Ukrainan konflikti/sota

Ukrainan ja venäjän rintamalinjat menevät pitkälti peltojen ja metsäplänttien välissä. Suurimmassa osassa videoita jalkaväki on aukean reunalla metsikön alussa. Tosi harvoin näkee muualla poteroita. Poislukien rakennetun alueen taistelut, mutta niitä ei onneksi vai valitettavasti ole niin paljoa tässä sodassa.
Sitä cv-90:äkin ammuttiin puskasta rpg:llä, vaikka etittäin hyvä lämpökamera. Kyllä vanhemmat t-vaunut päivittämättöminä ovat aika sokeita jalkaväelle puskissa.
 
Murkulaa sataa ryssien niskaan Robotynen länsi- ja lounaispuolella.


Muutama päivä sitten droonilla tuhottu BMP on nyt jalkamiesten nähtävänä ja tuskin tämäkään aivan tuore video on, joten eteenpäin siellä mennään kaikesta huolimatta.


Pelkästään viimeviikolla tietoon tulleet ryssien upseeritappiot.


Listalle jatkoa.


Russian Colonel Anatoly Matinov was killed in battles in Ukraine. It is worth noting that Anatoly had been involved in the killing of Syrians between 2017 and 2022, and he was previously honored by the criminal Bashar al-Assad.
Rest in hell
 
Olenko? Tuleva presidentti sanoo Putinille, että Ukrainan aseapu nousee toiselle tasolle ellei rauhansopimusta kirjoiteta. Zelensky saa taas kuulla, että aseiden virta ei jatku loputtomiin joten sopimus on nyt kirjoitettava.
Paska rauha valitettavsti tulossa veikkaan minä.

Epäilen että tässä kohtaa kävisi näin.

Venäjä

on nykyisellä säätämisellä, yrityksien kaappaamisella, psykoottisella kiljumisella ja sellaisella valehtelulla että intilaisetkin nauravat ulkoministerin deliriumille, asettanut itsensä sellaiseen rakoon jossa sen intressejä jakaa aidosti lähinnä syyria, eritrea ja pari muuta maata joiden globaali panos talouteen on nolla pilkku jotain, tai nolla pilkku nolla jotain. Jopa Kiina pysyttelee kohtalaisen kaukana tästä maasta lähes joka rintamalla. Esimerkiksi aikaisempi viikon pituinen Xi:n vierailu lyhentyi kesken matkan kolmeen päivään.

Euroopan maista

Euroopan maat voidaan jakaa raa'asti noin kolmeen kategoriaan. Vankat tukijat, virran mukana kulkijat ja venäjämieliset.

Vankoissa tukijoissa konsensus on monella tapaa intressinä turvata Ukrainan voitto vaikka sen hinta olisikin kohtalaisen kova. Esimerkkeinä voidaan sanoa selkeimpänä Puola, Baltit, Tsekit ja lähes kaikki muut neuvostoliiton saappaan alla eläneet ja venäjän/valkovenäjän rajanaapurina oleskelevat. Nämä ovat työntäneet Ukrainaan julkisien lähteiden puolesta satoja panssarivaunuja, tykkejä, hävittäjiä, helikoptereita, taisteluhelikoptereita, ilmatorjuntaa, miehistönkuljetusvaunuja, droneja, ohjuksia ja kaikkea muuta. Tähän on toki myös osittain luonnollinen selitys siinä että maat käyttävät ja ovat luovuttaneet pääasiassa neuvostoaikaista kalustoa jota on muutenkin Ukrainalla käytössä. Tämä porukka ei tietääkseni ole tekemässä mitään rauhanehdotusta Venäjän suuntaan ellei Ukraina ole siinä aidosti ja ei-pakotettuna mukana.

Virran mukana kulkeviin voidaan lukea laaja kirjo erinäisiä maita. Niistä ääri-esimerkkinä voidaan heittää vaikka Italia joka on arvioitu luovuttaneen sata kappaletta telatykkejä (m109) tai Tanska tai Hollanti jotka ovat tehneet kokoansa suurempia lahjoituksia toistuvasti. Toisena ääripäänä on sitten Saksa joka toki on parantanut menoaan, mutta joka muistetaan tässä sodassa lähinnä siitä että sen alkuperäiset tarjoukset Ukrainalle olivat telttoja, kypäriä ja vuosikymmeniä vanhaa vaarallista jätettä jota jotkut kutsuivat strela 2:ksi. Tämäkään porukka tuskin on kovin aidosti lähtemässä painostamaan Ukrainaa johtuen ihan siitä että monen EU-maan kansalaisten enemmistö on Ukrainan tukemisen puolella ja Ukrainan ohi neuvottelemalla tai Ukrainaa pakottamalla kustaisiin enemmistön muroihin mikä kostautuisi vähintään seuraavissa vaaleissa, mutta myös lähes kaikkien vankkojen tukijoiden piiriin luettavien maiden ulkosuhteissa

"Rauhan ja dialogin" puoleen taas voidaan luetella sellaiset maat kuten Unkari ja .... ? Tämän "osapuolen" vaikutusvalta eu:ssa ja kansainvälisessä ympäristössä on pitkälti nolla ja ainoa vaikutustyökalu on kusta muiden maiden muroihin kiristysvälineenä joka tuskin monelle maalle toimii houkuttimena liittyä tähän osastoon.

Yhdysvalloista

On monenlaista eri näkökulmaa. Kansasta viimeisten kartoittelun puolesta noin 70% tukee avunannon antamista, saman verran demokraatteja ja noin puolet republikaanien edustajista ovat samaa mieltä. Vastapuolella on noin 35% kannatus ja sekään ei ole jotain okasio-kortezin ja marjorie taylor-greenin tapaista hörhölaitaa lukuunottamatta tekemässä täydellistä katkaisua vaan enemmän kyseenalaistaa määrää ja hintaa.

Oletettavaa on, että Yhdysvallat ei tälläistä katkosta pystyisi tekemään ainakaan suututtamatta lähes jokaista sen euroopan alueen vakainta tukijamaata, puolia virran mukana kulkevia maita, Iso-Britanniaa ja sillä olisi todennäköisesti suoria vaikutuksia esimerkiksi Puolan miljardiluokan ostoskierroksiin ja lähes kaikkiin EU:n ja Yhdysvaltojen välisiin asioihin.

Siitä saatava hyöty sitten puolestaan olisi ... niin, mitä? Venäjältä saadut lämpimät kädenpuristukset että kiitos tästä, mutta olet silti suurin saatana ja tulemme kybersotimaan ja tavoittelemaan yhdysvaltojen tuhoa ja heikentämistä ja kansamme tulee ikuisesti teitä kuitenkin vihaamaan kun olemme vuosikymmenet yhä kovempaan tahtiin demonisoineet teidän olevan kaiken maailman pahuuden takana? Syyrialta, Kiinalta, Pohjois-Korealta tai Iranilta tälläinen päätös tuskin olisi mikään poliittinen jäänmurtaja jonka jälkeen oltaisiin käsi kädessä laulamassa kumbayata leirinuotiolla. Yhdysvaltojen eristystä ajaville osapuolille (laitavasemmisto/epäironiset kommunistit sekä äärioikeisto/liberaalisto) voisi siitä repiä pienen voiton ja vahvistaa omaa valtaansa dem/rep-leirissä, mutta se edellyttäisi valta-asemaa kyseisissä paikoissa muutenkin.

Yhdysvaltojen byrokratia-koneistolle tämä on puolestaan vuosisadan diili jossa tuhotaan lähes vuosisadan pituisen, vanhan päävastustajan sotilaallisen suorituskyvyn rippeet tarvittaessa vaikka lopullisesti, lähettämällä jotain tusinoita raketinheittimiä ja kasvattaen omaa teollisuutta vastaamaan Euroopan hidasta mutta varmaa uudelleenaseistumista? Mikä senaattori tuolla suunnalla haluaisi mennä stadionille kertomaan että on juuri sopinut Duuman vastaparinsa kanssa että tuki loppuu tähän ja washingtonin hullu rahanpoltto saatiin loppumaan ja voitte kiittää henkilökohtaisesti minua että puola ei tilaakkaan osavaltiostamme sataa tuhatta kranaattia kuussa, kymmeniä raketinheitinlavetteja kuussa, tusinaa taisteluhelikopteria vuodessa, satoja ohjuksia, kymmeniä tutkia yms ja että on luonnollekin hyvä että tälläistä teollisuutta ei tule ja kymmenien tuhansien työpaikkojen potentiaali voidaan siirtää Koreaan ja Eurooppaan? Mikä oppositionisti ja kärkäs lehti jättäisi tässä kohtaa kysymättä että onko senaattori katsonut Butšasta levinneitä kuvia ja miten hän nukkuu yönsä diilailemalla murhaajien ja valehtelijoiden kanssa jotta voi tuhota kotimaista taloutta ja teollisuutta? Miten tälläisiin kysymyksiin ylipäätään vastattaisiin?
 
Yhdysvalloista

On monenlaista eri näkökulmaa. Kansasta viimeisten kartoittelun puolesta noin 70% tukee avunannon antamista, saman verran demokraatteja ja noin puolet republikaanien edustajista ovat samaa mieltä. Vastapuolella on noin 35% kannatus ja sekään ei ole jotain okasio-kortezin ja marjorie taylor-greenin tapaista hörhölaitaa lukuunottamatta tekemässä täydellistä katkaisua vaan enemmän kyseenalaistaa määrää ja hintaa.

En muista prosentteja mutta yllättävän moni olisi valmis lähettämään jopa joukkoja Ukrainaan.

USA:n tuki ei ole hiipumassa mihinkään.
 
Molemmilla puolilla on varmasti väsymistä tässä vaiheessa, mutta jos ennen rospuuttoa Ukraina ei saa läpimurtoa ja katkastua tietä Krimille niin huudot konfliktin jäädyttämisestä kasvaa. Moni on laittanut sen mittatikuksi vastahyökkäyksen onnistumisesta. Jos siihen lisätään vielä pari kuvaa palavista Abramsseista niin voi Bidenin hommat mennä hankalaksi.

Tietystikkään Ukraina ei siihen kaadu vaikka länsi-eurooppa ja USA alkaisi ajamaan neuvottelupöytään, mutta jos aletaan kuulemaan sanoja aselevosta niin heikolla tolalla ollaan. Kuukausi sitten USA:ssa oli joku "vuoto", en nyt äkkiseltään tiedä mihin siinä viitattiin mutta eräässä podcastissa tuli vastaan, joka tulkittiin niin että jos kahdessa kuukaudessa Ukraina ei saa aikaan mitään niin nevuottelut pitää aloittaa.

Kyllä olisi aikamoisen perseestä jos Putin kampeaisi tästä epätyydyttävän tasapelin.
Sitä suuremmalla syyllä tässä olisi todella tärkeää pitää huoli, että Ukrainan ja miksei koko Euroopan aseteollisuus saadaan kunnolla käyntiin. Ja samalla tehdä Jenkeille selväksi, että heidän aseita ostetaan tasan niin kauan, kuin Ukrainaa tuetaan. Ja kun Jenkkien aseteollisuuden lobbarit tajuaa tilanteen, he osaavat valita sen jälkeen puolensa.
 

Pakostakin tulee mieleen, voisiko tässä olla ryssä takana, tuhoamassa Ukrainasta tullutta viljaa tms.? Toivotaan, että on, koska se on sitten viimeinen virhe, jonka ryssä tekee.

"Iso räjähdys viljasiilojen lähellä Turkissa – valvontakamera tallensi hetken"​

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli...rkissa-valvontakamera-tallensi-hetken/8752626
Mielestäni näyttää, että jotain syttyy ensin ja sitten pöly (tai polttoaine) räjähdys. Ei mahda liittyä millään lailla Ukrainaan, ellei sitten ryssän varastamat ja Turkkiin kuskatut viljat kärähdä
 
Olenko? Tuleva presidentti sanoo Putinille, että Ukrainan aseapu nousee toiselle tasolle ellei rauhansopimusta kirjoiteta. Zelensky saa taas kuulla, että aseiden virta ei jatku loputtomiin joten sopimus on nyt kirjoitettava.
Paska rauha valitettavsti tulossa veikkaan minä.
No tuota Kremli lakeijoineen toivoo. Se mitä tapahtuu on eriasia. Jenkit voi Bidenin kaudella tehdä myös radikaaleja liikkeitä tuessa Ukrainaa kohtaan, nimenomaan suotuisan vaalituloksen saadakseen. Puhutaanko siitä välillä, tuon väsyneen Kremlin mantran sijaan.
 
Epäilen että tässä kohtaa kävisi näin.

Venäjä

on nykyisellä säätämisellä, yrityksien kaappaamisella, psykoottisella kiljumisella ja sellaisella valehtelulla että intilaisetkin nauravat ulkoministerin deliriumille, asettanut itsensä sellaiseen rakoon jossa sen intressejä jakaa aidosti lähinnä syyria, eritrea ja pari muuta maata joiden globaali panos talouteen on nolla pilkku jotain, tai nolla pilkku nolla jotain. Jopa Kiina pysyttelee kohtalaisen kaukana tästä maasta lähes joka rintamalla. Esimerkiksi aikaisempi viikon pituinen Xi:n vierailu lyhentyi kesken matkan kolmeen päivään.

Euroopan maista

Euroopan maat voidaan jakaa raa'asti noin kolmeen kategoriaan. Vankat tukijat, virran mukana kulkijat ja venäjämieliset.

Vankoissa tukijoissa konsensus on monella tapaa intressinä turvata Ukrainan voitto vaikka sen hinta olisikin kohtalaisen kova. Esimerkkeinä voidaan sanoa selkeimpänä Puola, Baltit, Tsekit ja lähes kaikki muut neuvostoliiton saappaan alla eläneet ja venäjän/valkovenäjän rajanaapurina oleskelevat. Nämä ovat työntäneet Ukrainaan julkisien lähteiden puolesta satoja panssarivaunuja, tykkejä, hävittäjiä, helikoptereita, taisteluhelikoptereita, ilmatorjuntaa, miehistönkuljetusvaunuja, droneja, ohjuksia ja kaikkea muuta. Tähän on toki myös osittain luonnollinen selitys siinä että maat käyttävät ja ovat luovuttaneet pääasiassa neuvostoaikaista kalustoa jota on muutenkin Ukrainalla käytössä. Tämä porukka ei tietääkseni ole tekemässä mitään rauhanehdotusta Venäjän suuntaan ellei Ukraina ole siinä aidosti ja ei-pakotettuna mukana.

Virran mukana kulkeviin voidaan lukea laaja kirjo erinäisiä maita. Niistä ääri-esimerkkinä voidaan heittää vaikka Italia joka on arvioitu luovuttaneen sata kappaletta telatykkejä (m109) tai Tanska tai Hollanti jotka ovat tehneet kokoansa suurempia lahjoituksia toistuvasti. Toisena ääripäänä on sitten Saksa joka toki on parantanut menoaan, mutta joka muistetaan tässä sodassa lähinnä siitä että sen alkuperäiset tarjoukset Ukrainalle olivat telttoja, kypäriä ja vuosikymmeniä vanhaa vaarallista jätettä jota jotkut kutsuivat strela 2:ksi. Tämäkään porukka tuskin on kovin aidosti lähtemässä painostamaan Ukrainaa johtuen ihan siitä että monen EU-maan kansalaisten enemmistö on Ukrainan tukemisen puolella ja Ukrainan ohi neuvottelemalla tai Ukrainaa pakottamalla kustaisiin enemmistön muroihin mikä kostautuisi vähintään seuraavissa vaaleissa, mutta myös lähes kaikkien vankkojen tukijoiden piiriin luettavien maiden ulkosuhteissa

"Rauhan ja dialogin" puoleen taas voidaan luetella sellaiset maat kuten Unkari ja .... ? Tämän "osapuolen" vaikutusvalta eu:ssa ja kansainvälisessä ympäristössä on pitkälti nolla ja ainoa vaikutustyökalu on kusta muiden maiden muroihin kiristysvälineenä joka tuskin monelle maalle toimii houkuttimena liittyä tähän osastoon.

Yhdysvalloista

On monenlaista eri näkökulmaa. Kansasta viimeisten kartoittelun puolesta noin 70% tukee avunannon antamista, saman verran demokraatteja ja noin puolet republikaanien edustajista ovat samaa mieltä. Vastapuolella on noin 35% kannatus ja sekään ei ole jotain okasio-kortezin ja marjorie taylor-greenin tapaista hörhölaitaa lukuunottamatta tekemässä täydellistä katkaisua vaan enemmän kyseenalaistaa määrää ja hintaa.

Oletettavaa on, että Yhdysvallat ei tälläistä katkosta pystyisi tekemään ainakaan suututtamatta lähes jokaista sen euroopan alueen vakainta tukijamaata, puolia virran mukana kulkevia maita, Iso-Britanniaa ja sillä olisi todennäköisesti suoria vaikutuksia esimerkiksi Puolan miljardiluokan ostoskierroksiin ja lähes kaikkiin EU:n ja Yhdysvaltojen välisiin asioihin.

Siitä saatava hyöty sitten puolestaan olisi ... niin, mitä? Venäjältä saadut lämpimät kädenpuristukset että kiitos tästä, mutta olet silti suurin saatana ja tulemme kybersotimaan ja tavoittelemaan yhdysvaltojen tuhoa ja heikentämistä ja kansamme tulee ikuisesti teitä kuitenkin vihaamaan kun olemme vuosikymmenet yhä kovempaan tahtiin demonisoineet teidän olevan kaiken maailman pahuuden takana? Syyrialta, Kiinalta, Pohjois-Korealta tai Iranilta tälläinen päätös tuskin olisi mikään poliittinen jäänmurtaja jonka jälkeen oltaisiin käsi kädessä laulamassa kumbayata leirinuotiolla. Yhdysvaltojen eristystä ajaville osapuolille (laitavasemmisto/epäironiset kommunistit sekä äärioikeisto/liberaalisto) voisi siitä repiä pienen voiton ja vahvistaa omaa valtaansa dem/rep-leirissä, mutta se edellyttäisi valta-asemaa kyseisissä paikoissa muutenkin.

Yhdysvaltojen byrokratia-koneistolle tämä on puolestaan vuosisadan diili jossa tuhotaan lähes vuosisadan pituisen, vanhan päävastustajan sotilaallisen suorituskyvyn rippeet tarvittaessa vaikka lopullisesti, lähettämällä jotain tusinoita raketinheittimiä ja kasvattaen omaa teollisuutta vastaamaan Euroopan hidasta mutta varmaa uudelleenaseistumista? Mikä senaattori tuolla suunnalla haluaisi mennä stadionille kertomaan että on juuri sopinut Duuman vastaparinsa kanssa että tuki loppuu tähän ja washingtonin hullu rahanpoltto saatiin loppumaan ja voitte kiittää henkilökohtaisesti minua että puola ei tilaakkaan osavaltiostamme sataa tuhatta kranaattia kuussa, kymmeniä raketinheitinlavetteja kuussa, tusinaa taisteluhelikopteria vuodessa, satoja ohjuksia, kymmeniä tutkia yms ja että on luonnollekin hyvä että tälläistä teollisuutta ei tule ja kymmenien tuhansien työpaikkojen potentiaali voidaan siirtää Koreaan ja Eurooppaan? Mikä oppositionisti ja kärkäs lehti jättäisi tässä kohtaa kysymättä että onko senaattori katsonut Butšasta levinneitä kuvia ja miten hän nukkuu yönsä diilailemalla murhaajien ja valehtelijoiden kanssa jotta voi tuhota kotimaista taloutta ja teollisuutta? Miten tälläisiin kysymyksiin ylipäätään vastattaisiin?
EU:sta löytyy maita jotka tukee Ukrainaa ihan miten pitkään tahansa. Nykytasoinen sotiminne, eli tykistö, moderni raketinheitin, ATGM:ät ja jalkaväen aseistus/kalusto on turvattu pitkäksi aikaa. Tykistön kranaattien tuotanto kasvaa kokoajan, ATGM:ää löytyy ihan EU tasolla/Ukrainalta itseltään ja raketinheittimien ammuskanta on siirtymässä Ruotsalaiseen GLSDB:hen. Kun USA:ssa on pressanvaalit niin tälläinen perussotaverme tulee jo riittävässä määrin EU/Ukraina suunnalta. IT osasto on vähän kysymysmerkki ja lentokoneet ihan täysin jenkkien varassa.

Etelä-Korea ja Japani ovat hyviä kysymysmerkkejä pitemmällä aikavälillä. Eipähän tuohon tarvita kuin sopiva perseily-provokaatio ryssältä Japania kohtaan niin sieltä saattaa tulla vastaus sillä Kremlin ymmärtämällä muodolla, eli vedetään sitten turpaan niin että tuntuu.

USA:n osalta odottelen jossainmäärin republikaanien sotahaukkojen heräämistä, jos nuo pääsee oikeasti ääneen niin sitten "neuvottelut" voi alkaa näyttää melkoiselle joukkojensiirrolle ryssälän rajalle. Tässä skenaariossa niitä Abramsseja alkaa olla sitten tuhansia siinä rajalla ja F22:set vetää yötäpäivää rajaa viistäen. Saattaapa se tuhat M270:llaakin tulla siihen rajalle tyhjäkäyntiä ryskyttämään muutaman sadan Patriotin kaveriksi. Kenraalit esittelee suunnitelmia Kalingradin ja Moskovan turistiretkelle telketjukuljetuksella. VV:n provokaatio lennot on torpattu parilla pudotuksella.

Nykymallillaan sota jatkuu siis pitkään, Ukraina vahvistuu hyvin hitaasti ja ryssä heikkenee vielä hitaammin.
 
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/...hitaasti/a53267cd-77f6-489b-a893-9f098decad0a
Kiina on paljon vartijana🙄. Ei Venäjän talous näytä sotaan kaatuvan...
Länsimaillakin olisi tosiaan parannettavaa🤷‍♂️
Tästä viennin kasvusta ryssälän naapureihin oli puhetta jo aikaisemmin taloussota ketjussa. Tästä viennistä merkittävä osa on myös sitä että naapurit pääsee irti ryssän konsortioiden kuristuksesta. Ainakin kaivosteollisuuden osalta tuolla avataan ja laajennetaan rajusti kun yksi polkuhintakilpailija jäi taka-alalle.

Vuotaa sieltä sitä tavaraa ryssällekkin, mutta saa kokeilla teollisen mittakaavan tuotanto harmaatuonnilla. Ihanan kallista ja paskaa tulee epämääräisten osien takia.

Vientikieltojen valvonta on hidasta ja länsimaissa tuomitaan tehdyistä rikoksista. Moni tuolla käärii rahoja jotka sitten löytyy kohta pakotelistan jäädyttäminä.
 
Krimillä paukkuu taas kerran.


T-80 ei petä, varma soihdutus kun tornin takaosaan kumauttaa.


Hyasintilla oli vielä kuteja ampumatta.


Merkillepantavaa, että on niitä jotka eivät usko Ukrainan ilmoituksia esimerkiksi tuhotuista panssareista, mutta samalla Siperiasta pitää haalia tuhansia, siis tuhansia panssareiden raatoja rintamalle ja kunnostukseen eikä Venäjän iskukyky ole kyllä yhtään noussut ajan kuluessa vaan laskenut kuin lehmän häntä, jokin siinä yhtälössä ei silloin täsmää. Vielä pari kolme tuhatta kun menee romuksi niin sitten niitä ei enään ole edes raadoista kunnostaa. Lisäksi Venäjällä on vaikeuksia ylläpitää niiden pitkään käytössä olleiden toimintakuntoa mikä johtaa kaluston hylkäämiseen aina rintaman liikkuessa, tuskin taaemmas haalattujen vikaantuneiden tankkien palautus käyttöön toimii enään lähellekään toivotulla tasolla.
 
Viimeksi muokattu:

Mielenkiintoista kehitystä täällä Khersonin vasemmalla rannalla. Tuosta kun saataisiin laajennettua sillanpäätä niin että saataisiin useampi silta rakennettua yli joen (onko mahdollista rakentaa noin pitkää siltaa tuohon?), olisi aikalailla "vapaata" maastoa katkoa Krimin kautta tapahtuva huolto ns. takaapäin.

1691507297566.png

Tuossa vielä hiukan kuvaa, josta näkee missä päin liikutaan tällä kertaa. Linnoituksia ei ole ainakaan niin paljoa mitä muualla on.
 
Tässä Gerashenkolta mielestäni realistinen kirjoitus mitä Ukrainan lopullinen voitto ja rauha vaatii. Vuoden 1991 rajatkaa ei niitä takaa.

Minä olen miettinyt tätä samaa:

Getting to the borders of Ukraine in 1991 does not necessarily mean neither an end to the war nor a victory. It rather means moving on to new lines of contact.

Russia considers the territories that it "constitutionally" incorporated into the Russian Federation to be its own - Crimea, Donetsk, Luhansk, Kherson and Zaporizhzhia regions. This obviously does not comply with international law, but this is what the Kremlin regime believes.

There is no reason to think that returning to the 1991 borders will certainly lead to negotiations and peace. Putin does not want to negotiate, he is happy with war - it helps him maintain his power.

Putin is 70 years old and can stay in power for a long time. His position is very strong now, he has completely destroyed the opposition and has real support of Russian people. There are no signs that the regime can change.

Russia has now turned into a totalitarian state that carries out repressions and passes the necessary laws without regard to the public. Putin, with his current propaganda machine, can explain/justify anything to his population.

A true Ukrainian victory will mean that Russia is no longer a threat to us - neither imminent nor in long-term perspective. To achieve this, Russia needs to undergo a huge transformation, which can start with changing of Putin's regime.


-

Avainasia tässä on, mikä saa aikaan Venäjän valtaisan muutoksen (mikä voi olla väkivallaton vallanvaihto, sisällissota, osiin hajoaminen yms.).

Venäjä heikkenee taloudellisesti kokoajan, mutta monen mielestä tämä ei johda "suureen muutokseen". Logiikka on, että kaikki kurjistuu, mutta mikään ei muutu. Eli Putin ja hänen koplansa pysyy vallassa ja sota jatkuu (vaikkakin kyky käydä sotaa heikkenee myös kokoajan). Tässä tilanteessa sota siis jatkuisi, vaikka Ukraina saavuttaisi vuoden 1991 rajansa.

Toki voi miettiä, entäs sitten? Miksei tämä olisi kelpaava asiantila? Sota jatkuisi, totta, mutta se voisi jatkua samankaltaisena asemasotana, jota nähtiin aikavälillä 2016-2022 itäisessä Ukrainassa. Tappioita tulisi molemmin puolin, mutta rintamalinja pysyy käytännössä paikoillaan. Eikö tämä kelpaa voitoksi? Ehkä rauha solmittaisiin "sitten joskus" tai ehkä ei, kuten on Koreoiden välillä. Tiukasti vartioitu rajalinja, mutta kummallakaan ei ole suurta intoa käydä toisen kimppuun.

Silti voi miettiä: mikä saisi aikaan riittävän suuren muutoksen Venäjällä, sellaisen joka irrottaisi Venäjän pois Ukrainan kimpusta?

Yksi ajatus on että talouden tasainen heikkeneminen johtaisi lopulta tilaan, jossa Moskova ei kykenisi pitämään eri alueita kontrollissaan (tämä tulee eteen, kun eivät kykene maksamaan erilaisia valtiontukia eri alueille). Se voisi johtaa eri alueiden itsenäisyyden kasvamiseen ja ehkä ennenpitkää ajatukseen irtaantua valtiosta kokonaan. Toki tällöin paikallisväestön ja alueen johdon pitäisi kokea, että he pärjäävät paremmin ilman Moskovaa ja muuta Venäjää. Rautatielogistiikan vaikeudet tehostaisivat tätä, sillä alueiden olisi pakko toimia itsenäisemmin jos tavaravirrat hidastuvat tai pysähtyvät. HUOM: tästä ei ole merkkejä, junat liikkuvat edelleen vaikka logistiikka varmasti onkin koetuksella.

Jos tuo ei johda muutoksiin, mikä muu voisi? Nähdäkseni tarvittaisiin johdon vaihdos huipulla, mutta tällöinkään ei ole takeita että seuraava porukka on vanhaa parempi. Todennäköisimmin kyseessä ei olisi uusi porukka, vaan jokin osa vanhoja. Tällaista voimaryhmää ei ole näköpiirissä, tosin harva "vallankumouksellinen" haluaisi että aikomukset kaappauksen yrityksestä olisivat yleisessä tiedossa.

Jos ei näin, niin mitä sitten? Miten olisi pakotettu vallanvaihto huipulla? Tarkoitan Putinin salamurhaa. Tällainen on rumaa ja likaista peliä, mutta tässä on sota voitettavana. Johtaisiko Putinin ennenaikainen kuolema vallan pirtaloitumiseen ja kenties toivottuun "suureen muutokseen Venäjällä" (edelleen, tarkoitan muutosta, joka irroittaisi Venäjän Ukrainan kimpusta, en välttämättä positiivista, demokraattista uutta Venäjää). Ehkä voisi johtaa? Putin on kuitenkin tarkoituksella jakanut vallan useiden valtaryhmien kesken, jotta yksi ei olisi paljon muita vahvempi. Tämän päällä on pieni ryhmä, joka päättää asioista - Putin kuitenkin tekee lopullisen päätöksen. Ukrainan sota henkilöityy vahvasti Putiniin - ei kuitenkaan 100%, koska sodan aloittamisesta päätettiin pienessä piirissä, eli samanmielisiä on ainakin terävimmällä huipulla. Jos Putin olisi raivattu sivuun siten, että salamurhan tekijä jäisi avoimeksi, tämä ainakin antaisi tilaisuuden kalliin sodan lopettamiselle. Prigozhinin "kapinan" aikaan kävi selväksi, että ainakaan rostovilaisista osa ei välittänyt, kuka "voimamies" on johdossa. Pääasia tuntui olevan, että on joku ketä seurata.
 
Back
Top