Näissä ei ilmeisesti ymmärretä sitä että Venäjä käsittää tämän liikekannallepanon vuosien projektina, eikä lottolippuna ensi viikonlopun arvontaan.
Oletko varma? Mistä tiedät miten "Venäjä tämän käsittää"? Ovatko he sanoneet että haluavat jatkaa sotaa vuosien ajan? Millä perusteella heillä olisi kykyä jatkaa tällaista sotaa vuosien ajan?
Kun katsoo sodan kulkua ja alkuperäisiä tavoitteita sekä tyyliä millä ne yritettiin saavuttaa (nopeat syvät iskut useista suunnista ja ennenkaikkea kohti Kiovaa, missä oli tarkoita kaataa hallitus nopeasti), niin tässä oltiin juurikin tavoittelemassa pikavoittoa. Kun Ukraina kieltäytyi antautumasta ja aloitti vahvan vastarinnan, Venäjä on joutunut sen jälkeen soveltamaan ja tuorein tilanne rintamalta kertoo että heidän aikaisemmat yritykset ovat olleet riittämättämiä. Tämä mobilisaation yritys (paino sanalla yritys, koska tuloksista ei ole vielä tietoa) on siis tuorein lisä tähän "soveltamisten" listaan eikä ole mitään takeita että se tulisi muuttamaan tilannetta Ukrainassa.
Miksei ole takeita?
Neuvostoliitto näki liikekannallepanon äärimmäisen tärkeänä. Siksi he rakensivat Siperian kentät panssarivaunuja täyteen JA rakensivat moniportaisen mobilisaatiojärjestelmän jolle oli reservissä upseerit valmiina. Paikat ja tehtävät valmiina odottamassa reservistä saapuvia sotilaskoulutuksen saaneita sotilaita, varusteet näille varastoissa. Kaiken tämän varustautumisen tuoksinassa ajoivat oman valtion konkurssiin ja hajosivat osiin.
Viimeisen 30 vuoden ajan, Neuvostoliiton hajoamisesta lähtien tämä järjestelmä on hylätty ja se mitä "joskus oli varastoissa" on annettu lahota ja ruostua.
Venäjä ei ole missään vaiheessa panostanut rahallisesti tai muiden resurssien muodossa suureen reserviin sekä kykyyn aloittaa totaalinen sota. Juhlapuheissa on toki mainittu, miten "tähän on kykyä" mutta teoria ja käytäntö ovat olleet pahasti ristiriidassa.
Todellisuudessa mobilisaatiojärjestelmää ei siis ole ja se mitä "Siperian kentillä ja varastoissa" on, sen käyttöarvo tai edes toimintakyky on hyvin kyseenalaista.
Aikaisemmin oli arvioita että Venäjä onnistui mobilisoimaan 40 000 miestä ensimmäisen viiden sotakuukauden aikana ja heidän taholta oli ilmoitettu, että seuraavan viiden kuukauden tavoite (tämän vuoden loppuun asti siis) oli uudet 40 000. Nyt kun ollaan syyskuun lopussa, heillä on kolme kuukautta jäljellä. Yksi tulkinta Putinin "mobilisaatiosta" on se että he eivät ole onnistuneet mobilisoimaan tähän mennessä riittävää määrää eli ollaan jäljessä tuosta 40 000 tavoitteesta. Mobilisaatio olisi siis yksi keino "täyttää puutteet", tosin tässä oletetaan että tuo 40 000 miestä viidessä kuukaudessa on riittävä määrä paikkaamaan rintaman tilanne. Miksi Shoigu sanoo 300 000? Joku on varmasti laskenut että tämä määrä "tarvitaan". Tarvitaan mihin? Ukrainan etenemisen pysäyttämiseen? Donetskin, Luhanskin, Khersonin ja Zaporitzzjan oblastien valtaamiseen ja pitämiseen? Koko Ukrainan valtaamiseen ja pitämiseen? Entä jos eivät saa mobilisoitua 300 000 miestä?
Rehellisintä on toki sanoa "liian aikaista sanoa", kun ei ole nähty millaisena tämä "mobilisaatio" tullaan toteuttamaan ja mihin se johtaa. Rintaman tilanne Ukrainassa vaatii silti nopeita toimenpiteitä, jos haluavat torpata Ukrainan etenemisen. Ei siis ole varaa odottaa vuosia, jotain on pakko tehdä ja nopeasti. En näe heidän keinovalikoimassa muita "nopeita keinoja" kuin uusia miehiä rintamalle ja vauhdilla, millä on hyvin rajalliset keinot vaikuttaa sodan suuntaan. "Tehtaiden siirtyminen sodanajan talouteen", tätäkin on yritetty helmikuun lopusta asti ja tulokset ovat olleet hyvin vähäiset. En usko että mitkään temput tulevat muuttamaan sitä. Varastoissa oleva käyttökelpoinen tavara on pitkälti lähetetty rintamalle, jäljelläolevan kuonan läpikäynti ja kunnostaminen puolestaan on hidas prosessi JA sen jälkeenkin ko. tavaran hyödyllisyys on kyseenalaista.