Ukrainan konflikti/sota


En muista kuka putlerin herroista kerskaili että EK toimittaa. Ei toimita. Koko maailma, mukaan lukien PK, mikä on hyvin harvinaista ja ansaitsee oman nootin asiassa on tuominnut hyökkäyksen. Se että PK katkoo suhteensa on varmaan pieni asia joidenkin silmissä, mutta huomattava fakta omissa, koska PK on liittolainen.
Löytyykö jostain PKn tuomitsevia lausuntoja?
 
Varusmiesten rotaatio on kuitenkin nopea eli parissa vuodessa on ainakin miehistövaje paikattu. Ei paljoa tarvitse kaatuneiden perään jäädä murehtimaan. Kalustoakin varmaan saadaan elvytettyä henkiin muualta ja tuodaan juuri huollettuina luoteisrajalle.

Jokainen vuosi, jonka Venäjä vetää henkeä, on meille hyvä hetki nostaa tänne hyökkäämisen kynnystä lisää. Täytyy tietenkin muistaa myös pakotteiden hyvin laaja vaikutus, joka vetää heitä syväkyykkyyn ja ei voi olla vaikuttamatta myös asevoimiin. Iivanalla tulee olemaan tulevina vuosina merkittäviä hankaluuksia saavuttaa Ukrainan sotaa edeltänyt taloudellinen ja sotilaallinen toimintakyky samalla kun Suomessa mennään eteenpäin.

Koska Venäjän kyky on lähitulevaisuudessa melko heikko, näen isompana uhkakuvana sen että Putin kokisi ettei hänellä ole enää mitään menetettävää ja muuntaisi kaikki liikenevät resurssit palvelemaan asevoimia. Siihen pisteeseen pääsemiseksi on kuitenkin tapahduttava vielä paljon asioita. Vaikka venäläisistä 80% saa tietonsa Kremlin hallitsemista tv-kanavista, pitäisi heillekin kyetä jotenkin perustelemaan koko maan muuntaminen sotalaitokseksi Suomen takia. Vaikka Putin onkin taitava propagandisti, ihan noin taitavaksi en uskaltaisi häntä sanoa.
 
Konsuli ja konsulaatin henkilöstö voidaan julistaa "ei toivotuksi henkilöksi", jolloin konsulaatti on käytännössä suljettu. Uutta konsulia ei ole pakko hyväksyä eikä mitään perusteluja tarvitse esittää.
Nyt joku nostamaan nettiadressi konsulaatin sulkemiseksi! Nyt on sen aika! Pelkkä Chernobylin DMZn valtaaminen on suora osoite siitä että heillä ei ole mitään tarvetta konsulille siellä. Se on vain osa suunnitelmaa.
 
Some more detail here, via Reuters, on Kyiv’s fury over the new “humanitarian corridors” announced by Russia.

According to maps published by the RIA news agency, the corridors will only allow civilians to head for non-Ukranian territories, with the corridor from Kyiv leading to Belarus, while civilians from Kharkiv will only be permitted to go only to Russia.

Russia will also mount an airlift to take Ukrainians from Kyiv to Russia, the country’s defence ministry said.

A spokesperson for the Ukrainian president, Volodymyr Zelenskiy, told Reuters the move was “completely immoral”, adding that Russia was trying to “use people’s suffering to create a television picture”.

They are citizens of Ukraine, they should have the right to evacuate to the territory of Ukraine. This is one of the problems that is causing the humanitarian corridors to break down. They seem to agree to them, but they themselves want to supply humanitarian aid for a picture on TV, and want the corridors to lead in their direction.
Guardian livefeed
 

Martti J. Karin kolumni: Tšehovin, tai paremminkin Putinin haulikko – Suomenkin kannattaa varautua pakolaisaaltoon, jos Venäjän talous romahtaa​


Matkustajia saapuu VR:n Allegro-junalla Pietarista Helsinkiin sunnuntaina. Helsinkiin saapuu koko ajan enemmän kotimaastaan pakenevia venäläisiä. Junaliikenne Pietarin ja Helsingin välillä on ollut vilkasta siitä lähtien, kun Venäjän sotatoimet Ukrainassa alkoivat. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Martti J. Kari

Kiovan ympäristössä on viikonlopun aikana käyty taisteluja. Kiovaa luoteesta lähestynyt venäläisosasto on edelleen pysähtynyt. Syynä voi olla se, että ukrainalaiset ovat päästäneet Dneprin patoaltaasta vettä hyökkääjän tielle. Harkova on saarrettu.

Etelässä venäläiset ovat ilmeisesti onnistuneet muodostamaan maayhteyden kapinallisalueiden ja Krimin välille. Valko-Venäjän asevoimien komentajan väitetään eronneen, koska Valko-Venäjän asevoimat eivät kykene osallistumaan sotaan sotilaiden kieltäytymisten vuoksi.

Ukraina saa lännestä 15 000 panssarintorjunta-asetta ja Turkista laserohjatuilla ohjuksilla varustettuja Bayraktar-droneja, jotka ovat olleet tehokkaita venäläisten panssarivaunuja ja polttoainehuoltoa vastaan.

Ukrainalaisten ilmoituksen mukaan venäläisten tappiot ovat yli 11 000 miestä.

Taisteluvaunuja venäläiset olisivat menettäneet 285 ja rynnäkkö- ja miehistönkuljetusvaunuja lähes tuhat, lentokoneita 44 ja helikoptereita 48.

Avoimista lähteistä kootut luvut poikkeavat Ukrainan ilmoittamista luvuista.

Tuhottuja venäläisiä taisteluvaunuja on tallenteista laskettu 85, tela-ajoneuvoja 176 ja lentokoneita 14. Ukrainan tappioiksi on arvioitu 34 taisteluvaunua, 68 tela-ajoneuvoa ja viisi lentokonetta.

TŠEHOVIN HAULIKKO on romaaneissa käytetty juonen kehittämiseen liittyvä tekniikka. Tarinan alkupuolella kuvataan näennäisesti merkityksetön asia, joka sitten tarinan edetessä nousee tärkeään rooliin.

Venäläinen kirjailija Anton Tšehov, jonka mukaan tekniikka on nimetty, on sanonut: "Jos ensimmäisessä näytöksessä seinällä roikkuu haulikko, kolmanteen näytökseen mennessä sillä tulee ampua jotakin. Jos asetta ei aiota käyttää, ei sitä tarvita seinällä."

Kollegani Antero Holmila kirjoitti aiemmin Keskisuomalaisessa presidentti Putinin kertoneen lapsuudessaan kohtaamasta rotasta, joka nurkkaan jahdattuna hyökkäsi pelastautuakseen.

Olin kuullut jo tarinan aikaisemminkin ja miettinyt, miksi joku kertoo noin mitättömältä tuntuvan asian lapsuudestaan.

Nyt tajusin, että Ukrainan sodan kehyksessä tarina nurkkaan ajetusta rotasta voi kuitenkin olla Tšehovin, tai paremminkin Putinin haulikko. Näennäisesti merkityksetön asia, joka tarinan edetessä nousee tärkeään rooliin. Nurkkaan ajettu hyökkää yllättäen.

PRESIDENTTI PUTINILLA on tapana varoittaa, ennen kuin Venäjä toimii. Hän ilmoitti äskettäin, että Venäjä tulee vastaamaan lännen kiristyviin pakotteisiin ennennäkemättömällä tavalla.

Arvioin aikaisemmin, että Venäjä tullee näyttämään ydinasepelotettaan ohjuslaukaisuin, hypersoonisten aseiden testauksena, pommikonelennoin tai jopa mahdollisesti ydinkokeella.

Muina mahdollisina vaihtoehtoina esitin, että Venäjä pyrkii kaatamaan globaalin internetin tai Venäjä käyttää energiaa tai pakolais- tai salamurha-aaltoa aseena. Näin ei ole vielä tapahtunut.

Presidentti Putin sanoi lauantaina, että pakotteet ovat sodanjulistuksen kaltainen toimi. Ruplan arvo heikkeni menneellä viikolla 30 prosenttia. Visa ja Mastercard ovat keskeyttäneet palvelunsa Venäjällä.

Venäläiset kauppaketjut alkavat rajoittaa myytävän tavaran määrää. Useat länsiyritykset ovat vetäytyneet pois Venäjältä. Venäjän keskuspankin sijoitukset Yhdysvalloissa ja Euroopassa on jäädytetty.


Martti J. Kari MARKO KAUKO

JOIDENKIN ARVIOIDEN mukaan Venäjän talous kestää pakotteita viikon tai kaksi. Suomenkin kannattaa varautua pakolaisaaltoon, jos Venäjän talous romahtaa.

Putin varoitti lauantaina, että lentokieltoalueen perustaminen Ukrainaan johtaisi maailmalle katastrofaalisiin seurauksiin. Tämä voisi viitata ydinaseeseen.

Venäjän sotilasdoktriinin mukaan Venäjä voi käyttää ydinasetta vastauksena Venäjään tai sen liittolaisiin kohdistuvalle ydinaseen tai muun joukkotuhoaseen käytölle ja tilanteissa, joissa konventionaalisilla aseilla tapahtuva hyökkäys kohdistuu Venäjään ja Venäjän olemassaolo valtiona on uhattuna.

Loppukevennyksenä kerron mitä kuulin kaimaltani. Kiovan eläintarhassa on syntynyt makipariskunnalle poikanen. Poikanen sai nimekseen Bayraktar.

Filosofian tohtori, eversti (evp) Martti J. Kari on Jyväskylän yliopiston opettaja. Hän on entinen Pääesikunnan apulaistiedustelupäällikkö ja palvellut vuosina 2004–2007 puolustusasiamiehenä Puolassa ja Ukrainassa ja strategisena neuvonantajana Ukrainan tiedustelupalveluiden reformissa vuonna 2020.
Kiitos. (tiedän että on maksumuurin takana tämä)
 
Pitää paikkansa. Kaikki skenaariot on huomioitava ja varauduttava pahimpaan ja epätodennäköiseenkin skenaarioon. Siltä osin uskaltaisin nukkua yöt rauhassa kun näyttää siltä, että poliittinen puolikin on herännyt ja alkanut ottaa tilannetta haltuun. Sieltä tulee nyt sellaista tukea puolustusvoimille, jota ei olla nähty pitkiin aikoihin.

Jäsen Kultsilla on kuitenkin oma pointtinsa. Venäjä tuhoaa omaa iskukykyään tällä hetkellä sellaista tahtia, että niitä Kremlin käytävillä pyöriviä, jotka ovat tietoisia tappioiden määrästä, hirvittää. Sotaa on sodittu nyt vajaat pari viikkoa ja kokonaistappiot lähestyvät jo Afganistanin sodan vastaavia. Eikä Ukraina ole vielä päässyt edes kunnolla käsiksi lännestä tulevaan materiaaliapuun. Tähän päälle vielä Venäjän väestörakenteeseen liittyvät ongelmat, alhainen syntyvyys sekä nuoremman väen jo pidempään jatkunut kova pyrkimys länteen, jota sota nyt kiihdyttää, niin vaikuttaa vahvasti siltä, että Venäjällä ei vain ole kykyä Ukrainan jälkeen hyökätä meidän kimppuun. Olemme kuitenkin monessakin mielessä vielä vaikeampi pala nieltäväksi kuin ukrainalaiset.

Petsamon ja Karjalankannaksen varuskunnat on käytännössä tyhjennetty taistelukelpoisesta massasta ja lähetetty Ukrainaan. Näille joukoille on hyvä toivoa raskaita tappioita niin miehistön kuin kaluston suhteen, sillä se tarkoittaa pienempää painetta meidän rajan pinnassa.
Kyllä minä ymmärrän tämän pointin aivan täysin. Mutta pahinta mitä tässä tilanteessa Suomalaiset voi tehdä on se, että alamme "paukuttelemaan henkseleitä"

Kuten sanoin on valmistauduttava päättäväisesti ja tarmolla siihen skenarioon, että me olemme Venäjän tähtäimessä seuraavaksi.

Hiki säästää verta!
 
Ei ole. venäjällä on velvollisuus suksia vittuun Ukrainasta, ja siivota Putin ja tämän lakeijat helvettiin valtionjohdostaan.

Ihmisten pitäisi vähitellen tunnustaa se tosiasia, että tämä sota tuhoaa venäjän tavalla tai toisella.
Tarkoitinkin tuolla vallankaappauksen pohjustamista, ja uuden johdon kanssa. Kaikki rauhat ovat aina kompromisseja.

Esimerkkinä tässä tapauksessa voisi olla vaikka pakoteohjelman purku (Ukrainasta täysi vetäytyminen ja sotakorvauksien maksaminen ehtoina). Purkamisen tulisi tapahtua niin, että sodalle saataisiin syyllinen Putin, ja pakotteiden jälkeinen talouden nousu myytäisiin uuden johdon voittona, ei edellisen tappiona.

Maailma ei ole mustavalkoinen.
 
Mitähän PV tästä kriisistä oppii? Militääri-Drone tilaukseen Nokialta?

Tuleekohan PST-sotimiseen päivitystä tai heko-torjuntaan?

Jos tulee PST-aseistettuja droneja Nokialta, niin keksin juuri niille droneille myyntiä varten sloganin; "Disconnecting Turrets!"
 

Ilmeisesti eilen illalla/viime yönä on Hersonin lentokentällä ollu melkoinen pauke päällä, mutta tosiaan mitään virallista varmistusta asialla ei ilmeisesti vielä ole, eikä myöskään tietoo siitä, että mitä kalustoo tuolla olis pommitettu. Joka tapauksessa näyttäis tykistön aikaansaannokselta.


Twitterin lähteissä on kaikissa maininta 30:stä helikopterista. Kuvamateriaalia odotellessa..

Khersonin kenttä on noin 40-50 km etulinjan takana. Jos ko. video on todellakin sieltä/tästä väitetystä tapahtumasta, niin todennäköisin vaihtoehtoiskun toteuttamiseen lienee Tochka?

Vaihtoehtoina sitten Bayraktarit tai ilmavoimat. Ihmetyttää jos venäläiset ovat oikeasti noin eteen, noin ilmiselvälle paikalle tuonut tuollaisen määrän koptereita. Kaiken järjen mukaan paikalla on ollut vahva ilmatorjunta, mikä pienentää ilma/drone-iskun todennäköisyyttä. Bayraktarien tulivoiman riittävyys laajalla kenttäalueella on myös kysymysmerkki. Siksipä pistäisin Tochkalle oman vetoni ja samalla hämmästelen jos näin on kopterilaivue tarjoiltu maaliksi hopealautasella.
 
T-14 Armataa, on joidenkin tietojen mukaan valmistettu vajaa sata. Suomenkielisen Wikipedian mukaan kehityshanke olisi keskeytetty 2018, ilmeisesti liian kalliina.
Ryssä nosti viime vuodelle puolustusbudjettiaan rajusti, mikä tietty ei enää merkitse mitään, kun "sotakassa" on jäädytettynä. Maailmalla miettivät silloin, että puolustusbudjetin nosto voi joko merkitä kaluston modernisointia tai uusimista:

..toivottavasti ei tule kummastakaan mitään!
 
6240.jpg

As war kicked off in Ukraine, soldiers at a military airstrip in the west of the country went hunting for the origin of a laser pointer they feared was marking out targets on their base.

They found it in a nearby church. Behind the thick walls of the building in Kolomyia, run by monks loyal to Moscow, they also discovered a large stockpile of food and alcohol, and three guns.

“It’s very, very surprising, because it was a monastery,” said Father Mykhailo Arsenich, army chaplain to the unit that searched the church. “There was a big stockpile of food, packed for military use, designed to keep 60 to 65 people for a very long time.”

Kävin eilen kirkolla, ja voin sanoa että Church of England, ei suosi mitään näkyvää, vaikka onkin rikas. Heidän rahansa on kiinni kirkoissa ja avustuksissa, Venäjällä korruptio raha näkyy selkeästi, aivan kuin New Yorkin pimpeillä. Bling on selkeästi muodissa. En yhtään epäilisi että sitä likaista rahaa on joka nurkka täynnä ja jos syvemmin katsoisi niin näkisi selkeästi ihan saman korruption mikä vaivasi jenkkien mafiaa ja muuta alamaailmaa.

Onko meillä kykyä tutkia kirkkojen kirjaanpanoja?

iu
 
Venäjän laiva Vasily Bykov on huhun mukaan tulessa.

Voi liittyä tähän.

 
Back
Top