Tässä mielestäni järisyttävä kotimainen esimerkki siitä, mihin Venäjä on itsensä ajanut. Jälleen kerran on muistettava, ettei Ukrainan sota ole asioiden tilan syy vaan seuraus. Minulla on työhistoriassani (toimimme samaan aikaan eräässä suht. tunnetussa kauppaliikkeessä) jonkinverran tuntumaa Jukka Hienosen Venäjä -osaamisesta. Allaoleva avautuminen kertoo
totaalisesta pettymyksestä ja myös Venäjän (lähi)
tulevaisuuden lohduttomuudesta. (Boldaukset minun)
Jukka Hienosen motivaatio loppui SRV:ssä
Rakennuslehti Talous 09.12.2014 - 17:11
1
Jukka Hienonen Kuva: SRV
SRV:n eoava toimitusjohtaja Jukka Hienonen sanoo, että 7,5 vuotta SRV:ssä, josta kolme vuotta hallituksessa, pani hänet syksyllä miettimään riittääkö intoa enää jatkaa. ”En ollut enää tyytyväinen omaan kykyyni uusiutua. Silloin ei pidä tehdä itselleen suojaista pesää, vaan avata itse ovia tuuletukselle.”
Vielä keväällä hän oli ollut optimisti Venäjän kehityksen suhteen, mutta syksy karisti sen.
Nyt Hienosen tulevaisuudensuunnitelmat keskittyvät aluksi kahden start-up-yrityksen hallituksen puheenjohtajan tehtäviin. Toisessa hän on osaomistajanakinl
Kun Hienonen aloitti elokuussa vuonna 2010 SRV:n toimitusjohtajana, hän piti ykköshaasteenaan onnistumista Venäjällä. Hän sai pitkään valmistelussa olleet isot hankkeet rakenteille, mutta Venäjän kriisi lopetti tänä vuonna uusien hankkeiden valmistelun.
”Olemme onnistuneet strategiassamme keskittyä kauppakeskuksiin”, Hienonen sanoo. ”Tällä hetkellä SRV:n Venäjällä olevasta taseesta 80 prosenttia joko tuottaa valmiina kassavirtaa tai on rakentamisen aktiivivaiheessa. ”
Pietarin kauppakeskuksen myynti sujuu hyvin
Pietarissa kauppakeskus Pearl Plazan ensimmäinen vaihe on valmis ja neuvottelut kakkosvaiheen käynnistämiseksi ovat käynnissä. Hankkeen rahoittaa kiinalainen pankki ja SRV:llä on siinä kiinalainen kumppani. ”Pietarin kauppakeskuksessamme on hyvä asiakasvirta ja sen vuokrausaste on lähes sata prosenttia”, Hienonen sanoo.
Toinen Pietarin suurhanke, Okhta Mall, on runkotyövaiheessa. Hankkeen kumppaneina ovat Russia Invest (Ilmarinen, Etera, Sponda, SRV ja Onvest) joilta tulee puolet hankkeen rahoituksesta, ja toinen puolikas, 113 miljoonan euron laina tulee Sberbankista.
Moskovan kehän ulkopuolella Mitishin kauppakeskuksessa, jossa SRV on mukana 20 prosentin osuudella, tehdään maarakennustöitä. Hankkeen enemmistö myytiin Venäjän rautateiden eläkerahastoa hallinnoivalle Trinfico-rahastolle. Sen vetämänä käydään rahoitusneuvotteluja kohteen projektirahoituksesta venäläisten pankkien kanssa.
Näiden hankkeiden loppuun saattaminen edellyttää SRV:ltä 10 miljoonan euron pääomapanostuksia. Tämä on Hienosen mukaan vähän varsinkin, kun ruplan heikeneminen laskee rakentamisen kustannuksia.
Vuokralaisneuvotteluissa painavat kuitenkin nyt sellaiset isot kysymykset, kuten millainen tulee olemaan öljyn hintakehitys ja venäläisten ostovoima.
Venäjä tuotti raskaan pettymyksen
Venäjällä 30 vuotta kestäneen uran SRV:ssä, Stockmanninssa ja Timberjackissa tehnyt Hienonen purki viime viikolla Helsingin kauppakamarin tilaisuudessa pettymystään Venäjään.
”Pettymykseni koski Venäjän yhteiskunnallista tilaa, joka on paljon muuttunut:
median keskittyminen yhden viestin toistamiseen, Putinin asema ylipäätään, nationalismin nousu ja suhde ulkomaihin –
ja lopuksi tämä seurauksista piittaamaton retki Ukrainaan. Krimin haltuunotto tuli yllättäen eikä se vastaa maailmankuvaamme suvereenien valtioiden toisiaan kunnioittavasta tavasta toimia. Venäjä eristäytyy
eikä havaitse oman toimintansa muualla aiheuttamaa vastenmielisyyttä”, hän sanoo Rakennuslehdelle.
”Luulen, että jokainen pitkään Venäjällä työskennellyt on nähnyt valtavat edistysaskeleet, jolla maa on kehittynyt ja olisi toivonut sen jatkuvan.
Paluu tällaiseen sisäänpäin katsovaan nationalistiseen politiikkaan ja ekspansiiviseen geopolitiikkaan on raskas pettymys. Tästä on syntynyt
valtava epäluottamus tulevaisuuteen ja talouteen. Se on pahinta myrkkyä investoinneille.
Jos maan
neljä suurinta pankkia ei saa pitkäaikaista rahoitusta mistään länsimaasta, niin totta kai se haittaa rahoituksen saatavuutta. Parhaat hankkeet, kuten meidän Ohta Mall sai sanktioiden keskelläkin hoidettua yli 100 miljoonan euron lainan Venäjän suurimmasta pankista, joka sekin on sanktiolistalla. Pankkilainojen saatavuutta jatkossa on vielä vaikea arvioida. Pankkirahoituksen hinta on radikaalisti noussut. Pankit tarjoavat mieluummin vain ruplaluottoja, joiden korot ovat valuutan heikkenemisspekulaatioiden seurauksena hyvin korkeat. Myös ruplan suojauskustannukset ovat nousseet.
Sanoin puheeni aluksi, että
30 vuoden aikana olen nähnyt Venäjällä paljon ja joutunut huomaamaan, että jos tässä ajassa jotenkin myönteisesti luonnehtii Venäjää, niin sitä saa päälleen ryöpytyksen. Kerroin silti myös positiivisia asioita, kuten byrokratian purkamisesta rakennusluvissa. Ihmisemme ja yhteistyökumppanimme ovat erittäin motivoituneita ja heille on tärkeää että SRV ja monet muut länsimaiset firmat pysyvät Venäjällä, vaikka olosuhteet ovat vaikeat.”
SRV Rakennuksen toimitusjohtaja
Juha Pekka Ojala aloittaa tammikuussa SRV:n toimitusjohtajana.