Ukrainan konflikti/sota

Helikoptereiden merkityksestä pohdintaa. Näyttävät kyllä tehokkailta puolustuksessa. Luotettavan tuntuinen lähde Jaroslaw Wolski (https://twitter.com/wolski_jaros) uudelleentwiittasi vähän tuntemattomamman kaverin twiitin aiheesta.

Twiitin käännös englanniksi:

Compilation of videos from the optics of Russian Ka-52 attack helicopters during attacks on Ukrainian vehicles with heavy anti-tank guided missiles of the 9K121 Wichr system.

Since the start of the Ukrainian offensive, more than 50 cases of use of this ATGM have been recorded. It was also confirmed that attack helicopters armed with long-range heavy ATGMs can still be a very important element of battlefield support and a "fire brigade" that can be quickly moved to threatened directions. The role and assessment of the Ka-52's actions in this conflict varied, but the use of them by the Russians as a highly mobile anti-tank reserve significantly confirmed the usefulness of these machines.

Skeptistä omaa pohdintaa:
-Videoista on vaikea todentaa että
  • Milloin kuvattu
  • Mitä ylipäätään ammutaan (hylättyjä ajoneuvoja / toimivia)
  • Missä geolokaatiot (Ukraina, tsetsenia, syyria, afrikka, harjoitusmaalit harjoitustilanteista?)
  • Onko aitoja vai käsiteltyjä
    • Simulaattorista / pelistä / photoshopista?
 
Viimeksi muokattu:
Veikkauksia. Saadaanko Mariupol vapautettua meneillään olevassa puskussa? Etäisyys taitas olla enää luokkaa Turusta Saloon.
Ukrainalla on koko liuta tavoitteita tässä etelähöökissään ja meikäläisten tietämys strategisesta merkityksestä voi osua maaliin tai olla osumatta; maayhteyden katkaisu, Tokmakin ja Melitopolin eristäminen Berjadinskin satama, Mariupol..mutta itse odotan kovasti tuon H-20 Donetsk-Mariupol -tien katkaisemista ja haltuunottoa:

pmap5.png
 

Liitteet

  • donetskmariupol.jpg
    donetskmariupol.jpg
    73.3 KB · Luettu: 57
Hesarissa artikkeli alkuvuodesta loikanneesta venäläisestä "helikopterisuunnistajasta", olisiko suomeksi perämies.

Mielenkiintoiset:

-Jos vertaamme tätä Afganistanin sotaan 1980-luvulla, tiedämme, että Neuvostoliitto menetti siellä 333 helikopteria. Uskon, että olemme kärsineet samat menetykset Ukrainassa yhden vuoden aikana (luvussa mukana ne kopterit jotka pystyivät vielä lentämään takaisin venäjän puolelle, mutta ovat korjauskelvottomia, näitä ei näy Ukrainan tilastoissa)

-Ennen sotaa Mišovin yksikössä oli ollut 40–50 ilma-alusta. Venäjän hyökkäyksen ensimmäisten päivien jälkeen kuusi oli ammuttu alas ja kolme tuhottu maan pinnalla. (20-25% tappiot parissa päivässä)

-Kukaan armeijassa ei usko virallisiin tietoihin, koska ne eivät yksinkertaisesti ole totta. Mišovin mukaan mieliala armeijassa vaihtelee. Jotkut tukevat sotaa, jotkut vastustavat sitä jyrkästi.



 
Täällä on ollut vahvana ajatus, että Ukrainan pitäisi edetä vahvasti liikkuvalla sotataktiikalla ja päästä nopeasti läpimurtoon vihollisen linjojen taakse. Onkohan se kuitenkaan Ukrainalaisten tavoittelema strategia?

Välimatka nykyiseltä rintamalta rannikolle on sen verran lyhyt, että sen voi kuroa umpeen monella tavalla. Nyt ei ole ollenkaan samanlaisia etäisyyksiä kuin Barbarossassa 2. maailmansodassa. Jo pelkästään se että Ukraina pääsisi etenemään 40 kilometria tarkoittaisi käytännössä sitä, että koko rantakaistale olisi jo ihan tavallisen tykistön ulottuman sisällä.

Ukrainalaiset voivat käyttää mekanisoituja kärkiä myös siihen että vaihtavat hyökkäyksen painopistettä nopeasti. Etupesäkkeisiin on suht helppoa kohdistaa ylivertainen tulivoima, jolloin Venäjän vaihtoehdoksi jää kuolla asemiin tai peräytyä. Tällä tavalla rintamaa voidaan pikkuhiljaa siirtää kohti Venäjän "pääpuolustuslinjaa". Samalla saadaan tuotua ilmatorjuntaa mukana ja mekanisoitu kärki ei samalla tavalla joudu vihollisen ilmatoiminnan alaiseksi.

Jos Ukraina pääsee etenemään 20-30 kilometriä tasaisesti suhteellisin pienin tappioin ja ylläpitämään mekanisoitua kovaa kärkeä, niin lopullinen läpimurto voinee odottaa myös F16 koneiden saapumiseen asti. Silloin Venäjällä olisi enää reilu 50 kilometrin kaistale ja Ukrainalla olisi kyky haastaa myös Venäjän ilmavoimat. Vaihtoehto läpimurroille on siis mielestäni maltillisempi rintaman siirtyminen ja hyökkäysvalmiuden ylläpito ja Venäjän pitäminen koko ajan varpaillaan että milloin alkaa rynnistys rannikolle asti.
En oikeen keksi minkä takia olisi voittava taktiikka läpimurron jälkeen pysähtyä, pakittaa kärki ja tehdä uusi läpimurto jossain muualla. Tuolla ajatuksella oma kärki kuluu nopeasti ja annetaan viholliselle aikaa linnoittautua uudelleen.

Asiaan liittymättä: Kuvat mitä ryzzän linnoitteista näkyy on juuri sellaisia, mitä käytettiin ”ei sitten ainakaan näin” esimerkkeinä puolustusasemista jo hyvin kauan aikaa sitten. Pääpuolustuslinjoista kuvia ymmärrettävästi ei ole näkynyt, mutta miksi ne poikkeaisivat nyt nähdyistä.
 
A Ukrainian Army soldier on the Donetsk Oblast frontlines during the ongoing Ukrainian counteroffensive - took some souvenirs from the village of Novomaiorske. This was all from a Russian Army captain who was killed.

Katso liite: 79220
1686565919862.png

Hyvä tietää, että ryssät kutsuvat itseään myös örkeiksi.
 
Lämpökamera, lidar tutka.
Onko käsitystä tai peräti kokemusta, pystyykö lidar tutkalla kartoittamaan panssarimiinat? Ois aika kätevä peli jos pystyy.
Olen ajatellut samaa. Resoluutio voisi riittää panssarimiinojen muodon tunnistamiseen, varsinkin jos drone lentäisi tarpeeksi hitaasti ja matalalla. Mutta kun jokin aika sitten tein lidarien kanssa hommia, niin muutama käytännön ongelma tulee heti mieleen:
  • virtaa kuluu ja paljon
  • laite pumppaa sen verran dataa, että tallentaminen ja (esi)-prosessointi on ongelma
  • lidarit ovat kalliita ja painavat liikaa
Voi tietysti olla, että joku jo tekee sotilaskäyttöön optimoituja lidareita, näistä minulla ei ole kokemusta. Mutta ehkä pahin ongelma on kuitenkin se, että softapuolen haasteet vasta alkaa jos/kun yllämainitut ongelmat on ensin ratkottu. Sanoisin, että lidarin sijasta kameralla ja sopivasti treenatulla tekoälyllä miinojen tunnistaminen kuvasta olisi toteutettavissa.

Jatkot vaikka tänne: https://maanpuolustus.net/threads/sotilaallinen-tiedustelu-järjestelmät-menetelmät-taktiikat.5827/
 
Tämän mukaan iivana puskisi jo Ukrainaa takaisin. Perustuuko faktaan?
Faktoista en tiedä, tuskimpa kukaan tietää.
Itse uutinen on odotettu, kun höökin alkamisesta on pari päivää. Ryssän vastahyökkäys Ukrainan höökiin on odotettu siellä on kuitenkin liikkuvaa reserviä. Samoin se että vastahyökkäyksen tieltä kärkielementtien kannattaa joustaa ja hyökkäys otetaan vastaan itselle edullisessa kohdassa tykistön tuella.

Itseasiassa näiden Ukrainanan rajoitettettujen hyökkäysten idea todennäköisesesti onkin ollut paitsi etsiä pehmeää kohtaa, myös saada ryssän logistiikkaa ja reserviä liikkeelle.
 
En oikeen keksi minkä takia olisi voittava taktiikka läpimurron jälkeen pysähtyä, pakittaa kärki ja tehdä uusi läpimurto jossain muualla. Tuolla ajatuksella oma kärki kuluu nopeasti ja annetaan viholliselle aikaa linnoittautua uudelleen.

Asiaan liittymättä: Kuvat mitä ryzzän linnoitteista näkyy on juuri sellaisia, mitä käytettiin ”ei sitten ainakaan näin” esimerkkeinä puolustusasemista jo hyvin kauan aikaa sitten. Pääpuolustuslinjoista kuvia ymmärrettävästi ei ole näkynyt, mutta miksi ne poikkeaisivat nyt nähdyistä.
Panssarikärjen ajaminen vihollisen linjojen taakse jossa vastustajalla ilmaherruus ja helikopterit ja hävittäjät käytössä voi johtaa kärjen tuhoutumiseen. Kärkeä ei voi välttämättä viedä eteenpäin ilman että riittävä määrä ilmatorjuntaa voidaan kuljettaa mukana. Tämä varmaankin jossain määrin hidastaa tuota etenemistä.
 
Back
Top