Taisteluita on käyty lähinnä yksittäisistä pikkukylistä – ”Ja hirveällä hinnalla”, sanoo Ilmari Käihkö
Robotyne olisi Ukrainalle askel kohti Melitopolia, mutta asiantuntijat arvioivat vastahyökkäyksen tavoitteet kaukaisiksi syksyn lähestyessä.
Ukrainan joukkoja Zaporižžjan alueella 19. elokuuta. KUVA: VIATŠESLAV RATYNSKYI / REUTERS
Matilda Jokinen HS
22.8. 20:58
UKRAINAN vastahyökkäyksen kiivaimmat taistelut keskittyvät nyt etelärintamalle Zaporižžjan alueelle.
Ukraina sanoi tiistaina, että sen joukot ovat saavuttaneet Robotynen kylän.
Kylän viereltä kulkee tärkeä tie Tokmakin kautta Melitopoliin, joka sijaitsee yli 80 kilometrin päässä Robotynestä lounaaseen. Melitopolissa Ukrainalle aukeaisi mahdollisuus uhata Venäjän maayhteyttä Krimille.
Robotynen merkitystä ei pidä kuitenkaan liioitella, sanoo HS:n faktantarkistaja
John Helin.
”Kyseessä on yksi niistä kylistä, joita Ukrainan oli todennäköisesti tarkoitus vallata vastahyökkäyksen ensimmäisten päivien aikana.”
Kesäkuinen yritys raskaalla kalustolla toteutettuun nopeaan vastahyökkäykseen epäonnistui, ja Ukraina on siirtynyt kuluttamaan Venäjän joukkoja ja kalustoa pienten jalkamiesryhmien turvin. Lopputuloksena Ukrainan eteneminen 11 viime viikon aikana on ollut hyvin hidasta.
Helinin mukaan Ukraina on edennyt jonkin verran Robotynen itäpuolella ja joidenkin huhujen mukaan saanut koko kylän haltuunsa.
”Tästä ei ole vielä varmistusta. Varmaa on, että Venäjää on puskettu pikkuhiljaa Robotynestä viimeisen parin viikon ajan.”
Robotynen hyökkäys on Ukrainalle niin tärkeä, että se on keskittänyt alueelle parhaita reservijoukkojaan, kuten 46. ja 82. ilmarynnäkköprikaatit. Todennäköisesti Ukraina toivoi voivansa säästää kyseiset nopealiikkeiset joukot läpimurron tukemiseen, mutta läpimurto on jäänyt saavuttamatta.
”Ilmaprikaatijoukkojen käyttö tässä vaiheessa kertoo ehkä siitä, etteivät muut prikaatit ole onnistuneet tehtävässään niin hyvin kuin olisi haluttu."
YHDYSVALTALAINEN ajatushautomo ISW (Institute for the Study of War)
on arvioinut, että Ukrainan hyökkäykset Robotyneen ovat taktisesti merkittäviä. Alueella etenemisen ansiosta Ukrainan joukot voivat päästä Venäjän tiheämpien miinakenttien ohi.
Vastahyökkäyksen hidas eteneminen jättää Venäjälle kuitenkin aikaa miinoittaa myös uusia alueita.
”Venäjä pystyy miinoittamaan melko nopeasti ja kaukaa”, toteaa sotatieteiden dosentti
Ilmari Käihkö.
Taktisesti merkittävistä voitoista puhuttaessa on Käihkön mukaan myös muistettava, että kyseessä on sotilaallisten saavutusten alin taso.
”Tässä puhutaan kokonaiskuvan kannalta todennäköisesti aika pienistä asioista”, hän sanoo. ”Toki ylätason voitot koostuvat lopulta alemman tason voitoista. Mutta ei niitä alemmankaan tason voittoja vielä paljoa ole. Ukraina ei ole saavuttanut vastahyökkäykseen kohdistuneita odotuksia.”
Syksyllä 2022 Ukrainan onnistui vallata takaisin suuria alueita vastahyökkäyksessään. Viime marraskuun jälkeen tilanne on kuitenkin lukkiutunut.
Ukrainan apulaispuolustusministeri Hanna Maljarin mukaan Ukrainan 47. erillisen mekanisoidun prikaatin joukot ovat evakuoineet siviilejä Robotynessä. Uutistoimisto Reutersin kuvakaappaus videolta. KUVA: 47. ERILLINEN MEKANISOITU PRIKAATI
Taisteluita on käyty lähinnä yksittäisistä pikkukylistä. Bahmut on ainoa kaupunki, jossa rintamalinja on siirtynyt.
”Ja kaikki tämä hirveällä hinnalla. Tappiot ovat olleet valtavat”, Käihkö toteaa. ”Voisi ajatella, että pahin on vasta edessä. Ukraina ei vielä ole saavuttanut Venäjän pääpuolustuslinjoja.”
JOS Ukrainan joukot pääsisivät jatkamaan matkaa Robotynestä, ensimmäinen suurempi kohde reitillä Melitopoliin olisi Tokmak. Kaupunki on tärkeä teiden ja rautatien risteyskohta.
”Tokmakinkaan takaisin valtaamisella ei voiteta sotaa, mutta se olisi Ukrainalle lohdutuspalkinto”, John Helin sanoo.
”Joissain piireissä se on nähty eräänlaisena vähimmäisvaatimuksena, joka vastahyökkäyksen on saavutettava.”
Aika käy vähiin. Syksy saapuu Ukrainaan todennäköisesti jo lokakuussa, mutta viimeistään marraskuussa.
Etelärintaman vastahyökkäys sitoo noin puolet Ukrainan joukoista, Helin arvioi. Lisäksi taisteluja käydään Luhanskin ja Donetskin alueilla, muun muassa Bahmutissa.
Venäjän on onnistunut sitoa Ukrainan joukkoja myös Koillis-Ukrainaan, jossa se yrittää hyökätä kohti Kupjanskin kaupunkia.
”Donetskin rintamalla taistelujen intensiteetti on paljon pienempi kuin etelässä. Yksittäiset asemat vaihtavat välillä käsiä omanlaisessa asemasodassaan.”
LÄNNESSÄ on arvosteltu Ukrainan sodanjohtoa odotukset alittaneesta vastahyökkäyksestä. Osa prikaateista on selvästi alisuoriutunut, Helin toteaa.
”Osin kyseessä on koulutusongelma, osin sisäiset ongelmat. Ukrainan asevoimat eivät ole kyenneet uudistumaan. Pataljoonatason hyökkäysten koordinoiminen tuntuu aiheuttavan ongelmia, puhumattakaan useiden prikaatien yhteistoiminnasta”, hän kertoo.
”Lisäksi on kritisoitu sitä, ettei Ukraina keskittänyt vastahyökkäystään yhdelle alueelle.”
The Washington Post -lehti uutisoi viime viikolla, etteivät yhdysvaltalaiset tiedustelulähteet usko Ukrainan pääsevän Melitopoliin vastahyökkäyksessään.
Ilmari Käihkön mukaan länsimailla on peiliin katsomisen paikka.
”Pessimismiä on ollut ilmassa jo pidemmän aikaa. Mutta Ukraina käyttää taisteluissa sitä, mitä sille on annettu. Se ei pysty ihmeisiin.”
ENSI KESÄNÄ sekä Ukrainalle että Venäjälle avautuvat uudet mahdollisuudet. Ukrainan huolena on, että Yhdysvaltain presidentinvaalit vaikuttavat sen suurimman tukijamaan haluun jatkaa sota-apua.
”Kaikki mitä Ukrainassa on tapahtunut, alleviivaa Euroopan sotilaallista heikkoutta”, Käihkö sanoo.
Taisteluiden pitkittyessä suurin kysymys on hänen mukaansa se, kumpi kestää kulutussotaa paremmin: Ukraina vai Venäjä. Ukrainan kestävyys riippuu pitkälti myös kansainvälisestä tuesta.
”Jos Yhdysvallat katkaisisi tukensa, olisi Euroopan kysyttävä: onko meillä rahkeita, halua tai edes kykyä tukea Ukrainaa?”
Robotyne olisi Ukrainalle askel kohti Melitopolia, mutta asiantuntijat arvioivat vastahyökkäyksen tavoitteet kaukaisiksi syksyn lähestyessä.
www.hs.fi