yle 3.3.2014 klo 18:55
Venäjän uhkavaatimusten kohteena ovat Ukrainalle vielä lojaalit joukot
Uutistoimisto Interfaxin mukaan Venäjän laivasto on antanut Ukrainalle uhkavaatimuksen. Sen mukaan Ukrainan Krimin joukkojen on antauduttava kello 05.00 mennessä Suomen aikaa, tai edessä on hyökkäys. AP:n mukaan kaksi Ukrainan sota-alusta on saarrettu ja niitä vaaditaan antautumaan jo illalla.
Ukrainalainen sotilas vartioi sotilastukikohdan sisäänkäyntiä Bakhchisarayn kaupungissa Krimin niemimaalla maanantaina. Kuva: Genya Savilov / AFP
Ylen kirjeenvaihtajan mukaan Venäjän maanantaina esittämä uhkavaatimus koskee noin kolmannesta Krimin aluehallinnon joukoista.
Uutistoimisto Interfaxin mukaan Venäjän laivasto on antanut Ukrainalle uhkavaatimuksen. Sen mukaan Ukrainan Krimin joukkojen on antauduttava kello 05.00 mennessä Suomen aikaa. Elleivät joukot antaudu, Venäjän Mustanmeren laivasto uhkaa rynnäköidä Ukrainan yksiköihin Krimillä, Interfaxin lähde Ukrainan puolustusministeriössä kertoo.
Ukrainan puolustusministeriön tiedottaja kertoo puolestaan uutistoimisto AP:lle, että neljä Venäjän alusta saartaa Ukrainan aluksia. Ministeriön tiedottajan mukaan Venäjä vaatii alusten miehistöjä antautumaan jo illalla tai Venäjän joukot valtaavat alukset.
– Eilisestä asti on annettu ymmärtää, että kaikki Krimin strategiset sotilas- ja siviilikohteet on saatu aluejoukkojen ja Venäjän joukkojen hallintaan. Nyt ilmeisesti on niin, että ainakin noin kolmannes eli jopa kaksituhatta sotilasta on kieltäytynyt liittymästä näihin joukkoihin ja kapinoi. Heitä juuri koskee tämä uhkavaatimus, sanoo Krimiltä kirjeenvaihtaja Marja Manninen.
Interfaxin mukaan vaatimuksen esittäjänä oli Venäjän Mustanmeren laivaston komentaja Aleksander Vitko. Interfax perustaa tietonsa lähteeseen Ukrainan puolustusministeriössä. Ministeriö ei ole virallisesti vielä vahvistanut uhkavaatimusta.
Mediaa painostetaan
Kirjeenvaihtaja Marja Mannisen mukaan paikallinen media on joutunut Krimillä painostuksen kohteeksi.
– Täällä on tehty erilaisia hyökkäyksiä toimittajia ja toimituksia kohtaa, ja tämä kertoo siitä, miten herkässä vaiheessa täällä ollaan. Täältä ei haluta antaa ulos mitään tietoa, joka olisi aluehallinnon vastaista, Manninen kertoo.
Lähteet:
Reuters, AP, AFP, Yle Uutiset
yle 3.3.2014 klo 17:36
Ylen kirjeenvaihtaja: Venäjä päättää Krimille myönnettävästä tukisummasta tänä iltana
Krimin tärkeimmät sotilas- ja siviilikohteet ja ovat Krimin aluehallinnon alaisten joukkojen hallinnassa. Krim on Venäjän tuen turvin perustanut omat turvallisuusjoukot ja aikoo muun muassa perustaa myös oman puolustusministeriön.
Simferopolissa Krimillä oleva Ylen kirjeenvaihtaja Maria Manninen kertoi Radio Suomen puhelinsuorassa, että päivä kaupungissa on sujunut yllättävän rauhallisesti.
– Täällä on sentään otettu haltuun Krimin kaikki tärkeimmät sotilas- ja siviilikohteet ja ne ovat nyt Krimin aluehallinnon alaisten joukkojen hallinnassa, Manninen kertoi.
Taisteluja kohteista ei ole käyty. Mannisen mukaan tilanne ei kuitenkaan ole aivan selvä, sillä arviolta noin kolmannes Ukrainan armeijan Krimillä olevista joukoista ei ole vielä loikannut aluehallinnon riveihin.
– Eivätkä nämä aiemmatkaan siirtymiset ole aivan spontaaneja olleet, kun sotilaita on uhattu vankilalla, jos he eivät ole suostuneet liittymään aluehallinnon joukkoihin, Manninen kertoi.
Mannisen mukaan näyttää siltä, että Krimin niemimaa on Ukrainan sekasortoisessa tilanteessa kyennyt laajentamaan itsehallintoaan enemmän, kuin normaaliaikana olisi ollut mahdollista.
– Se on jo Venäjän tuen turvin perustanut omat turvallisuusjoukot ja aikoo perustaa myös oman puolustusministeriön sekä päättää omasta taloudestaan entistä itsenäisemmin.
Mannisen mukaan Venäjä päättää tukisummasta vielä tänä iltana.
Ajatuksia Krimin irrottamisesta Ukrainan sähköverkosta on myös esitetty. Krimillä on omia aurinko- ja tuulivoimaloita.
Krimin asukkaat näyttävät olevan yksimielisesti kaikkien päätösten takana, mutta vastarintaakin esiintyy. Maanantaina Simferopolin esikaupunkialueella nähtiin muun muassa Venäjän väliintuloa vastustavien naisten mielenosoitus, jossa heiluteltiin Ukrainan lippuja ja vaadittiin rauhaa ja Putinin pysäyttämistä.
Naiset edustivat Krimillä asuvia eri kansallisuuksia. Myös Ukrainan nykyhallintoa kannattava tataariväestö on ryhtynyt perustamaan omia kodinturvajoukkoja.
– Vastarinta ei ole kovinkaan näkyvää, eikä sitäkään vähää haluta näyttää. Täällä on otettu tiukka linja paikallista eristyisesti mediaa kohtaan. Ainakin yksi tv-asema on suljettu ja Krimin tutkivan journalismin keskukseen on tehty peloteiskuja. Tänään Sevastopolissa käytiin yhden naistoimittajan kimppuun ja häneltä vietiin kamera. Eli näistä Krimin tapahtumista ei haluta antaa aluehallinnon kannalta väärää tietoa, Manninen kuvaili.