Ukrainan konflikti/sota

Tämä on kiinnostava aihe ja vaihe ennen varsinaisen hyökkäyssodan alkamista. Haluaisin avata tätä hieman lisää siitä perspektiivistä, että tälläkin foorumilla iso osa lukijoista ja kirjoittajista ovat siviilitaustaisia. Tarkoitan tällä sitä, että aktiivi palveluksessa olevat upseerit katselevat tätä sotaa edeltävääkin vaihetta hyvin erilaisesta perspektiivistä kuin siviilit. Jos tätä vie vielä hieman pitemmälle ja miettii mitä esim sotilastiedustelun väki havainnoi, näki ja ymmärsi sodan valmisteluvaiheesta verrattuna tavalliseen kansalaiseen, niin se ero on luonnollisesti kovin suuri. En keskity poliittiseen puoleen, vaan pelkästään sotilaalliseen puoleen, eli venäjän joukkojen ryhmittäytymiseen ukrainan rajoille. Yhdysvaltojen julkisesti jakaman tiedustelutiedon ansiosta meillä kaikilla oli mahdollista seurata ajantasaisesti venäjän joukkojen liikkumista ja valmistautumista. Tässä vaiheessa on tiettyjä avainkohtia, askelmerkkejä joita on mahdollista havaita ja ymmärtää ja ne kertovat valmistautumisen tasosta, tai jopa mahdollisen ajankohdan valmiudelle hyökkäyksen aloittamiseen. Jotkin näistä ovat hyvin selkeitä askeleita, mutta ainoastaan sotilaille/upseereille, koska se on heidän työtään. Tavallinen kansalainen näki periaatteessa vain suuren määrän panssareita, tykkejä ja sotilaita kerääntyvän ukrainan rajoille, viikko toisensa jälkeen.

Mitä sinne rajalle kerätään? Kuinka paljon? Mitä kalustoa heillä on? Mitä yksiköitä ja mistä? Sotilailla ja analyytikoilla oli paljon kysymyksiä ja yhdysvaltojen tiedustelu, kaupalliset satelliitit ja osint antoi vastauksia. Venäjä keräsi mekanisoituja pataljoona koon taisteluryhmiä rajalle. Olivatko nämä joukot jo joulukuussa valmiita hyökkäämään? Eivät olleet. Ja tämä oli hyvin selkeä ei, koska logistiset elementit eivät olleet vielä saapuneet (venäläinen btg pärjää taistelussa omalla huollolla 1-2 päivää. Hello 45 miles long traffic jam!). Tammi- ja helmikuussa tapahtuivat kriittiset askelmerkit jotka kertoivat, että ukrainan rajalle ryhmitetyt joukot todella valmistautuvat hyökkäykseen ja sotaan. Nämä kriittiset viimeiset palikat olivat seuraavat: suuret logistiset tukielementit siirtyivät paikoilleen, venäjän kiinteäsiipiset koneet ja helikopteri yksiköt siirtyivät kentille lähelle ukrainaa ja viimeisenä lääkintäyksiköt kenttäsairaaloineen haavoittuneiden hoitoa ja evakuointia varten. Venäjän joukot olivat nyt niin sanotusti telineissä, vain poliittinen päätös puuttui.

Venäjän joukot olivat keskimäärin 100-200 km ukrainan rajoista ennen kuin päätös hyökkäyksestä tuli. Hetki jolloin yhdysvaltain tiedustelu ja ukraina tiesivät, että hyökkäys on väistämätön oli seuraava: venäjän btg:t nostivat telavetoisen kaluston laveteille ja alkoivat siirtyä kohti ukrainan rajaa. Tässä vaiheessa hyökkäyksen alkamiseen oli aikaa 24-48h, mutta se oli tulossa. Btg:t levittäytyivät ja ryhmittyivät muutama kilometri rajalta. Tulivalmistelu ja kalibreja ympäri ukrainaa ja joukot ajoivat ukrainaan.

Kiinnostaisi niin kovasti tietää mitä tuon viimeisen kolmen päivän aikana ukrainassa tehtiin tai jätettiin tekemättä, ja yksityiskohtaisesti. Osa toki oli ukrainan tarkoitettua viestintää, paniikin välttämistä kansalaisten keskuudessa (kansalaiset voivat tukkia tiet paetessaan tai panikoidessaan, armeija ei pääse puolustamaan) ja yhteiskunnan pitämisen pyörimässä niin pitkään kuin mahdollista. Mutta on siellä tehty vääriäkin ratkaisuja. Paljon epävarmuuttakin kaikessa, sota on vaikeaa. Rauhan jälkeen tulee paljon tutkimuksia ja luentoja ja graduja tästä kaikesta.

Jos joskus meidän oma maa joutuisi venäjän hyökkäyksen kohteeksi, niin yllä mainitulla tavalla sekin rakentuisi + politiikka. Tulipa pitkä foorumipostaukseksi - anteeksi en pyydä.

Mahdollisesti sitten joskus kun sota on ohi, tästä tullaan kirjoittamaan paljon. Siis siitä, mitä valmisteluja Ukraina teki sitä mukaa kun rajalle tuotu voima kasvoi. En muista nähneeni siitä paljoa kirjoituksia ennen sodan alkua enkä toisaalta ole kaivanut tietoa erityisesti sodan aikana. Tiedän kyllä että Venäjällä on tiettyjä ryhmiä ja Telegram kanavia jotka jäljittävät Ukrainan joukkojen liikkeitä samalla innolla kuin monet Lännessä jäljittävät vanjan joukkojen liikkeitä. Näin siis ainakin tällä hetkellä, en tiedä oliko sama tilanne ennen sodan alkua.

Emme myöskään tiedä millainen taktiikka Ukrainan sodanjohdolla oli valittu. Pelkkiä tapahtumia seuraten näytti siltä että Venäjän hyökkäyskiilat tunkeutuivat syvälle monesta suunnasta, ennen kuin niiden hyökkäys pysäytettiin. Oliko tuo valittu taktiikka vai joutuivatko yllätetyksi? Molemmat näyttävät ulospäin hyvin samanlaisilta, molemmissa tapauksissa vihollinen tunkeutuu syvälle. Oliko heillä tiedossa Venäjän heikko logistiikka? Jos oli, niin se heikkous korostuu jos antaa joukkojen edetä kauemmaksi tavaraterminaaleista. Ei tietoa tästäkään.

Se vaikutelma mikä minulle on tullut antaa melko karun kuvan uhkaan varautumisesta ennen kuin hyökkäys alkoi. Erityisesti Krimiltä tulleen hyökkäyksen osalta ovat sanoneet että "mokattiin". Muistan tosin lukeneeni ensimmäisten viikkojen aikoihin että siellä olisi ollut joku panssariporukka, joka "tappeli viimeiseen mieheen" mutta en ole tarkistanut pitääkö se paikkansa. Tässä kun sotaa on seurattu ensi päivistä alkaen niin se on myös selvä että puolustuksen onnistumisessa oli paljon alueellisia eroja, toisaalla se pysäytettiin melkein rajalle ja toisaalla etenivät syvälle.

En voi olla vertaamatta meidän talvisotaa edeltäneeseen aikaan, lainaan tähän laiskuuttani Suomen wikipediasta, ensin Neuvostoliiton hyökkäysvalmisteluista (pahoittelut pitkästä viestistä mutten halunnut jättää liikaa pois, pitkä lainaus):

Leningradin sotilaspiirin liikekannallepano aloitettiin hyvissä ajoin, kun reservejä alettiin kutsua palvelukseen 1.8.1939 lähtien.

Toisen maailmansodan sytyttyä syyskuun alussa 1939 Neuvostoliitto julisti liikekannallepanon, jonka yhteydessä myös Suomen vastaisilla rajoilla olleita joukkoja vahvistettiin. Sota-asiainkansankomissaari marsalkka Kliment Vorošilovin ja esikuntapäällikkö Šapošnikovin antamilla käskyillä määrättiin 11. ja 14. syyskuuta Leningradin sotilaspiirin sotaneuvostoa keskittämään joukot hyökkäyksen lähtöalueille. Myös ilmavoimat keskitettiin sotilaspiirin kentille ja saatettiin taisteluvalmiuteen. Ilmeisesti varsinaiset sotaan tähdänneet keskitykset aloitettiin vasta sitten, kun neuvostojohdolle oli selvinnyt Suomen taipumattomuus. Tätä tukee se, että Neuvostoliiton konkreettiset sotatoimet Suomea vastaan alkoivat kaksi viikkoa sen jälkeen, kun suomalaisten ja neuvostoliittolaisten väliset neuvottelut olivat katkenneet. Kun Puolan sotaretki osoittautui odotettua lyhemmäksi ja kun Baltian tukikohdat saatiin nopeasti miehitetyiksi, voitiin näille suunnille alun perin tarkoitettuja joukkoja siirtää Suomen itärajan tuntumaan.[53][52]

Ensimmäinen operaatiosuunnitelma Suomen valtaamiseksi allekirjoitettiin 29.10.1939. Stalin ei hyväksynyt yleisesikunnan päällikkö Šapošnikovin esittelemää suunnitelmaa, vaan siirsi suunniteltujen operaatioiden johdon Leningradin sotilaspiirille, koska yleisesikunnan tuli hoitaa tärkeämpiä tehtäviä. Lisäksi Stalin siirsi Šapošnikovin lomalle.[54]

Moskovan diplomaattipiireissä kiersi marraskuun puolivälissä julkisena salaisuutena tieto, että Suomen rajalle oli keskitetty jo 18 puna-armeijan divisioonaa.[55] Neuvostoliittolaiset sotavangit kertoivat talvisodan aikana, että Suomen rajoille keskitetyissä puna-armeijan joukko-osastoissa oltiin marraskuun puolivälistä lähtien varmoja sodan syttymisestä.[56] Samaan aikaan Moskovan yleisesikunta-akatemian opetus keskeytettiin ja sekä kaikki kurssilaiset että heidän opettajansa komennettiin välittömästi Leningradin sotilaspiirin esikunnan käytettäviksi.[57]

Sota-asiainkomissaari marsalkka Vorošilov antoi 17. marraskuuta käskyn Leningradin sotilaspiirin saattamisesta täyteen sotavalmiuteen 20. marraskuuta mennessä. Leningradin sotilaspiirin esikunnan laatima lopullinen operaatiosuunnitelma valmistui 20. marraskuuta.

Miten ja milloin Suomi reagoi rajalle muodostuvaan uhkaan:

Ylimääräiset harjoitukset toteutettiin kahdessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa 9. lokakuuta 1939 alkaen perustettiin muun muassa suojajoukot ja eräät Venäjän-rajan lähialueiden divisioonat.[3] Toisessa vaiheessa perustettiin ja keskitettiin loput kenttäarmeijasta 14. lokakuuta 1939 alkaen. Tätä päivää kutsutaan ensimmäiseksi varsinaiseksi YH-päiväksi.[4] Joukkojen pääosat saatiin puolustusryhmitykseen pääosin 20. lokakuuta mennessä.[1]

Joukkojen kannalta yli kuukauden kestäneet harjoitukset tarjosivat sotilaille mahdollisuuden tutustua sota-ajan joukko-osastoonsa, tehtäviinsä ja toimintamaastoon. Harjoitusten kuluessa myös varustettiin puolustusasemia.[1]

Jälkikäteen toiminnan nimittämistä ylimääräisiksi kertausharjoituksiksi on pidetty Suomen poliittisen ja sodanjohdon valitsemana sanamuotona, jonka tarkoitus olisi ollut peitellä lähes täydellinen liikekannallepano ja häivyttää välittömän sodanuhan vaikutelmaa

NEUVOSTOLIITON HYÖKKÄYS ALKOI 30. MARRASKUUTA 1939.

Kuten tuosta pitkästä pätkästä näkee, Neuvostoliitto teki konkreettisia hyökkäysvalmisteluita usean kuukauden ajan ennen varsinaista hyökkäystä. Suomen voidaan katsoa tehneet aktiivista valmistautumista vajaan kahden kuukauden ajan, käytännössä yleinen liikekannallepano oli tehty hieman yli kuukausi ennen sodan alkua. Mikään asevoima ikipäivänä ei hyökkää suoraan kasarmilta ja saavuta 100% yllätystä. Sen hyökkäyspotentiaalin saapumisen rajalle lähtöasemiin näkee jos on vähänkin maailmantilannetta seuraava, sitä ei pysty kukaan piilottamaan. Sama oli totta 1939, se on vielä enemmän totta 2022.

Kuten Suomen esimerkistä nähdään, voimaan pitää reagoida vastavoimalla. Jos käytetään pelkkää liikekannallepanoa tuon mittarina, niin Ukraina myöhästyi ja pahasti. Miksi näin pääsi käymään, kuka tietää.
 
Nyt se jo myönnetään:

Sotilasasiantuntija lyttää ajatuksen liikekannallepanosta Venäjän tv:ssä: ”Meillä ei ole reservejä, lentäjiä tai lentokoneita”​

Eläköityneen eversti Mihail Hodarjonokin mukaan reserviläisten kutsuminen Ukrainan sotaan vanhoilla varusteilla ei olisi oikein.

Sodan julistaminen ja liikekannallepano Venäjällä ei käytännössä auttaisi Ukrainassa sotivien joukkojen tilannetta, venäläinen sotilasasiantuntija ja eversti-evp Mihail Hodarjonok kritisoi Venäjän tv:n ykköskanavalla viikonloppuna.

Hodarjonokin mukaan Venäjän armeijalla ei ole sen paremmin kaitsijoita palvelukseen kutsutuille kuin kunnollista, modernia sotakalustoa sotilaiden käyttöön. Niinpä liikekannallepanosta ei olisi juuri hyötyä.

Venäjän mediaa seuraavan Russian Media Monitorin perustanut toimittaja Julia Davis julkaisi Hodarjonokin puheenvuorosta pätkän viestipalvelu Twitterissä.

Hodarjonokin mukaan nykytilanteessa riittävästi varustettujen joukkojen saaminen tositoimiin rintamalle veisi kuukausista vuosiin.

”Kuinka pian liikekannallepanon jälkeen saamme ensimmäisen hävittäjäilmailurykmentin? Saisimme sen uudeksivuodeksi”, Hodarjonok toteaa.

”Meillä ei ole reservejä, lentäjiä tai lentokoneita, joten liikekannallepano ei juuri auttaisi.”

Hodarjonokin mukaan laivoja saataisiin käyttöön kahden vuoden päästä, jos tilaukset tehtäisiin ja tuotanto aloitettaisiin heti. Uusi panssarivaunudivisioona voisi olla mahdollista perustaa kolmessa kuukaudessa.

”Eikä sitä olisi varustettu modernilla aseistuksella, koska meillä ei ole moderneja aseita tai varusteita reserveissä”, hän sanoo videolla.

”Ihmisten lähettäminen entisaikojen aseilla 2000-luvun sotaan [sotilasliitto] Naton kansainvälisen tason aseita vastaan ei olisi oikein.”

 
Viimeksi muokattu:
Oliko siellä Mariupolissa paraati loppujen lopuksi vai ei?
Kuulemma "karnevaali":

 
Eikös hän ole kotimaansa edustaja ja hallitsijansa lähettämä.
Olen kuitenkin samaa mieltä, että on suojattu.
Kohteliasta olisi ollut laittaa lähetystö kotiarestiin. Tuossa mielenilmaus kohdistui paitsi henkilöihin (Venäjän edustajat) myös heidän toimintaansa (käydä hieromassa paskaa puolalaisten naamaan ryöstäjäraiskaajamuistomerkillään.)
 
voitto Venäjälle kansainvälisessä turnauksessa. Valko-Venäjä kukistui niukasti maalilla.
Normaalisti yleisössä näkyy paljon Venäjän faneja pelipaidat päälle puettuna. Tällä kertaa oikeat fanit ei ilmeisesti ole vaivautuneet paikalle vaan taas on tultu kaalisopan perässä ;)

Ensi vuonna riennoissa mukana: Korean demokraattinen kansantasavalta, Iran, Kiina ja Syyria
 
Kyseessä taitaa olla armatan kehittynyt omasuojajärjestelmä: kun hajoaa jo paraatissa, ei voi tulla tuhotuksi rintamalla.
Saman kun saisi Zelovekeillekin: kuula politrukin takaraivoon, pyssy ojaan ja "käet" pystyssä valkoisella lipulla varustettuna vihollista päin.
 
Muuten onko Putlerilla jotakin vahinkoa oikealla puolen, kun sen olkapää on selkeästi alempana ja se hieman klinkkaa ja kantaa sitä kättä kuin se olisi kivuissa?
Putin on kävellyt tuollaista "gunslinger's gait" kävelyä jo kauan. Ikäänkuin oikea käsi olisi valmiina tarttumaan aseeseen. Medvedev alkoi myös kävellä samaan tapaan.

 
  • Tykkää
Reactions: PSS
Tunnussana taitaa olla impulssi. Ontelopanoksen kupariseoksen massa on yleensä max. satoja grammoja, kun taas nuoliammuksen nuoli painaa lähemmäs viisi kiloa. Vaikka nuoli liikkuu hitaammin (20km/s vs 1,5km/s), siihen on massan vuoksi yleensä sitoutunut enemmän energiaa, ja toisekseen tämä energia myös vaikuttaa panssariin pidemmän aikaa. ERA pystyy tuottamaan vastavoimaa vain hetken, joka riittää ontelopanoksen torjuntaan, mutta ei nuolen. Toinen merkittävä ero on materiaali, joka paljon kovempaa nuolessa, joka sitten toimii itse panssaria vastaan mekaanisesti myös paremmin kuin kupari.
Jos Ukrainassakin paljon käytetyn ontelokranaatin kuparin massa ja nopeus on 100 g (0.1 kg) ja 20 km/s ja nuolen vastaavasti 5 kg ja 1.5 km/s niin ontelon kupariseoksen liike-energia on 1.74 x suurempi.

Sulan kuparin läpäisyvaikutus perustuu verrattain suureen ja hyvin suunnattuun energiaan / tehoon. Tätä voidaan torjua esim. jakamalla suihkun vaikutus suuremmalle alueelle, jolloin tehotiheys laskee.
 
  • Tykkää
Reactions: e7i
Back
Top