Puhutaan lännestä mitä puhutaan, niin täällä sentään
on sitä monimuotoisuutta tarjolla.
Venäjä sulki juuri eilen opposition edustajien Kasparovin ja Navalnyin verkkosivut "rikollisina". Saa nähdä mikä on tämän yhden proffan tulevaisuus (on ennenkin aukonut päätään):
Ja voitte jumalauta arvata, ettei proffan puheita näy Venäjän mediassa. Korkeintaan esitellään "fasistien kätyrinä".
Professori vertaa Putinia Mussoliniin
14.3.2014 6:05
14
Pekka Hakala
HELSINGIN SANOMAT
Hyväntuulinen historian professori istuu keskiviikkona Moskovassa taksiin ja antaa Venäjän vallanpitäjien kuulla kunniansa.
Professori
Andrei Zubov kertoo HS:lle, että hän pitää erityisen vastuuttomana Krimin niemimaan kaappausta Venäjän osaksi: tempauksen laillistamisesta on kansanäänestys ensi sunnuntaina.
"Kansanäänestys on täysin laiton. Tämä kansanäänestys muistuttaa yksi yhteen kansanäänestystä, jonka Hitler pani toimeen Itävallassa vuonna 1938."
Zubov vertaa Venäjän Ukrainan-politiikkaa
Adolf Hitlerin Anschlussiin eli Itävallan verettömään liittämiseen natsi-Saksaan toisen maailmansodan alkusoittona. Itävallan kansanäänestys siirrettiin miehityksen jälkeiseen ajankohtaan, ja yli 99 prosenttia kannatti liittymistä Saksaan.
Zubovin mukaan Krimin liittäminen Venäjään on presidentti
Vladimir Putininkolmas ja viimeinen vaihtoehto.
"Aluksi Venäjän vallanpitäjät seurasivat tunnettua Brežnevin oppia ja halusivat vaihtaa Ukrainan uudet vallanpitäjät tai panna heidät polvilleen", Zubov sanoo.
"Tässä tarkoituksessa vetäistiin uudelleen esiin [Ukrainan nyt syrjäytetty presidentti
Viktor ]
Janukovytš. He halusivat, että Ukrainasta tulee Venäjän alusmaa."
Zubovin mukaan tästä suunnitelmasta luovuttiin, koska ukrainalaiset panivat vastaan ja tiedossa olisi ollut sota. Keskusteltuaan asiasta Yhdysvaltain presidentin
Barack Obaman kanssa Putin päätteli, että hinta on liian kova. Tuossa vaiheessa Krim oli Zubovin mukaan jo Venäjän miehittämä.
Seuraava suunnitelma oli Ukrainan jakaminen kahtia. Siitä luovuttiin, koska osa paikallisesta venäjänkielisestä väestöstä nousi puolustamaan Ukrainan yhtenäisyyttä.
"Ja niin jäljelle jäi kolmas, maantieteellisestä näkökulmasta katsottuna säälittävä vaihtoehto: lohkaistaan se, mikä lähtee helpoiten – siis Krim."
62-vuotias Zubov valmistui tästä eliittiyliopistosta jo 1970-luvulla ja on sen jälkeen opettanut historiantajua useille sukupolville diplomaatteja ja ministereitä.
Vaikeudet alkoivat, kun sanomalehti Vedomosti julkaisi maaliskuun alussa artikkelin "Tämä on jo nähty". Siinä Zubov esitti Anschluss-vertauksensa.
Artikkeli ilmestyi viikonloppuna, ja seuraavana maanantaina Zubovin kerrottiin saaneen kenkää. Seuraavana keskiviikkona Mgimon johto kuitenkin ilmoitti, ettei mitään potkuja ole annettu.
Viime viikonloppuna Zubov antoi oppositiohenkiselle radio Eho Moskvylle haastattelun, jossa hän määritteli nyky-Venäjän "jälkineuvostoliittolaiseksi" yhteiskunnaksi.
Nyt professori istuu joka tapauksessa taksissa matkalla työpaikalleen eikä härkävaunuissa matkalla Siperiaan. Eikö tämä osoita, ettei Venäjä ole mikään Neuvostoliitto?
"Sanomattakin on selvää, ettei tämä mikään Neuvostoliiton metamorfoosi ole", Zubov sanoo. "Tämä on jonkinlainen uusi muoto, joka muistuttaa [Hitlerin liittolaisen
Benito ]
Mussolinin italialaista valtiota, mutta tämä on pehmeämpi."
"Korporatiivinen valtio, jossa kuitenkin on markkinatalous, ei täysin suljettuja rajoja, älymystöllä on jonkinlaista vapautta, yhteiskunnan sosiaalinen rakenne säilyy, kirkkoja ei tuhota. Toisin sanoen Venäjä muistuttaa lähinnä italialaista fasismia."
Zubovin määritelmä tästä järjestelmästä on "pehmeä totalitarismi".
"Mutta henkisesti maa on kääntynyt kohti Neuvostoliittoa. Toisin sanoen Neuvostoliittoa pidetään jonkinlaisena ideaalina."
Presidentti Putin nimitti vuonna 2005 Neuvostoliiton hajoamista "vuosisadan pahimmaksi geopoliittiseksi katastrofiksi". Monet tavalliset venäläiset sanovat lievemmin: Ukrainasta ja Valko-Venäjästä luopuminen vuonna 1991 oli pelkkä juopon presidentin
Boris Jeltsinin virhe.
"Minun mielestäni se ei ollut virhe eikä katastrofi", Zubov sanoo.
"Tällainen puhe on vain bolševikkipolitiikan perimmäinen oikeutus. Putin toteuttaa Brežnevin oppia, rajoitetun itsemääräämisoikeuden oppia. Että Itä-Euroopan maat eivät ole oikeasti itsenäisiä. Nykyisin tämä koskee rajanaapureita, Baltiaa lukuun ottamatta."
"Ukraina lähti tästä valtapiiristä päättäväisesti, ja Putin haluaa kostaa Ukrainalle kaikin voimin. Krimin kaappaus ei ole lopullinen päämäärä. Tässähän vain perustetaan sillanpääasema tulevaisuutta varten."