Olen kyllä odottanut että Starlink tulee tekemään isoja muutoksia sodan kommunikaatioon vaan en osannut odottaa että olisi näin pian isosti mukana, se on kuitenkin vielä pahasti kesken eikä satelliittien välisiä laserlinkkejä ole vielä taivaalla. Menee useampi vuosi ennen kuin on paremmassa iskussa.
Eipä silti, Yhdysvaltain ilmavoimat ja ilmeisesti Army myös on testannut näitä ainakin 2018 lähtien. Saarnaan tässä tietysti kuorolle, mutta jos et ole seurannut heidän ABMS eli Advanced Battle Management System kehitystyötä viimeisen viiden vuoden aikana niin saatat yllättyä mitä kaikkea nopealla, pienen viiveen yhteydellä voi saada aikaiseksi. Pari artikkelia 2020 vuodelta:
https://www.airforcetimes.com/news/...bilities-in-upcoming-live-fire-demonstration/
https://defence-blog.com/u-s-army-howitzer-shoot-down-cruise-missile-for-the-first-time/
ABMS ei ole tietysti PELKÄSTÄÄN Starlink vaan sekoitus muitakin kaupallisia satelliitti-internet palveluita, mutta Starlink on näistä isoin ja nopeimmin kasvava. Myöskin, pitää olla rehellinen, heillä on aina ollut mahdollisuus nopeaan dataliikenteeseen satelliittien kautta, mutta ero entiseen on tämä: Starlink satelliittien kiertorata on matala 550 km joten viive on pieni ja toisekseen se on tarjolla melkein koko maapallon laajuisesti. Kun aikaisemmin heidän piti valita, mikä joukko tai kone pääsee käsiksi siihen nopeaan datayhteyteen, niin lähivuosina tällainen on KAIKKIEN käytössä kenellä vain on antenni mukana + virtalähde. Suomeksi tuo tarkoittaa sitä että esim- F-35 on mahdollista jakaa kaikkien sensorien data melkein reaaliajassa minnepäin tahansa maailmassa (ei vielä, sen jälkeen kun satelliittien väliset laserlinkit on toiminnassa) ja sama koskee jokaista sensorialustaa millä on sopiva antenni.
Luin yhdestä harjoituksesta, olikohan viime vuonna missä F-35 hävittäjät Euroopassa välitti maalidataa ABMS kautta toisilleen. En muista yksityiskohtia tarkasti, mutta tyyliin näin: hollantilainen F-35 maalasi tutkalla kohdetta ja kaikki ilmassaolevat F-35 koneet näki sen kohteen. Ymmärtääkseni tuossa risteilyohjuksen ampumisessa oli sama takana eli hävittäjäkone maalasi sen tutkalla ja (raskaasti modattu) telatykki ampui sen alas (ei normaalilla sirpalekranaatilla vaan erikoisammuksella jolla oli liikehtimiskykyä yms.).
Haasteita tietysti on vielä paljon: satelliitit liikkuvat hurjaa vauhtia taivaalla, ja jos liikkuva ajoneuvo haluaa pitää katkeamattoman yhteyden niin antennin pitää olla tosi täsmällinen. Toisaalta on testattu nopealla hävittäjällä ja hitaalla kuljetuskoneella, joten ei mahdoton ongelma ratkaistavaksi, vaatii aikaa ja rahaa.
Starlinkin käytöstä on tihkunut pieniä murusia aina silloin tällöin, kannattaa ehdottomasti seurata mitä siitä kuuluu. Monet on puhuneet että se on ollut yksi vahvimpia suorittajia Ukrainassa, on pitänyt yhteydet auki eri joukkoihin ja ovat siten pystyneet koordinoimaan omaa toimintaa kokoajan. Normaalisti vanjan ELSO hiljentäisi yhteyksiä vaan nyt sitä ei ole tapahtunut (ei ainakaan ole tiedossa tapauksia).