ziizaah
Kersantti
Näissä pakotteissa varmaan kannattaa tunnistaa kaksi eri asiaa, yksittäiset komponentit ja valmiit osakokoonpanot. Jälkimmäiset on paljon vaikeampi korvata, koska niiden valmistamiseen tarvitaan komponentteja, tietotaitoa ja sopiva tuotantolinja. Globaalissa maailmassa osakokoonpanojen valmistus on todella keskittynyttä, valmistajia ei välttämättä ole monia (korostui korona-pandemian aikana). Esim. jotkut autojen turvallisuusjärjestelmät tai tankkien pimeänäkölaitteet. Vaikka miten saisi yksittäiset komponentit hankittua, niistä pitäisi vielä pystyä kasaamaan toimiva osa ilman mitään valmistuskuvia ja valmistamiseen tarvittavia laitteita (jotka ovat kokoonpanoja/osia myyvien firmojen liikesalaisuutta). Näiden osalta Venäjä on ns. kusessa.Pakotteiden merkityksestä, on tässäkin langassa keskustelua käyty. Uskoisin määreen "viive" olevan merkityksellinen. Arvioinnissa pakotteiden tehokkuudelle. Odottavalle, aika tietenkin hitaasti kuluu.
Erityisesti Venäjän mahdollisuuksissa uudessa tuotannossa (tai korkean teknologian huollossa), tuottaa materiaalia sodankäyntiin. Tarpeiden ollessa massiivisia, pakotteiden kiertäminen ns. kolmansien maiden kautta, tai suoraan pimeätuontina. Ei mikään triviaali temppu ole, edes rahalla.
Julkisuuteen päässeet tiedot Venäläisten tuontantolaitosten pysäyttämisistä, tai tuotetun materiaalin muokkaamisesta olemassaolevaan teknologia-osaamiseen. Tarinaansa kertovat. Tarina ei ole sitä, mitä Kreml haluaisi ulos tuoda.
Kokonaistuotannon suhteen, häviöt taloudessa tulevat todennäköisimmin olemaan massiivisia. Sinänsä ajantasaiset (energiaviennin) määrät. Eivät missään mielessä reaaliajassa mittaa sitä vaikkapa korkean teknologian ulkomaista investointikatoa, mikä Venäjää nyt kohtaa. Tuohon lisättynä, jo tehdyt (ja tulevat) päätökset, Venäjä-energiasta irtautumiseen tai merkityksen vähentämiseen...
Tämä sen tsemppaamiseen, että pakotteet eivät vailla merkitystä ole.
Yksittäisiä komponentteja taas Venäjä saa valitettavasti ilman mitään suurempaa ongelmaa. Kiina itsessään pystyy jo tuottamaan suuren osan tarvittavista peruskomponenteista, eivätkä he tällä hetkellä rajoita vientiä suuremmissa määrin Venäjälle (pl. yksittäiset firmat / brändit, jotka myyvät valmiita tuotteita). Aivan varmasti löytyy tarpeeksi ahneita Kiinalaisia välikäsiä, joiden kautta Venäjä saa myös länsitavaraa Venäjälle asti.
Sehän tässä vähän Ukrainan kannalta on haaste, että noita mopo-tason droneja Venäjä pystyy taatusti tekemään halutessaan järkyttäviä määriä kuin komponentit ovat kuluttajatasoa. Niilläkin saadaan tuhoa kun määrät ovat isoja.