Ukrainan konflikti/sota

Tarinaa gepardien käytöstä Iranin rupeliräpsyliidokkeja vastaan.

"Haasteena on Sveitsissä valmistettujen ammusten riittävyys, sillä maan hallitus on kieltänyt uusien ammuserien toimittamisen Ukrainalle."

Sveitsi on paska maa. Tässä on kai kyse niistä teknoammuksista joissa on ajastettava airburst toiminto? Pöljempää NAMMOn murkulaa kai saisi mutta ruokahalu kasvaisi kovasti.
 
Aina on kuitenkin olemassa riski, että ryssä oppii virheistään ja muuttaa johtamista/koulutusta/taktiikkaa.

Vetäytyminen Hersonista oli merkki oppimisesta.

Aikaisemmin on lyhennetty rintamalinjaa, keskitetty komentajuus ja vähennetty helikopterien turhaa pörräystä, kantapään kautta opittua.

Varmasti on pieniä taktisia oppeja, mistä vähemmän vaan puhutaan. Ehkä he evakuoi haavoittuneensa tai piilottavat esikuntansa paremmin, en tiedä.

Huolestuttavaa silti, Zelensky sanoo toistuvasti että "tilanne itärintamalla on erittäin vaikea". Viimeksi pe 9.12 sanoi.

Pitäisin miinoitettujen tukilinjojen rakentamista tärkeänä. Pitäähän puolustuksella olla syvyyttä. Nyt ei ole. Vihollista voi kuluttaa ja tehdä vastahyökkäyksiä milloin missäkin 1000km matkalla.
Jotain uutta pitää kokeilla. Materiaalipuolella on hyvää edistystä mutta saisi olla taktiikassakin.
 
Olen tämän RUSI:n raportin tänne linkannut silloin kun se ilmestyi mutta tässä Iltalehden lämmittelyssä on nostettu esiin muutamia erittäin mielenkiintoisia kohtia joten lämmittelen vielä vähän itsekin...

Varsinaisen miehityksen suunnittelu aloitettiin heinäkuussa turvallisuuspalvelu FSB:n voimin. Suunnitelmassa oli neljä strategista pääkohtaa:

1. Heikennetään Ukrainan kykyä puolustaa itseään tuhoamalla sen ilma- ja merivoimat sekä ilmatorjunta.


2. Voitetaan Ukrainan maavoimat sitomalla ne Donbasin alueelle.

3. Tuhotaan Ukrainan maanpuolustustahto eliminoimalla maan poliittinen ja sotilaallinen johto sekä valtaamalla poliittisen ja taloudellisen vallan solmukohdat.

4. Harhautetaan Ukrainan johto niin invaasion ajankohdan, paikan kuin mittakaavankin suhteen.


Itse miehityksen odotettiin sujuvan niin nopeasti, että kymmenen päivän sodankäynnin jälkeen Venäjän asevoimien rooli olisi ollut lähinnä erikoisjoukkojen tukeminen miehityshallinnon perustamisessa.

Ukrainan miehitetyillä alueilla toiminut Venäjän vastatiedustelu oli ennen invaasion alkamista koonnut listoja, joissa ukrainalaiset jaettiin neljään joukkoon.


  • Fyysisesti likvidoitavat ukrainalaiset
  • Ne, joita tuli painostaa ja pelotella
  • Neutraalit ukrainalaiset, jotka voitaisiin johdatella yhteistyöhön
  • Yhteistyöhön valmiit
Ensimmäisen kategorian suhteen valmistelut olivat pisimmällä. FSB ja laskuvarjojääkärien eliittijoukko VDV olivat jo sotapeleissä pelanneet erityisiä kiinniotto- tai tappotehtäviä.

Itse miehityshallinnolla oli tarkoitus olla sekä kansallinen että alueellinen taso. Tarkoituksena oli ohjeistaa Ukrainan parlamentin venäläismyönteistä osaa perustamaan rauhanliike, jonka varjolla kaikenlainen vastarinta kiellettäisiin.

Tarvittaessa parlamentti voisi painostaa vastarintaan ryhtyviä alueita katkaisemalla niiltä esimerkiksi sähköt ja vesihuollon.


Invaasion tavoitteena oli muun muassa Ukrainan kansallisen itsemääräämisoikeuden sekä kansallisen identiteetin tuhoaminen, maan asevoimien tuhoaminen sekä kieltäminen.


Tutkijoiden mukaan invaasion odotettua heikompaan menestykseen vaikutti kehnon toteutuksen sekä asevoimien huonon suoritustason lisäksi ainakin se, että sotasuunnitelmista vastasi hyvin pieni joukko ihmisiä.

Pienen piirin työ auttoi Venäjää saavuttamaan operatiivisen tason yllätyksen hyökkäyksen alussa, mutta samalla suunnitelmaan pesiytyi joukko vääriä olettamuksia, joita ei missään vaiheessa haastettu.

Lopputuloksena oli suunnitelma, jossa ei ollut tilaa b-vaihtoehdoille eikä tarkistuspisteitä, joissa olisi arvioitu, pitääkö aikomuksia muuttaa.


FSB:n epätarkka arvio Ukrainan yhteiskunnan reaktiosta invaasioon vaikutti suunnitelman onnistumiseen merkittävästi vähemmän kuin se, että ilmeisesti kukaan Venäjän sodanjohdossa ei pohtinut, mitä tapahtuisi, jos joku suunnitelman oletuksista osoittautuisi vääräksi, tutkijat toteavat.

Tuo oli teoriassa pirullisen nerokas suunnitelma mutta onneksi se oli sitä vain teoriassa.

Venäjä on ylimielinen paskiainen joka aina ja poikkeuksetta aliarvioi muita ja yliarvioi itsensä ja voimansa vaikka siihen ei ole minkäänlaista syytä. Venäjän koko perkeleen historia on yhtä ja samaa ryssimistä mutta kun ne eivät ikinä opi siitä yhtään mitään niin aina ne lyövät päätään seinään eikä se pään seinään hakkaaminen pääty Ukrainaan. Tämä pitää ymmärtää kaikissa Venäjän naapurimaissa nyt ja ikuisesti.

Puhutaan paljon siitä mitä Ukrainan sodasta voidaan oppia ja yksi erittäin merkittävä ja oikeastaan merkittävin oppi tässä koko sodassa on juurikin tuo suunnitelma mitä Venäjä oli Ukrainassa toteuttamassa. Venäjää vastaan ei voi puolustautua vain aseellisesti sillä se on vain yksi osa venäläistä sodankäyntiä.

Tuon suunnitelman suurin nerous on siinä että jos se olisi onnistunut niin länsimaiden tuki Ukrainalle olisi ollut käytännössä lähes olematonta. Edes talouspakotteet eivät olisi lähelläkään nykyistä tasoa ja putkissakin liikkuisi kaasua yllin ja kyllin Saksaan ja muualle. Samalla koko Euroopan turvallisuusympäristö olisi muuttunut lyhyessä silmänräpäyksessä mutta Nato ja länsimaat olisivat antaneet sen tapahtua koska ydinaseet ja eskalaatio.

Se oli pienestä kiinni mutta onneksi ryssä on ryssä ja on todella hyvä vain ryssimisessä. Siihen voimme aina luottaa kun se on juurikin se ainoa asia missä Venäjä ei ikinä petä ja huijaa muita kun itseään :ROFLMAO:
 
Viimeksi muokattu:
Huhut kertoo että siellä on kopterissa taulukot jolla tietyllä AoA:lla (eli kulmalla) lentää x matkan. Ja ihan harjoiteltu juttu. Tarkkuushan on sitten mallia hehtaari...
Käytetäänkö tätä silloin kun tykistöä ei ole saatavilla, vai mikä idea on lähteä helikopterilla tuollaista suorittamaan? Kustannustehokkuus esimerksi juuri tykistöön verrattuna on varmastai karmea.
 
Back
Top