Ukrainan konflikti/sota

EU:n Borrell puolustusministerikokouksen jälkeen: Venäjän paine Moldovaa ja Georgiaa kohtaan voi kasvaa​

EU:n satelliittikeskus Madridissa alkaa toimittaa tiedustelutietoa myös Ukrainalle, Borrell lupasi puolustusministerikokouksen jälkee

Teija Sutinen HS

18:21
Bryssel


EU:SSA on pelkona, että Venäjän paine Moldovaa ja Georgiaa kohtaan kasvaa lähiaikoina.

EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell aikoo vierailla keskiviikkona Moldovan pääkaupungissa Chișinăussa, jossa hän tapaa myös rajan yli Ukrainasta tulleita pakolaisia.


”Moldova on yksi maista, joita kohtaan uskomme painostuksen kasvavan lähipäivinä”, Borrell sanoi maanantaina EU:n puolustusministerikokouksen jälkeen.


Borrell nimesi myös Länsi-Balkanin alueeksi, jossa voidaan nähdä Venäjän vaikuttamisyrityksiä lähiaikoina.


Maanantaina EU:n puolustusministerit olivat koolla videokokouksessa, jonka aiheena oli sunnuntaina hyväksytty EU:n historiallinen aseapu Ukrainalle. EU-maiden ulkoministerit päättivät antaa Ukrainalle aseapua Euroopan rauhanrahaston kautta 450 miljoonan euron edestä.


Lue lisää: EU:n ulkosuhteita johtava Borrell: EU:n aseapuun Ukrainalle sisältyy jopa hävittäjiä – aseita toimitetaan 450 miljoonan euron edestä


BORRELLIN mukaan kokouksessa käytiin läpi, miten tämä rahoitus laitetaan käytäntöön. Lisäksi puolustusministerit saivat katsauksen tilanteesta, jossa Borrellin mukaan Venäjä on yhä häikäilemättömämpi aiheuttaen siviilien kuolemia.

”Tämä on käännekohta Euroopan integraatiossa. Tähän asti on ajateltu, että EU on rauhanyhteisö eikä sotilasyhteisö, joka ei toimita aseita kolmansiin valtioihin. Sitä me nyt teemme. Tämä tabu on nyt kaatunut”, Borrell sanoi.


”Kaikki jäsenmaat olivat samaa mieltä siitä, että ne lisäävät aseapuaan Ukrainalle ja antavat rahoitusta EU:lle”, Borrell sanoi.


Borrellin mukaan jäsenmaat sopivat koordinaatiosta, jossa Ukrainan pyynnöt tarvittavasta aseistuksesta ja tarvikkeista yhteensovitetaan EU-maiden tarjonnan kanssa. Tässä toimitaan myös yhdessä puolustusliitto Naton kanssa, mahdollisimman nopeasti. Borrell ei suostunut kertomaan, miten apu toimitetaan perille Ukrainaan.


”Nyt on sota. En kerro mitään, mikä voi hyödyttää Venäjää.”


Borrellin mukaan EU:n Madridissa toimivan satelliittikeskuksen on nyt sovittu jakavan tiedustelutietoa myös Ukrainaan.


EU-maat toimittavat apua myös kahdenvälisesti yhteisesti sovitun 450 miljoonan euron päälle.


Lue lisää: Suomi päätti lisäavusta Ukrainalle: kypäriä, luotiliivejä ja lääketieteellistä tarvikeapua, Virolle annetaan lupa tykkien vientiin


BORRELL kiitteli myös sitä, että Sveitsi päätti osallistua EU:n ja muiden maiden rinnalla talouspakotteisiin. Hän varoitti myös, että pakotteiden hinta tulee olemaan kova.

”Meidän täytyy olla valmiita maksamaan hinta nyt, sillä jos emme sitä tee, hinta on tulevaisuudessa vielä kovempi.”

 
Huomasitteko muuten että Roman Abramovits (aka mr Chelsky) oli rauhanneuvotteluissa. Hän oli siellä nimenomaan ukrainalaisten pyynnöstä.
Abramovits on Putinin oligarkki-ystävä. Sanotaan että juuri hänen ehdotuksestaan tuntematon Putin valittiin päämisteriksi.
Silloin oligarkit luulivat että he hallitsevat Putinia mutta kävikin toisin.
Minkä takia Abramovitsia sitten pyydettiin sinne? No hän Mooseksenuskoisia, jolla on mm Isrealin kansalaisuus.
Ei näistä mitään syntynyt. Jatketaan vaan aseilla neuvottelua ja sitten otetaan uusiksi.
 
Jos länsi ja varsinkin NATO-maat jo nyt antavat huomattavaa aseellista tukea Ukrainalle, ovat saatteneet Venäjän käytönnössä kauppasaartoon ja tarjoavat sotilastiedustelu- ja jopa maalitustietoa Ukrainalle, niin missä vaiheessa olemme jo käytännössä osapuolia sodankäynnissä? Toki NATO-merkittyjä joukkoja ei ole Ukrainan kamaralla vielä (ainakaan virallisesti) mutta tälläisiä proxy-sotia on käyty historiassa lukemattomia ja historian kirjoissa niistä on kerrottu rehellisesti taistelun osapuolet. Kuten Halla-aho tuossa juuri sanoi, emme voi loputtomasti katsella Ukrainalaisten kaupunkien pommittamista ja siviiliväestöön kohdistuvia raakuuksia jotka näyttävät vain yltyvän. Jossain menee raja siinä että sinne vaaditaan jotain interventiota: eli se jokin 'koalitio', YK tai amerikka mutta todennäköisesti se on NATO koska sillä on joukot siihen kaikista lähimpänä ja liipaisimella. Ja osa lähtee kohta itse omin nokkineen taistelemaan vapaaehtoisina jos ei muuten anneta.
 
Ei lähde aina, naapuri sairasti syövän eikä tukka lähtenyt.
Niinhän se on, sädehoito ei vie, jos ei tarvita solumyrkkyä oheen.
Itse aiheen, eli Putinin seikkailujen kannalta, olen pitkään katsonut, että hepun kävely ei ilmennä sellaista hyvää yleiskuntoa, mitä vielä pari, kolme vuotta sitten oli havaittavissa. Agentti tai ei.
 
Tuommoisen viestin luin.

Tuttu oli soitellut Venäläiselle tutulleen Pietariin tänään, että mikä meininki. Viesti oli ollut suht sanatarkasti näin: V**** Putin, kaikki menee päin hel*****. Mikään ei enää toimi, mistään ei saa mitään ja kukaan ei tiedä mitä tapahtuu Venäjällä.

Mutta Medvedev on sanonut, että pakotteet ei vaikuta.

Onko tuttuja kellään Venäjällä?
 
Viimeksi muokattu:
Siis tuossa yllä olevassa videossa yksi ammus putoaa kahden parkkeeratun auton väliin eikä kumpikaan suuremmin heilahda!! En nyt ole asiantuntija mutta voisiko olla, että valmistaja on hieman oikonut tuon taistelukärjen osalta? Näyttävä mutta ei kovin tuhovoimainen. Selittäkää nyt joku???
Edit: siis tykistöammus osuu alle metrin päähän autosta ja auto ei syty palamaan tai liiku mihinkään??
 
Tiedotustilaisuuslive: kyllä oli kaunista katseltavaa kun Sanna puhu Venäjään kohdistuvista pakotteista.

Puolustusministerin katsominen ja puhe ei kyllä niinkään tyydyttänyt. Sinkoja lukuunottamatta niistä puuttui kaikista viimeisin nolla jota myös esteettisesti ministeri edusti.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top