Brasilian pressa Da Silva käynyt Kiinassa rakentamassa itselleen sädekehää ja tuomitsemassa USA:ta ja Eurooppaa.
Kaikki haluaa rauhaa, mutta rauhan lisäksi pitäisi olla myös oikeudenmukaisuutta. Antamalla ennakkotapauksen, jossa isompi voi hyökätä itsenäisen valtion kimppuun ja alkaa sitten vaatimaan rauhaa kun omat asetelmat sen mahdollistavat on tekopyhää ja rikollista.
Näiltä "rauhanlähettiläiltä" pitäisi aina tiukasti tivata yksityiskohtia eli "kun puhut rauhasta, mitä tarkoitat". Toimittaja on aivan liian pehmeä tällä videolla, tosin lyhyt klippi kyseessä. Toisaalta ehkäpä maineeltaan tiukempi toimittaja ei olisi edes saanut presidentiltä haastattelua.
Da Silvakin puhuu ympäripyöreästi maista jotka "haluavat rauhaa" (Brasilia, Kiina, Intia, Indonesia). Sanoo myös uskovansa että "Venäjä haluaa rauhaa ja Ukraina haluaa rauhaa".
Lisäksi moittii, miten Yhdysvallat haluaa antaa Ukrainalle lisää aseita "to attack Russia", kätevästi unohtaen, että Venäjä hyökkäsi Ukrainaan ja miehittää parhaillaan sen alueita. Miksi Venäjän sotavoimille pitäisi antaa turvasatama ja jättää Venäjän alueella sijaitsevat kohteet pois hyökättävien kohteiden listalta (olettaen että on kykyä iskeä niihin)? Enkä tarkoita siviilien pommittamista, mitä Venäjä on tehnyt ensimmäisestä sotapäivästä lähtien vaan tärkeitä sotilaskohteita, pääasiassa logistiikkakeskukset, johtokeskukset ja lentokentät (joihin hävittäjät ja pommikoneet sekä AWACS-koneet tukeutuvat).
Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 2014 ja anasti Krimin sekä miehitti palaset Donetskista ja Luhanskista.
Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 2022 ja miehitti palaset Khersonista, Zaporitzzjasta sekä laajemmat alueet Donetskista ja Luhanskista. Yrittivät vallata suuremmat alueet mutta epäonnistuivat.
Kaksi datapistettä, mutta trendi silti havaittavissa. Jos Venäjä palkitaan taas sillä että saavat "rauhansopimuksen" myötä uudet palaset Ukrainaa, seuraava sota on väistämätön jokusen vuoden kuluttua (ehkä 8 vuotta, kuten aikaisemmin tai ehkä 10).
Venäjä on myös teoillaan osoittanut ettei mikään sen kanssa solmittu sopimus pidä, koska he rikkovat niitä välittömästi. Ei pelkästään silloin kun se on heille edullista, vaan pelkästään "kapinoidakseen vallitsevaa kansainvälistä järjestystä vastaan". Muistetaan erilaiset "tulitaukosopimukset aikavälillä 2014-2021. Itäisen Ukrainan "kapinalliset" eli Venäjän miehitysjoukot olivat aina se osapuoli, joka rikkoi nämä.
Joten kuka ikinä tuleekaan tarjoamaan "rauhansopimusta", paras olla konkreettinen esitys jossa on jokainen yksityiskohta mietittynä (ja selvät rangaistusmekanismit valmiina). Valitettavan usein "rauhasta puhuminen" on hieman samaa kuin "kauniin kesäpäivän toivominen": et komenna säätilaa, joten saahan sitä toivoa. Turha silti sekoittaa toivomista mihinkään muuhun konkreettisempaan.