Ukrainan konflikti/sota

Teknistä analyysiä Orlan - Made in Russia. Minusta jossain oli jo mainittu, että käyttävät puisia komponentteja (eipä siinä mitään, Veskukin laulaa Hyvää Puuta); nyt katsaus "optiikan puolelle".

Mainitsen tiiserinä "Canon, velcro", tarkemmin sitten omin silmin tuosta (sori ei käännöstä ainakaan vielä, mutta elävä kuva kertonee kyllä):

Tässä on hyvä esimerkki siitä, miksi ihan tavallinen peruselektroniikkakin pitäisi saada vientikieltojen alaiseksi Venäjälle.

Ei voida ajatella että kuluttajapuolen järjestelmäkamera olisi jollain tavalla harmitonta elektroniikkaa.
 
Tässä on hyvä esimerkki siitä, miksi ihan tavallinen peruselektroniikkakin pitäisi saada vientikieltojen alaiseksi Venäjälle.

Ei voida ajatella että kuluttajapuolen järjestelmäkamera olisi jollain tavalla harmitonta elektroniikkaa.
Harmittavasti Kiina hallitsee aika suvereenisti kaikkea noihin droneihin liittyvää tekniikkaa. Muutamia poikkeuksia toki on komponenteissa, mutta Kiinasta saa silti kaiken tarvittavan. Järkkäreissä toki paljon muita jäljessä.
 
Luulisin tuossa näytetyn kamerasetin olevan dronen pohjassa. Jossain toisessa dronessa oli kärjessä olevassa podissa oli erinnäköiset kamerat, mm. lämpökamera ja laser etäisyysmittari.

Tosiaan näyttää siltä mitä itse osaisi kasailla. En tiedä tarvitseeko tuollaisen dronen olla yhtään monimutkaisempi. Halpa kuin saippua ja kaiketi toimii ok. Jos tuon ampuu ohjuksella alas niin yhden ohjuksen hinnalla noita rakentaa kymmeniä tai satoja.

Piti oikein katsoa, mitä materiaalia löytyy. Jos oikein muistan 11 eri versiota ja hinnat arvioitu 80-120 k$; 2020 tuli päivitys jossa laser mukana.

Tässä videossa näkyy se kamerayksikkö alussa, ei mitään yksityiskohtia kylläkään mainita. Ruudulta voi nähdä myös ilmeisesti välitettyä kuvaa.

 
Pääosin tuolla näyttäisi olevan venäläisiä ja donbassin seppoja. Tuntuu kuitenkin olevan suurisuisimpia nuo ryssän fanipojat ympäri maailmaa (pari trumppilaista jenkkiä, serbejä tms.).
Kovimpia rääväsuita juuri nuo, joita tämä sota ei omassa elämässä kosketa...

Hmm, monestihan se menee niin että kovimmat huutelijat ovat ne jotka kokevat että sillä tavoin saattaa tehdä vaikutuksen "paikallisiin". Samaa näkee melkein joka paikassa, olipa sitten vassarit kylmän sodan aikana tai jääkiekkoseuran fanit. Ei ehkä tunne aidosti kuuluvansa joukkoon joten pitää ylikompensoida möykällä.

Huvittavaa muuten, oma henkilökohtainen havainto on ollut että keskustelukulttuuri sota-asioissa internetissä koki pysyvän kolauksen alunperin maaliskuussa 1999 kun Operation Allied Force eli NATO:n pommituskampanja Serbiaan alkoi. Ymmärrettävästi moni aktiivinen serbi kävi kuumana vaan heidän slaaviveljet tai sellaiseksi itsensä kokevat pauhasi mukana. Tuon jälkeen päivänpolitiikka sota-asioissa tuntui menevän ihan mahdottamaksi, jokainen oli kaivautunut omaan poteroonsa. Tämä siis kansainvälisissä foorumeissa ja ryhmissä, pienemmissä oli poikkeuksia. Kuin tilauksesta muutama kuukausi NATO-operaation jälkeen alkoi toinen Tsetsenian sota ja pari vuotta sen jälkeen 9/11 jota seurasi pieni lähentyminen mielipiteissä, kunnes alkoi Afganistanin ja Irakin ikuiset sodat pari vuotta siitä. Internetin yleistyminen ja keskustelijamäärät tietysti vaikutti alentavasti tasoon, sitä ei voi kieltää.

Tämä tuli mieleen kun mainitsit serbit, eräällä toisella palstalla on yksi aktiivinen tietävä serbi keskustelemassa. Hän vihaa NATO:a yli kaiken, mutta tuomitsee silti Venäjän agression. Kun sota alkoi niin onnitteli palstan venäläisiä sanomalla, että Venäjä on nyt hänen kirjoissa samanlainen paskaläjä NATO:n kanssa (hänen mielipide, ei minun). Hän myös tiesi kertoa (mahdoton varmistaa) että paikallisella yksityisellä foorumilla, missä keskustelee paljon Jugoslavian hajoamissotien veteraaneja, on ollut kovasti kritiikkiä Ukrainaa ja Venäjää kohtaan johtuen järkyttävän puutteellisesta naamioimisesta sekä valemaalien käytöstä. Serbia oli näissä mestari 1999 mutta ei se heitä pelastanut: NATO oppi tulkitsemaan kuvia ja vaikka valemaalien ja naamioinnin avulla asevoimat saatiin pidettyä piilossa, sellaisella armeijalla ei paljoa tee joka ei voi liikkua. Mikäli maahyökkäys olisi joskus alkanut, ehkä tilanne olisi muuttunut mutta toisaalta liike paljastaa, joten ehkä ei. Mahdoton sanoa, ei päästy sitä näkemään.
 
Viimeksi muokattu:
Ukrainalle läheisiksi liittolaisiksi on noussut Puola ja britit jenkkien lisäksi. Saksa mieluummin myy sielunsa Putinille kuin antaa Puolalle ja briteille mahdollisuuden puristaa kiveksistään.
Baltian maat ja Pohjoismaat sekä Slovakia, Tsekki, Kanada ja Australia myös ovat olleet Ukrainan tukena. Joten kyllä tältä porukalta apuja ja materiaalia löytyy siinä missä ryssältä.
 
Jonkun verran lukenut noiden juttuja ja aika sekopäitä tuo porukka kyllä alkaa olemaan, eli varmaan pääasiassa venäjältä on kirjoittajat. Joku suomalainen tuolla kirjoittelee myös. Eivät uskalla päästää uusia kirjoittajia enää rekisteröitymään. Minkähän vuoksi heh...
Lueskelin sitä taloussota ketjua, aika vahvat mahorkat siellä... Tyypilliseen tapaan suurimmat "Venäjä voittaa taloussodan" jauhajat eivät asu Venäjällä vaan Itävallassa, Kanadassa ja Englannissa...
 
Luulisin tuossa näytetyn kamerasetin olevan dronen pohjassa. Jossain toisessa dronessa oli kärjessä olevassa podissa oli erinnäköiset kamerat, mm. lämpökamera ja laser etäisyysmittari.

Tosiaan näyttää siltä mitä itse osaisi kasailla. En tiedä tarvitseeko tuollaisen dronen olla yhtään monimutkaisempi. Halpa kuin saippua ja kaiketi toimii ok. Jos tuon ampuu ohjuksella alas niin yhden ohjuksen hinnalla noita rakentaa kymmeniä tai satoja.
Mutta, jos se on tilattu joltain "special technology centteriltä" niin se ei välttämättä ole halpa vaan maksaa, koska huipputekniikkaa on (lentavä kamera kuten Global Hawk). Tuo on tehty noin koska tuo on se tapa miten se sielä osataan/pystytään tehdä ja luultavasti myydään hyvällä hinnalla lahjusten kera armeijalle tai sitten ei, sitä emme voi varmasti tietää... venäjän suorituskyky ja maan tapa ei kuitenkaan viittaa jälkimmäiseen.
Idea halpojen dronejen masatuotannosta on hyvä ja ollut aikaisemminkin esillä. Tonnin parin dronella it-ohjuksen kalastelu on varmasti tuottavaa puuhaa. Ne pitäisi vaan saada lentämään tarpeeksi syvään, jotta ne olisi "pakko" ampua alas.
 
Joku serbi tuolta foorumilta:
"I agree that with without the capitulation of Kiev, and, I think at least carving out Novorossiya out of Ukraine there is little chance of even a half decent middle term peace. I think Russia definitively needs to capture Kharkiv and use it as a center of government for Novorossiya. I do not think it is necessary to capture Dnipropetrovsk or Zaporizhzhia at this stage.

Ideally they should capture everything East and South of the Dnieper. And Ukraine's access to the sea should be cut. But it depends on how far they want to go.

If things got really bad, and they want to peace out without getting the whole thing, just raze Kiev and Lvov to the ground with carpet bombing. Do just like Israel does. And turn the whole region west of the Dnieper into Europe's version of the Gaza strip."

...

Tää on joku skotti :oops:


What u dont realise is that zelensky only has media lies, false flags, human shields, neo Nazis and untrained civilians left. That won't win a war.

While Russia is winning the war on the ground, beating sanctions, and still has all it's military infrastructure intact, firing cruise missiles whenever it feels like it, uncovered USA funded bio labs, got foreign agents/SF trapped, and stopped a planned Ukrainian invasion into the Donbass and Crimea which has averted a mass genocide of Russian speakers. Not bad I would say.
Nämä kuulostavat tyypeiltä jotka eivät tule uskomaan, että hävittiin sota vaikka se tulisi valtion viralliselta kanavalta tai itse Putinilta.
Uskottelevat itselleen että kyseessä Natzien lavastama juoni ja kaksoisolento.
 
Eri kartoissa näkyy aika eri tavalla Luhanskin pohjoisosa ja Mariupolin pohjoispuolinen alue.

Yleltä löytyy kartta, jossa alueet ovat merkitty tunnisteella "alueen hallinta epäselvää". LiveUAMap näyttää, että alue kuuluisi selkeästi Venäjälle. Toisaalta Mariupolia on ilmeisesti onnistuttu huoltamaan, eli Instititute Study Of War saattaa olla oikeassa, että alueilla on edelleen jonkin verran vielä myös Ukrainan aktiivisuutta.

Katso liite: 59975
Alla LiveUAMAP.

Katso liite: 59976

Alla Militaryland
Katso liite: 59978

Mielestäni MilitaryLand on kaikinpuolin ollut lähimpänä totuutta näistä esimerkeistä (jos näin voi sanoa, ehkä ei). Ja toisaalta on myös korjannut heti seuraavana päivänä, mikäli virheitä on ilmennyt. Liveuamap taas päivittyy nopeiten. Perusmedian kartat on jotain puutaheinää (mm. Kiovan saarto). Tähän lisäisin vielä Jomini of the West ja Kastehelmen (hidas muttei intoile liikoja) hyviksi karttalähteiksi.
 
  • Tykkää
Reactions: e7i
Ilmeisesti niitä joiden tilalle tulee Abramseja USA:sta.
Joo, PT malliksi päivitetyt jää Puolalle ainakin vielä. Mutta Ukraina tekee noilla orkkis T-72:llakin varmasti paljon hyvää oikeassa paikassa.
Onko mitään tietoa siitä, että Puola olisi antamassa modernisoidut PT-91 Twardyt Ukrainalle ?
Tuskin. Eiköhän niitä pidetä toisen linjan kalustoksi marssille Moskovaan.
 
Tuosta tuli mieleen tämä...

Ehkä Ukrainan sota on viimein kaikille kirkastanut torjuntavoitto-sanan syvimmän merkityksen. Mitä Suomi omina sotavuosinaan onnistui torjumaan, kun vihollinen ei pystynyt valloittamaan maatamme? Me näemme ja luemme sen nyt uutisista. Torjuttiin silmitön tuho ja hävitys. Torjuttiin järjettömät siviilien murhat. Torjuttiin raiskaukset ja sieppaukset. Torjuttiin kaikki ne hirveydet, joita ukrainalaiset kokevat nyt joka päivä, vaikka taistelevatkin uskomattoman urheasti vastaan.

Kiitos Suomen puolustajien, neuvostojoukot eivät tunkeutuneet syvälle maahamme. Meiltä ei löytynyt Jyväskylästä siviilejä makaamassa teiden varsilta päähän ammuttuina, kädet selän taakse sidottuina. Ei Turusta perheitä haudattuina hiekkakuoppiin. Ei Kuopiosta vihollisen raiskaamia naisia ja lapsia. Sillä se olisi ollut meidänkin kohtalomme 40-luvulla. Aivan kuten se on nyt monien ukrainalaisten kohtalo.



Me olemme tavanneet kiittää veteraaneja Suomen itsenäisyydestä. Mutta olemmeko osanneet pysähtyä ajattelemaan, että itsenäisyyden pelastamisen lisäksi veteraanit estivät myös – kansanmurhan? Moni antaen siinä taistelussa henkensä.

Siitä muistuttavat näiden sotilaiden viimeiset leposijat eri puolilla Suomea. Niitä ei turhaan kutsuta erityisellä nimellä. Sankarihautausmaat.
Tuo teksti osui kyllä sydämmeeni, niin totta.
Seuraavan kerran kun käyn Suomessa, käyn hautausmaalla ja varmasti myös jälleen kerran sankarihautausmaalla, miettimässä taas, mikä oli noiden nuorten miesten kohtalo, uhrata itsensä meidän vuoksi. Se laittaa minut aina nöyrän hiljaiseksi.
 
Back
Top