Ukrainan konflikti/sota

Siellä on todellinen hätä, että ihmiset näkee nälkää🤔. Työtömyyskorvaus Venäjällä on 75€ kuukaudessa. Kaikilla tehtailla Venäjällä ei ole samanlaista mahdollisuutta tukea työntekijöitään kuin tuolla autotehtaalla.
Aiheutuuko tuosta nälästä levottomuuksia, aika näyttää 👍
 
Täällä on alkuperäinen lähde. Vaikka RT jakaakikn mieluista juttua omalla kehystyksellään, niin tämä La Presse vaikuttaa uskottavalta isolta kanadalaislehdeltä, joka ei ole edes keltaisimmasta päästä.

Eihän se pitäisi yllättää, että tunarointia tapahtuu yksilö ja järjestelmätasolla sodassa joka puolella. Sekä turhautuminen on vakiokamaa. Ihan lukemisen arvoinen.
Vaikuttaa käyneen vähän samalla tavalla kuin Talvisodassa, eli ei lopulta oikein osattu/haluttu hyödyntää kv-vapaaehtoisia sotilaita järkevästi. Tulijat hätäilevät ja ovat loppupelissä heikommalla motivaatiolla varustettuja ja ukrainalaiset ei luota heti varsinkaan rahoja, varusteita ja päästä tapattamaan itseään. Toisille se näyttää sitten siltä, ettei heitä varusteta kunnolla jne. Eli sotaturisteja, jotka lojuvat ympäriinsä. Niistä sitten tunnistetaan kelvolliset ja otetaan ukrainalaisiin joukkoihin, loput palaa maitojunalla pettyneenä.

Minä saan tästä sellaisen kuvan, että Wali (hyvästä syystä) järkyttyi syvästi, kun kaksi varusmiestä räjähti kappaleiksi hänen vierellään ja hän todisti tapauksen lähietäisyydeltä. Siinä vaiheessa vasta todella tajusi, että hänelle voi käydä samalla tavalla, muisti perheensä Kanadassa, ja lähti kotiin. Vaikka puhuukin, että voisi vielä lähteä uudestaan, niin itse uskon, että Walin sodat on sodittu nyt.
 
Minä saan tästä sellaisen kuvan, että Wali (hyvästä syystä) järkyttyi syvästi, kun kaksi varusmiestä räjähti kappaleiksi hänen vierellään ja hän todisti tapauksen lähietäisyydeltä. Siinä vaiheessa vasta todella tajusi, että hänelle voi käydä samalla tavalla, muisti perheensä Kanadassa, ja lähti kotiin. Vaikka puhuukin, että voisi vielä lähteä uudestaan, niin itse uskon, että Walin sodat on sodittu nyt.
Kyllä mua vaan sangen suuresti hämmästyttää kun joka toinen ulkomaalainen soturi tuntuu sodassa järkyttyvän. Miksi lähteä sinne jos et ole henkisesti riittävän vahva. 🤔✊
Tuo Walin juttu ei välttämättä oo tosi.🤔
 
Tuossa lopussa osut todella hyvin siihen ytimeen joka jakaa organisaatiot hyviin ja huonoihin. Sodassa ja siviilissä.
Organisaatio jossa saa epäonnistuakin parhaansa yrittäessään kehittyy ja muokkautuu tarpeisiin ja tilanteisiin sopivaksi.
Mielestäni koko Venäjä on ilmentymä johtajasta. Kun on sallittua ja hyväksyttävää puhua muunneltua totuutta, päivän selviä valheita, voiko olettaa kansalaisilta parempaa?Sama selkärangattomuus leviää kuin tauti, eikä tuollaista kulttuuriperintöä käännetä sormia napsauttamalla
 
Mikähän napsu Bayraktarille käy 45s kohdalla? :unsure:
Samaa LSD- trippiä ihmettelin. Minä kun en näitä pimeänäkölaitteita tunne (yksi varhainen ja suatanan kallis yksilö oli varusmiesaikana jota saatiin porukalla kerran ihmetellä), niin ihan arvailuksi menee. Mutta voisiko olla, että kun tuossa kuljetushekossa vaikuttaa olevan "ihan jonkin verran" räjähtävää ja palavaa kyydissä, että tässä tulisi jonkinlainen "overload"? Softabugi tms. joka triggeröityy tuosta roihusta. Olisi mielenkiintoista kuulla asiantuntevia arvioita.
 
Viimeksi muokattu:
Suomessa ammattialiupseeristo lakkautettiin ja piti perustaa uudelleen. Kyllä meilläkin osataan.
Ns. yhtenäispäällystöjärjestelmään siirtyminen olikin melkoinen kummajainen - ja oli tietenkin kopioitu Ruotsista 1970-luvulla. Ei siis yllä mainitulla tavalla Hägglundin tekosia vaan sai alkunsa jo Kekkosen aikana, kuka lie ollutkaan PV komentaja silloin. Koko prosessi oli oman 70-lukulaisen aikakautensa poliittisen ilmapiirin tuotos. Jollain logiikalla oli vääryys ja epätasa-arvoa, että kapiainen ei voinutkaan yletä upseeriarvoihin. Alkuun sentään päällystöopistosta valmistuttiin vielä aliupseeriarvoihin, valmistumisen jälkeisen sotilasarvon noustessa asteittain ylöspäin huipentuen maanpuolustusopistokoulutuksen perustamisen jälkeen vänrikiksi, jonka jälkeen aliupseeriarvolla palvelivat vain muutamat vanhat sotilasmestarit, tämänkin arvokkaan hienon sotilasarvon jäätyä kertakaikkiseen alennustilaan sen tultua jätetyksi vain niiden muutamien vanhojen toimi-/opistoupseereiden arvoiksi, jotka eivät olleet halunneet tai edes kyenneet suorittamaan tarpeellisia täydennysopintoja yletäkseen upseeriarvoihin. Sotilasmestari ei ollutkaan enää vakinaisen väen muutamien parhaiden aliupseereiden uran huipennus, vaan jonkinlainen jäännös.

Niinpä Suomessa selvissä aliupseeritehtävissä lopulta palveli vänrikin - yliluutnantin arvoisia opistoupseereita. Ilmeisesti opistoupseerien pääosa olisi sodan ajan joukoissa toiminut komppanian päällikön tasoisissa tehtävissä, eikä kokeneita kanta-aliupseereita olisi ollut sotaorganisaation käytettävissä satunnaisia värvättyjä/sotilasammattihenkilöitä lukuun ottamatta. Toki nykyisistäkin kanta-aliupseereista osa on reserviupseereita ja palvelevat sodan tullen vastaavassa tehtävässä, mutta enimmille lienee käyttö juuri aliupseereina, oman aselajinsa käytännön tekemisen erikoisosaajina palvelemassa reserviläisistä pääosin muodostuvan armeijan tarpeita omalla ammattitaidollaan.

Muokataanpa vielä: kanta-aliupseeriston palauttamista alettiin mahdollisesti ainakin jollain tasolla valmistella tai vähintääkin selvittää jo vuosituhanteen vaihteen lähestyessä. Varusmiesten saapumiserille järjestettiin vuosituhannen lopun lähestyessä kyselyjä, joissa kysyttiin mm. mahdollista kiinnostusta hakeutua jonkinlaiseen vakinaisen väen aliupseerin tehtävään, jos sellaisia tulee tarjolle. Olen ymmärtänyt että kysymykset oli muotoiltu sellaisiksi, että kysymys ei ollut mistään silloin olemassaolleesta sotilasammattihenkilön tms. virasta. Eli alustavasti kartoitettiin, onko rekrytointipotentiaalia olemassa tällaisiin mahdollisesti tulevaisuudessa perustettaviin sotilasvirkoihin. Ellei kysymys ollut sopimussotilaan tehtävästä jotka olivat myös tuloillaan - ja jotka saattoivat olla tasoittamassa osaltaan polkua kanta-aliupseeriston perustamiselle.
 
Viimeksi muokattu:
Ei taida tuo saari vaikuttaa Transnistrian pussittamiseen - sehän on muutenkin kokonaan Ukrainanen ja Moldovan muun alueen ympäröimä, eli sisämaassa.
Pienen pieni kaistale "rantaviivaa" taitaa olla sen pitkän merenlahden päässä, mutta Ukraina voi rannoilta kontrolloida sitäkin täysin.
Moldovan kärki ei ihan yllä sen lahden vapaan veden rantaan asti - jotain altaita siinä on välissä Ukrainan puolella. Tuokin kärki on karttojen mukaan Chisinaun hallinnon hallinnassa. Transnistria siis on täysin puhtaasti Ukrainan ja Moldovan ympäröimä sisämaa-alue, kuten kirjoitit.

Sen sijaan lounaassa Moldovalla on lyhyt pätkä Tonavan rantaa ja siellä taitaa olla jonkinlainen satamakin. Merelle mennessä Tonava muodostaa tuolta lähtiessä Ukrainan ja Romanian rajan, joten kv. vesille ei Moldovasta pääse kulkematta noiden maiden vesien kautta.

Hän näkee kaksi vaihtoehtoa Venäjälle (huom. ketju julkaistu 2.5.): joko saarelle pitää toimittaa kyvykkäämpää ilmatorjuntakalustoa (jotka ovat kuitenkin hyökkäysuhan alla) TAI alueen ja vesiliikenteen suojaamiseksi pitää toimittaa yksi tai kaksi Admiral Grigorovich luokan fregattia, jotka toimisivat kuten Moskva toimi aikaisemmin (HUOM: Admiral Makarov, mysteerisesti kadonnut alus jota ehkä isketty kuuluu tähän fregattiluokkaan).


Taitaa nyt valitettavasti olla mennyt Makarov ja Serna sekaisin huhumyllyssä, ehkä tarkoituksellakin syötettyä vanjan disinformaatiota onkiakseen tietoa Ukrainan toimintakyvystä Käärmesaaren suunnalla ja psyops että pääsisi diskreditoimaan vihollista.
Henkilökohtaisesti en laittaisi noin paljon luottoa vanjan kykyyn harhauttaa Ukraina valehtelemaan tapahtuneesta ja hankkimaan sitä kautta "pisteitä" muun maailman silmissä. Helpompi selitys on epäonnistunut maalin tunnistus ja ehkä ylioptimismi Moskvan upotuksen jälkeen. Jotain kautta sitten lipsahtaa alustava, virheellinen tieto ja sitä toistellaan monen kanavan kautta.
Psyop tuli minullakin mieleen, mutta niin päin, että saaren huoltoa suojaamassa ollut Makarov olisi sopivalla vuodolla säikytetty vetäytymään pois alueelta. Siten Ukraina olisi päässyt puhdistamaan saaren paikallisen ilmatorjunnan Bayraktareilla, mikä avasi tilaisuuden raskaammalle iskulle Sukhoilla.
Onko sotarikollisuuden kannattaminen laillista?
Joo ja ei. Sotarikosten poistamista rikoslaista saa ehdottaa. Naapuria ei saa yllyttää tekemään sotarikoksia. Mutta, Suomen vapaus maana perustuu erityisesti mm. sille, että kumpaakaan em. puhetta ei saa ennalta estää. Rangaistus seuraa sitten perässä, jos jotain rangaistavaa on suustaan päästänyt.
 
Ukrainassa englannin kielen taitamattomuus rajoittanee ulkomaalaisten taistelijoiden käyttöä. Ainakin alkuun tuli infoa että piti osata Ukrainaa/Venäjää jotta pääsi varsinaisiin taisteluihin kun komentokieli ilmeisesti Ukraina.
Eli jos kielitaito on kriittinen tekijä, tulisi ulkomaalaiset vapaaehtoiset sijoittaa kansainvälisiin valmiusjoukkoihin, ja niiden pohjalta luotuihin osastoihin tms. Toki Suomessa kielimuuri voi olla hieman matalampi, kaikki puhuvat englantia ainakin auttavalla tasolla, ruotsia jotkut jopa äidinkielenään.
Eikös me olla liittymässä sellaiseen järjestöön joka tekee tämän randomivapaaehtoissäädön jatkossa aikalailla tarpeettomaksi ;)
Näen ottelusta siten kehittyvän nato - venäjä asetelman, tiukan vastakkainasettelun joka jakaa mielipiteitä. Muiden maiden vapaaehtoiset tekisivät siitä poliittisesti korrektimman, länsimaat - venäjä asetelman. Persianlahden sotaankin haalittiin kattava kokoelma arabimaita sotimaan USA:n rinnalla, vaikka eivät he juurikaan sotilaallista lisäarvoa tuoneet.
 
Viimeksi muokattu:
Siellä on todellinen hätä, että ihmiset näkee nälkää🤔. Työtömyyskorvaus Venäjällä on 75€ kuukaudessa. Kaikilla tehtailla Venäjällä ei ole samanlaista mahdollisuutta tukea työntekijöitään kuin tuolla autotehtaalla.
Aiheutuuko tuosta nälästä levottomuuksia, aika näyttää 👍

JOKAISELLE työntekijälle ilmaiseksi annettava maapala riittää venäläislähteiden mukaan jopa 5-7 hengen talouden vaatimalle vihannes- ja juuresmäärälle.
:ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:
 
Minä saan tästä sellaisen kuvan, että Wali (hyvästä syystä) järkyttyi syvästi, kun kaksi varusmiestä räjähti kappaleiksi hänen vierellään ja hän todisti tapauksen lähietäisyydeltä. Siinä vaiheessa vasta todella tajusi, että hänelle voi käydä samalla tavalla, muisti perheensä Kanadassa, ja lähti kotiin. Vaikka puhuukin, että voisi vielä lähteä uudestaan, niin itse uskon, että Walin sodat on sodittu nyt.
No en todellakaan usko tuohon. Eiköhän kyseisellä herralla ole sen verran sotia takana ettei tule yllätyksenä että siellä voi kuolla


Wali’s third war: The Canadian sniper who could not say no to Ukraine​

 
Kyllä mua vaan sangen suuresti hämmästyttää kun joka toinen ulkomaalainen soturi tuntuu sodassa järkyttyvän. Miksi lähteä sinne jos et ole henkisesti riittävän vahva. 🤔✊
Tuo Walin juttu ei välttämättä oo tosi.🤔
Vähän joutavaa uhoa. Itse kullakin voi elämän realiteetit tulla eteen kun kaverit muuttuu lihasotkuksi vieressä, ja sitä ei tiedä ennenkuin sen kokee.
En ole minäkään sitä kokenut, mutta pelkästään oman lemmikin lähettäminen toispuoleiseen on jo kova pala, niin en yhtään ihmettele näitä mielenmuuttajia. Ne on sentään lähteneet sinne rintamalle, toisin kuin huutelijat, joilla tottakai on teräsmieli kestämään kaiken pahan mitä vastaan tulee, mutta omalta sohvalta.
 
Minä saan tästä sellaisen kuvan, että Wali (hyvästä syystä) järkyttyi syvästi, kun kaksi varusmiestä räjähti kappaleiksi hänen vierellään ja hän todisti tapauksen lähietäisyydeltä. Siinä vaiheessa vasta todella tajusi, että hänelle voi käydä samalla tavalla, muisti perheensä Kanadassa, ja lähti kotiin. Vaikka puhuukin, että voisi vielä lähteä uudestaan, niin itse uskon, että Walin sodat on sodittu nyt.

Hän myös puhuu Ukrainan sodasta "koneiden sotana" - arvaan että tarkoittaa tykistöä, panssarivaunuja yms. Irakin ja Afganistanin sodat on varmasti vaikuttaneet tähän mielikuvaan, onhan ne molemmat kestäneet käytännössä koko 2000-luvun alun ja ihan hetki sitten päättyneet. Armeija ei voi välttyä keskittymästä siihen sotaan mitä se käy juuri sillä hetkellä.

Muistan lukeneeni miten Vietnamin sodan aikaan heillä meni valtaosa energiasta viidakkosodankäynnin opetteluun. Pitää muistaa että toisen maailmansodan Tyynenmeren saarihyppelystä ei ollut niin pitkää aikaa ja Korean sota 1953 muistutti enemmän perinteistä sotaa toisen maailmansodan Euroopan kampanjan tyyliin (tosin maasto ihan eri, vastustaja myös). Joka tapauksessa joutuivat käyttämään paljon vaivaa ja energiaa Vietnamiin, kaiken muun kustannuksella, jolloin 1973 Yom-Kippurin sodan perinteinen panssaroitu ja mekanisoitu sota tuli yllätyksenä.

Se johti uudenlaiseen fokukseen, keskittyivät taas pitkästä aikaa ns. normaalin sodankäyntiin. Yhdysvaltalainen entinen erikoisjoukkojen mies Chuck Pressburg jutteli yhdessä podcastissa, miten hän muisti nuorena Ranger-sotilaana 80-luvun lopulla (kun sodankäynti alkoi teknistymään erikoisjoukkojen varustuksen ja käytön osalta) kuunnelleensa vielä joukko-osastoissa olleiden Vietnamin sodan veteraanien juttuja. Nämä olivat kauhuissaan muutoksen määrästä ja isosti huolissaan, miten heidän sukupolven hiellä ja verellä hankitut opit viidakkosodankäynnistä unohtuu ja joudutaan oppimaan taas uudestaan kun seuraava sellainen koetus tulee vastaan.

Hän jutteli hauskasti, miten nuorena sotilaana pyöritteli silmiä näille jutuille ja tuumi, että papat on ihan dinosauruksia: sodan kuva on muuttunut, pitää muuttua aikojen mukana. Tämä uusi sodan kuva oli seksikkäämpi high-tech sota, missä erikoisjoukkojen tehtäväkenttä oli laaja ja piti osata vähän kaikkea. Myöhemmin hän sitten Irakin ja Afganistanin kahinoiden jälkeen pohti, miten paljon ne ovat vaikuttaneet yhden sotilassukupolven tietämykseen ja osaamiseen. Eivät voi olla vaikuttamatta, melkein 20 vuotta kestänyt ajanjakso! Tietyn ikäluokan sotilaat heidän armeijassa ei ole muuta nähneetkään kuin sissisotaa aavikko- ja vuoristomaisemissa. Perinteinen panssaroitu ja mekanisoitu sota jäänyt pelkkien harjoitusten varaan (kuten valtaosalla muitakin armeijoita, ei sovi unohtaa).

Tuosta tuli mieleen tämä lyhyt pamfletti 80-luvulta, jossa pohditaan Neuvostoarmeijan taktiikoiden muutosta (harmillisesti palasia leikottu pois ennen julkaisua) 80-luvun kuluessa:

The Cutting Edge: Soviet Mechanized Infantry in Combined-Arms Operations

Lyhyt pätkä, vain 28 sivua. Yksi ajava voima muutoksille tämän mukaan on Neuvostoliiton tekemä uusi arvio, jonka mukaan suursota Euroopassa ei välttämättä johdakaan ydinaseiden käyttöön. Tuosta on myöhemmin kirjoitettu paljon, miten tällainen yhteenotto menisi heti ydinsodaksi, mutta olen aina ollut hieman epäilevä sen suhteen. Vaikka retoriikka oli välillä kovaa, molemmat osapuolet tunnustivat että ydinsodassa ei ole voittajia. Siten jopa taktisten ydinaseiden käytön kynnys oli hurjan korkea. Tuon laskelman pohjalta Neuvostoliitto joutui miettimään omia taktiikoita ja yksikköjen rakennetta uusiksi: jos sota käydään ilman ydinaseita, mitkä on heidän valmiudet voittaa se?

Sanoisin että tässä analyysissä on listattu paljon niitä haasteita ja heikkouksia joita Venäjän armeijalla nähdään tällä hetkellä Ukrainassa. Sanoisin, että ovat epäonnistuneet oman armeijan kehittämisessä tämän pamfletin ajoista lähtien eli noin viimeisen 40 vuoden ajan - heidän toiminnassa näkyy yhä samat vaikeudet ja heikkoudet. Vahva kallistuminen panssari- ja mekanisoitujen joukkojen käyttöön sekä raskas tulituki ovat vaikeita logistiikan kannalta ja perinteisen jalkaväen puuttuminen tuo omat ongelmansa. Jäykkä johtaminen, NCO-kaartin puute, aloitekyvyn puuttuminen yms. näkyy selvästi.
 
Viimeksi muokattu:
Eikös me olla liittymässä sellaiseen järjestöön joka tekee tämän randomivapaaehtoissäädön jatkossa aikalailla tarpeettomaksi ;)
Kyllä niitä seikkailijoita paikalle änkee oltiin missä järjestöissä hyvänsä. Parempi varautua jo ennakkoon lajittelemaan niistä tekijämiehet ja suon kuokkijaksi sopivat erikseen.
Kyllä mua vaan sangen suuresti hämmästyttää kun joka toinen ulkomaalainen soturi tuntuu sodassa järkyttyvän. Miksi lähteä sinne jos et ole henkisesti riittävän vahva. 🤔✊
Tuo Walin juttu ei välttämättä oo tosi.🤔
Ei sinne varmaan lähtäkohtaisesti lähde kukaan, jolla on jo realistinen käsitys omasta henkisestä kestokyvystään. Paitsi ne joilla k.o. käsitys on syntynyt oikeassa sodassa.
Samaa LSD- trippiä ihmettelin. Minä kun en näitä pimeänäkölaitteita tunne (yksi varhainen ja suatanan kallis yksilö oli varusmiesaikana jota saatiin porukalla kerran ihmetellä), niin ihan arvailuksi menee. Mutta voisiko olla, että kun tuossa kuljetushekossa vaikuttaa olevan "ihan jonkin verran" räjähtävää ja palavaa kyydissä, että tässä tulisi jonkinlainen "overload"? Softabugi tms. joka triggeröityy tuosta roihusta. Olisi mielenkiintoista kuulla asiantuntevia arvioita.
Veikkaisin videon editoijan taiteellista näkemystä tai vahingossa päälle napsahtanutta filtteriä. Huomatkaa myös hudin horisonttiviivan monistuminen.
Olen ymmärtänyt, että on olemassa vihapuhe, kiihotus kansanryhmää kohtaan mm....ihan rangaistavia tekoja...onkohan sitten väärä kohderyhmä nyt kyseessä...?
On olemassa myös ennakkosensuurin kielto. Ei tehdä Suomesta ryssälandiaa vain siksi, että yritetään liian kovasti olla olematta ryssälandia.
 
Alkuun sentään päällystöopistosta valmistuttiin vielä aliupseeriarvoihin, valmistumisen jälkeisen sotilasarvon noustessa asteittain ylöspäin huipentuen maanpuolustusopistokoulutuksen perustamisen jälkeen vänrikiksi, jonka jälkeen aliupseeriarvolla palvelivat vain muutamat vanhat sotilasmestarit, tämänkin arvokkaan hienon sotilasarvon jäätyä kertakaikkiseen alennustilaan sen tultua jätetyksi vain niiden muutamien vanhojen toimi-/opistoupseereiden arvoiksi, jotka eivät olleet halunneet tai edes kyenneet suorittamaan tarpeellisia täydennysopintoja yletäkseen upseeriarvoihin. Sotilasmestari ei ollutkaan enää vakinaisen väen muutamien parhaiden aliupseereiden uran huipennus, vaan jonkinlainen jäännös.
Onneksi kadettikoulusta valmistui ihan parasta A-ryhmää 👍 Käsittämätön lasikatoilla varustettu järjestelmä missä ammattitaitoinen ja osaava henkilö ei voinut täydentää itseään hyödyntämällä aikaisempia opintoja, vaan kaikki pitää aina aloittaa nollasta.
Todella monessa harjoituksessa opistoupseerin johtama komppania pesi tämän miekkailu ja tanssikurssin käyneen henkilön johtaman joukon 12-0 ja tämä oli mm Hägglundin mielestä vääryys.

Ainoa mitä voi todeta on se, että Yhdysvalloissa on järjestelmä missä värvätty voi uran lopussa olla aselajien komentaja. Heillä ei näitä lasikattoja ole, vaan henkilöstöä kannustetaan aktiivisesti opiskelemaan omien taitojen ja kykyjen mukaisesti.

Ps. Puolustusvoimissa on tehtäviä missä upseerin urakierrota ei ole kuin haittaa. Missään vaiheessa esim. toimialaa ei johda henkilö joka on omia alaisiaan ammattitaitoisesti.
 
Ns. yhtenäispäällystöjärjestelmään siirtyminen olikin melkoinen kummajainen - ja oli tietenkin kopioitu Ruotsista 1970-luvulla. Ei siis yllä mainitulla tavalla Hägglundin tekosia vaan sai alkunsa jo Kekkosen aikana, kuka lie ollutkaan PV komentaja silloin. Koko prosessi oli oman 70-lukulaisen aikakautensa poliittisen ilmapiirin tuotos. Jollain logiikalla oli vääryys ja epätasa-arvoa, että kapiainen ei voinutkaan yletä upseeriarvoihin. Alkuun sentään päällystöopistosta valmistuttiin vielä aliupseeriarvoihin, valmistumisen jälkeisen sotilasarvon noustessa asteittain ylöspäin huipentuen maanpuolustusopistokoulutuksen perustamisen jälkeen vänrikiksi, jonka jälkeen aliupseeriarvolla palvelivat vain muutamat vanhat sotilasmestarit, tämänkin arvokkaan hienon sotilasarvon jäätyä kertakaikkiseen alennustilaan sen tultua jätetyksi vain niiden muutamien vanhojen toimi-/opistoupseereiden arvoiksi, jotka eivät olleet halunneet tai edes kyenneet suorittamaan tarpeellisia täydennysopintoja yletäkseen upseeriarvoihin. Sotilasmestari ei ollutkaan enää vakinaisen väen muutamien parhaiden aliupseereiden uran huipennus, vaan jonkinlainen jäännös.

Niinpä Suomessa selvissä aliupseeritehtävissä lopulta palveli vänrikin - yliluutnantin arvoisia opistoupseereita. Ilmeisesti opistoupseerien pääosa olisi sodan ajan joukoissa toiminut komppanian päällikön tasoisissa tehtävissä, eikä kokeneita kanta-aliupseereita olisi ollut sotaorganisaation käytettävissä satunnaisia värvättyjä/sotilasammattihenkilöitä lukuun ottamatta. Toki nykyisistäkin kanta-aliupseereista osa on reserviupseereita ja palvelevat sodan tullen vastaavassa tehtävässä, mutta enimmille lienee käyttö juuri aliupseereina, oman aselajinsa käytännön tekemisen erikoisosaajina palvelemassa reserviläisistä pääosin muodostuvan armeijan tarpeita omalla ammattitaidollaan.

Muokataanpa vielä: kanta-aliupseeriston palauttamista alettiin mahdollisesti ainakin jollain tasolla valmistella tai vähintääkin selvittää jo vuosituhanteen vaihteen lähestyessä. Varusmiesten saapumiserille järjestettiin vuosituhannen lopun lähestyessä kyselyjä, joissa kysyttiin mm. mahdollista kiinnostusta hakeutua jonkinlaiseen vakinaisen väen aliupseerin tehtävään, jos sellaisia tulee tarjolle. Olen ymmärtänyt että kysymykset oli muotoiltu sellaisiksi, että kysymys ei ollut mistään silloin olemassaolleesta sotilasammattihenkilön tms. virasta. Eli alustavasti kartoitettiin, onko rekrytointipotentiaalia olemassa tällaisiin mahdollisesti tulevaisuudessa perustettaviin sotilasvirkoihin. Ellei kysymys ollut sopimussotilaan tehtävästä jotka olivat myös tuloillaan - ja jotka saattoivat olla tasoittamassa osaltaan polkua kanta-aliupseeriston perustamiselle.
Määräaikainen reservinupseeri, joka suoritti 1 vuoden opinnot kadettikoulussa. Valmistumisen jälkeen 10 vuoden määräaikainen virka. Aika moni näistä perseeseen raiskatuista MARUista siirtyi aliupseeriksi, kun se tuli mahdolliseksi.
Seuraavaksi kokeiltiin kanditason opintoja ja edelleen 10 v määräaikaisuus. Suurin osa valmistuneista siirtyi muihin korkeakouluihin eikä valmistunut koskaan.
Nykyinen järjestelmä kandi vaihe 5-7 vuotta minkä jälkeen maisteriopinnot on hyvä, koska nuori upseeri joutuu oikeasti opiskelemaan aselajiasiat käytännössä ennen seuraavaa vaihetta.
 
Onneksi kadettikoulusta valmistui ihan parasta A-ryhmää 👍 Käsittämätön lasikatoilla varustettu järjestelmä missä ammattitaitoinen ja osaava henkilö ei voinut täydentää itseään hyödyntämällä aikaisempia opintoja, vaan kaikki pitää aina aloittaa nollasta.
Todella monessa harjoituksessa opistoupseerin johtama komppania pesi tämän miekkailu ja tanssikurssin käyneen henkilön johtaman joukon 12-0 ja tämä oli mm Hägglundin mielestä vääryys.

Ainoa mitä voi todeta on se, että Yhdysvalloissa on järjestelmä missä värvätty voi uran lopussa olla aselajien komentaja. Heillä ei näitä lasikattoja ole, vaan henkilöstöä kannustetaan aktiivisesti opiskelemaan omien taitojen ja kykyjen mukaisesti.

Ps. Puolustusvoimissa on tehtäviä missä upseerin urakierrota ei ole kuin haittaa. Missään vaiheessa esim. toimialaa ei johda henkilö joka on omia alaisiaan ammattitaitoisesti.
Siitä ilmeisesti ollaan laajasti oltu yhtä mieltä, että opistoupseerit/toimiupseerit olivat erittäin päteviä työssään hyvinkin monella osa-alueella, mutta ongelma oli lähinnä siinä, että olisi ollut hyvä olla niitä kanta-aliupseereitakin lisäksi. Nykysysteemin omituisuus on myös omasta maallikkonäkökulmastani ollut se, että nyt ei ole oikein mitään tarjota sellaisiin tehtäviin, jotka kuuluisivat upseerin arvoiselle pitkäjänteisesti hoidettavaksi, eivätkä ole siis aliupseeritehtäviä. Jolloin niissä kiertää nuoria kadettiupseereita lyhyitä pätkiä uutta komennusta odottamassa, kun ennen siinä hommassa olisi ollut opistoupseeri pitkään ja työssään kehittyen. Hieman olen sivusta, joskin hyvin vähissä määrin, seurannut tätä ilmiötä: ennen tiettyjä asioita, joihin omilla silloisilla töilläni oli yksittäistapauksellinen liityntäkohta sotaväkeen, hoiti erikoistunut opistoupseeri ja nykyisin sama vaativa tehtävä onkin ilmeisesti jatkossa jonkin nuoren kadettiupseerijunnun ponnahduslauta uralla eteenpäin.
 
Olen ymmärtänyt, että on olemassa vihapuhe, kiihotus kansanryhmää kohtaan mm....ihan rangaistavia tekoja...onkohan sitten väärä kohderyhmä nyt kyseessä...?
Lähtökohtana mielenilmaus on laillista ja periaatteessa kukin voi olla mitä mieltä tahansa. Sekä nämä säännöt ja lait koskevat kaikkia eikä erittele kohderyhmiä. Suomi on oikeusvaltio. Jos joku kannattaa natseja ei se suoraan tee ihmisestä rikollista. Eli pelkkä aatteellinen kannatus ei ole rikollista. Nämä sinun ottamat esimerkit on eri asia.

Edit. Pikku muutos ja värää ketju tälle.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top