Ukrainan konflikti/sota


2. Reports suggest that Ukrainian ADS seemed to be less effective this time, but the majority of impacts seemed to be military targets. However, railway infrastructure and other residential areas were also hit with several casualties.

3. There was significant shelling again today on many cities. Kharkiv was badly hit again with several casualties. A number of cities and towns south of Izyum and across Luhansk and the Donbas were also shelled.

4. There has been heavy fighting southeast of Kharkiv again today as Ukrainian forces try to disrupt Russian movements.

5. There has been significant fighting south of Izyum with the biggest day yet in terms of Russia trying to push south. There are reports of Russian air activity in this region with airstrikes on some Ukrainian units.

6. Russian forces entered Kreminna early today with significant fighting on the streets and around the city, before they occupied some buildings. The city remains officially contested, but has likely fallen or will shortly.

7. Russian offensives also occurred on Barvinkove, Rubizhne, Siversk and Sievierodonetsk, with heavy fighting continuing around many areas, but all indications are most were or will be repelled tonight. Siversk is a concern still and could become contested.

8. Russian units launched this push with some air support and reports of reinforcements from the northeast and northwest.

9. US Officials are reporting they believe eleven new Russian BTGs have arrived to join the Donbas offensive this weekend, but we have only verified four so far.

10. Reports on the ground that air/missile strikes have increased again across Ukraine this weekend and will continue at this rate or increase further.

11. Several BTGs are still tied up with fighting in Mariupol. US Officials estimate 11-12. Our estimates are lower than this with at least four already moved towards Kherson or further north, but we continue with verification.

12. The US believes another 22 BTGs are still available in Belarus.

13. The amalgamation or regeneration of these BTGs and their morale and capabilities is unknown, but as per our reports earlier this week we believe Russia has little resilience in its battle strength to secure large areas of the east and hold them for any significant period.

14. We are still seeing many Russian resupply errors and risks. The importance of such logistics is crucial and mistakes can stop a BTG and offensives very quickly.

15. With the activity today south of Izyum it looks like a Russian push south has started and the Donbas offensive is slowly underway. Heavy fighting continues in parts of the Donbas and along the Donets.
 
Nyt se sitten alkoi. Sota ratkennee seuraavien viikkojen kuluessa. Aloittivat ennen kuin Mariupol oli kukistunut, eli kiirettä pukkaa. Kunnia sankarillisesti Mariupolia puolustaville, heidän uhrauksensa hyödyttää varmasti koko Ukrainan itärintamaa.

Tali-Ihantala 2022. Lännen aseapu ja erityisesti tiedustelutieto ovat kullanarvoisia tässä ponnistuksessa, puolustajien omista valmisteluista puhumattakaan. Olkoon sodanjumalat puolustajille suotuisia. Slava Ukraini! Heroyam Slava!
 
Älä perkele? Kai niitä nyt on? Voiko todella olla, että ei olisi?
Voi olla vähissä. Ei ole ainakaan tänne asti näkynyt niiden runsasta käyttöä. Koko pioneeritoiminnan on Ukraina onnistunut tähän asti salaamaan. Toisaalta ei ole ollut kalustopyynnöissäkään miinoista mainuttu.
 
Maallikkona jotenkin vaikea uskoa että ryssä olisi saanut hirveän suurta muutosta aikaan tässä ajassa. Suunnitelma on ehkä yksinkertaisempi nyt, siinä voi olla vanjan etu. Toisaalta Ukrainankin joukkojen pitäisi olla paremmin valmiudessa nyt, ja ohjuksia pitäisi riittää. Veikkaan että jos parissa päivässä ei tule tulosta, vaipuu hyökkäys sekasortoon ja tappioita alkaa kasautumaan.

Kiinnostaa tuleeko itänaapurille viikossa 5000 vai 10000 miestappiota.
 
Ensimmäisessä vaiheessa joukot lähetettiin vain ajamaan rajan yli ilman käsitystä mitä oli edessä. Eikä ollut juuri tulitukea.

Nyt sotilailla on selkeämpi kuva mitä on vastassa ja etenemistä edeltää ilmeisesti tässä sodassa ennennäkemätön tulenkäyttö.

Mutta on Ukrainakin valmiimpi nyt.
Sotilailla on vahva muistikuva siitä kun eversti kaatui edestä, taistelutoverit vierestä ja pesukonekin jäi tuhotun rekan lavalle. Ei se kokemus sodasta välttämättä ole aina positiivinen asia?
 
Voi olla vähissä. Ei ole ainakaan tänne asti näkynyt niiden runsasta käyttöä. Koko pioneeritoiminnan on Ukraina onnistunut tähän asti salaamaan. Toisaalta ei ole ollut kalustopyynnöissäkään miinoista mainuttu.
Onkohan Ukrainalla omaa miinatuotantoa?
 
Nyt huhuja, että kranaatteja putoaisi satoja minuutissa. Koska sodassa muutenkin mennään Venäjön puolella 2. ms aikaisilla taktiikoilla, niin eiköhän aamuun mennessä ole eteneminen lähtenyt.

---- vertailun vuoksi 1944 suurhyökkäys ---

Suurhyökkäys Syväriltä 1944 oli puna-armeijan suorittama suurhyökkäys Syväriltä U-asemaan jatkosodassa kesällä 1944. Suurhyökkäys alkoi varhain aamulla 21. kesäkuuta Lotinanpellossa. Stavkan eli Josif Stalinin oman pääesikunnan käskyn mukaan kenraalimajuri Kustaa Tapolan 5. divisioona oli tuhottava ensimmäisenä. Puna-armeijan rintaman johto määräsi tulivalmistelun pituudeksi 3 tuntia 32 minuuttia, joka oli Neuvostoliiton pisin tulivalmisteluaika koko toisessa maailmansodassa.
 
Borodjankassa venäläiset siat eivät antaneet ihmisiä kaiva sortuneiden talojen alasjääneitä. Ihmiset rukoili että saisivat ihmisiä pelästetyksi. Ei. "Vapauttajat" siviilien murhaajat!
Vasta ukrainalaisten tulon jälkeen ruvettiin pelästystöihin.
 
Tämmöistä kehitystä Harkovan itäpuolella. Ukraina halunnee katkaista Izyumin suunnan huollon, mutta riittääkö voimat?


"Intense hostilities" sanoo tiedottaja.

@mhmck
2h
The Ukrainian military has liberated a number of settlements near Russian-occupied Izyum. This was confirmed by spokesperson for the Ministry of Defence of Ukraine, Oleksandr Motuzyanyk, at an April 18 briefing.

"Yes, I can confirm that a number of settlements were liberated by the Ukrainian military as a result of intense hostilities. I cannot provide more information." –Oleksandr Motuzyanyk
 
Onkohan Ukraina alkanut tällä kertaa miinoittamaan? Nyt olis ollut ainakin hyvää aikaa siihen hommaan ja myös tieto, että mistä suunnasta ne runkkarit tällä kertaa tulee.

Miinoista on puhuttu monta kertaa evakuointikäytävien yhteydessä ja miten Ukrainalaiset ovat purkaneet miinatkin, mutta evakuointi ei ole silti onnistunut.

Vähän aikaa ennen tätä hyökkäystä tuli tieto, että evakuoinnit eivät ole mahdollisia.

Liittyneeköhän siihen, että tiedustelutietojen perusteella miinat on haluttu pitää paikoillaan.
 
Olen saanut kirittyä viikonlopun viestisuman ja oli aika homma.

En muista, että tätä olisi tullut vielä vastaan. Yksi karu kertomus lukemattomien joukossa venäläisestä ja tsetsenialaisesta "vapauttamisesta". Paskaa pitkin seiniä ja lattioita, kuolleita siivileitä, uhkailuja ja ryöstämistä. Siitä on ryssien valloitussota tehty.

Otsikon lisäksi boldaukset omia.


HS vieraili miehitysterrorin alla eläneessä hoitolaitoksessa Borodjankassa – Työntekijä järkyttyi, kun pääsi palaamaan laitokseen: ”Kuvitelkaa sitä hajua”​

Borodjankan laidalla sijaitseva psykoneurologinen keskus säästyi pommeilta ja kranaateilta, mutta kaupunkiin vyöryneiltä venäläismiehittäjiltä ei. Ensimmäisinä saapuivat tšetšeenit, jotka määräsivät aseella uhaten johtajan kiittämään ”vapauttajia”.

Borodjankan psykoneurologisen keskuksen varastopäällikkö Ljudmila Zbrodska osasi odottaa jotain ikävää, kun hän saapui laitokselle huhtikuun ensimmäisenä päivänä.

Aluetta viikkoja miehittäneet venäläiset olivat juuri vetäytyneet takaisin Valko-Venäjälle. Zbrodska oli asunut koko miehitysajan kotonaan parin kilometrin päässä keskuksesta, joten hän ehti ensimmäisenä tarkistamaan, millaisessa kunnossa se oli venäläisten lähdettyä.

Yllätys oli niin kova, ettei Zbrodska oikein osaa kuvailla sen herättämää tunnetta vieläkään.

Keskuksessa asuneet venäläissotilaat olivat ulostaneet lähes kaikkiin huoneisiin ja ruokasalin vasemman puolikkaan lattian täyteen sekä piirtäneet ulosteella seiniin joukkojen tunnuksiksi nousseita V- ja Z-kirjaimia ja kirjoittaneet hävyttömyyksiä, toisena paikalle ehtinyt keskuksen kirjanpitäjä Taisa Tyškevytš kertoo.

”Täysin käsittämätöntä. Kuvitelkaa sitä hajua”, Tyškevytš sanoo.

Borodjanka sijaitsee noin 50 kilometriä Ukrainan pääkaupungista Kiovasta luoteeseen. Sota saapui tänne pian sen jälkeen, kun Venäjä oli aloittanut laajan hyökkäyksen Ukrainaan 24. helmikuuta.

Kaupunki on vielä Kiovan työssäkäyntialuetta, mutta selvästi vaatimattomampi kuin Kiovaa lähempänä sijaitsevat kovakouraisen miehityksen alla olleet Butša, Irpin ja Hostomel.

Noin 13 000 asukkaan taajama on tärkeässä risteyksessä, jonka venäläiset halusivat yrittäessään saartaa Kiovaa ja alkoivat pommittaa kaupunkia. Kellareissaan olleet kaupunkilaiset kuvailevat pommitusta, että tuntui kuin talo olisi ensin noussut ilmaan ja sitten jysähtänyt takaisin maahan.

Venäläiset jatkoivat kranaattien ampumista asuintaloihin vielä vallattuaan kaupungin, koska epäilivät niissä olleen ukrainalaisia tarkka-ampujia. Tämä summittainen siviilikohteisiin kohdistunut pommitus tuhosi useimmat Keskuskadun kerrostalot. Jäljellä on mustuneita talonluurankoja ja taloja, joista rappukäytävä tai etuseinä on romahtanut.

Raunioista etsitään edelleen ruumiita, joita on löytynyt jo 41. Paikallishallinnon mukaan kuolleita on kadunvarren taloissa kuitenkin todennäköisesti vähintään 200, ehkä jopa satoja. Eivätkä näissä luvussa ole mukana venäläisten miehitysaikana ampumat ihmiset.

Kaupungin laidalla sijaitseva psykoneurologinen keskus säästyi pommeilta ja kranaateilta, sillä se oli alkuun venäläisten ja kaupungin välissä. Henkilökunta ja 420 psyykkisistä tai neurologisista vaivoista kärsivää potilasta olivat kuitenkin kellarissa, josta henkilökunta kävi ylhäällä vain valmistamassa ruokaa. Se piti tehdä avotulella, koska sähköt olivat poikki.

Keskuksen ruokalan siivoamisessa meni kauan. Venäläissotilaat olivat pitäneet salin vasenta puolta vessana.

Päiviä jatkuneen pommituksen jälkeen kaupunkiin edenneiltä venäläisjoukoilta se ei kuitenkaan säästynyt. Keskuksesta katsottiin, kun sen ohi ajoi pitkiä venäläisten saattueita kaupunkiin. Kuorma-autoja oli satoja, joku laski niitä olleen 500.

Sitten ensimmäiset pysähtyivät. Laitoksen pihaan saapui 5. maaliskuuta jeepeillään noin 30 miehen joukko tšetšeenitaistelijoita, Tšetšenian itsevaltaisen johtajan, Ramzan Kadyrovin, mukaan nimettyjä pitkäpartaisia kadyrovilaisia. Laitoksen väen oli helppo tunnistaa heidät paitsi ulkonäöstä myös kielestä.

Ukrainalaiset pilkkaavat kadyrovilaisia tiktok-taistelijoiksi, koska he mielellään poseeraavat sosiaalisessa mediassa ja näyttävät videoilla lähinnä ampuvan tyhjyyteen vaarattomissa paikoissa. Laitoksen väkeä he kuitenkin pelottivat oikeasti, koska olivat niin aggressiivisia. Osa ajatteli, että kadyrovilaiset ampuvat heidät heti.

Ryhmä tuli portin läpi rikkomalla sen, mikä antoi heti esimakua. Tyškevytšin mukaan tšetšeenitaistelijat alkoivat sisään tultuaan rikkoa ovia, kunnes hän antoi heille avaimet. Sen jälkeen ryhmä määräsi keräämään kaikki kävelemään pystyvät potilaat aulaan.

”He sanoivat tulleensa vapauttamaan meidät. Kertoivat 9. toukokuuta olevan iso paraati, jossa voimme kiittää.”

Miehet alkoivat kuvata aulaan kerättyä joukkoa ja käskivät potilaita hymyilemään, mutta nämä olivat kauhuissaan ja moni itki. He vetivät johtaja Maryna Hanitskan joukon eteen ja määräsivät tämän kiittämään vapautuksesta Venäjän johtajaa Vladimir Putinia, ellei halua, että hänet ”ammutaan, leikataan paloiksi ja toimitetaan presidentillenne”.

Vahvistukseksi Hanitskan ohimolla oli ase.

”Kiitos, ettette tappaneet meitä”, Hanitska sai sanottua ennen kuin pyörtyi.

Psykoneurologinen laitos on iso 1970-luvulla rakennettu kolmikerroksinen ja sinikattoinen rakennus laajalla puistomaisella tontilla. Kokonaisuuteen kuuluu myös 30 lehmän navetta ja hevosia, sillä eläimet auttavat terapiassa.

Kadyrovilaiset kävivät läpi alueen, rikkoivat ovia ja ikkunoita.

”Ja koko ajan kysyivät, missä sotilaat ovat. Mutta eihän täällä mitään sotilaita ollut”, Tyškevytš sanoo.

Muita ihmisiä sen sijaan oli. Keskuksen omien 420 potilaan ja henkilökunnan lisäksi sinne oli evakuoitu 60 potilasta läheisistä sairaaloista. Lapsiakin oli jo 11.

Kadyrovilaisten lähdettyä saapuivat venäläisjoukot, jotka keräsivät kaikilta puhelimet pois. Johtaja onnistui piilottamaan omansa, jolla hän lähetti ukrainalaisille viestejä venäläisten liikkeistä.

Tilanne alkoi olla vakava, kun sähköä, kaasua eikä juoksevaa vettä ollut. Ruokaa oli, mutta se piti valmistaa avotulella. Vesi sen sijaan alkoi loppua, ja lammesta haettu vesi sai vatsat sekaisin.

Pahinta oli kuitenkin kylmyys. Vanhimpia potilaita alkoi kuolla. Heidät piti haudata aidan viereen, lopulta yhteensä 13. Useimmat asukkaat olivat kauhuissaan ja makasivat kippurassa vuoteissaan tai piiloutuivat kaappeihin, mutta joistakin tuli paineen alla aggressiivisia. Kolme potilasta karkasi.

Samaan aikaan Ukrainan viranomaiset yrittivät järjestää evakuointia. Yritys epäonnistui pari kertaa ennen kuin keltaiset bussit vihdoin pääsivät paikalle hakemaan laitoksen väkeä Ukrainan hallussa olevalle Žytomyrin alueelle.

”Venäläiset sanoivat, että antavat 40 minuuttia aikaa. Sen jälkeen ampuvat”, Tyškevytš kertoo evakuoinnista.

”Se onnistui. Lopulta saattueessa oli 15 linja-autoa ja lisäksi lääkärien autot.”

Varastopäällikkö Zbrodska ei lähtenyt, vaan jäi kotiinsa venäläisten miehitysvallan alle. Ennen evakuointisaattueen lähtöä hän oli käynyt töissä, mutta sen jälkeen siinä ei ollut mitään mieltä.

Se olisi ollut myös vaarallista, sillä venäläissotilaat olivat arvaamattomia. Tai oikeastaan pitäisi puhua Venäjän riveissä olleista, sillä Brodskan mukaan joukossa oli monenlaisia miehiä. Hänestä tuntui, että jotkut puhuivat keskenään arabiaakin.

”Puhelimet kerättiin, pyörät myös.”

”Jos niitä sen jälkeen oli, ampuivat.”
Ryöstösaaliiksi miehittäjille kävivät kaikki. Puhelimet, televisiot, tietokoneet, kodinkoneet.


Tämän perusteella hän osasi odottaa, että laitos olisi ryöstetty tyhjiin, kun hän venäläisten lähdön jälkeen palasi sinne. Niin se olikin. Melkein kaikki elektroniikka oli viety, kaiken muun lisäksi jopa desinfiointiaineet.

Nyt rakennus on saatu puhdistettua. Tuhratut seinät ja ulostetut lattiat on pesty, huoneiden patjat poltettu. Mutta sähkö, vesi ja kaasu puuttuvat vielä. Virtaa tulee ennen sotaa hankituista aggregaateista, jotka säilyivät, kun olivat ilmeisesti venäläisille liian painavia.
”Potilaat soittelevat evakosta, että koska pääsee kotiin. Mutta ei tänne vielä voi tulla”, Tyškevytš sanoo.

Sähköä, kaasua ja vettä odotellessa on vielä yksi tärkeä tehtävä.
”Lehmät pitäisi löytää. Ne ovat kaikki kadonneet.”
 
Back
Top