Kuuntelusuositus..
Sodan tulevaisuus? Ukrainan ja talvisodan opit ja yhdenmukaisuudet.
Sodankäynnin historiassa Venäjän hyökkäys Ukrainaan on monessa suhteessa erityinen. Sotaa käydään useimmilla ulottuvuuksilla ja alustoilla kuin koskaan aiemmin. Sodan sumu on tiedon ja vaikuttamisen näkökulmasta sakeampaa kuin koskaan aikaisemmin. Samalla kuitenkin perinteiset taistelutavat ovat osoittaneet voimansa.
Sotahistoriasta löytyy paljon yhdenmukaisuuksia ja opetuksia, jotka pätevät ajankulusta huolimatta Tämä koskettaa erityisesti suomalaisia, joiden on ollut erityisen helppo samaistua ukrainalaisten ahdinkoon. Talvisodassa Suomi joutui taistelemaan itsenäisyydestä Daavid-Goljat -asetelmassa aggressiivista suurvalta-Neuvostoliittoa vastaan. Stalinin ja Putinin mielenliikkeissä ja toimenpiteissä on paljon samaa, samoin sotapäällikköjen johtamisessa massa-armeijassa.
Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainaan ja talvisotaa on tarkoituksenmukaista ja ajankohtaista verratta toisiin. Talvisotaan on viitattu niin Zelenskyn kuin Medjevin puheissa kuin maailman valtalehdissä. Erityisesti Suomen on Venäjän rajanaapurina hedelmällistä huomioida historia ja peilata sitä nykypäivään. Mitä Venäjän hyökkäys Ukrainaan on ajanmukaisesta sodankäynnistä opettanut? Miltä tulevaisuus näyttää?
Lasse Laaksonen on filosofian tohtori ja dosentti. Hän toimii Suomen ja Skandinavian historian dosenttina Helsingin yliopistossa, Suomen sotahistorian dosenttina Maanpuolustuskorkeakoulussa ja sotahistorian dosenttina Itä-Suomen yliopistossa. Laaksosen väitöskirja
Todellisuus ja harhat – Kannaksen taistelut ja suomalaisten joukkojen tila talvisodan lopussa (1999) herätti paljon keskustelua ja sai kiitosta osakseen.
Hänen tutkimuksiaan ovat mm. palkittu
Eripuraa ja arvovaltaa – Mannerheimin ja kenraalien henkilösuhteet ja johtaminen (2004, 2014) sekä
Viina, hermot ja rangaistukset – sotilasylijohdon henkilökohtaiset ongelmat 1918-1945 (2017), joka valittiin ehdolle sekä Vuoden Tiedekirjaksi että Vuoden Historiateokseksi. Viimeisin hänen kirjansa on
Kynän ja miekan kenraali – Wallenius (2021). Lisäksi Laaksonen on esiintynyt kansainvälisissä seminaareissa, kirjoittanut artikkeleita sekä tehnyt arvosteluja ja vertaisarviointeja. Hän on syventynyt sotilaspedagogiikkaan ja sotataitoon Yhdysvaltojen sotilasakatemiassa West Pointissa (2007). Viime aikoina Laaksonen on analysoinut Ukrainan sotaa eri medioissa.
Lasse LaaksonenSodan tulevaisuus? Ukrainan ja talvisodan opit ja yhdenmukaisuudet.
www.youtube.com