Ei tule nykyisessä muodossaan, maa on liian hajanainen mihinkään toimivaan demokratiaan, vaikka olisi pyrkimystäkin sellaiseen.
Sitä paitsi, tähän liittyy sellainen catch-22, että jos Venäjä tosiaan olisi pyrkimässä kohti demokratiaa, niin eikö sitten siinä viitekehyksessä monet Venäjän alueet pyrkisi eroamaan federaatiosta heti kun tilaisuus tulee...
Venäjän pitääkin hajota osiinsa, ehkä sitten voisi jotain kehitystä tapahtua joillain alueilla.
Tähän sen verran, että demokratia ei ole mikään noidanloitsu joka tuottaa automaattisesti ystävällisiä, rauhantahtoisia ja oikeudenmukaisia yhteiskuntia. Ei demokratia ole mitään muuta kuin "kansan valtaa", jossa peruskansalaisellakin on mahdollisuus vaikuttaa maan politiikan suuntaan eikä kaikki valta ole pienen tai jopa yhdenmiehen eliitin käsissä. Demokratia siten tuottaa sellaisen yhteiskunnan kuin sen kansa on. Tätä tuntuu länsimaissa olevan vaikea ymmärtää, ja sitten yritetään pakottaa demokratiaa jonnekin Afganistaniin tai Somaliaan. Tai Venäjälle. Mutta jos noista maista tulisi demokratioita, ne näyttäisivät siltä kuin niiden kansa näyttää. Ja millainen tyyppi on perusvenäläinen? Samanlainen kuin perusnorjalainen, vaikka? Puhuuko norjalaiset Lontoon ydinpommittamisesta tai Puolan valloittamisesta kun Ukraine on tuhottu ensin? Onko norjalaisten mielestä kaikki aina muiden syytä ja he itse viattomia uhreja joiden on vaan pakko vastata väkivaltaisesti ja lähteä valloittamaan paikkoja? Niin.
Jos, jos Venäjästä tulisi demokratia, se olisi hyvin sotilaallisesti aggressiivinen ja pienemmille naapureilleen vihamielinen demokratia, jossa olisi edelleen vahva presidentin tai muun ylimmän johtajan valta (kuten esim. Yhdysvalloissa on, mutta esim. Suomessa ei ole, ei täällä presidentit ja pääministerit päätöksiä sanele vaan hallitus). Käytännössä muiden näkökulmasta muutos olisi siis ikävän pieni, ja helposti voisi olla jopa muutos pahempaan suuntaan, olettaen että demokratia vähentäisi korruption syömää rahaa ja venäläiset saisivat näin suuremman osan resursseistaan oikeasti laitettua niihin aseisiin ja sotakoneisiin kuin nyt saavat...
Demokratia ei automaattisesti tuota positiivisia tuloksia. Joissain tilanteissa demokratia on pahempi kuin diktatuuri. Paskalla kansalla hyvä diktaattori saattaa olla sekä kansan että naapurien kannalta paras tilanne, joskin tuollainen harvoin kauaa kestää, sillä on vaikeaa löytää monta hyvää tyyppiä johtoon peräkkäin joilla on silti riittävästi lujuutta ja voimaa pitää se pahempi porukka kurissa.
Itse toivon, turhaan, että länsimaissa vihdoin luovuttaisiin toivosta Venäjän demokratisoitumisen, ystävälliseksi ja "normaaliksi" muuttumisen suhteen. Venäjä on täynnä venäläisiä, joten se tulee käyttäytymään venäläiseen tyyliin niin kauan kuin ne venäläiset ovat siellä ja pysyvät venäläisinä. Tai jos ajattelemme asiaa toisinpäin, entä jos Sauli rupeaisi Suomessa venäläistyyliseksi diktaattoriksi joka pistää toisinajattelijoita putkaan. Saisiko se Suomen reserviläiset mobilisoitua hyökkäyssotaan Viroa tai Ruotsia vastaan, koska siellähän on perinteisesti aina sorrettu suomalaisia? Ei saisi, koska suomalaiset eivät ole sellaista väkeä, toisin kuin eräät. Parhaassa tapauksessa Venäjä hajoaa ja heikentyy siitä niin paljon, ettei enää uhkaa vakavasti kuin kaikkein pienimpiä naapureitaan. Sitä odotellessa voitaisi keskittyä sotaan varautumiseen, ja jättää haihattelut tulevaisuudessa odottavasta rauhanomaisesta "länsimaisesta" Venäjästä joka "kuuluu Eurooppaan" (ei kuulu). Enkä tarkoita tällä vain panostuksia sotavoimaan, vaan yhteiskunnan haavoittuvuuksien perkaamista yleisesti: Venäjän konsulaatit pihalle vakoilijoineen, tiet ja rautatiet rajoilta tuhottavaksi (jättäkää vaikka yksi mahdollisimman ruuhkainen ylityspaikka jos pakko on), Ahvenanmaan demilitarisointi purettavaksi heti, kaikki Suomi-Venäjä kaksoiskansalaisuudet pois, ja mikä tärkeintä, loppu sille sinisilmäisyydelle että venäläiset saavat vapaasti pyöriä droneja lennettelemässä ydinvoimaloiden ja tuulivoimaloiden vieressä ja ostella tontteja mistä vaan. Venäläisten ei pitäisi saada ostaa mitään tontteja tai kiinteistöjä Suomesta muutenkaan, aika viisastua vähitellen.
Vähän veikkaan, että jos ja kun sota alkaa rauhoittua, Ukraina näyttää kunnolla esimerkkiä siinä miten venäläisten aiheuttamaa uhkaa neutraloidaan tulevaa varten, ja Puola ja Baltian maat varmaankin komppaavat tosissaan. Ukrainassa ei todellakaan voida luottaa, että kun Venäjä nyt lyödään, niin sen jälkeen sen kanssa voidaan olla hyvissä väleissä. Päinvastoin, johan Ukrainan johtoportaasta on kuulunut odotuksia, että Venäjä pyrkii viimeistään 3-6 vuoden sisällä uusimaan hyökkäyksensä, jos nyt epäonnistuu. Jospa tällä kertaa opittaisiin jotain näiltä jätkiltä, eikä höpöteltäisi Halosen tyyliin ylimielisiä postsovjeettisista traumoista.
Tuli vain tarve avautua näistä jutuista, kun tuota "Venäjästä tulee demokraattinen ja hyvä" toiveajattelua kuulee edelleen, vaikka venäläiset tekevät mitä tekevät ja julistavat kuolemaa ja tuhoa kaikille.