Niin, kokonaisuus ratkaisee. Tykinruokaa kyllä löytyy, eikä muutama sata tuhatta mobikkia vielä paljon talouden viisaria väräytä.
Työvoiman kannalta huomattavasti suurempi merkitys on maasta poistuneilla (1-2 miljoonaa sodan alettua? tuli hatusta) ja kutsuntoja pakoilevilla, joita sanotaan olevan satoja tuhansia. Tällä on merkitystä vasta keskipitkällä tähtäimellä, kenties joitain aloja lukuunottamatta. Voisin kuvitella, että IT-sektorilla on erittäin suuri vaje työvoimasta tällä hetkellä joka aiheuttaa monenlaista hidastetta.
Suurin "työvoimavaje" vallitsee kuitenkin ryssän sotavoimissa. Huomattava osa ammattiarmeijasta on kuollut tai haavoittunut, kouluttajista ja upseereista on huutava pula. Osaavaa sotaväkeä on käytännössä mahdotonta saada aikaiseksi. Puhtaasti "elävällä voimalla" WWII tyyliin on mahdollista saada jonkin verran tulosta, kuten nyt Bakhmutin lähettyvillä.
Mobilisoitujen varustamisessa on todella kovia puutteita, joita yritetään paikata ostamalla kaikkea mahdollista Iranista, Pohjois-Koreasta ja muista liittolaismaista. Tuolla voidaan jonkin verran paikata puutteita. Oma teollisuus tulee perässä, mutta sen varaan en paljon laskisi vaikka varmaan hitaasti kehittyy.
Pakotteet kuristavat, haittaavat ja hidastavat. Suurin osa ryssän "sotakassasta" on jäädytettynä lännessä, rahasta ei kuitenkaan ole pulaa lyhyellä tähtäimellä. Keskipitkällä tähtäimellä rahoitus voi muodostua ylitsepääsemättömäksi ongelmaksi, mikäli maailmantalous sakkaa ja öljytuotteiden hinnat laskevat. Moskovan ja Pietarin perusryssien elintason lasku tietää tyytymättömyyttä.
Miten etenee, mahdotonta sanoa. Mutta vääjäämätön fakta on se, että ryssä taistelee luokkaa 1:30 alivoimalla Ukrainan tukijoiden BKT:tä vastaan. Se tietää vääjäämätöntä häviötä kunhan länsi jatkaa tukea.