Tämä lienee päivänselvää ja näin vanja on toiminut mielikuvitusvaltioidensa kautta jo 2014 alkaen. Mikä tahansa rauha ilman vanjan vetäytymistä ja ansalankajoukkoja on ajan tuhlausta nyt, kun ei ole mitään maskirovkaa enää jäljellä.
Sellainen höpöhöpörauha, mitä Ukrainalle pakkosyötettiin aikaisemmin, vaatii ulkopuolisia bulvaaneja. Näiden intressissä on tietysti koko homman lakaiseminen uutiskynnyksen alle ikuiseksi asemasodaksi. Eli epäsuotuisalla rauhalla vanja voisi jatkaa jäädyttämistä seuraavat 5-10v ilman pelkoja. Virallinen rauha aloittaisi myös taas hyvän busineksen koska sota on "ohi".
Zelenskyllä lienee täysi työ pitää sota näkyvillä lähes pakkosyöttämällä sitä, jotta kukaan ei lipsuisi "rauhanneuvotteluihin".
Tietyssä mielessä ymmärrän painetta nopeaan rauhaan: ensinnäkin mitä nopeammin rauha tulee, sitä vähemmän ihmisiä kuolee. Toisekseen sodankäynti, varsinkin tällainen suursota on helvetin kallista touhua. En sano että kumpikaan on hyvä syy hakea rauhaa "hinnalla millä hyvänsä", mutta nämä tulevat painamaan sitä enemmän mitä kauemmin sota jatkuu.
Irakin ja Afganistanin sodista on monenlaisia numeroita tarjolla, riippuu mitä kaikkea summaan lasketaan. Kumpikin sota oli intensiteetiltään huomattavasti pienempiä kuin tämä Ukrainan sota, mutta Afganistanissa olivat 20 vuotta ja Irakissa laskutavasta riippuen 17-18 vuotta. Kustannuksiin kuuluu varsinaiset sodankäynnin kustannukset, veteraanien eläkkeet ja sairaanhoito/työttömyyskorvaukset, maan jälleenrakentamisen tukeminen yms. yms. Edes Yhdysvalloilla ei ole noin suuria summia takataskussa joten lainarahaa piti ottaa ja lainarahalle pitää aina maksaa korkoa sovituin ehdoin.
Jos katsoo suoria sodankäynnin kustannuksia, täällä on ymmärtääkseni selkeä ja rehellinen taulukko niille (HUOM: avaa pdf-tiedoston):
https://comptroller.defense.gov/Por...hanistan,_Iraq_and_Syria_dated_March_2021.pdf
Tuossa on eritelty Afganistan ja Irak+Syyria. Täällä on toinen laskelma, tämä käsittelee vain Afganistania mutta huomioi / pyrkii arvioimaan muut kustannukset suoran sodankäynnin lisäksi (sivu oli hävinnyt joten pitää avata Wayback Machinessa):
https://web.archive.org/web/2021042...etary-costs-date-us-war-afghanistan-2001-2021
Lainaan Forbesin artikkelista oleelliset kohdat:
LÄHDE
In the 20 years since September 11, 2001, the United States has spent more than $2 trillion on the war in Afghanistan. That’s $300 million dollars per day, every day, for two decades.
....
Those headline numbers include $800 billion in direct
war-fighting costs and $85 billion to train the vanquished Afghan army, which folded in the weeks since the Pentagon’s sudden
early July closure of Bagram Air Force Base eliminated the promise of air support against the advancing Taliban. U.S. taxpayers have been giving Afghan soldiers $750 million a year in payroll. All told, Brown University’s
Costs of War Project estimates the total spending at $2.26 trillion.
And the costs are even greater in terms of lives lost. There have been 2,500 U.S. military deaths in Afghanistan, and nearly 4,000 more U.S. civilian contractors killed. That pales beside the estimated 69,000 Afghan military police, 47,000 civilians killed, plus 51,000 dead opposition fighters. The cost so far to care for 20,000 U.S. casualties has been $300 billion, with another half-trillion or so expected to come.
We’ll keep incurring costs long after President Biden's pullout from Afghanistan is complete. Naturally, the United States has financed the Afghan war with borrowed money. Brown University researchers estimate that more than $500 billion in interest has already been paid (included in the $2.26 trillion total sum), and they figure that by 2050 the cost of interest alone on our Afghan war debt could reach $6.5 trillion.
Irakin sodan osalta on myös puhuttu 1,9 triljoonasta:
https://www.militarytimes.com/opini...e-iraq-war-has-cost-the-us-nearly-2-trillion/
Jos katsotaan Afganistanin ja Irakin sotien osalta pelkästään suoria sodankäyntikuluja, niin saadaan keskiarvoksi 111,75 miljoonaa per päivä ja Irak + Syyria osalta 118,73 miljoonaa per päivä. Jos taas otetaan käyttöön nuo suuremmat luvut missä on "kaikki mukana" niin saadaan keskiarvoksi Afganistanille 309,6 miljoonaa per päivä ja Irakille 292,54 miljoonaa per päivä.
Niin kuin näkee, hinta riippuu siitä mitä kustannuksia hintalappuun jyvitetään ja kauanko sota kestää. Ukrainan sodasta on jo kirjoitettu, että se maksaisi Venäjälle 900 miljoonaa per päivä, tosin luku ei huomioi sanktioiden vaikutusta talouteen eikä tuhoutuneen kaluston korvaamista, haavoittuneiden hoitoa ja varhaiseläkettä/työkyvyttömyyseläkettä yms. kuluja jotka tulevat näkymään vuosikymmeniä.
Ei paras lähde mutta sama luku näkynyt muuallakin. On ollut puhetta että heillä on isot kultavarannot ja rahaa säästössä, millä rahoitetaan sota ilman että tarvitsee lainata rahaa. Lisäksi on kirjoitettu paljon, kuinka monta sataa miljoonaa Eurooppa maksaa kaasusta ja öljystä per päivä. On myös kirjoitettu siitä, paljonko heidän varannoista on sulanut pois sodan jatkuessa.
Liian aikaista laskea sodalle hintaa joten paras ottaa tämä muistutuksena, isot sodat ovat helvetin kalliita. Muistamme miten brittien imperiumi meni käytännössä vararikkoon toisen maailmansodan myötä ja johti lopulta sen hajoamiseen. Ei ollut ainoa syy mutta yksi merkittävä tekijä kuitenkin. On väärin ajatella ettei sota maksaisi Venäjälle mitään ja etteikö nämä kustannukset olisi sellaisia jotka vaikuttaisivat päätöksentekoon. Kaikki se jalostettu raakaöljy mitä heidän panssarivaunut ja muut ajoneuvot käyttävät on suoraan pois myynnistä. Voisit tehdä sillä rahaa mutta sen sijaan käytät sen itse. Tuo on vain yksi esimerkki, muitakin on.
Vaan sodan kustannukset tulevat joka tapauksessa maksettavaksi, nyt kun Ukraina on mobilisoinut suuren määrän joukkoja, on käytännössä sama käyttää niitä ja katsoa vanjan kortit. Jos nyt tekisivät rauhan ja sotilaat palaisivat kotiin, vanjan olisi helpompaa jäädyttää konflikti. Voisivat tehdä sen selvästi halvemmalla. Nyt kun soditaan, Venäjä joutuu käyttämään koko voimansa mikä tekee sodasta hurjan kalliin myös heille.