Joo, ja soti laivastossa toisessa maailmansodassa mm. Tirpizin vastaisissa operaatioissa sekä välimerellä. Moni kotimainenkin sotakirjailija taisteli rintamalla, mm. Niilo Lauttamus (SS), Esa Anttala (kaukopartiot) sekä Joppe Karhunen (hävittäjälentäjä). Se, että on myöhemmässä elämässään ollut kirjailija ammatiltaan ei tarkoita sitä etteikö tuntisi asiaa mistä kirjoittaa. Ja itseasiassa hyvien kirjailijoiden ammattitaitoon kuuluukin asioiden selvittäminen, vaikka niistä ei olisikaan omakohtaista kokemusta.
Ps. tuosta räjähdyksen paineaallon voimakkuudesta vedessä: olen lukuisia kertoja törmännyt väittämään, että paineaalto on n x voimakkaampi vedessä kuin ilmassa (en muista kerrointa). Vesi on tiheämpää ja välittää paineaallon paljon tehokkaammin (myös äänen). Ja sotakirjallisuudessa monesti on kerrottu tapauksista missä venäläiset tms. joukot ovat hypänneet rynnäkköveneistä rantaveteen, johon puolustajat ovat sitten kylväneet käsikranaatteja ja teho on ollut jotain ihan muuta kuin kuivalla maalla. Ja kyse ei ole sirpaleista, ne eivät tietysti matkaa tiheämmässä aineessa yhtä pitkälle kuin harvemmassa.
PS. me muuten intissä testattiin erilaisia räjähteitä ja niiden sirpale- ja muita vaikutuksia. Räjäytettiin mm. käsikranu noin 20cm maapinnasta ja 5m päässä seisova ja makaava pahvifiguuri. Oli myös kapiaiselle aikamoinen yllätys, kun tultiin kattomaan jälkeä ja makaavassa figuurissa oli 6 sirpaleen reikää ja seisovassa 1 ja sekin oli sääressä tjsp. Siinä se sitten selitteli, että on kuitenkin parempi maata, kun kranu räjähtää koska....köhköh...se on tutkittu juttu.
No, silti varmaan hyppäisin ns. "suojaan".