Tämä on satelliittien merkitys Ukrainan sodassa – Voiko äkkiväärä päätös kääntää kaiken?
Sotatieteiden dosentti Ilmari Käihkön mukaan Ukraina on riippuvainen satelliittijärjestelmä Starlinkistä.
Ukrainan käyttämä satelliittijärjestelmä Starlink on osoittautunut vallankumoukselliseksi järjestelmäksi. ZUMAWIRE / MVPHOTOS
Aleksi Nissilä
[email protected]
Tänään klo 6:00
– Se on vallankumouksellinen tässä sodassa. Jotakin mitä emme ole nähneet vielä muualla. Jos on yksi
game changer, niin se ei ole
Himars vaan tämä.
Näin puhuu sotatieteiden dosentti
Ilmari Käihkö Starlinkistä. Se on
Elon Muskin SpaceX-avaruusyhtiön Ukrainalle tarjoama satelliittijärjestelmä.
Vallankumouksellisen järjestelmästä tekee Käihkön mukaan se, että se mahdollistaa jatkuvan verkkoyhteyden ylläpitämisen.
Ukrainan joukot kantavat mukanaan kevyitä lautasantenneja ja pystyvät siten päivittämään taisteluiden tilannetietoja yhteydessä esimerkiksi epäsuoran tulen johdolle.
– Varmasti Suomikin tulee miettimään, miten saisi vastaavan järjestelmän käyttöönsä.
Etu jota Venäjällä ei ole
Tilannetietoa ukrainalaiset puolestaan ylläpitävät amerikkalaisyhtiö Palantirin kannettavilla tietokoneilla tai tableteilla käytettävällä sovelluksella. Sinne ukrainalaisjoukot pystyvät merkitsemään reaaliajassa uusia kohteita.
– Tilannetietoisuus on luultavasti parempi kuin missään sodassa tähän asti, Käihkö sanoo.
Käihkön mukaan Venäjällä ei ole mitään vastaavaa järjestelmää, mikä näkyy huomattavasti kömpelömpänä sodankäyntinä.
– He eivät esimerkiksi pysty tekemään niin sanottua
kill chain (suom. tappoketju) -hyökkäystä, vaikka havaitsisivat kohteen. Kestää kauan ennen kuin tykistö tai ilmavoimat saadaan iskemään kohteeseen ja voi olla, että siinä vaiheessa mahdollisuus on jo mennyt. Ukrainalla on etu, jota Venäjällä ei ole.
– Ilman Starlinkiä etulinjassa taisteleminen on kuin taistelisi ilman asetta, on
Washington Post kertonut erään ukrainalaisen komentajan sanoneen.
Sotatieteiden dosentti Ilmari Käihkö toimii Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin vierailevana tutkijana. PASI LIESIMAA
Henkisesti tärkeää
Nettiyhteydellä on myös taisteluteknistä kyvykkyyttä laajempi henkinen merkitys. Käihkön mukaan sotilaille on valtavan tärkeää, että he pystyvät kommunikoimaan perinteisten kirjeiden sijaan läheistensä kanssa suoraan – tai lepohetkinään striimaamaan elokuvia ja musiikkia.
– Tämänkään merkitystä moraalille ja sietokyvylle ei kannata aliarvioida.
Myös yksinkertaisesti tiedonvälitys on osoittautunut valtavan tärkeäksi. Pahimmassa tapauksessa Venäjän miehittämillä alueilla asuvat ukrainalaiset siviilit ovat altistuneet Venäjän propagandalle tai olleet täysin pimennossa koko miehityksen ajan, Käihkö sanoo.
Monelle vapautetulla alueella asuvalle siviilille voi olla ensimmäinen kerta viikkoihin, jopa kuukausiin, kun he voivat puhua läheistensä kanssa ja ilmoittaa, että he ovat hengissä.
Samaa totesi Ukrainan presidentti
Volodymyr Zelenskyi Wired-lehden haastattelussa kesäkuussa.
– Ihmiset, jotka olivat eläneet miehitetyissä kaupungeissa, joissa ei ollut Starlinkiä, sanoivat venäläisten kertoneen heille, ettei Ukrainaa ole enää olemassa ja jotkut jopa alkoivat uskomaan siihen. Olen todella kiitollinen Starlinkin tuesta, Zelenskyi sanoi.
Venäjän hyökkäyssodassa on myös näkynyt korostuneesti myös kilpailevan propagandan merkitys sympatioiden ansaitsemiseksi maailmanlaajuisesti. Käihkön mukaan Ukraina on onnistunut Venäjää huomattavasti paremmin ruohonjuuritasolta kumpuavassa viestinnässään.
– En ole vakuuttunut, että Twitteriin tulisi niin paljon lennokkikuvia ja taisteluvideoita ellei näitä järjestelmiä olisi.
Ukrainan asevoimat toivat mukanaan Starlink-antennit siviilien käyttöön Venäjältä vapauttamaansa Hersoniin marraskuussa. EPA / AOP
Vallan keskittyminen riski
Starlinkin merkityksen arvoon arvaamattomaan on nostanut se, että SpaceX:llä on lähes monopoliasema matalalla lentävien satelliittien osalta. Käihkön mukaan yhdelläkään valtiollisella toimijalla ei ole vastaavia järjestelmiä.
Helmikuussa SpaceX ilmoitti rajoittavansa Starlinkin käyttöä lennokkien käyttöön. Yhtiö perustelee rajoitusta sillä, ettei se halua ottaa eskalaation riskejä osallistumalla hyökkäystoimenpiteisiin – edes Venäjän miehittämillä Ukrainan alueilla.
Syksyllä impulsiivisena twiittaajana tunnettu Musk puolestaan
kohahdutti Ukrainan ”rauhansuunnitelmallaan”. Herää kysymys, millaisia riskejä vallan keskittyminen äkkiväärille miljardööreille sisältää.
– Sodassa valta yleensä keskittyy valtiolle, mutta isommassa kuvassa tämä sota on näyttänyt aika konkreettisesti myös sen, miten hirveästi yhdellä tällaisella ei-valtiollisella toimijalla voi olla valtaa. Ukraina on aika riippuvainen tästä järjestelmästä. Totta kai siinä on riskinsä, Käihkö toteaa.
Vallan keskittymisen riski voi konkretisoitua silloin, kun ei-valtiollisella toimijalla on valtiollisten toimijoiden kanssa ristiriitaiset intressit. Suuryritysten osalta ohjaava intressi on tietenkin ansainta. Käihkö muistuttaa, että taistelukentällä testatut,
field proven, järjestelmät ovat yhtiöille hyvää mainosta siinä vaiheessa, kun muut maat kiinnostuvat niistä.
Pelkästä avokätisyydestä ei siis välttämättä ole kyse, vaikka Musk on väittänyt SpaceX:n kustantaneen Ukrainan Starlinkejä omasta pussistaan. Musk
uhkasi syksyllä katkaista Ukrainan satelliittiyhteydet, ellei Yhdysvallat ryhtyisi maksumieheksi mutta pyörsi sittemmin puheensa.
Washington Postin mukaan Yhdysvallat tosin on maksanut järjestelmistä miljoonia alusta asti toisin kuin SpaceX on väittänyt.
– Pitää vain toivoa, että länsimaisilla yhtiöillä on intressit ovat enemmän tai vähemmän samat kuin länsimailla. Yhteneviä toimijoita ne eivät kuitenkaan ole.
Sotatieteiden dosentti Ilmari Käihkön mukaan Ukraina on riippuvainen satelliittijärjestelmä Starlinkistä.
www.iltalehti.fi
Ukrainan hyökkäys tulee olemaan mielenkiintoinen myös tästä kuvakulmasta. Luultavasti ryssäElon kuvittelee Krimin kuuluvan venäjällä, eikä annan Starlinkin toimia siellä. Toki tiedän, kuten
@teknohippi on sanonutkin, että jenkit pystyvät Elonia painostamaan. Mutta Elon pystyy silti viivyttämään hommaa juuri ratkaisevalla hetkellä, jollei sitten jenkit ole jo etukäteen ilmoittanut että miten käy jos yhteydet pätkii.
En haluaisi nähdä tilannetta, että Ukraina on hyökännyt muutaman päivän ja kesken hyökkäyksen yhteydet menevät pimeäksi esimerkiksi viikoksi.