Ukrainan konflikti/sota

Tämä. KGB:n ja nyt Kremlin keinovalikoimassa on aina ollut hajaannuksen aiheuttaminen. Rahoitetaan yht. aikaa kommunisteja ja äärioikeistoa.
Nigel Faragen jengi sai tukea samasta suunnasta ja kun homma yllättäin onnistuikin olivat kuin peura ajovaloissa, että mitäs nyt tehdään...
(Sama peura ajovaloissa fiilis oli myös nähtävissä kun Trump tuli eka kertaa Valkoiseen taloon tapaamaan edeltäjäänsä. Hänen ja vaimon ruumiinkieli oli kyllä huikeaa seurattavaa siinä aluksi. Pääsi kyllä suht pian ratsaille ja sitten alkoikin tapahtua kun makuun pääsi)
Olen myös ihan varma että kun aikaa kuluu niin jostain paljastuu kremlin rahan uiminen niin antifalle kuin VKK ym. porukalle...
Niin, malliesimerkki siitä että ei venäjän oikeasti tarvitse olla mitään mieltä esim. juuri Britannian Eu.jäsenyydestä, mutta Eu hajaannus sopii, siispä tuetaan Britannian eroa. Tärkeintä on sotkea vastustajaa, esim. Le Pennin käyttö Ranskassa. Italia taas ehkä nyt meni Venäjänjän kannalta munilleen. Liekö siellä paikallisia maksajia tarpeeksi.
 
Eurooppa ei edelleenkään ota sotaa vakavasti.

In 1914, British factories produced 300 machine guns; in 1918, they made over 120,000. In 1917, the 76 million shells produced that year.

Jos Britannia pystyi yksin, yli 100 vuotta sitten, tuottamaan 76 miljoonaa tykistökranaattia vuodessa, niin eurooppa kyllä halutessaan pystyisi samaan 2023.

Taisi 2022 koko euroopan tuotanto olla 1-5% välillä tästä lukemasta. Eurooppa on unohtanut miten soditaan ja miten sotaa käyvää maata tuetaan.
 
Toinenkin alue pohjoisessa missä UA etenee nähtävästi. Bohdanivske P79 varrella, Kupyanskista 25 km pohjoiskoilliseen.
Tämä rintaman osa on koko ajan täydessä katveessa.
Pari viikkoa sitten oli tietoa (taisi olla videokin) että syn'kivka ja Vilshana olisi UA:n hallussa.
Tältä alueelta ei juurikaan ole tieyhteyksiä itään Troitsken suuntaan, joten tuskin mitään isompaa hyökkäystä
täällä voi tehdä. Ellei sitten ihan peltotiet mahdollista yllätyshyökkäystä pakkasaamussa, Hummer aalto saapuu auringon myötä ...

Pohjoisempana vielä yssän rautatiekeskus Urazovo on sellainen, jonka logistiikka voidaan jatkossa uhata.


 
Toinenkin alue pohjoisessa missä UA etenee nähtävästi. Bohdanivske P79 varrella, Kupyanskista 25 km pohjoiskoilliseen.
Tämä rintaman osa on koko ajan täydessä katveessa.
Pari viikkoa sitten oli tietoa (taisi olla videokin) että syn'kivka ja Vilshana olisi UA:n hallussa.
Tältä alueelta ei juurikaan ole tieyhteyksiä itään Troitsken suuntaan, joten tuskin mitään isompaa hyökkäystä
täällä voi tehdä. Ellei sitten ihan peltotiet mahdollista yllätyshyökkäystä pakkasaamussa, Hummer aalto saapuu auringon myötä ...

Pohjoisempana vielä yssän rautatiekeskus Urazovo on sellainen, jonka logistiikka voidaan jatkossa uhata.



Siinä on yksi ryssän linnoittama metsäalue Kupianskin vaiheilla. Se jättää ikävän sisäänheiton muuten itään liikkuvaan rintamaan. Jotenkin tuo pitäisi hoitaa.
 
Kun nyt varsinaisella uutisrintamalla tuntuu olevan jonkinlainen suvantovaihe ja palataan menneisiin, haluaisin itsekin nostaa esiin erään vanhan artikkelin, joka on kummitellut mielessäni toistuvasti pitkin vuotta. Se liittyy muun muassa ennustamiseen, jälkiviisauteen ja ahkerimmin raportoituihin tappiolukuihin.

Kuten hyvin tiedetään, noin vuosi sitten Venäjä kokosi ennennäkemättömät määrät joukkoja Ukrainan rajalle. Poliitikot, toimittajat, asiantuntijat ja maallikot ympäri maailman pohtivat, onko tällä kertaa kyseessä bluffi vai totinen tosi. Samalla monessa paikassa piirreltiin pää märkänä erilaisia nuolikuvioita Ukrainan kartalle ja media esitteli niitä päivästä toiseen. Lopulta kävi kuten kävi.

Vaikka moni nyt innolla julistaa että kaikki oli ilmiselvää, väitetään että jopa melko korkealla Venäjän johdossa yllätyttiin. On myös käytetty paljon aikaa ja intoa irvimiseen siitä, kuinka pahasti kenenkin ennusteet ja nuolikuviot olivat pielessä. Ikivanha viisaus kertoo, että menneen osaa kyllä tietää kuka tahansa, mutta tulevan tietäminen on pirullisen vaikeaa. Tapahtumien kulku oli ilmeisesti myös paikoin todella pienestä kiinni.

Se ennustus ja nuolikuvio jonka nostan esiin on Thomas C. Theinerin artikkeli, lyhyeltä nimeltään "Putin's plan". Theinerin taustoja en ole käynyt läpi tiheällä kammalla. Tämä on mahdollisesti entinen italialainen tykkimies, mutta ei kuitenkaan aivan tyhmä. 28. tammikuuta 2022 päivätty kirjoitus löytyy täältä: https://medium.com/@noclador/putins-plan-4652895de8ba

Hyvin nopeita poimintoja vapaasti käännettynä ja tiivistettynä:
  • Hyökkäys alkaa pian ja väistämättä jossain mittakaavassa. ("Viikon päästä valmista.")
  • Tavoitteena on Ukrainan täysi miehittäminen, alistaminen ja venäläistäminen.
  • Kalustoa on tuotu niin paljon, ettei kyseessä voi olla harjoitus - eikä myöskään bluffi.
  • Hyökkäys tapahtuu kolmesta pääsuunnasta.
  • Suunnitelmaan kuuluu kaupunkien piiritys ja nujertaminen kylmään ja nälkään.
Kartta selosteineen menee syvemmälle yksityiskohtiin, joita en nyt ala perata. Suosittelen lähinnä huomioimaan, että Theiner sanoo sen olevan "maximal Russian invasion plan" - ei varma ennuste tapahtumien kulusta vaan maksimaalinen tavoite.

Theiner oli monessa asiassa oikeassa, ja monia pointteja voisi tutkia tarkemminkin. Palstamillimetrien säästämiseksi hyppään kuitenkin tekstin loppuun, siihen osioon joka nimenomaan on jäänyt takaraivooni kummittelemaan jo lähes vuoden verran:



"100 000 kaatunutta venäläistä tuo rauhan." Kun vielä keväällä sodankäynti oli liikkuvaa ja sekavaa, ja raportit kertoivat "vain" tuhansista kaatuneista, tuo luku tuntui etäiseltä ja utopistiselta. Nyt todellinen lihamylly on lähtenyt käyntiin ja samainen luku onkin jo aivan nurkan takana, ainakin suosituimman seurannan mukaan.

Todellista kaatuneiden määrää ei luultavasti tiedä kukaan - ei länsi, ei Ukraina, ei edes Venäjä. Jos joku todella tietää, ei ole mitään takeita, että tämä haluaisi kertoa tai puhua totta. Myös tämä sadantuhannen taitepiste on vain valistunut arvaus ja pyöreä luku, ei mikään profeetallinen tai tieteellinen tosiasia. Mielenkiintoinen ennuste se on silti, ja myöhemmin monet ovat arvelleet jotain saman suuntaista. Theiner esitti sen jo tammikuussa.

Putin olisi epäilemättä valmis tapattamaan paljon enemmänkin, mutta rutina on alkanut Venäjällä. Kansan syvät rivit alkavat ymmärtää, että ollaan hyvin kaukana helposta operaatiosta, jonka hoitaa "joku muu" ja sitten palataan Ikeaan. Yhä useampi tietää jonkun joka lähti eikä tullut takaisin ja alkaa nähdä itsensä saman näytelmän seuraavana esiintyjänä.

Jäämme seuraamaan tämän ennustuksen osuvuutta, siltä osin kuin sen seuraaminen on mahdollista.

Kuin sattumalta kun se 100000 lähenee, kerrotaan (IL/Brittimod):

Brittitiedustelu: Enää neljäsosa venäläisistä kannattaa sodan jatkamista​

Yleinen tuki Venäjällä Ukrainan sodan jatkamiseksi on nyt merkittävässä laskussa, kertoo Britannian puolustusministeriön päivittäinen tiedusteluraportti.

Puolustusministeriön siteeraaman tutkimuksen mukaan jopa 55 prosenttia venäläisistä kannattaa nyt "rauhanneuvotteluja Ukrainan kanssa".


Sen sijaan enää 25 prosenttia on kertonut tukevansa taisteluiden jatkamista. Ministeriö huomauttaa, että vielä huhtikuussa 2022 noin 80 prosenttia venäläisistä väitti tukevansa hyökkäystä Ukrainaa vastaan.

Tiedusteluraportissa arvellaan, että ilmiön taustalla lienee erityisesti syyskuun lopulla Venäjällä käynnistetty "osittainen mobilisaatio", joka on tuonut Ukrainan konfliktin yhä konkreettisemmaksi monen rivivenäläisen näkökulmasta.

– Koska Venäjä tuskin saavuttaa suuria taistelumenestyksiä seuraavien kuukausien aikana, jopa venäläisten hiljaisen sodan hyväksynnän ylläpitäminen tulee todennäköisesti olemaan yhä vaikeampaa Kremlille, ministeriö arvelee.
 
Etenkin Saksalle mutta myös Ranskalle Venäjän hyökkäys on hirvittävä tappio ja selkäänpuukotus. Yhteistyö on mennyttä ja avoin sota Venäjää vastaan mahdollinen kauhuskenaario. Niiden idänpolitiikka on osoittautunut epäonnistuneeksi ja heikkous romuttanut maiden vaikutusvallan itäisessä Euroopassa. Ne toivovat Venäjän tappiota, mutta eivät oikein uskalla positioida itseään Venäjän vihollisiksi.
Roman Schatz avaa hesarin kuukausiliitteen haastattelussa hyvin miten vuosikausi kestänyt itseruoskinta maailmansodista on saaneet entisestä herrakansasta lammaslauman:
”Tähän asti meidän on täytynyt pyytää venäläisiltä anteeksi. Venäjä ei ole koskaan hyökännyt meidän kimppuun. Me ollaan kyllä hyökätty sinne.”

Saksalle on kauhea ajatus, että saksalaiset panssarivaunut jälleen ajaisivat Ukrainan aroilla. Se on juuri niitä historian kuvia, jotka sukupolvesta toiseen painavat saksalaista mieltä.

”Jos Saksa nyt ottaisi johtajan roolin ja toimittaisi aseita Ukrainalle, Saksa profiloituisi Venäjän viholliseksi. Sitä Saksa ja Scholzin hallitus haluaa välttää kuin ruttoa.”



Nyt se saksalainen saa selittää.
Tätä sotaa on kestänyt jo yhdeksän kuukautta, ja koko ajan tehokasta sotilasapua on jarruttanut sama taho, Saksa.
Miksi?

Euroopan johtava maa, rikas ja mahtava Saksa. Epäröi ja epäröi.

Kaikki Euroopassa näkevät, mitä Ukrainassa tapahtuu. Venäjä harjoittaa siellä sellaista raakuutta, jota ei tulla unohtamaan sukupolviin. Venäjä murhaa, raiskaa ja kiduttaa kuin sanoakseen: katsokaa, mitä teen, olen hirviö, nautin tästä, pelätkää minua.

Ja niinhän me pelkäämmekin.

Sekö Saksankin saa himmailemaan?

Sodan alussa Saksa lupasi Ukrainalle vain komposiittikypäriä. Huhtikuussa kävi ilmi, että Saksan liittokanslerin toimisto oli poistanut Ukrainalle toimitettavien aseiden listasta raskaita aseita. Saksa on myös kieltänyt muita maita viemästä Ukrainalle saksalaisia aseita, kuten Leopard-panssarivaunuja.

Saksa, joka on maailman suurimpia aseiden viejiä. Mutta nyt Ukrainalta pihdataan sen tarvitsemia raskaita aseita.

Tästä kaikesta saa nyt vastata mies, joka avaa juuri kotinsa oven, jossa lukee Schatz.

Hän on Bundeswehrin eli Saksan puolustusvoimien Hauptgefreiter eli pääkorpraali Roman Schatz, jota ei ole tosin laskettu Saksassa armeijan vahvuuteen 1980-luvun jälkeen.

Silloin hän muutti Suomeen, ja samalla hänet poistettiin Bundeswehrin reservistä. Hänhän oli siirtänyt kotipaikkansa ei-luotettavaan valtioon.

Nykyisessä Saksassa Schatz ei ole varsinaisesti koskaan asunut. Kun hän muutti kotimaastaan, maa oli Länsi-Saksa, ja sen vieressä oli toinen maa, toinen Saksa, Itä-Saksa eli DDR.

Schatz keittää kahvit. Sen kanssa hän tarjoaa Stollenia, saksalaista joulupullaa, jota hän on ostanut Lidlistä.
”Näitä mä joskus kaipaan”, hän sanoo. ”Ja alkuaikoina kaipasin myös kielellisiä vitsejä. Nyt voi keksiä niitä suomeksikin.”
Roman Schatz
Roman Schatz

Roman Schatz on tunnettu siitä, miten hyvin hän osaa suomea.

Kirjoissaan hän välillä briljeeraakin sillä. Lapin sodasta kirjoittaessaan hän kysyy näin: ”Missäköhän tunnelmissa, millaisellakohan motivaatiolla ja milläköhän tunteella Lapissa mahdettiin taistella syksyllä ja talvella 1944—45?”

Siis missäköhän, milläköhän ja millaisellakohan — aika hyvin taivuteltu ulkomaalaiselta.

Onhan Schatz toki ollut Suomessa pitkään, elokuusta 1986.

Silloin hän tuli naisen vuoksi Suomeen, joka oli aika erilainen maa kuin tämä Schatzin nykyinen kotimaa.

Vuonna 1986 maata hallitsi Kalevi Sorsan neljäs hallitus ja Teatterikoulua Jouko Turkka. Leffateattereissa pyörivät Jaakko Pakkasvirran Kafka-filmatisointi Linna ja Juha Rosman ydinsotaa pohtiva Huomenna, mutta Renny Harlinin esikoiselokuva Jäätävä polte juuttui elokuvatarkastamoon ulkopoliittisesti arveluttavana. Elokuun 9. päivänä vuonna 1986 mies räjäytti Mikkelin torilla autonsa, itsensä ja panttivankinsa ryöstettyään sitä ennen pankin Jakomäessä, mutta Schatz ei olllut lähelläkään. Hän tuli Suomeen yhdeksän päivää myöhemmin.

Hän asui Kruununhaassa sen suomalaisen Leenan luona, jonka perässä hän oli Suomeen tullut.

Eräänä päivänä Schatz oli menossa kotiin Senaatintorin halki.

”Siellä oli torvisoittokunta, kukkameri, sotilaita — mitä helvettiä täällä tapahtuu?”

Se oli syyskuun 7. päivä, ja Tuomiokirkossa pidettiin valtiolliset hautajaiset. Urho Kekkonen oli kuollut.

Schatz oli 26-vuotias. Hän sai töitä laitosapulaisena saksalaisen seurakunnan vanhainkodista Munkkiniemessä.

”Se oli ihana duunipaikka.”

Vanhainkodissa asui vielä silloin paljon vanhuksia, jotka olivat lapsina paenneet Venäjän vallankumousta.

”Aatelisia tyyppejä. Ne ei ehkä tienneet, mikä päivä tänään on, mutta ne osasivat viittä kieltä sujuvasti.”

Pian Schatz sai uuden työn. Hänen piti toimittaa Yleisradiolle saksankielisiä lyhytaaltolähetyksiä. Siitä se sitten lähti, Schatzin ura suomalaisessa mediassa. Vähitellen hänestä tuli Saksan epävirallinen lähettiläs Suomessa, kuten hän itse kirjoissaan luonnehtii.

Siksi hän saakin nyt tulkita meille toisen kotimaansa ärsyttävän varovaista politiikkaa.

Suomella on Saksaan erityinen suhde, mikä onkin Roman Schatzin kirjoissa toistuvan hupailun aihe.
Suomalaiset arvostavat saksalaista tehokkutta — ja yliarvioivat sitä räikeästi, Schatz väittää.

”Suomalaiset on perinteisesti katsoneet saksalaisia ikään kuin ne osaisi jotain paremmin. En tiedä, mistä se on keksitty.”

Saksan yhteiskunta on iso ja jäykkä. Sitä on vaikea muuttaa.

Schatz on kotoisin eteläisestä Baden-Württembergin osavaltiosta aivan Sveitsin rajalta, Boden-järven rannalta. Pelkästään siinä osavaltiossa on yli kaksi kertaa enemmän asukkaita kuin Suomessa.

Saksan liittotasavallan perustuslaki varmistaa osavaltioille hyvin suuren itsemääräämisoikeuden, jottei joku uusi Hitler enää ikinä saisi koko maata valtaansa. Mutta siksi Saksaa on myös vaikea ohjata.

Eniten suomalaiset ja saksalaiset eroavat kuitenkin suhteessaan toiseen maailmansotaan.

Saksalle se on kansallisen häpeän aihe.

Suomalaisille kaikkea muuta.

”Suomalaisia ei niinkään hävetä se, että maa taisteli enimmäkseen natsi-Saksan puolella, vaan pikemminkin se, että Suomi vaihtoi epäurheilijamaisesti puolta kesken loppuottelun ja jatkoi Neuvostoliiton leirissä”, Schatz kirjoittaa.

”Suomalaiset kaipaavat urheaa sotaisaa menneisyyttään” niin kovasti, että eivät tyydy puhumaan vain maan roolista toisessa maailmansodassa vaan ”ahneesti merkkaavat vuosien 1939—45 tapahtumat kolmena erillisenä sankarillisena sotana”.

Tosin, Schatz huomauttaa, suomalaiset eivät juuri lainkaan hehkuta Lapin sotaa, vaikka se on näistä kolmesta sodasta ainoa, jonka ”Suomi teknisesti ottaen voitti”.

Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, suomalaisten kollektiivinen tajunta tunnisti tilanteen heti: Nyt on sota. Uskomatonta mutta totta. Kuin talvisodan alku.

Sota on osa meitä. Toisin on Saksassa.

”Olen kasvanut Länsi- Saksassa, ja siellä sota oli kielletty aihe”, Schatz sanoo. ”Ei sitä saanut edes ajatella. Sota kuuluu historiaan.”

Suomessa taas joka toinen mies on sotahistorian asiantuntija, Schatz sanoo. He osaavat Saksankin sotahistorian paremmin kuin saksalaiset.

Saksassa kukaan ei esimerkiksi ole kuullutkaan lento-osasto Kuhlmeystä, jonka Saksa lähetti auttamaan Suomea Kannaksen torjuntataisteluissa kesällä 1944. Mutta Suomessa Oberstleutnant Kurt Kuhlmeytä muistetaan. Kesällä 1994 osasto Kuhlmeylle pystytettiin Immolan lentokentälle Imatralle oma muistokivi.

Niihin aikoihin Schatz jutteli Saksan lähetystön lehdistöattasean kanssa. Tämä kertoi, että Saksan suurlähettilästä oli pyydetty kunniavieraaksi kiven paljastustilaisuuteen.

Attasea ihmetteli: eivätkö nämä suomalaiset tajua, ettei Saksan liittotasavallan suurlähettiläs voi osallistua jonkin natsiupseerin muistokiven paljastustilaisuuteen?

Eivät ne tajua, Schatz vastasi.

Jos Suomessa helmikuun lopussa kansallinen muisti virkistyi heti ja sen jälkeen virisi harras maanpuolustushenki, Saksassa ei virkistynyt eikä virinnyt mikään.

Kaikkein vähiten Saksassa virisi militaristinen innostus.

”Eihän se militarismi koskaan oikein onnistunut”, Schatz sanoo Saksasta.

”Nimimerkki yritetty on.”

Saksassa reagoitiin Ukrainan sotaan epäuskolla: ei näin pitänyt käydä. ”Siellä oltiin miettimässä, miten saataisiin hyönteiset taas viihtymään Saksassa. Ihmiset oli alkaneet tehdä hunajaa omalla parvekkeellaan. Maailman piti olla love parade. Ja sähköautot. Ja seksuaalivähemmistöt. Eihän tämä sovi nyt ollenkaan meidän maailmankuvaan, feng shui menee sekaisin!”

Tämä on Roman Schatzin punnittu, tasapainoinen mielipide Saksasta:
”Saksastahan on kasvanut ylipainoinen, diabetes kakkosesta kärsivä rupikonna.”

Hän täsmentää hieman.

”Elintaso yli kaiken”, Schatz sanoo. Sillä hän viittaa Saksan kansallislaulun ensimmäiseen säkeistöön, jota ei enää lauleta.

”Perusongelma on se, että Saksassa halutaan olla rikkaita ja käydä kauppaa koko planeetan kanssa, mutta samalla halutaan olla moraalisesti puhtaita.”

Venäjän-politiikassaan Saksa on uskonut iskulauseeseen Wandel durch Handel, muutos kaupankäynnin kautta. Ajatus oli, että kun Venäjä sidotaan länteen taloussuhteilla, siitä tulee vaaraton ja se alkaa muuttua.

Juuri näin kävi monien saksalaisten mielestä Neuvostoliiton kanssa. Saksa alkoi tuoda maakaasua putkea pitkin jo vuonna 1973 Leonid Brežnevin johtamasta maasta. Se oli osa Länsi-Saksan uutta idän politiikkaa, Ostpolitikia. Kun Berliinin muuri murtui, Neuvostoliiton osuus Saksan kaasuostoista oli jo kolmasosa.

Sen jälkeen Handelia eli kauppaa on vain laajennettu.

”Mutta kaupankäynti oli pelkästään kaasua ja öljyä.”

Wandel eli muutos ei ollut se, mitä oli toivottu.

”Muutos oli se, että oligarkit vahvistuivat.”

Nyt sitten on nähty, mihin Venäjä tarvitsi energiakaupalla hankkimansa varat. Ei suinkaan hyvinvointiyhteiskunnan ja demokratian rakentamiseen vaan sotaan.

Tutkija Minna Ålanderin mukaan merenpohjassa Venäjältä Saksaan kulkeva Nordstream oli Angela Merkelille tapa turvata Saksan ja Venäjän hyvät energiasuhteet. Kun kaasu kulkisi kansainvälisillä vesillä, Saksa ei olisi riippuvainen Ukrainan kautta kulkevasta kaasuputkesta. Silloin se ei joutuisi mukaan Ukrainan ja Venäjän konfliktiin.

Toisin kävi. Nyt Nordstream-putket on räjäytetty rikki ja koko Eurooppa on tukemassa Ukrainan puolustustaistelua. Myös Saksa, vaikkakin kovin vastahakoisesti.

Se on outoa. Saksa on vuosikymmeniä tehnyt kaikkensa, jotta Hitlerin hirmuteot eivät koskaan enää toistuisi. Luulisi siis, että juuri Saksa ensimmäisenä näkisi vaaran, kun diktaattori hyökkää Euroopassa toisen maan kimppuun.

”Kyllä Saksa näkeekin. Mutta Saksa haluaa hoitaa kaiken rahalla. Saksa on pilalle hemmoteltu yhteiskunta, se on ollut niin vauras niin pitkään. Ongelmat on aina pystytty hoitamaan pistämällä sata miljoonaa sinne ja sata miljoonaa tänne.”

Schatz seuraa Saksan mediaa tiiviisti.

”Eniten mua ärsyttää se, että teema numero uno on energian hinta. Se mietityttää enemmän kuin kuolonuhrit Kiovassa. Kyllä hävettää entisenä saksalaisena ja kaksoiskansalaisena.”

Suomessa on ajateltu, että Saksa on vahva ja se johtaa Eurooppaa päättäväisesti. Mutta Schatzin kuvailema Saksa on maa, joka haluaa ennen kaikkea vaurastua lisää ja sen lisäksi säilyttää puhtautensa.

Onko Saksa siis enemmän Ruotsi kuin Suomessa on ymmärretty?

”Saatana. Pahasti sanottu. Mutta joo, saksalaiset on pahempia ruotsalaisia kuin ruotsalaiset itse. Nyt Saksan ministerit ovat lähteneet ostamaan Qatarista kaasua. Se tästä moraalisesti hyvyydestä.”

Vielä vähän yli 30 vuotta sitten oli kaksikin vahvaa saksalaista armeijaa. Oli Länsi-Saksan Bundeswehr ja rajan toiselle puolella Itä-Saksan Nationale Volksarmee, DDR:n kansanarmeija.

Kun Saksa yhdistyi, armeijatkin yhdistyivät. Saksalla oli hetken valtavasti sotilaallista voimaa.

Se oli epämukavaa sekä Saksasta että sen naapureista. Eikä Saksalla ollut enää tarvetta jättiarmeijalle, sillä Saksojen armeijat oli suunniteltu sotimaan toisiaan vastaan.

Bundeswehr supistettiin nopeasti.

Saksan halki oli kulkenut kylmän sodan jakolinja, ja jos kolmas maailmansota olisi syttynyt, jakolinja olisi ollut myös maailmansodan etulinja.

”Sen takia tuntui niin ihanalta, ettei enää tarvittu sotilaita niin paljon. Tämä homma oli ohi.”

Se oli Saksassa optimistista aikaa. Historia oli loppunut.

”Saksalaiset uskoivat, että vihdoinkin voidaan olla kaikki homoja ja pössytellä ja kuunnella kivaa musiikkia. Harrastaa liberaalia, postmodernia elämää.”

Ääri-islamin nousu 2000-luvullakaan ei saanut Saksaa havahtumaan, mutta sai se heidät vähän hätkähtämään.

”Että mikä vittu niitä vaivaa, kun maailma voisi olla niin kiva mesta.”

Vuonna 2011 Saksa lakkautti yleisen asevelvollisuuden. Se oli osa Angela Merkelin hallituksen talouskurinpitoa.

Ursula von der Leyen oli Saksan puolustusministeri kuuden vuoden ajan ennen kuin siirtyi Euroopan komission johtoon.

Sinä aikana Bundeswehrin surkea tila tuotti monta huonoa uutista. Saksa esimerkiksi lupasi Naton nopeiden toiminnan joukkojen käyttöön 44 kappaletta Leopard 2 -panssarivaunua mutta sai liikkeelle vain yhdeksän. Loppuvuodesta 2018 alle joka kolmas Saksan Eurofighter-hävittäjä oli lentokelpoinen.

Saksan armeijalta puuttuu kaikkea hämäränäkölaitteista talvialusvaatteisiin. Ammukset riittäisivät kahden—kolmen päivän sotimiseen.

Saksassa on luotettu toisaalta Naton voimaan. Toisaalta sotaa on pidetty mahdottomana.

”Varmaan muiden on sitä vaikea uskoa, mutta Saksassa oltiin niin naiiveja, että uskottiin, ettei näin voi enää tapahtua”, Schatz sanoo. ”For Christ’s sake, mehän lakkautettiin omat puolustusvoimat, koska luultiin, ettei niitä enää tarvita!”

Toisaalta Bundeswehrin alasajon piti varmistaa Eurooppaan rauha. Saksalaisella logiikalla ainoa mahdollinen sodan aloittaja Euroopassa oli Saksa itse.

”Kuka aloitti kaksi maailmansotaa? Kuka hävisi ne molemmat?”

”Saksalaisille toinen maailmansota on suurin häpeätahra kautta aikojen ikinä. Me aloitettiin se sota, ja vielä typerästä ideologisesta syystä. Herrarotu ja muuta paskaa. Me hävittiin se, ja maine meni pitkäksi aikaa.”

”Suomalaisille toinen maailmansota taas on suuri selviämistarina: maailman suurin valtio hyökkäsi teidän kimppuunne, ja te pärjäsitte. Välillä piti tehdä sopimus itse pirun eli Saksan kanssa, mutta siitäkin päästiin.”

Venäjään Saksalla on siten aivan erilainen suhde kuin Suomella.

”Tähän asti meidän on täytynyt pyytää venäläisiltä anteeksi. Venäjä ei ole koskaan hyökännyt meidän kimppuun. Me ollaan kyllä hyökätty sinne.”

Saksalle on kauhea ajatus, että saksalaiset panssarivaunut jälleen ajaisivat Ukrainan aroilla. Se on juuri niitä historian kuvia, jotka sukupolvesta toiseen painavat saksalaista mieltä.

”Jos Saksa nyt ottaisi johtajan roolin ja toimittaisi aseita Ukrainalle, Saksa profiloituisi Venäjän viholliseksi. Sitä Saksa ja Scholzin hallitus haluaa välttää kuin ruttoa.”

Saksa on myös reagoinut Putinin uhkailuihin herkemmin kuin monet muut. Der Spiegel -lehden haastattelussa huhtikuussa liittokansleri Scholz sanoi, että hänen tärkein päämääränsä Ukrainan sodassa on estää sen eskaloituminen Venäjän ja Naton väliseksi. Ja kun ei voi tietää, missä Venäjän mielestä raja kulkee, pitää olla hyvin varovainen.

”Ydinpelote toimii Saksassa paremmin kuin Suomessa”, Schatz kommentoi.

Kylmän sodan aikaan Länsi-Saksa oli kuin tarjottimella Varsovan liiton ydiniskuille ja Itä-Saksa Naton iskuille.

Saksalla on myös pahemmat kokemukset sodasta kuin ehkä millään toisella Länsi-Euroopan maalla.

Toisen maailmansodan aikaan länsiliittoutuneet terroripommittivat Saksan siviilikohteita vielä paljon julmemmin kuin Venäjä nyt tekee Ukrainassa. ”Voi olla, että Saksassa on vielä kollektiivinen trauma sodasta. Tehdään ihan mitä vain, ettei niin käy uudestaan.”

Saksalaisten omia kärsimyksiä sodassa ei ole Saksassa käsitelty.

”Ei. Toinen maailmasota on mustavalkoinen tarina, jossa me saksalaiset olimme pahiksia, Hitlereineen ja muine oopperahahmoineen. Liittoutuneet oli hyviksiä. Eivätkä britit olisi pommittaneet Dresdeniä, jos me emme olisi aloittaneet.”

Suomen maabrändi on saanut Ukrainan sodasta aivan uutta buustia. Talvisotaa ei ole kertaakaan vuoden 1940 jälkeen tunnettu niin laajasti kuin nyt. Kansainväliset kommentaattorit ovat toistuvasti verranneet Venäjän hyökkäystä Ukrainaan talvisotaan.

Talvisota on jälleen osa suomalaisuutta.

Ja me tosiaan käytämme sanaa suomalaisuus.

”Suomessa suomalaisuus on ihan tavallinen, normaali sana. Mutta sana saksalaisuus, Deutschtum, Deutschheit — et sä voi sitä edes käyttää, kukaan ei käytä sitä. Deutschheit — oletko 1800-luvulta? Onko kyse Wagnerin oopperoista?”

Varusmiespalveluksensa Roman Schatz suoritti vuosina 1979—1980.
Peruskoulutuskauden jälkeen hän työskenteli ilmavalvontatehtävissä yhdessä yhdysvaltalaisten, kanadalaisten, brittiläisten ja ranskalaisten Nato-sotilaiden kanssa. Yksikkö toimi maanalaisessa bunkkerissa ja valvoi osaa Etelä-Saksan ilmatilasta.

”Olin ilmavoimissa, mutta kaksikymmentä metriä maan alla.”

Sen jälkeen Schatzin sotilasura on ollut täysin fiktiivinen. Hän on saanut näytellä monessa suomalaisessa elokuvassa saksalaista sotilasta. Elokuvassa Hakaristin varjo (1991) Schatz esitti natsi-Saksan armeijan yliluutnanttia. Raja 1918 -elokuvassa (2007) hän oli ensimmäisen maailmansodan aikainen saksalaismajuri. Myrskyssä (2008) hän esitti itäsaksalaista rajavartijaa. Kuuhun panneista natseista kertovaan Iron Sky -elokuvaan hän sai jopa kirjoittaa kuunatsien saksankieliset repliikit.

Schatz iloitsee siitä, että iän myötä hänen sotilasarvonsa on ollut rooleissa nousemaan päin.

Mutta mitä hän tekisi nyt, jos hän olisi nyt kenraali ja Bundeswehrin komentaja?

”Minulla olisi armeija, joka koostuu ammattilaisista. Miesvahvuus on surkea. Ensimmäinen käsky olisi: korjatkaa kaikki helikopterit, panssarivaunut, rynnäkkökiväärit, polkupyörät niin, että ne toimii. Mutta en tiedä, olisiko mulla budjettia siihen.”

On tultu pitkä matka siitä, kun Roman Schatz jätti yksiönsä Länsi-Berliinin Kreuzbergissä ja muutti Nato-maa Länsi-Saksasta Suomeen, jolla oli Neuvostoliiton kanssa YYA-sopimus.

”Nauran ääneen sille, että onneksi asun Suomessa. Täällä sentään maanpuolustusasiat on kondiksessa.”
 
Kuin sattumalta kun se 100000 lähenee, kerrotaan (IL/Brittimod):

Brittitiedustelu: Enää neljäsosa venäläisistä kannattaa sodan jatkamista​

Yleinen tuki Venäjällä Ukrainan sodan jatkamiseksi on nyt merkittävässä laskussa, kertoo Britannian puolustusministeriön päivittäinen tiedusteluraportti.

Puolustusministeriön siteeraaman tutkimuksen mukaan jopa 55 prosenttia venäläisistä kannattaa nyt "rauhanneuvotteluja Ukrainan kanssa".


Sen sijaan enää 25 prosenttia on kertonut tukevansa taisteluiden jatkamista. Ministeriö huomauttaa, että vielä huhtikuussa 2022 noin 80 prosenttia venäläisistä väitti tukevansa hyökkäystä Ukrainaa vastaan.

Tiedusteluraportissa arvellaan, että ilmiön taustalla lienee erityisesti syyskuun lopulla Venäjällä käynnistetty "osittainen mobilisaatio", joka on tuonut Ukrainan konfliktin yhä konkreettisemmaksi monen rivivenäläisen näkökulmasta.

– Koska Venäjä tuskin saavuttaa suuria taistelumenestyksiä seuraavien kuukausien aikana, jopa venäläisten hiljaisen sodan hyväksynnän ylläpitäminen tulee todennäköisesti olemaan yhä vaikeampaa Kremlille, ministeriö arvelee.
Tästä "vuodetusta" tutkimuksesta oli puhetta että tuo 55% luku olisi saatu tulkitsemalla tuloksia väärin.
En löydä sitä nyt tähän hätään.
Levadan tutkimuksessa 74% kannattaa sodan jatkamista. Toki tässäkin huomioitava että kysely tehty puhelimitse joten eivät kaikki uskaltane sanoa vaikka vastustaisivatkin.
Screenshot 2022-12-05 012444.jpg
 
Mitä aluetta tarkoitat?

Todennäkösesti Novoselivske-Kryvoshyivka-Kuzemivka kolmioo. Kuzemivka sijaittee mettäalueen keskellä korkeessa maastonkohdassa joka on todella vittumainen paikka hyökätä oikeestaan mistään suunnasta, tuo kylä on ollu melkonen piikki lihassa jo hetken aikaa. Ukeilla on ollu Novoselivske hallussa jo pitemmän aikaa ja ilmeisesti pitävät hallussa ainakin osaa P07-tien itäpuolella olevaa mettäaluetta, mutta eivät oo kyenny juurikaan eteneen. Tuon kylän haltuunotto antais ukeille todella hallitsevan maastonkohdan tuon kylän itäpuolella sijaitteville peltoalueille. Googlemapsin sateellittikuva alueesta antaa melko hyvän kuvan siitä et tuo paikka ei olis ihan ensimmäisenä allekirjottaneella listalla jos tarttis johonkin alkaa ryykiin.
 
Juuri ennen Harkovan vastahyökkäystä iskivät ryssän puolelle Belgorodin liepeillä olevaan rysyjen dronetukikohtaan käyttäen hyväksi katvealueita. Näin heikennettiin ryssän tiedustelukykyä juuri ennen vastaiskun alkua.

 
Back
Top