Kun Venäjä hyökkäsi helmikuun lopussa Ukrainaan, eurooppalaiset päättäjät tekivät Joseph Stiglitzin mielestä ainakin yhden suuren virheen.
Silloin olisi pitänyt välittömästi ymmärtää, kuinka suuren häiriön hyökkäys tulee aiheuttamaan energiasektorille, talousnobelisti Stiglitz sanoo Ylelle.
Nyt sodan tuoma häiriö tuntuu lähes kaikkien eurooppalaisten elämässä, kun sähkö- ja lämmityslaskut kallistuvat hurjaa vauhtia. Huolena on köyhyyden ja poliittisten levottomuuksien lisääntyminen.
Nämä seuraukset ovat Stiglitzin mielestä pitkälti tarpeettomia. Näin ei olisi tarvinnut käydä.
– Eurooppalaisjohtajat eivät halunneet ajatella, että tämä on tosiasiassa taloudellinen sota, jolla on valtavia seurauksia energiamarkkinoille. Johtajat eivät toimineet riittävän nopeasti.
Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, eurooppalaiset päättäjät tekivät ainakin yhden suuren virheen, sanoo talousnobelisti Joseph Stiglitz Ylelle
Joseph Stiglitzin mukaan maailmassa eletään nyt uutta kylmää sotaa. Meidän täytyy olla realistisempia kansainvälisessä kaupankäynnissä, talousnobelisti sanoo Ylen haastattelussa.
yle.fi
– Samaan aikaan, kun perheet ja pienet yritykset kärsivät valtavasti, on olemassa yhtiöitä jotka tekevät huimia voittoja. Ne eivät ole tehneet mitään erityistä luodakseen näitä voittoja vaan ne ovat puhtaasti vain hyötyneet [sodan takia] kallistuneesta kaasusta, öljystä, sähköstä ja niin edelleen.
Tämä on Stiglitzistä epäoikeudenmukaista. Tiistaina hän julkaisi yhdessä nimekkäiden kollegoidensa kanssa raportin liittyen monikansallisten yhtiöiden verottamiseen (siirryt toiseen palveluun). Raportin pääteesi on, että valtioiden on laitettava eräänlainen hätä- tai poikkeusvero sotatilanteesta hyötyville yhtiöille.
– Me sanomme niille, että jakakaa voittonne.