Ukrainan konflikti/sota

Syynä on, että Venäjä on toimillaan Lähi-Idässä suututtanut myös liittoutuman, joka ei kuulu NATO:on. Kutsun sitä itse "Käänteisen puolikuun porukaksi". Ilmeisesti siihen kuuluvat Egypti, Israel, Jordania, Saudi-Arabia ja UAE, mahdollisesti ja todennäkösesti myös Kuwait. Tässä tilanteessa Kiina ei taatusti tule apuun Venäjälle, koska ovat melkolailla täysin riippuvaisia Lähi-Idän öljystä.
 
Ei Venäjän tarvitse miehittää koko Ukrainaa eikä se edes halua sitä. Riittää että voidaan neuvotella sopivat uudet rajat kuten talvisodassa aikoinaan.
novorossia.jpg
 
Suunnattu myös Venezuelaa (Venäjän liittolainen) ja Irania (jota Venäjä poliittisesti tukee) vastaan. Erityisesti Venezuela on todella kusessa, jos öljyn hinta laskee, Venäjän lisäksi. Eli useampi kärpänen samalla iskulla. Saudit asialla.
Churkin v:li Quatarin sheikille aikoinaan. Ei ne sitä hyvällä katso. Venesuelassa mielenosoitaija tulitetetaan ja tapetaan kadulle, se on sille myös ihan oikein. Iranista en oikein tiedä.
 
Tuo todennäköisesti on kuitenkin Putinin tavoite.
 
Suunnattu myös Venezuelaa (Venäjän liittolainen) ja Irania (jota Venäjä poliittisesti tukee) vastaan. Erityisesti Venezuela on todella kusessa, jos öljyn hinta laskee, Venäjän lisäksi. Eli useampi kärpänen samalla iskulla. Saudit asialla.

Venäjä on kaiken muun typeryytensä ohella lisännyt öljyynsä ominaisuuden joka konkreettisella tavalla halventaa hintaa ja vähentää kysyntää. Tämä koskee myös maakaasua.

Kyseessä on venäjäläiseen öljyyn ja kaasuun integroitu poliittinen paine. Venäjä käyttää mahdollisuuksiensa mukaan öljy- ja kaasutoimituksia poliittisena painostuskeinoina. Se myös hinnoittelee raaka-aineitaan poliittisin perustein.

Nämä, kuluttajien kannalta, ikävät ominaisuudet vähentävät mm. EU:n halukkuutta investoida jatkossa Venäjän öljy- ja kaasuteollisuuteen sekä logistiikkaan. Toisekseen kv. ilmastosopimus edellyttää mm. EU:ia vähentämään riippuvuutta fossiilisen hiilivedyn käyttöön. Euroopan Unionin onneksi vähennystä voidaan alkuvaiheessa porrastaa, aloittamalla tuonnin vähentäminen Venäjän osuudesta. Samanaikaisesti pyritään korvaamaan fossiilista alkuperää olevia hiilivetyjä, mahdollisimman kattavasti biologisella tuotannolla.

Opec'in päätösten ohella myös kaikki tällaiset maakohtaiset seikat vaikuttavat öljyn + kaasun kysyntään, tuotantoon ja hintatasoon.

 
Liian iso pala Venäjälle. Monestakin syystä.
Voi toki olla pienempikin mutta pointti on että suoran hyökkäyksen tavoitteena ei luultavasti olisi koko maan valtaaminen eikä välttämättä edes tarvitse menää Kiovaan asti jos Ukrainan armeija on lyöty ja muutama pommitus tekee selväksi mitä ehtojen torjuminen tulisi merkitsemään.
 
Ei Venäjän tarvitse miehittää koko Ukrainaa eikä se edes halua sitä. Riittää että voidaan neuvotella sopivat uudet rajat kuten talvisodassa aikoinaan.
novorossia.jpg

Nyt on pakko kysyä, mistä tuo kartta on peräisin? Itsekkö väsäsit vai onko jossain netin syövereissä tuon suuntaista näytillä?
 
On tuo kartan uusivenäjä huomattavasti isompi mitä kuvitellut niiden edes haluavan..Ei ne noin isoa aluetta saa.
 
Viimeksi muokattu:
Haluavat kumminkin.

Itseasiassa haluaa paljon muutakin. Putin haluaa palauttaa koko Venäjän (Neuvostoliiton) aikaisen imperiumin. Itseasiassa Venäjällä on vanhastaan sanonta "mikä joskus on ollut osana Venäjää kuuluu siihen tulevaisuudessakin".

Mikäpä sitä Putinin haluamista kieltämään..
 
Tuollaista näin justiinsa:

img_0213.jpg
 
Tai niin sanottuun "suomettumis-puolueettomuuteen". Tshekin presidentti joka tapauksessa näkee Ukrainan kriisin puhtaasti sisällissotana ja on antanut aika ajoin Kremlin mieleisiä provenäläisiä lausuntoja. Samoinhan toimii Unkarin presidentti, ja koko Unkarin poliittinen rakenne alkaa vinoutua.

Minusta NATO-keskusteluissa ei ole juuri esiintynytkään aspekti, miten putinistisia Pohjois-Atlantin puolustusliittoon kuuluvat entiset itäblokin maat voivat olla, ja millaista väkeä siellä lymyää eri hallintoelimissä. Mikähän mahtaa olla Albanian positio... :)

Myös Italia on osiltaan erittäin läheinen Venäjään poliittisesti. Pohjoisen liiton (Lega Nord) poliitikoista Matteo Salvini vieraili Krimillä, ja hän haluaisi lopettaa kaikki pakotteet. Salveo puhuu pelkkää Putin-kieltä. Maahanmuuttokriittinen ja EU-kriittinen puolue Lega Nord on kuulunut EU-parlamentissa jopa vihreiden ryhmään mutta nyt Nigel Faragen kipparoimaan EFDD:hen. Saman puolueen riveissä on myös halua erota Italiasta. Sen hengaajat ovat tarkkailun alaisena. Muutama vuosi sitten Veronassa sytettiin ns. Padanian kansalliskaartia aseellisen ryhmän valmistelusta.

Kreikan politiikassa Kypros-kortti sitoo sen Venäjään. Ulkosuhteissa Kyproksen hallituksen vahva liittolainen on Kreikka, jolla on saarella sotilasjoukkoja. Muita tärkeitä liittolaisia ovat Venäjä sekä Serbia. Venäjä on ollut perinteisesti Kyproksen tukija kansainvälisillä foorumeilla kuten YK:n turvallisuusneuvostossa, ja maiden väliset taloudelliset suhteet ovat vahvat. Myös ortodoksisuus yhdistää maita. Kyproksella on runsaasti venäläisiä ja venäjänkielisiä. Lähinnä verotussyistä johtuen myös venäläisyritykset ovat siirtäneet runsaasti toimintaansa Kyprokselle, mistä ne sijoittavat rahaa takaisin Venäjälle. Myös ukrainalaiset yritykset ja sijoitukset Kyprokselta Ukrainaan ovat lisääntyneet. Välit ovat säilyneet läheisinä Ukrainan kriisistä huolimatta.

Serbian kanssa Kyproksella on muun muassa sotilasalan yhteistyötä

Kreikalla on ollut vireillä sotilasyhteistyö ja teknologinen yhteistyö Venäjän kanssa, tai on jäähyllä. Shoigu oli keskustelemassa Kreikan puolustusministerin ja pääministerin kanssa viimeksi 2013.

Että tällaista NATOa ne Suomenkin putinistit niin kauhistelevat. Ääliöt.

Mikään Lännen ja Venäjän välinen sopimus ei voi tulla edes kyseeseen, vaikka kun Steinmeier ja Moghrini olivat kuulevinaan Putlerin puheissa jotain heille sopivaa. Putler ei tarvitse neutraalia Ukrainaa, hän tarvitsee vassali Ukraina, a vielä parempi - ei minkäänläistä Ukrainaa. Tässä on hänen agression ydin.

Jos Putler näkee että Länsi ei tätä tajua lainkaan, oman virtuaali-imperiumin rakentamisen takia hän iskee muuallekin. "Minusta tuntuu että niiden, jotka nyt puhuu Ukrainan pettämisesta ja käytännössä neuvovat ymmärtää jonkun sortin yhteisymmärrystä Lännen ja Venäjän välillä, pitäisi nyt valmistua ei meidän (ukrainalaisten) nöyrtymiseen, vaan sotaan, joka saa alkunsa ei ulkopuolella, vaan niiden omien rajoien sisäpuolella. NATO joutuu todistamaan oma tehokkuutta ei sanoin vaan teoin. Vasta tämän tuloksena voi puhua todella jostain uudesta , silloin jo sodanjälkeisesta yhteisymmärryksesta Lännen ja Venäjän välillä" (Vitalyi Portnikov)

soviet_union_admin_1989.jpg


Putin ei kysy haluatteko olla osa Venäjää vaan Putin sanoo, että te olette osa Venäjää ja sitä ei teiltä kysytä haluatteko olla osa Venäjää. Putin sanoo, että te olette osa Venäjää tai itkette ja olette osa Venäjää. Hiukan historiaa tutkittuani Putinin politiikka entisen Neuvostoliiton maiden suuntaan on silkkaa imperialismia.

Vastapuolina tässä on Venäjä ja entiset Neuvostoliiton maat. Vastapuolia ovat siis Venäjä ja sitten maat jotka Venäjä aikoo palauttaa eli Valko-Venäjä, Ukraina, Moldova, Georgia, Azerbaidzan, Armenia, Uzbekistan, Turkmenistan, Kazakstan, Tadzikistan ja Kirgisia. Viroa, Latviaa ja Liettuaa Venäjä ei pysty palauttamaan koska ne ovat Natossa.

Tässähän eivät siis ole itsenäisyyttään menettämässä tai Venäjään liittämisen uhan alla länsimaat vaan nämä entisen neuvostoliiton maat, jotka siis ovat tässä se todellinen vähemmän puhuttu Venäjän vastapuoli.

Venäjän väkiluku on 143,5 miljoonaa. Valko-Venäjän, Ukrainan, Moldovan, Georgian, Azerbaidzanin, Armenian, Uzbekistanin, Turkmenistanin, Kazakstanin, Tadzikistanin ja Kirgisian yhteen laskettu väkiluku on 143,1 miljoonaa.

Historiaa tutkimalla huomaamme, että nyt on kolmas Venäjän tavoite liittää nämä maat itseensä. Ensimmäisen liittämisen teki Venäjän keisarikunta, sitten maat lähtivät karkuteille keisarillisen Venäjän romahtaessa puna-armeijan vallankumouksessa. Puna-armeija kuitenkin pian palautti maat takaisin. Neuvostoliiton romahtaessa maat lähtivät taas karkuteille ja nyt on siis meneillään Venäjän tavoite palauttaa nämä maat takaisin.

Mielestäni tärkeä vedenjakaja Kremlin ja entisten neuvostoliiton maiden suhteessa oli Medvedevin hyökkäys Georgiaan elokuussa 2008. Venäjä ylitti ensimmäisen kerran virallisen armeijan voimalla toisen entisen neuvostoliiton maan rajan, joka oli alkusoittoa entisten neuvostoliiton maiden palauttamiselle, jonka olettaisi pelästyttäneen täysin entisen neuvostoliiton maat ja muuttaneen täysin maiden suhteet Venäjään.

Onnistuvatko maat pitämään itsenäisyydestään kiinni vai ovatko ne löysiä ja helppoja vastuksia. Tietenkin Putinin pitää koittaa sitäkin. Eihän Putin voi olla, jos hän ei ole sitäkin koittanut. Se on kyllä aika ikävää, että taistellaan oikein voimallakin, mutta kai se niinkin on, että Notre Damen kellonsoittaja ei pärjää sivistyneillä tavoilla prinssi uljaasti komealle, joka karauttaa paikalle valkoisella ratsullaan ja ottaa neidon matkaansa.

Tuo on pelottava teoria koska se voi hyvinkin olla ihan totta ja melko varmasti onkin ihan totta. Putin on luomassa Euraasian unionia, joka jatkaa siitä mihin Neuvostoliitto jäi.

EU ja USA ovat tässä tilanteessa melko hampaattomia, joten loppujen lopuksi Putinin ja Venäjän tiellä on vain talous. Se ei ole ihan pieni ongelma, joten vielä on valoa ikkunassa.

Tähän asiaan vaikuttaa myös se miten tiiviisti EU:n ja USA:n rivit tulevat pakotteiden kohdalla pitämään. Ainakin minulle tämä asia on toistaiseksi ihan täysi arvoitus, en uskaltaisi lyödä vetoa puolesta tai vastaan. Raha pyörittää maailmaa, eikä rahalla ole omaatuntoa, ei aina järkeäkään.

Länsimaat eivät ole vaarassa tänään, mutta huomenna ovat, jos jotain todella yllättävää ei tapahdu. Suurimmassa vaarassa ovat Suomi ja Ruotsi. Mutta kyllä monet Nato-maatkin joutuvat katsomaan selkänsä taakse hyvinkin ahkeraan. Näiden maiden kohdalla suurin uhka ovat sisäiset levottomuudet venäläismielisillä alueilla. Näitä levottomuuksia Venäjä on jo ruokkinut ja ruokkii jatkossa vielä paljon enemmän, vaikka mitään Ukrainan kaltaisia operaatioita tuskin vielä tässä vaiheessa on odotettavissa.

Venäjä on pelannut tätä peliä jo kauan ja on onnistunut soluttautumaan jopa EU:n mahtimaihin. Vahvassa nousussa oleva Ranskan äärioikeisto komppaa Putinia ja liike-elämän voimamiehet pelaavat Putinin pussiin hyvinkin avoimin kortein jopa Saksassa. Toki Putinilla on liittolaisia myös niissä vähemmän mahtavissa maissa kuten esimerkiksi Italiassa, Kreikassa ja Unkarissa.

Väitetään että Merkel yritti selvittää Putinin suunnitelmia Ukrainan ja kaiken muunkin suhteen kokonaiset neljä tuntia saamatta asiaan minkäänlaista vastausta tai muutakaan tolkkua. Putin on ovela pirulainen eikä se tuollaisia kortteja lyö pöytään kun peli on vasta kunnolla alkamassa. Epävarmuus ja pelko ovat tehokkaita aseita ja Putin jos kukaan osaa ja haluaa niitä myös käyttää.

En vielä lähtisi sotaan (itä vs.länsi) valmistautumaan, mutta jotenkin alkaa näyttämään siltä että sellainenkin aika vielä tulee jos Putin pysyy vallassa.

Talouden ja Putinin hallinnon romahtaminen taitaa olla tässä asiassa suunnnilleen ainoa toivo. Se yhtälö on mahdollinen ja voi tapahtua hyvinkin nopeasti ja yllättäen. Sen varaan ei voi kuitenkaan liikaa laskea. Putin on varautunut myös tähän ja siinäkin suhteessa Putinin Venäjä alkaa muistuttamaan Neuvostoliittoa.

Kommunismi on kuollut ja KGB vaihtanut nimeä mutta Neuvostoliitto nousee kun pullataikina, jos Putin ja sen parhaat kaverit saavat asiasta ihan yksin päättää. Tällä hetkellä näyttää siltä että niin ne saavat tehdä, mutta varmaa on vain se että Venäjä on juuri nyt vaarallisimmillaan sitten Stalinin aikojen.

Oikein.. Juuri tällaiseen suuntaan asiat kehittyvät.

Itse uskon että lännessä (EU ja USA) hyvin tiedetään mitä Putin tavoittelee ja vieläpä sen miten hän aikoo toimia. Onhan ne varsin selkeästi jo tavallisten kansalaistenkin tiedossa. Toki aina löytyy niitäkin jotka näkevät jostain syystä oikeutusta sodan aloittajissa ja asettuvat tukemaan vastapuolta.

Jossain vaiheessa tulee sekin hetki jolloin asetetaan rajat Venäjän hyökkäykselle.. Mitä nopeammin sitä pienemmillä vaurioilla selvittäisiin. Tämänkin totuuden voi lukea suoraan jo kansakoulun ekaluokkien historian kirjoista..

Kaikki Putinin ja Venäjän toimet etenevät sekä kehittyvät kuin 1 = 1:een Hitlerin/Natsi-Saksan (1930-luvun loppupuolen) tapahtumien mukaan. Mitään ei tule yllätyksenä..

Ukrainan mahdollisuuksista puolustautua Venäjän hyökkäystä voidaan esittää kaikenlaisia näkemyksiä. Mikään asiantuntija en koe olevani, mutta olen silti sitä mieltä että viikko viikolta Ukrainan mahdollisuudet paranevat.

Ukraina on hyvin laaja maa ja sotaa tuskin tullaan käymään samalla tavalla rintamataisteluina kuin vielä toisen maailmansodan aikaan sodittiin. Tällä kertaa Venäjällä ei ole käytettävissään niin paljon joukkoja että se voisi hajauttaa ja samalla sitouttaa riittävästi voimiaan laajemman alueen miehitykseen. Koska hyökkäävien joukkojen hajauttaminen johtaisi väistämättä suuriin tappioihin siellä ja täällä. Puolustuksella on suuri etu siinä että se voi monessa tapauksessa valita ja varautua itselleen edullisiin asemiin, hyökkääjään nähden. Tämä korostuu vielä sikäli että Venäjä tuskin pääsee käyttämään sinällään ylivoimaisia ilmavoimiaan Ukrainan alueella. Uskoisin myös että joukkojen motivaatioissa on suuri ero. Ukranalaiset puolustava omaa maataan. Venäläiset hyökkäävät rajan väärällä puolella ja tuhoavat pitkäaikaisen jopa samaa kieltä puhuvan, liittolaisensa isänmaata. Tuskinpa heillä on yhtä suurta uskoa tekemisiinsä kuin ukrainalaisilla.

Todennäköisesti ja toivottavasti Ukraina on kyennyt riittävästi mobilisoimaan, varustamaan ja hieman kouluttamaankin joukkojaan tämän hiljaisemman vaiheen aikana. Kuten jo aiemmissa meileissä tuli sanottua 45 miljoonan asukkaan maasta luulisi löytyvän resursseja vähintään saman verran mitä esimerkiksi Suomesta vastaavassa tilanteessa. Jos Ukraina saisi ensialkuun varustettua aseisiin vaikkapa vain 5-6 divisoonaa se kykenisi vastustamaan venäläisten hyökkäystä melkoisesti.

Mutta eiköhän aika tule jossain vaiheessa näyttämään miten asiat etenee.

Venäjällä ei kuitenkaan ole mitään voitettavaa. Se ei kykene asevoimin valtaamaan ja miehittämään 45 miljoonan asukkaan, alueellisesti huomattavan laajaa maata. Siihen ei sillä riitä resursseja. Toisekseen myös sotilaallinen tappio ajaisi koko Venäjän valtiollisen olemassaolon erittäin kriittiseen tilaan. Poliittista murskatappiota Venäjä ei enää kykene välttämään muuten kuin luopumalla kaikista miehityksistään. Siinäkin tapauksessa todennäisesti Putin joutuisi lähtemään Venäjän johdosta.

Kaikenlaista varmaankin vielä tapahtuu, tilanteet tulevat vaihtelemaan. Mutta vaikea on nähdä Venäjää voittajana millään osa-alueella.


Yksi vastaa yhdeksää...

Jälleen todellista asiaan paneutumista tätä päivää syvemmältä, hienoja havaintoja, yhteenvetoja ja analyysejä! Näiden ja lukuisten vastaavien viestien takia tämä keskustelusäie erottuu edukseen tiivistelmänä näistä Euroopan hyvinkin keskeisistä, ja varsinkin oman maamme tulevaisuuden kannalta kiinnostavista ja merkittävistä tapahtumista..!

Tällaisten hyvien asiatekstien näkeminen, vastapainona massiivisten informaatiohyökkäysten vääristelyuutisille, tuo mieleen Talvisodan voimasuhteen, sovellettuna meneillään olevaan median taisteluun ihmismielistä: Yksi asiakirjoittaja vastaa yhdeksää p-trollia.

Toivon vain, että näin hyvät asiakirjoitukset saisivat mahdollisimman laajan lukijakunnan, vastineina Suuren valtiomedian rahalla ja voimalla levittämiin trollauksiin. Sekä lukijat että kirjoittajat, laittakaa sana leviämään, linkkien, lainausten ja viitteiden muodossa, kavereille, foorumeille ja palautesivuille, että totuus pulpahtaisi pinnalle mahdollisimman monen ihmisen silmien edessä!


T: - Juha -
 
Tuollaista näin justiinsa:

img_0213.jpg

Kun vertaa tätä karttaa ja siinä kuvattua hyökkäyssuunnitelmaa niin se näyttää juuri samanlaiselta kehitysvaiheelta kuin aikoinaan Hitlerin hyökkäys Itävaltaan. Sitä ennenhän oli jo miehitetty useampia alueita Saksan naapurimaista, saksankielisiä sudeettialueita ym..

Toistaiseksi kaikessa Putinin toiminnassa, johtavana ajatuksena sekä käytännön toimintamallina on ollut Hitlerin ja natsipuolueen aikoinaan toteuttama valtaannousu omassa maassaan. Sen jälkeen vallan varmistaminen ja asteittain, pala palalta kasvanut hyökkäys lähialueille.

Kaiken lisäksi myös ulkovaltojen reagointi hyökkäyksiin on toteutunut yksi-yhteen samalla tavalla kuin reilut 75 vuotta sitten.

Ainoa suurempi ero lienee siinä että tällä kertaa hyökkääjällä on käytössään vain alle 10% niistä sotilaallisista resursseista mitä Hitlerillä oli aikoinaan.

Mielenkiintoista nähdä mitä todellisuudessa ja jatkossa tulee tapahtumaan.
 
Nyt on pakko kysyä, mistä tuo kartta on peräisin? Itsekkö väsäsit vai onko jossain netin syövereissä tuon suuntaista näytillä?
Tuo on pyörinyt netissä eri versioina jo vähän aikaa sen jälkeen kun Krimin valtaus alkoi. Alkuperäinen kartta jota on muokattu eri tavoin kuvasi millä alueilla mikäkin kieli on enemmistönä jonkun venäläisen tutkimuksen mukaan ja tästä sitten on tehty eri versioita. Jotkut venäläiset ehtivät jo keskustella netissä miten Ukraina pärjää ilman satamia.
 
Back
Top