Ukrainan konflikti/sota

Muistan keskusteluja, kun markkinaliberaaleimmalta suunnalta tuli sellaistakin aloitetta, että maanviljelyksestä pitäisi Suomessa suurimmaksi osaksi luopua, kun pitempien / usempien satokausien maassa pystytään tuottamaan viljaa ja lihaa tehokkaammin kuin Suomessa. Myös maataloustukijärjestelmää, joka on melko lailla elinehto toimivalle maataloudelle Suomessa, on kritisoitu samoin perustein. Tämä keskustelu oli malliesimerkki siitä, miten asioita voidaan ajatella vain yhdestä, vaikkakin pätevästä, mutta kuitenkin jopa vaarallisen suppeasta näkökulmasta. Hyvä näin, että maatalouselinkeino on säilynyt yhä jollain tavalla toimintakykyisenä. Lirissä oltaisiin pahan paikan tullen, jos jouduttaisiin olemaan tuontiviljan varassa. Olisi aika kuumottavat paikat jo nyt. Toivottavasti tänä vuonna sato onnistuu, niin ei tule siltä puolen hinnankorotuspainetta.
Tämä nyt on oikeastaan offtopikkia, mutta vastataan koska myös Ukrainan ruokahuollosta on kyse ja sen vaikutuksista Suomeen.

Ukrainan vahvuus ruokaturvassa on multava maa, siellä satopotentiaali ilman kastelua hyvän mikrobitoiminnan, vahvan kapillaarisen vedennousun ja ravinnerikkaan maan ansiosta on huikea. Vaikka sähkö menisi, tietokoneet kyykkisivät ja apulanta loppuisi niin kansa saisi ruokansa.

Suomen suurin vahvuus on vesi ja talvilepo joka poistaa toisen sadon suurelta osin, mutta myös pitää maan kasvukunnon parempana, kasvitaudit pienempänä ongelmana, tuholaiset pienempänä, ja murustaa etelä-Suomen savimaita. Vettä riittää meidän maaperässä ilman mitään kasteluita lähes kaikkialla, poislukien savimaat joilta eläintuotanto on loppunut ja sitä kautta yksipuolinen elintarvikekasvien viljely keinolannoitteilla "tappanut maan" eli myös sen vesitalouden. Aurinkoa on vähän vähemmän, mutta toisaalta meillä on maalla tuo lepovuoro talvisin. Väitteet lihantuotannosta taas on alan omille ammattilaisille ja tutkijoille (ei siis mitään eläinaktivisteja ja talousasiantuntijoita mielipiteineen vaan ihan oikeita maanviljelyn tutkijoita) naurettavia jos puhutaan nimenomaan perus karjasta eli naudasta/lehmästä. Se syö meillä pääosin monivuotista nurmea, joka kasvaa nimenomaan Suomessa erinomaisesti, joka osassa maata eikä ota itseensä yhdestä kaatosateesta tai kuumuusaallosta samalla mitalla kuin seuraavana vuonna uuden yrityksen antavat yksivuotiset satokasvit. Erona lämpimien maiden tehotuotantoon onkin se että monivuotinen nurmi sitoo ilmasta hiiltä, muuntaa sen "parempaan" muotoon kasvin käyttöön, ja kiinnittää loput maahan juurieritteillä. Etelän soijat, maissit yms on joka vuosi uudelleen kylvettäviä eivätkä ankkuroi hiiltä maahan pääravinteeksi samalla tavalla. Eli naudanlihaa ja maitotuotteita pystytään halutessa tuottamaan täällä jopa hiilinegatiivisesti, jos siihen vain annettaisiin mahdollisuus. Mutta se ei ole mediaseksikästä tällä hetkellä, on kivempi haukkua, haukkujen perustuen ulkomaiseen tehdasmaiseen naudanlihantuotantoon, kuin kehua mitä me voitaisiin täällä tehdä asialle omanlaisella tuotantotavallamme jossa huomioidaan sekä eläinten elinolot ja ympäristö. Ne kuuluisat metaanitpäästötkin saataisiin menetelmästä riippuen laskettua 20-80 prosenttia nykyisestä, pelkällä ruokintamuutoksella (merilevälisä appeessa yms). Teknologiset keinot tämän lisäksi sitten. Mutta ei. Verrataan vain ulkomaiseen, usein kasteltuun tehotuotantoon, verrataan kiloa vehnää kiloon lihaa vedentarpeeltaan unohtaen että puhutaan ihan eri hyötykuormasta ihmiselle ravintona, ei välitetä vaikutuksesta maaperän mikrobistoon (he*vetin iso juttu kun seuraa ketjua mikrobeista eteenpäin) jos karjanlanta lannoitteena poistuu ja niin edelleen.


Suomessa voikin tuottaa ilmastoystävällisesti, huoltovarmuudellisesti hajautetusti, luonnollisesti (turvallisesti), eläinystävällisesti ja ilman ruoantuotannonkin luovuttamista suuryrityksille ruokaa kaikissa sen muodoissa. Jos olisi poliittista tahtoa ja media ei repisi otsikoita ja kielteisiä juttuja ilman objektiivista vertailua myös syytetyn puolelta todisteet huomioiden. Tämä hulluus ajaa meidät kohti korvikkeita, keinoruokia joiden pitkäaikaisvaikutukset ovat tuntemattomia mitä tulee vaikutuksiin ihmisen kehoon ja mieleen, sekä ajaisi ruoantuotannon riippuvaiseksi sähköstä, suuryritysten hallintaan, ja puhtaaksi GMO ruoaksi sen kaikkine riskeineen. Järkevämpää olisi syödä kohtuullisemmin luonnollista ruokaa, huolehtien eläinten hyvästä elämästä, panostaen viljelyn mahdollistamaan hiilensidontaan ja ruoan aitoon luonnollisuuteen. Mutta... useat rummuttavat hulluuden puolesta pysähtymättä miettiään lopputulosta. Ainakin itselläni tulee ikävä suomalaisia lehmiä laitumillaan kun eläineetikot olisivat saaneet kaikki tapetuksi turhina. Sitten energiansyöttöön tulee ongelma syystä tai toisesta, logistiikka pettää, kyberhyökkäys, kyberterrorismi omine resepteineen pääsee kauppaan, yms. Kun luonnollisuus häviää keinotekoiselle, on ihminen vaarassa.
 
Viimeksi muokattu:
Offtopic - varoitus

Pari kysymystä/ajatusta tähän Saksan kaasuun liittyen (ei tälle kai parempaakaan ketjua ole?):

-Nyt kun Saksaan virtaa enää vain 20% kaasusta, niin Venäjä alkaa olemaan jo kaasukortit käyttänyt. Voisiko sanoa jopa, että näin helpolla, koska eihän Saksa ole kovinkaan vahvasti Ukrainaa vielä auttanut. Voiko tässä tosiaan käydä niin, että Saksa bygää pikavauhtiin ydinvoimalat kuntoon ja pistää all in Ukrainalle, koska tuo 20% kaasusta nyt ei enää merkkaa kokonaisuudessa mitään, ja sekin voi katketa millä hetkellä hyvänsä.

-Toinen asia kaasusopimuksiin liittyen (joo, ei todellakaan ole oikea ketju). Jos sota joskus loppuu ja lopputulos on edes jotenkin Euroopalle ja Ukrainalle suotuisa, niin eikös Gazpromia voida roudata jonkinlaisen kansainvälisen oikeuden eteen siksi, ettei se ole toimittanut sopimuaten mukaisesti kaasua? Ja saadaan vielä isompikin näytös Saksan ja Venäjän välillä tämän kaasukahakan jälkimainingeissa?

Mielestäni venäjä käyttää energia-asetta osana Ukrainan sotaa sekä siihen liittyviä pakotteita ja täten venäjän 'energia-aseen' käyttö kuuluu osaksi tätä ketjua.

Saksalaiset ovat osoittaneet olevansa turhankin pragmaattisia ja arvaisin että tuo kaasuputken auki-kiinni vääntely venäjän toimesta saa nämä Saksan kaasutoimiset poliitikot vaihtamaan toimintataktiikkansa siihen että alkavat varustamaan Ukrainaa saksalaisella tehokkuudella. Miksi? No siksi että jopa Berliinissä on herätty siihen ettei sitä dinosauruksen pierua tulekaan sieltä Nord Stream 1-putkesta ennen kuin kuuman lyijyn lentäminen Ukrainan ilmatilassa loppuu. Täten on helpoin ja nopein vaihtoehto saada Ukrainan sota päätökseen on antaa Ukrainalle tehokkaat työkalut vainolaisen häätämistä varten.

Lisäyksenä on kyllä todettava vielä sen verran että me emme saa enää tulevaisuudessa vapaaehtoisesti tunkea Suomi-neidon peukaloita Putin Pienen energiapeukaloruuviin. Meidän pitää saada energiatuotanto omavaraiseksi ja sen pitää olla yksi kärkipään lähitulevaisuuden päämääristämme - eikä osa jotain "sitten joskus"-suunnitelmaa. Itse toivoisin Suomeen vielä ainakin kahta isoa ydinvoimalaa lisää Olkiluoto 3:sen ja näiden lisäksi suurta määrää pienydinvoimaloita. Siihen asti kunnes viimeinenkin energiatuotannon omavaraisuuden saavuttamiseksi tarvittava ydinmiilu halkoo atomeista sähköä, niin meidän pitää nostaa jo valmiiksi pilatuilta suoalueilta turvetta poltettavaksi.

Viime aikojen tapahtumien vuoksi uskoisin ettei hallitsematon vihreä siirtymä saa enää kovinkaan suurta kannatusta. Vihreästä siirtymästä sivujuonteena on sanottava että on myöskin hyvin tärkeää että kaikki suomalaiset alkaneet ymmärtämään oman alkutuotannon tärkeyden huoltovarmuuden näkökulmasta. Itse olen aina arvostanut maanviljelijöitä hyvinkin korkealle ja kunnioitukseni heitä kohtaan on vankistunut entisestään viimeksi kuluneiden 5kk aikana. Jos täällä on alkutuottajia niin Suuret Kiitokset Sinulle!
 
DefMonin arvio Khersonin alueen siltojen kunnosta. Hänellä oli eilen samanlainen kuva mutta siinä oli kartan päällä satellittikuvia yms. Tämä on hieman luettavampi (tarkempi kuva löytyy twitteristä): LÄHDE

This is my assessment of the road bridges in the Kherson area.

Blue = operational
Yellow = Unfit for for trucks and heavy equipment / Damaged
Red= Not fit for any kind of traffic.

1658924868927.png

Hänen ketjussa lisää pohdintaa Khersonin alueen tilanteesta:

The AFU has possibly isolated (or will do so in the future) the Kherson region from it's supply route and divided it in to two. I assume the two railway connections over the Dnipro will be incapacitated if they aren't already. I did see reports about the southern bridge being hit

This does not mean RuAF are completely isolated. Any pontoon bridge would probably be targeted by the AFU. They can still use barges, helicopters and boats to transport supplies over the Dnipro. But this process will take more time, and be more vulnerable to attacks by the AFU.

When it comes to barges, there are not many areas with good road access on both sides of the river. Down by Kherson city, there is only one, it's right next to the Antonovskiy head.

Looking further up stream we can see better options by Nova Kakhovka. But they will end up on the wrong side of the Inhulets if they want to supply Kherson City area.

1658924983821.png

My conclusion is, RuAF are not cut off, however their logistics system is going to have to do some problem solving. This will be even harder when taking HIMARS in to consideration, as they can not stockpile supplies on the south side of the Dnipro.

Thinking about how long Mariupol lasted with almost no possibility to get supplies, the Russians might be able to stick around. However, their motivation is probably not even close to the motivation of the Heroes of Mariupol.

It was suggested by @secretsqrl123 the AFU are probably trying to communicate with the RU decision makers in the area, trying to convince them their situation is hopeless. This might include a show of strength by the AFU involving massive firepower concentrated in one area.

I think this is likely, I also think hitting the Dar'ivka bridge in a perfect line was a form of communication. UA are also indication they are trying to do minimal damage to the infrastructure, but at the same time achieve their goals.

My mention about Mariupol was not to compare the two scenarios, it was simply to point you can last a long time even if you don't have perfect resupply conditions.

Häneltä kysyttiin arviota "taskussa" olevien joukkojen määrälle: How many troops do you think Russia could have on this side of the Dnieper? I saw that there were about 13 BTGs but that is not a very reliable unit of measurement.

Hänen vastaus: Anything I say would be a wild guess, but the number of 15k circulating seems reasonable.
 
Voisiko vanhoilla kielikuvilla sanaleikitellen sanoa että Putin Pieni teki tässä karhun palveluksen venäjälle?
Putin = Kroisos

Herodotoksen mukaan Kroisos aloitti sodan Persian kuningasta Kyyros Suurta vastaan saatuaan Delfoin oraakkelilta ennustuksen, jonka mukaan suuri valtakunta tulisi tuhoutumaan, jos Kroisos aloittaisi sodan. Kroisoksen ja Kyyroksen ensimmäinen taistelu päättyi tasapeliin, ja Kroisos vetäytyi armeijansa kanssa talvilevolle. Kyyros käytti tilaisuutta hyväkseen, ja hyökkäsi Lyydian pääkaupunkia Sardista vastaan. Kyyros sai vangittua Kroisoksen. Näin oraakkelin ennustus kävi toteen: Lyydian suuri valtakunta tuhoutui.
 
Nyt onkin erittäin mielenkiintoista nähdä miten venäläiset kenraalit aikovat ja kykenevät Hersonin rintaman huollon hoitaa.

Totta kai Venäjä hoitaa huollon täydellisesti, onhan maa tunnettu logistiikan edelläkävijä ja johtotähti. Mikä voisi mennä pieleen?


Venäjän asevoimien materiaalitekninen huolto maavoimien tukemisessa : nykytilanne ja kehitysnäkymiä​


"Venäjän asevoimissa käytetään materiaaliteknisen huollon käsitettä. Materiaaliteknisiä huoltojoukkoja perustettiin pysyvään valmiuteen vuoden 2008 sotilasreformin yhteydessä. Yleishuolto ja tekninen huolto integroitiin materiaalitekniseksi huolloksi vuonna 2010. Materiaaliteknisen huollon joukkoja on kehitetty 2010-luvulla.

Materiaalitekninen huoltojärjestelmä kykenee ylläpitämään päivittäistä toimintaa ja tukemaan strategisia sotaharjoituksia, joissa suuret joukkomäärät keskitetään maantieteellisesti ja infrastruktuurisesti haastaviin suuntiin. Tämän lisäksi rajoitettujen operaatioiden tukeminen on ollut onnistuneempaa kuin aiemmin. Sotatieteen ja sotakokemusten kautta on tunnistettu kolme perinteistä vaihtoehtoa käyttää materiaaliteknisen huollon joukkoja. Niitä ovat alueellinen, osastollinen, yhdistetty käyttö. Uusia kehitettäviä tapoja ovat puolustushaarojen yhdistetty tukeminen, sotaretki, humanitaarinen operaatio ja koalitio.

Liikkuvista joukoista materiaalitekninen huoltoprikaati yhdistää kiinteistä joukoista maavoimien tarvitseman tuen taisteluiden kannalta keskeiselle alueelle. Venäjän asevoimien sotatieteellisessä tutkimuksessa seurataan logistiikan megatrendejä. Venäjän asevoimien käytössä olevat materiaaliteknisen huollon käytännön sovellukset tuskin poikkeavat muista suurvaltojen asevoimista."

 
Siihen asti kunnes viimeinenkin energiatuotannon omavaraisuuden saavuttamiseksi tarvittava ydinmiilu halkoo atomeista sähköä, niin meidän pitää nostaa jo valmiiksi pilatuilta suoalueilta turvetta poltettavaksi.

Puuh, Suomen pinta-alasta 1/3 suota. Missä niitä "pilattuja" suoalueita on ? Ja siis mites moni ihan oikeasti käy jokaisella Suomen luonnonsuolla. Oletteko käyneet yhdelläkään ?
Kyllä on aika järjetöntä, että EU on määritellyt turpeen ja hakkeen uusiutumattomaksi energiaksi, mutta kaasun uusiutuvaksi. Eli mitä luulisitte mikä maa siellä EU:ssa määrää ja kuka maksaa ?
 
Totta kai Venäjä hoitaa huollon täydellisesti, onhan maa tunnettu logistiikan edelläkävijä ja johtotähti. Mikä voisi mennä pieleen?


Venäjän asevoimien materiaalitekninen huolto maavoimien tukemisessa : nykytilanne ja kehitysnäkymiä​


"Venäjän asevoimissa käytetään materiaaliteknisen huollon käsitettä. Materiaaliteknisiä huoltojoukkoja perustettiin pysyvään valmiuteen vuoden 2008 sotilasreformin yhteydessä. Yleishuolto ja tekninen huolto integroitiin materiaalitekniseksi huolloksi vuonna 2010. Materiaaliteknisen huollon joukkoja on kehitetty 2010-luvulla.

Materiaalitekninen huoltojärjestelmä kykenee ylläpitämään päivittäistä toimintaa ja tukemaan strategisia sotaharjoituksia, joissa suuret joukkomäärät keskitetään maantieteellisesti ja infrastruktuurisesti haastaviin suuntiin. Tämän lisäksi rajoitettujen operaatioiden tukeminen on ollut onnistuneempaa kuin aiemmin. Sotatieteen ja sotakokemusten kautta on tunnistettu kolme perinteistä vaihtoehtoa käyttää materiaaliteknisen huollon joukkoja. Niitä ovat alueellinen, osastollinen, yhdistetty käyttö. Uusia kehitettäviä tapoja ovat puolustushaarojen yhdistetty tukeminen, sotaretki, humanitaarinen operaatio ja koalitio.

Liikkuvista joukoista materiaalitekninen huoltoprikaati yhdistää kiinteistä joukoista maavoimien tarvitseman tuen taisteluiden kannalta keskeiselle alueelle. Venäjän asevoimien sotatieteellisessä tutkimuksessa seurataan logistiikan megatrendejä. Venäjän asevoimien käytössä olevat materiaaliteknisen huollon käytännön sovellukset tuskin poikkeavat muista suurvaltojen asevoimista."

"Venäjän asevoimien käytössä olevat materiaaliteknisen huollon käytännön sovellukset tuskin poikkeavat muista suurvaltojen asevoimista."
Joo tuskin poikkeaa, toisilla on trukki ja trukkilavat, toisilla pelkät kädet. :facepalm:😄
 
Absurdia, mutta Venäjälle sopivaa: Mustanmeren laivasto valmistautuu laivaston juhlapäivän paraatiin vaikka on sota menossa.

Toki kun päättää että kyseessä ei ole sota, niin sotatoimialueen ulkopuolella meno jatkuu (mahdollisimman) normaalina.


Ryssälle paraatit ja sotilaallinen pippelin venyttäminen on verissä. On aina ollut. Potemkinin kulisseista saakka on esitetty mitenkä Venäjä / Neuvostoliitto on vahva. Vaikka takapajulaksi taantuvan mukamas suurvallan kuolonkouristelua tässä nyt nähdään. Brezhnevin tilalle sopisi kuvaan myös Putler, Lavrov ja muut päälle seitsemänkymppiset mafiasilovikit.

celebrating-may-day-on-moscow-s-red-square-standing-on-the-lenin-mausoleum-B9DX10.jpg
 
Puuh, Suomen pinta-alasta 1/3 suota. Missä niitä "pilattuja" suoalueita on ? Ja siis mites moni ihan oikeasti käy jokaisella Suomen luonnonsuolla. Oletteko käyneet yhdelläkään ?
Kyllä on aika järjetöntä, että EU on määritellyt turpeen ja hakkeen uusiutumattomaksi energiaksi, mutta kaasun uusiutuvaksi. Eli mitä luulisitte mikä maa siellä EU:ssa määrää ja kuka maksaa ?
<Off-Topic>
Tarkoitin tuolla 'pilatulla suoalueella' niitä suoalueita joilla on jo aloitettu turpeen nostaminen ja/tai ovat ojitettuja. Näitä soita kun ei lopulta saada kuitenkaan täysin ennallistettua vaikka kuinka yritettäisiin ja nämä 'pilatut' suoalueet voidaan siis aivan yhtä hyvin käyttää energiantuotannossa. Jos en ihan väärin muista niin nämä kuivuneet/kuivuvat suot myös alkavat päästämään hiilidioksidia, kun luonnontilaisena ne toimivat täydellisinä hiilinieluina.

En tiedä osoititko kysymyksen suoalueilla käymisestä minulle, mutta joka vuosi tulee käytyä eri soilla ja viimeksi kuluneen vuoden aikana on tullut kierrettyä mm. Siikaneva (Pirkanmaan suurin suo). Suoalueet ovat omia silmiä hivelevän kauniita. Pyrin tekemään normaalien viikoittaisten metsälenkkieni lisäksi kuukausittain normaalia hieman pidempiä (20-25km) päivälenkkejä metsissä ja näille etsin kartalta etukäteen nimenomaan kohdealueen pienet kosteikot, suot ja vastaavat joilla pyrin aina käymään.

ps. Suomessa on tuhottu oikeastikin merkittäviä suoalueita kuten esimerkiksi Posoaapa-suo, joka oli Suomen suurin aapasuo ja nykyään sen päällä pönöttää Lokan tekojärvi. Monimuotoisuus-kirjassa kirjoitellaan ikävän enteleivästi Viiankiaavan kohtalostakin, vaikka se kuuluukin Natura2000-alueeseen ja kuuluu osaksi soidensuojeluohjelmaa.

pps. en ole ikinä äänestänyt vihreitä. Enkä äänestä. :D
</Off-Topic>
 
Niin ja jos muistelee miten sodissa yleensä noita vastapuolen tappioita on laskettu niin ainakin puolet pois voisi olla sinne päin. Palaan asiaan, toivottavasti pian, kun sota loppuu.
Nuo luvut voivat olla hyvinkin oikealla tasolla. Ryssän tyylillä ei paljon anneta arvoa ihmishengelle, erityisesti jos kyseessä on dnr/lpr:n musikka tai wagnerin ostosotilaat...
 
Back
Top