Nyt pitäisi saada faktoja tukemaan tätä väitettä. Vaikka Unkarin ulkoministeriön valtiosihteeri Tamás Menczer on jo ehtinyt kiistämään väitteen todenperäisyyden fake newsinä, se on mielestäni jossain määrin uskottava. Olen omissa päätelmissäni miettinyt jo aiemmin, että Putin on mahdollisesti luvannut Orbánille palkinnoksi uskollisuudesta Taka-Karpatian alueen (unk. Kárpátalja, ukr. Закарпатська область). Putinin houreisissa skenaarioissahan Ukrainan hajoaminen ja jako olisi väistämätöntä.
Taka-Karpatian alueella on Unkariin historialliset siteet ja siellä asuu merkittävä unkarilaisvähemmistö. Alue kuului Unkariin ensimmäisen maailmansodan jälkeiseen Trianonin rauhansopimukseen saakka, jolloin Unkari menetti naapurivaltioille 2/3 maa-alueistaan. Rauhansopimuksessa alue liitettiin osaksi Tsekkoslovakiaa. Toisen maailmansodan aikana alue liitettiin jälleen Unkariin Wienin ensimmäisen välitystuomion perusteella, mutta 1945 Neuvostoliitto liitti alueen itseensä, miehitettyään sen ensin loppuvuodesta 1944. Tuolloin alueen unkarilaisasukkaista merkittävä osa pakkosiirrettiin ja laitettiin gulagille Stalinin toimesta. Eräs Taka-Karpatiasta kotoisin etnisesti Unkarilainen ja nykyisin Budapestissa asuva tuttavani kertoi anekdootin hänen takakarpatialaisesta vaarivainaastaan, joka oli asunut viidessä eri valtiossa, poistumatta koskaan kotikylästään (Itävalta-Unkari, Tsekkoslovakian kuningaskunta, Unkarin kuningaskunta, Neuvostoliitto, Ukraina). Nykyään alueella asuu noin 150000 unkarilaista, mutta tietyt kaupunkit, kuten Beregszász, ovat lähes täysin unkarilaisia. Wikipedian mukaan alueen asukkaista lähes 80% on ukrainalaisia, mutta itse asiasta suuri osa heistä on ruteeneja. Ruteenin kieltä ukrainalaiset taas pitävät väheksyvästi vain Ukrainan murteena vähän samaan tapaan, kuin isovenäläisten mielestä ukrainan kieli on vain venäjän murre. Itse vierailin alueen suurimmassa kaupungissa Ungvárissa (ukr. Ужгород) vuonna 2009 ja totesin, että melko monessa paikassa tuli toimeen unkarin kielellä tai vastapuoli ainakin ymmärsi unkaria. Unkarissa monet tuntevat näitä 1. maailmansodan jälkeen menetettyjä alueita kohtaan samanlaista nostalgiaa, kuin suomalaiset menetettyä Karjalaa kohtaan sillä erotuksella, että Unkarin menettämillä alueilla asuu nykyäänkin paljon etnisesti unkarilaisia, unkaria puhuvia ihmisiä. Rajarevisionismi on arkipäivän tasollakin paljon enemmän läsnä Unkarissa, mitä Suomessa menetettyä Karjalaa kohtaan.
Jos Putin olisi onnistunut suunnitelmissaan valloittaa Ukraina, hän olisi toki kahminut kaikkein mehukkaimmat palat siitä Venäjän yhteyteen. Kun hän olisi antanut strategisesti merkityksettömän Taka-Karpatian Unkarille, hän olisi päässyt eroon isosta ja mahdollisesti hankalasta unkarilaisvähemmistöstä. Unkarilaisvähemmistön sorto ei olisi viisasta, koska Orbán on toiminut Putinin kätyrinä ja myötäilijänä EU:ssa. Samalla hän olisi Orbánin kautta päässyt lyömään kiilaa EU:n yhtenäisyydelle, koska EU-maa olisi osallistunut Ukrainan tuhoamiseen. Samalla Ukrainan tuho olisi lopullisempi, koska siihen olisi osallisena muitakin valtioita kuin Venäjä. Putinille uskollinen Orbán olisi taas saanut esiintyä omiensa keskuudessa voittajana, joka olisi saanut palautettua Unkarille sen muinoin menettämiä maa-alueita.
Summa summarum: vaikka emme olekaan vielä nähneet vedenpitäviä todisteita siitä, että Putin olisi kertonut hyökkäyksestään Ukrainaan Orbánille jo etukäteen, mielestäni skenaario on täysin mahdollinen.