannalta Kari pitää nyt oleellisimpana tarkastella sitä, mitä tapahtuu omien rajojemme sisäpuolella.
– Meidän täytyy katsoa, miten takaamme oman turvallisuutemme parhaiten. Mitä tahansa rajan takana tapahtuu, tällä hetkellä se oikea ratkaisu mielestäni on Nato-jäsenyys. Jos Venäjällä alkaa aggressio, Nato-maahan ei hyökätä. Jos Venäjä demokratisoituu, miettikää missä etupellossa olemme silloin tukemassa sitä prosessia.
Kari luottaa siihen, että Suomelle on annettu turvatakuut todennäköisen Nato-hakuprosessin ajaksi.
– Kun presidentti (
Sauli Niinistö) tuli Washingtonista, hän sanoi, että pidetään pää kylmänä. Minun mielestäni siihen sisältyi kaikki. Siinä oli lupaus.
Ksml