Kiovassa käytiin vuosi sitten taistelu, joka oli ratkaiseva sekä Ukrainalle että Suomelle. Kansanedustaja Kira, baarimikko Dmytro, kriisinhallintajohtaja Antti ja venäläisiä vastaan rintamalle päätynyt majuri Jouni kertovat nyt, mitä Kiovassa todella tapahtui kohtalonhetkinä helmi–maaliskuussa 2022.
Puhelin hälytti asunnossa Solomjanskyin kaupunginosassa kello 5.10 aamulla.
Kansanedustaja
Kira Rudyk heräsi soittoon ja nousi vastaamaan.
Kira Rudyk
Puhelimen toisessa päässä oli joku virkailija Verhovna Radasta eli Ukrainan parlamentista. Soittaja välitti jostakin ylempää tulleen käskyn: joka ikisen Kiovan lähistöllä olevan kansanedustajan oli hankkiuduttava aamuseitsemäksi parlamenttitalolle.
Hinnalla millä hyvänsä.
Rudyk ei sitä vielä tiennyt, mutta pienet Venäjän aseistetut soluttautujaryhmät olivat jo Kiovan kaduilla. Ne pyrkivät kohti Kiovan hallintokeskusta.
"Me aloimme soitella puolueittain, montako edustajaa saisimme koolle", Rudyk muistelee.
Oli aamuyö 24. helmikuuta 2022. Parlamentin kokoontumiselle oli ennennäkemätön hätä: koko Ukrainan alueelle oli äänestettävä vielä aamun aikana sotatila.
Venäjän ensimmäiset ohjukset olivat joitakin minuutteja aiemmin osuneet strategisiin kohteisiin Kiovan ympäristössä. Pienet soluttautuneet erikoisjoukot olivat jo Kiovassa, ja VDV-maahanlaskujoukkojen ensijoukkoa tuotiin sotilashelikoptereilla Hostomelin rahtilentokentälle Kiovan luoteispuolelle.
Länsimielisen Holos-puolueen puheenjohtaja Rudyk lähti ajamaan Solomjanskyista kohti Kiovan hallintokortteleita.
Hän ajoi halki neljän miljoonan asukkaan metropolin, jota pohjois-eteläsuunnassa halkoo Dnepr-joki. Reitillä Solomjanskyistä ydinkeskustaan sijatsee Kiovalle tunnusmaisia maamerkkejä: monumentaalisia neuvostorakennuksia, kirkkojen kullattuja sipulikupoleja, tehtaanpiippuja, kulttuuripalatseja ja kadunvarsibaareja.
Mutta kansa jännitti asunnoissa, pommisuojissa ja kellareissa.
Kaduilla oli aavemaisen hiljaista.
Rudik saapui parlamentille Hruševskoho-kadulle.
Stalinin kaudella rakennetun neuvostorakennuksen ikkunat oli peitetty hiekkasäkeillä, valot oli himmennetty. Totiset sotilaat ohjasivat kansanedustajat parlamentin istuntosaliin, jossa kansanedustajille oli annettu turvallisuussyistä vain kymmenen minuuttia aikaa.
Siinä ajassa täytyi äänestää ja julistaa sotatila voimaan koko Ukrainassa. Siihen meni korkeintaan seitsemän minuuttia, sillä lopuksi Rudyk ja muut kansanedustajat ottivat toisiaan kädestä ja lauloivat seisten Ukrainan kansallislaulun.
Ukrainan parlamentissa alettiin päättää istuntoja kansallislauluun hyökkäyksen ensimmäisestä aamusta lähtien. Video on maaliskuun alusta 2022.
”Se oli yksi elämäni koskettavimmista hetkistä”, Rudyk sanoo.
Parlamentissa oli edelleen kaksi Venäjä-mielistä puoluetta, ja niillä oli yhteensä parikymmentä kansanedustajaa. Entä jos heidät oli jo ujutettu Venäjän hyökkäyksen juoneen mukaan?
"Myöhemmin selvisi, että osa heistä oli paennut jo edellispäivänä maasta, sillä heillä oli etukäteistietoa hyökkäyksestä. Osa taas tuli parlamenttiin ja vaihtoi Ukrainan puolelle", Rudyk sanoo.
Parlamentin 450 edustajasta paikalle oli ehtinyt 310. Heistä 300 äänesti puolesta, nolla vastaan. Kymmenen äänesti tyhjää.
Presidentti
Volodymyr Zelenskyi allekirjoitti asetuksen 64/2022, joka julisti sotatilan voimaan koko Ukrainassa aluksi 30 vuorokaudeksi.
Parlamentille oli tehty jo selväksi, että valtion ylin johto ei poistu Kiovasta. Myös kansanedustajien odotettiin jäävän puolustuslinjaan.
Parlamenttitalolta Rudyk ajoi suoraan poliisiasemalle. Kansanedustajia oli kehotettu noutamaan henkilökohtaiset rynnäkkökiväärit.
Osasi niitä käyttää tai ei.
odan ensimmäisten aamuyön tuntien yksityiskohdat Kiovan ydinkeskustassa ovat osin sumeita.
44-vuotias presidentti Volodymyr Zelenskyi oli herännyt sisäministeri
Denys Monastyrskyin aamuöiseen soittoon.
Ukrainan ylin johto kerättiin kasaan. Sen jälkeen Zelenskyi vietiin bunkkeriin, joka on tiettävästi syvällä maan alla presidentin virkatalon yhteydessä.
Useat lähteet kertovat, että Venäjän pieniä erikoisjoukkoja oli jo aamuyöllä soluttautuneena ydinkeskustan liepeille. Yksi iskuryhmä pysäytettiin ja eliminoitiin väitetysti pääbulevardi Peremohylla eli Voitonkadulla.
Ensitehtävä oli tappaa tai vangita Zelenskyi ja tämän ydinpiiri.
Kun se olisi tehty, perässä Kiovaan tulisivat sotilashelikoptereilla Venäjän erikoisjoukkojen VDV-maahanlaskujoukot, jotka ottaisivat haltuunsa ainakin parlamentin, presidentinhallinnon, valtiolliset tv-kanavat ja armeijan päämajan.
Miehitystaktiikka oli kopio Neuvostoliiton puna-armeijan historiasta: elokuussa 1968 Prahassa ja jouluaattona 1979 Kabulissa puna-armeija miehitti liittolaismaiden pääkaupungit pitkälti samalla taktiikalla.
Zelenskyin ensituntien suojaaminen oli paniikinomainen operaatio. Henkivartijakaartin
kerrottiin tukkineen kulkuväyliä presidentin virkataloon millä tahansa, mitä käsiin osui. Pääportille kasattiin poliisin ajoesteitä ja vanerilevyjä hätärakennelmaan, joka muistutti kaatopaikkakasaa.
Kello 8.06 Zelenskyi kertoi sosiaalisen median kanavissa, että hän oli aamulla keskustellut puhelimitse jo Yhdysvaltain presidentin, Saksan liittokanslerin, Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan, Puolan presidentin ja Britannian pääministerin kanssa.
Hän pyysi jokaiselta yhtä asiaa: soittakaa
Putinille, taivuttakaa hänet pysäyttämään hyökkäys.
Siihen ei kukaan uskonut. Niinpä kello 11.54 Zelenskyi avasi portit koko Ukrainan siviiliväestön mobilisoimiselle. Hän viestitti kaikissa kanavissa:
Me ryhdymme jakamaan aseita kenelle tahansa, joka haluaa puolustaa maata. Ole valmiina tukemaan Ukrainaa kaupunkiemme kortteleissa.
Kiovalainen baarimikko
Dmytro Dobrovolskyi lähti heti aamusta kotoaan Holosiivskyin kaupunginosasta, joka sijaitsee Kiovan lounaispuolella.
Dmytro Dobrovolskyi
Hän käveli läheiselle urheilukeskukselle ja asteli jonon viimeiseksi.
25-vuotias Dobrovolskyi oli kuullut Zelenskyin vetoomuksen. Hän halusi liittyä aluepuolustusjoukkoon. Se tarkoitti vapaaehtoisten siviilien aseellista joukkoa. Aluepuolustusjoukkojen rekrytointi kiihtyi aamupäivällä eri puolilla Ukrainaa.
”Olin jo etukäteen päättänyt, että jos sota alkaa, en pakene. Taistelen vihollista vastaan. Suojelen kotejamme”, Dobrovolskyi kertoo.
Dobrovolskyi muistelee, että jonossa oli satoja miehiä. Juteltiin. Sotauutisia seurattiin kännykästä. Kuten monet muut, Dobrovolskyi oli odottanut, että jos Venäjä todella hyökkää, se tekee sen Itä-Ukrainan Donbasissa, jossa oli sodittu jo vuodesta 2014.
Mutta venäläiset lähestyivät Kiovaa, Dobrovolskyin ja hänen vaimonsa
Julijan kotikaupunkia.
Kymmeniätuhansia kiovalaisia siviilejä liittyi Kiovan puolustusrintamaan. Eri puolille kaupunkia perustettiin tee-se-itse -pajoja, joissa kyhättiin omatekoisia Molotovin cocktaileja eli räjähtäviä polttopulloja.
Aluepuolustusjoukkojen rekisteröintipaikalla jonossa oli opettajia, rakennusmiehiä, yliopistotutkijoita, yrittäjiä. Dobrovolskyi oli töissä kiovalaisessa Chivas-baarissa, ja vapaa-aikanaan hän oli tehnyt venäjänkielistä rapmusiikkia. Venäjän hyökättyä hän päätti, ettei hän esiinny enää koskaan venäjäksi.
Vanhat biisinsä hän poisti Youtubesta.
Lopulta jonotus oli ohi. Sitä seurasi lyhyt haastattelu. Dobrovolskyi rekisteröitiin aluepuolustusjoukkoihin ja hänelle ojennettiin rynnäkkökivääri. Hän oli teini-iästä lähtien käynyt ahkerasti ampumaradalla, mutta se oli harmiton harrastus.
Ei hän ollut koskaan ajatellut joutuvansa ampumaan muuta kuin maalitaulua.
Osaatko ladata, haastattelija kysyi.
”Osaan”, Dobrovolskyi vastasi.
Kansanedustaja Kira Rudyk opetteli rynnäkkökiväärin purkamisen ja kokoamisen.
Kansanedustaja Kira Rudyk ei sen sijaan ollut koskaan edes koskettanut asetta.
Hänelle ojennettiin poliisiasemalla AK74-rynnäkkökivääri, joka on yksi versio maineikkaasta AK47:stä. Hän jakoi kuvan itsestään Instagramissa ja Twitterissä.
”Pelkäsin, että muutaman päivän sisällä joutuisin käyttämään asettani”, Rudyk sanoo.
Hän ajoi kivääri takakontissa kotiinsa Solomjanskyin kaupunginosaan. Illalla hän oli kiovalaisella tv-studiolla haastateltavana, mutta sieltäkin oli lähdettävä kesken lähetyksen. Venäläisjoukkojen kerrottiin olevan vain kymmenen minuutin ajomatkan päässä Hostomelin rahtilentokentällä.
Rudyk pelkäsi, että venäläiset onnistuvat piirittämään kaupungin pitkäksi aikaa.
”Suurin pelkoni oli, että kuolisimme juomaveden puutteeseen.”
Uhka oli todellinen. Pohjois-Kiovan Obolonin lähiöstä ei ole kuin viitisen kilometriä ydinkeskustaan. Siellä jyrisi jo ainakin kaksi venäläisten panssaroitua ajoneuvoa.
Venäläisten etujoukot yrittivät puskea läpi sekä Kiovan länsi- että itäpuolella. Tuhotuista venäläisten miehistönkuljetusvaunuista löytyi myöhemmin paraatiasuja, joita venäläiset oletetusti käyttäisivät voitonparaatissa Kiovan pääbulevardeilla.
Rudyk kertoo soittaneensa Kiovan pormestarille
Vitali Klytškolle, entiselle ammattilaisnyrkkeilyn raskaan sarjaan maailmanmestarille.
Rudyk kysyi, miten hän voisi kansanedustajana auttaa.
”Klytško sanoi, että nyt tarvitaan vain mahdollisimman paljon ihmisiä, myös siviilejä, aseisiin.”
Rudyk muistuttaa, että kiovalaiset ovat tottuneet aseellisiin konflikteihin jo ennen helmikuuta 2022. Metropolin nuorisokin on parkkiintunut 2000-luvun aiemmissa konflikteissa.
”Täällä on ollut kaksi vallankumousta. Tiedämme jo, millaista se on”, hän sanoo.
Talvella 2004–2005 kansa nousi Kiovassa barrikadeille, kun Venäjä-mielinen
Viktor Janukovytš valittiin presidentiksi härskin vilpillisissä vaaleissa. Niin kutsutusta oranssista vallankumouksesta selvittiin vielä yhdellä kuolonuhrilla, ja siinäkin oli kyse sydänkohtauksesta.
Helmikuun 2014 vallankumous olikin sitten jo aivan muuta. Raakaa armeijan ja poliisin erikoisjoukkojen väkivaltaa.
Presidentiksi oranssin vallankumouksen jälkeen palannut Janukovytš ajettiin maanpakoon Venäjälle, mutta hinta oli kova: 121 ihmistä oli kuollut viiden vuorokauden rajuissa taisteluissa kansannousun ja hallinnon asejoukkojen välillä.
Kiovan Maidan oli vuorokausien ajan täysimittainen taistelukenttä.
Putin raivostui vallankumouksesta. Jo helmikuun lopulla 2014 hän määräsi tunnuksettomat venäläisjoukot miehittämään Ukrainalle kuuluvan Krimin niemimaan.
Silloin alkoi sota, joka nyt kiihtyy.
Kiovan asukkaat hakivat suojaa metroasemalta 24. helmikuuta 2022, kun Venäjän ohjuksia iskeytyi kaupunkiin hyökkäyksen ensimmäisenä päivänä. (VIACHESLAV RATYNSKYI / REUTERS)
Kiova autioitui ulkomaalaisista jo suurhyökkäyksen ensimmäisenä aamuna.
Kansainvälinen metropoli muuttui hetkessä vain ukrainalaisten kaupungiksi. Kaupunkiin jäi lähinnä yksittäisiä ulkomaalaisia: sotakirjeenvaihtajia, vapaaehtoisia taistelijoita, seikkailijoita, ja todennäköisesti joitakin läntisiä asiantuntijoita, jotka konsultoivat Ukrainan viranomaisia ja asevoimia.
Antti Hartikainen
Suomalaisen everstin
Antti Hartikaisen asunto on aivan Maidanin eli Itsenäisyyden aukion kupeessa, Kiovan sydämessä.
Jo aamuyön tuntien aikoihin Kiovan ydinkeskustan ulkopuolella operoi joitakin venäläisten pieniä erikoisjoukkoja, joista ainakin osa oli tiettävästi naamioitunut ukrainalaisiksi poliiseiksi.
Ne pyrkivät kohti Kiovan hallintokortteleita.
Hartikainen on entinen upseeri ja Suomen tullin entinen pääjohtaja, joka työskentelee Kiovassa EUAM:n eli EU:n siviilikriisinhallintaoperaation johtajana. Hän lähti asunnostaan noin kilometrin päähän EUAM:n päämajalle. Se sijaitsee ydinkeskustan itälaidalla Kiovan Filharmonian vieressä.
Suursodan alkua oli vielä vaikea hahmottaa. Metropoli vasta heräili järkyttävään todellisuuteen. Paniikkia Hartikainen ei nähnyt.
Joukkopako oli toki alkamassa. Parin tunnin kuluttua Pasažyrskyin rautatieasemalla oli jo tuhansittain vakavaa väkeä matkalaukkuineen, hieman kuin vanhoissa mustavalkokuvissa eri puolilta Eurooppaa vuonna 1940.
”Kyllä sen näki, että ihmiset olivat jännittyneitä ja hermostuneita. Osa enemmän, osa vähemmän”, Hartikainen sanoo.
Häntä huolestutti, että Venäjä onnistuisi saartamaan Kiovan.
Se johtaisi pitkään ja tuskalliseen piiritykseen, joka näännyttäisi kaupunkilaiset hitaasti ja varmasti.
Hartikaisella oli edessään vaikea operaatio.
Hänen tuli johtaa EUAM:n koko henkilökunta ja heidän perheensä evakkokolonnassa ulos Kiovasta. Päämääränä oli ajaa yli 600 kilometriä halki koko läntisen Ukrainan Puolaan.
Ensin kolonnat lähtivät suoraan Kiovan keskustasta länteen. Päätiet olivat tukossa. Jonossa oli tuhansia tai kymmeniätuhansia autoja. Hartikainen näki uutisista, että Kiovan länsilaidalla on taisteluita.
”Siinä joutui miettimään, että mitäs tehdään, jos törmätään venäläisjoukkoihin. Ajattelin silloin, että tuskin ne heti alkavat siviilejä ampumaan”, Hartikainen sanoo.
Jälkikäteen Hartikainen ymmärsi, kuinka virheellinen hänen ajatuksensa oli ollut. Ei venäläisjoukoilla ollut kuria. He ampuivat ensin ja katsoivat vasta jälkikäteen, oliko kyse sotilasajoneuvosta vai siviileistä.
Hartikaisen johtama EUAM-kolonna ajoi yli 20 tuntia ensin Kiovasta etelään ja sieltä länteen ja rajan yli Puolaan. Osa kuskeista oli jo valmiiksi kuolemanväsyneitä, koska sodan uhka oli nostanut stressipiikin ja aiheuttanut unettomuutta.
”Kiovassa oli oltu aika varpaisillaan jo puolitoista viikkoa”, Hartikainen sanoo.
Peräti neljä Hartikaisen johtaman kolonnan autoa suistui maantieltä ulos pientareelle tai ojaan.
He olivat nukahtaneet rattiin.
Ukraina tuhosi sodan alussa sillan Irpinin ja Kiovan välillä vaikeuttaakseen venäläisten etenemistä pääkaupunkiin. Irpinissä taistellut Dmytro Dobrovolskyi palasi kaupunkiin HS:n kanssa tammikuussa 2023. (SAARA MANSIKKAMÄKI / HS)
Baarimikko Dobrovolskyi sai hyökkäyksen toisena päivänä koodinimen.
Hän palveli nyt aluepuolustusjoukossa, jossa koodinimi annettiin jokaiselle. Dobrovolskyin nimeksi tuli Savu. Hänet komennettiin kuuden hengen ryhmään, jota johti poliisina työskennellyt vanhempi mies.
Dobrovolskyin ryhmän tehtäväksi tuli partioida Kiovan katuja ja tarkistaa epäilyttävät kulkijat. Kaupungissa tiedettiin olevan venäläisiä soluttautujia.
Dobrovolskyin ryhmälle annettiin käyttöön kaksi asevoimien maastokuvioitua autoa, ja ylleen he saivat vanhat asepuvut. Rynnäkkökiväärit kädessä he näyttivät Dobrovolskyin mukaan ”lähestulkoon sotilailta”. Mutta muita varusteita ei ollut, ei esimerkiksi radiopuhelimia viestimiseen. Ryhmä sai Kiovan aluepuolustusjoukkojen johdolta komennot kännykkään Telegram-sovelluksen kautta.
Toisena päivänä Dobrovolskyin ryhmä sai pelastustehtävän. Irpinistä, Kiovan itäpuolen esikaupungista, piti evakuoida ryhmä 12-vuotiaita poikia, jotka olivat olleet siellä amerikkalaisen jalkapallon turnauksessa.
Pojat olivat jääneet vaille paluukyytiä. Venäläisjoukkojen kärki taas lähestyi Irpiniä pohjoisesta.
Nuorukaiset saatiin noukituksi Irpinistä autoihin. Paluumatkalla Dobrovolskyi oli muutaman pojan kanssa täyteen ahdetussa autossa. Kun he lähestyivät Kiovan päärautatieasemaa, kuului laukauksia. Heidän maastokuvioitua autoaan ammuttiin.
Laukaukset tulivat venäläisten soluttautujien autosta, joka kaasutti paikalta. Baarimikko Dobrovolskyi työnsi rynnäkkökiväärinsä ulos auton ikkunasta.
”Silloin laukaisin aseeni ensimmäisen kerran.”
Yhden ukrainalaisen propagandavideon merkitystä on vaikea ylitulkita.
Sillä saattoi olla ratkaiseva merkitys koko Kiovan kohtalon – ellei jopa Euroopan kohtalon – suhteen.
Suurhyökkäyksen toisen päivän iltana, 25. helmikuuta, Zelenskyi ja muu valtiojohto julkaisi Zelenskyin ottaman käsivaravideon, joka oli kuvattu pimeällä kadulla Kiovan hallintokeskustassa.
Venäläiset olivat ensitunnista alkaen levittäneet väitteitä, että Zelenskyin hallinto on paennut maasta.
Käsivaravideon viesti oli se, että maan johto on pääkaupungissa, ja sinne se myös jää. Viisikko oli riisunut poliitikkomaiset pikkutakkinsa ja vaihtanut ne pysyvästi armeijanvihreisiin villapaitoihin ja huppareihin.
Zelenskyi:”Puoluekoalition johtaja – tut (täällä)! Presidentinkanslian johtaja – tut! Pääministeri – tut! Podoljak – tut! Presidentti – tut! Ukrainan kansalaiset – tut! Me kaikki olemme täällä puolustamassa itsenäisyyttämme ja maatamme. Ja pysymme. Slava Ukrajini!”
Muut neljä: ”Herojam Slava!”
Se oli Kiovan selviytymisen kannalta välttämätön video. Maan johdon paniikki ja evakuoituminen läntiseen Ukrainaan olisi johtanut valtatyhjiöön.
Kaaos olisi lähes väistämättä avannut venäläisille tien pääkaupunkiin.
Presidentti Volodymyr Zelenskyi julkaisi illalla 25. helmikuuta videon, joka näytti hänen ja muun valtiojohdon olevan yhä Kiovassa.
Zelenskyi pysyi bunkkerissa ainakin sodan ensimmäisen kokonaisen viikon.
Maaliskuun alkupäivinä, noin viikko hyökkäyksen alusta, hän tuli tiettävästi ensimmäisen kerran ulos talostaan. Presidentti, presidentinhallinnon johtaja
Andri Jermak ja pieni henkivartijatiimi ajettiin äärimmäisen salaa virkatalolta Bankova-kadulta Kiovan pohjoislähiöihin, rintaman lähelle.
Ajelusta sovittiin niin pienessä piirissä, että osa Zelenskyin avustajista luki siitä vasta kaksi kuukautta myöhemmin yhdysvaltalaisen Time-lehden
haastattelusta.
Zelenskyillä oli tarve nähdä Kiovaa omin silmin, jutella rintamasotilaiden kanssa. Avustajat kutsuivat ajoreissua myöhemmin ”borssi-reissuksi”, sillä vapaaehtoiset tarjosivat Zelenskyille rintaman takana borssia.
Kiovan koko pohjoispuolella käytiin raakaa sotaa etenkin kahdessa tavallisessa pikkukaupungissa, joiden nimet tulivat myös suomalaisille hyvin synkällä tavalla tutuiksi.
Ne olivat hieman kuin Kiovan Espoo ja Vantaa.
Irpin ja Butša.
elmikuun viimeisenä päivänä Valko-Venäjän puolelta Hdzenin kylästä liikkeelle lähti todellinen maailmanlopun ajoneuvokolonna. Matkaa Hdzenistä Kiovaan oli hieman yli sata kilometriä. Satelliittikuvien mukaan käärmemäisen kolonnan kokonaispituus oli 64 kilometriä. Siinä oli tuhansia ajoneuvoja: tankkeja, miehistönkuljetusvaunuja, säiliöautoja, sotilasrekkoja.
Kolonna ajoi ensin Ivankiviin, josta oli enää noin 60 kilometriä Kiovan kaupungin rajalle. Muutaman päivän kuluttua kolonnan kärki oli jo Hostomelin lentokentällä, alle kymmenen kilometrin etäisyydellä Kiovan luoteisrajasta.
Kiovalainen baarimikko Dmytro Dobrovolskyi taas oli toisella lentokentällä, Žuljanyssa Kiovan lounaispuolella. Hän opetteli panssarintorjuntaohjuksen käyttöä. Kentälle oli perustettu koulutuskeskus uusille taistelijoille.
Vielä runsasta viikkoa aiemmin hän oli sekoitellut drinkkejä ja täyttänyt oluttuoppeja baarissa.
Kentällä Dobrovolskyi liittyi varsinaisiin Ukrainan asevoimiin. Hän sai uuden asepuvun, maihinnousukengät, kypärän, kuulosuojaimet ja suojalasit. Koulutuksessa käytiin pikavauhtia läpi sotilasryhmän liikkumista, ensiaputaitoja ja aseiden käyttöä.
Dobrovolskyista koulutettiin panssarintorjuntamiestä. Koulutus oli kuitenkin hätäistä. Lisäoppia Dobrovolskyi etsi verkosta.
”Googletin paljon”, Dobrovolskyi kertoo. ”Aina kun oli aikaa, etsin tietoa sotilastaktiikoista ja aseista.”
Kun Dobrovolskyi oli ollut koulutuksessa noin kaksi viikkoa, tuli tieto, että Ukrainan puolustajat Kiovan esikaupungissa Irpinissä ovat ahdingossa. Sinne tarvittiin vahvistuksia, ensi alkuun 40 vapaaehtoista.
”Ilmoittauduin heti. Minua ei valittu ensimmäiseen ryhmään, ja olin todella pettynyt. Mutta pääsin toiseen ryhmään.”
Dobrovolskyi kuljetettiin Irpiniin. Loppumatka piti marssia, koska kaupunkiin johtava silta oli murskana. Irpinin pohjoispuolella oli venäläisjoukkojen valtaama Hostomelin lentokenttä.
Siellä oli jo käärmemäisen venäläiskolonnan kärki.
On tuskin liioittelua todeta: Taistelu Kiovasta helmi-maaliskuussa 2022 oli Euroopan kohtalokkain ja ratkaisevin taistelu sitten kevään 1945.
Entä jos Venäjä oli vallannut Kiovan?
Venäjän voimaantunut miehitysarmeija saattaisi olla nyt Puolan, Slovakian, Unkarin, Romanian ja Moldovan rajoilla. Liittolaisensa Valko-Venäjän ja Kaliningradin alueen kautta se saattaisi yrittää epävakauttaa Itämeren aluetta.
Silloin konflikti olisi jo Suomen rajoilla.
Ulkopoliittisen instituutin tutkija
Henri Vanhanen uskoo, että jos Kiova olisi kaatunut, Suomen ja Ruotsin Nato-tie olisi noussut toistaiseksi pystyyn. Euroopan keskeisissä Nato-pääkaupungeissa Berliinissä ja Pariisissa ei taatusti uskallettaisi ottaa askelia Naton laajentumiseen.
Vaikka Suomi tekee Naton kanssa syvää yhteistyötä, se olisi jäänyt harmaalle alueelle ilman Naton viidennen artiklan ja ydinasepelotteen suojaa.
”Suomalaisilla on aitoa syytä kiitollisuuteen ukrainalaisten puolustustaistelusta”, Vanhanen sanoo.
Pahimmassa tapauksessa Suomi saattaisi nyt valmistautua eduskuntavaaleihin jonkinlaisessa sotilaallisessa valmius- ja hätätilassa.
Kiovalaisten torjuntavoitto ei ollut kuitenkaan lainkaan selviö. Se saattoi olla vain hiuskarvan varassa. Se saattoi olla lopulta kiinni yhdestä taistelukentästä, Hostomelistä.
ÄÄNET PÄÄLLE
Venäjän asevoimien videossa näkyy, kun maahanlaskujoukot hyökkäävät Hostomelin lentokentälle.